PDA

View Full Version : Amerika dhe konflikti Izraelito-Palestinez


Panopticon
15-07-05, 23:15
Amerika i peceptuar si shteti me i forte ne bote ne aspektin politik dhe ushtarak, njihet si aleati numer nje i Izraelit ne konfliktin akoma te pashuar Izraelito-Palestinez.

Edhepse SHBA njihet si iniciatore e shume armepushimeve ndermjet dy popujve, prape shihet qarte njeanshmeria e SHBA-ve per politiken Izraelite. Kjo me se shumti shihet ne rezolutat e OKB-se, ku SHBA vendon veto ne rezolutat kunder Izraelit.

Cili eshte mendimi juaj? Pse mendoni se SHBA perkrah ultimativisht Izraelin?

Panopticon.

Shpati
16-07-05, 13:36
Amerika i peceptuar si shteti me i forte ne bote ne aspektin politik dhe ushtarak, njihet si aleati numer nje i Izraelit ne konfliktin akoma te pashuar Izraelito-Palestinez.

Edhepse SHBA njihet si iniciatore e shume armepushimeve ndermjet dy popujve, prape shihet qarte njeanshmeria e SHBA-ve per politiken Izraelite. Kjo me se shumti shihet ne rezolutat e OKB-se, ku SHBA vendon veto ne rezolutat kunder Izraelit.

Cili eshte mendimi juaj? Pse mendoni se SHBA perkrah ultimativisht Izraelin?

Panopticon.

Si shkaqe mund te jen:

1.Interesi Strategjigk-ai qka mendon se USA angazhohet per paqe ne lindje te mesme lajthon.
22 Shtete Arabe jan si hal ne Sy te fuqive te mdha(perqiqen me qdo kusht te pengojn krijimin e nje Superfuqie Arabe). Mund te supozohet se edhe shum koh do te jen objekt i agresionit.

2.Lobi i fuqishem Ebrej ne USA-(ne disa Shtete ne USA e bejn edhe shumicen)me ndimen e fondeve jan ne gjendje te zgjedhein ose te krijojn kushte qe te zgjedhen ata qka e perkrahin qeshtjen e tyre.

USA do te ndrroi politiken(ne dobi te Ebrejve e ne dem te Arabve ose e kunderta) ne qoft se edhe rrethanat ndryshojn.