PDA

View Full Version : A dini se si formatizohet nje kompjuter win-xp


mendim
28-09-04, 13:19
Une desha ta di se si mund te formatizohet nje computer win-xp.

4peace
11-11-04, 20:24
Pershendetje "mendim"

Ke menduar si formatizohet nje PC me sistemin operativ (SO) Windows xp?

Kete funksion e ka vet XP-ja. Tregom ne cilen gjuhe e ke; anglisht apo gjermanisht? Ndoshta pastaj do te mund te ndihmoj!


Cdo te mire?

rilinda
09-06-06, 21:09
N gjuhn angleze spjegoje t'lutem.

Zero Cool
10-06-06, 03:28
Vetem te ju them se ju nuk po formatizoni PC por HD (Hard Diskun)

K-man
23-06-06, 06:37
Mendim, a e ki CD-ne e Windows XP?

rilinda
23-06-06, 23:55
Hajt de ma spjegone sa po boni pytje? Zine qe e ka edhe spjegone:D

K-man
24-06-06, 01:23
rilinda, s'ki qka bohesh nervoz...Mendim, nese e ki CD-ne e Windows XP ateher shtine ne kompjuter edhe ristartoje. Zgjedhe me fillu kompjuteri permes CD-ROM apo qkado qe ki qe lexon CD-te. Mandej e ki opcionin per me e instalu Windows-in prej fillimit (Setup Windows..) edhe te tregon se qka me bo...

rilinda
25-06-06, 17:13
Faleminderit :D

BoNu$
27-07-07, 00:29
Ce hawer te meson step by step cysh me formatu

http://www.echoproject.net/en/software/catalog/winxp/winxp_simulator.exe

Zero Cool
27-07-07, 09:55
Ne pika te shkurta do te spjegoj se si e ben formatizimin dhe instalimin e XP, edhepse me duket qe dikush dikund e ka spjegu kete procedure. Kjo eshte nje nga disa menyrat i formatizimit dhe instalimit (egzistojne edhe nja 3-4 menyra tjera).
Verejtje: Fotografite jane ne gjuhen Holandeze, por kjo nuk luan rol te madh sepse procedura eshte e njejte, vetem kliko apo shkruaj te njejten.


Pika e pare qe duhet bere eshte qe ta besh PC tende te startohet nga CD-ROM (modelet e reja e kane kete automatikusht). Kete e ben ne kete menyre:
* Gjat startimit, dhezjes, se PC shtype DEL ose F2 ose F5 mvaresisht nga tipi i BIOS.
*Tani nuk do te startohet Windows por BIOS dhe ketu duhet bere ndryshimin (shiqo foton)



http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/2-1.jpg


Ketu tani te "Advanced BIOS Features" (ne disa PC ka edhe menyra tjera psh "Boot priority", cakto qe "First Boot Device" te jete CD/DVD ROM, (shih foton):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_f4d6b709.jpg


* Bane save me F10 dhe PC do te ristartohet (natyrisht ne nderkohe e ke fute ne CD-ROM CD-ne me Windows XP).

* Pasi te ristartohet PC dhe BIOS ta kryen "POST" (Power On Self Test), ke nja 5 seconda kohe te shtypesh nje pulle ne tastature (cilendoqofte), per ta startu Windowsin nga CD-ROM (shih foton):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_2cf78bf4.jpg


*Tani Windows Setup do te bej inspektimin e hardware (kohezgjatja mvaresisht nga aftesia e PC), dhe ekrani do te behet i kaltert dhe do te paraqitet nje pytje(shih foton ne vijim):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_a666d23f.jpg


* Ketu shtype ENTER

Zero Cool
27-07-07, 10:13
* Tani mvaresisht nga particionet e HD do te paraqitet nje pytje tjeter (shiqo foton):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_6c0b2a71.jpg


* Ketu me anen e shigjetave lart/posht cakto C: si particion qe do te instalosh Windowsin dhe
* Ka mundesi qe te pyet a do ta formatizosh C: apo do ta lesh ashtu si qe eshte, une gjithmone percaktohem per Format as NTFS (quickly), pastaj te pyet a je i sigurt nese po shtyp F, shtype dhe procedura do te vazdhdoj si ne vijim:


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_9d5b87c1.jpg


*Tani setup do te kopjoj "filet" e nevojshme per instalim dhe do te ristartoj PC-ne vetevetiu (pas 15 secondave, mos prek asgje sepse PC do te ristartohet dhe prap gjate ristartimit do te pyet te shtypesh nje pulle ne tastarture per startim nga CD-ROM, por tani mos prek asgje sepse setup eshte ne vijim)

*Instalimi do te ja filloj, dhe mvaresisht nga aftesia e PC eshte edhe kohezgjatje (ne kete shembull shkruan 39 min, por kjo nuk eshte e sakt)


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/windowssetup2.jpg


* Pasi qe te eshte instaluar Windowsi dhe te gjitha ti ka ruajtur ne register si dhe ne HD do te pytesh per te dhene "emrin e PC", si dhe passwordin e administratorit, te gjitha keto mund ti lesh ashtu si qe jane apo edhe te japesh ate qe deshiron vet (per fillestaret, leni ashtu si qe jane):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_10b0fb88.jpg

Zero Cool
27-07-07, 10:18
* Natyrisht do te pytesh per te dhene KEY (5x5 shifrat e Windowsit qe posedon).
*Pastaj Licence agreement (nese nuk je pyetur qysh ne fillim, te ekrani i kaltert, ku duhet shtypur F8, si pranim te licences):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_d3748751.jpg


*Dhe me vone ke mundesine te besh disa ndryshime, si psh, vendin ku gjindesh, gjuhen e tastatures, kohen :


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_60ad2dfd.jpg


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_e1862504.jpg


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_c3c021f7.jpg

Zero Cool
27-07-07, 10:22
http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_d065de83.jpg


*Tani ke mundesine te japesh diqka personale, psh emri (emrin tend apo te fmiut tend), organizata (prive apo ndonje organizate qe egziston apo e imagjinuar):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_c0033f70.jpg


*Nese PC i yt posedon nje Netwerk kartele, do te pyet edhe per ate, me se miri eshte qe ketu te lihen te gjitha "default", ashtu si jane dhe vetem te klikohet ne "next", tutje:


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/netwerk.jpg

Zero Cool
27-07-07, 10:31
*Kur te gjitha keto te jene instaluar, setup, do ta ristartoj PC-ne edhe nje here automatikisht (mos prek asnje pulle ne tastature gjate ristartimit):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_04eda83d.jpg


*Mundesisht do te tregoj(pyes) per ndryshimin e rezulucionit te monitorit ne 800x600 pixel (pranoje duke shtupur OK):


http://img.photobucket.com/albums/v155/zerocoolnl/film/7801_3f6f06a6.jpg


*Tani ju mbetet te pritni te shenoni emrin e peroruesit/perdoruesve, si dhe ti pergjigjeni me JO pytjes se a doni ta regjistroni kopjen e juaj te windowsin te Microsoft (nese eshte ilegal natyrisht duhet mi than jo qy :biggrin: ), dhe te hyni per here te pare te acounti i juaj.

*Detyra e pare tani eshte te instaloni drivers te nevojshem per PC-ne tuaj (motherboard, kartelen grafike dhe te zerit, printer etj.).

*Instalimi i programeve tjera te nevojshem si psh Office, acrobat reader, flash player, java... por gjithmone para kyqjes ne internet nje Anti Virus.



Sukses ZC