PDA

View Full Version : Mbi Origjinen e Universit!!


~AnnA~
15-11-08, 16:42
Akoma nuk kemi perpunuar nje tablo te plote , por ndoshta nuk jemi shume larg asaj." Dime qe universi nuk ka egzistuar gjithmone ne gjendjen ne te cilen e shohim sot. Ne te kaluaren, ne nje epoke te caktuar, ka ndodhur nje ngjarje qe beri te mundur ndezien e yjeve,qe do te thote qe drita e ardhur nga yjet me te largeta, akoma nuk kane patur kohen per te aritur tek ne (ne toke). Kjo shpjegon ate qe perse qielli naten nuk vezullon ne te gjitha drejtimet. Por ne qofte se yjet kane egsistuar gjithmone , perse do te ishte e nevojshme akti i ndezies se tyre disa miliarda vitesh me pare? Sipas filozofit Emanual Kanti, universi ka egzistuar pergjithmone, kurse per pjesen me te madhe te njerzve, besojne qe universi eshte krijuar vetem pak mijra vitesh para se ajo te shfaqej.

Por a eshte i ketij mendimi astronomi E. Hubble? Ne vitin 1923, do te zbulonte qe shume nga njollat te quajtura mjegullnaja, ishin ne realitet te tjera galagtika (qe jane grumbullime yjore qe permbajne miliarda yje), por te ndodhura ne nje distance shume te madhe ndaj nesh. Ai llogariti qe koha e nevoshme qe drita e leshuar nga yjet e ketyre mjegullnajave te arrinte ne toke do te ishte e rendit te milionave ose miliardave vite. Kjo do te thote qe universi nuk mund te jete krijuar disa mijra vitesh me pare siš mendonin disa. E. Hubble do te zbulonte edhe nje fenomen tjeter mjaft interesant. Duke analizuar driten e galagtikave qe i afroheshin ose i largoheshin tokes, ai do te kuptonte qe pothuaj te gjitha galagtikat qene duke u larguar,perveš kesaj, sa me larg qe ato ishin nga Toka aq me shpejt largoheshin. Hubble arriti ne konkluzionin qe ne shkalle kozmike šdo galaktike eshte duke u larguar nga Toka ose nga njera- tjetra, me fjale te tjera Universi eshte duke u zgjeruar.

Zbulimi qe Universi zgjerohet vazhdimisht,eshte zbulimi me i madh intelektual i shekullit te XX. Ky zbulim te šon ne nje perfundim mjaft te debatushem rreth orgjines se universit. Ne se galagtikat largohen njera nga tjetra, do te thote qe ne nje te kaluar te larget, ato kane qene shume afer me njera tjeter, dhe ne baze te shpejtesise aktuale te zgjerimit, mund te llogaritim se sa afer kane qene ato rreth dhjete ose pesembedhjete miliarda vitesh me pare. Sipas mendimit filozofik dhe atij shkencoro- astronomik, šdo ngjarje eshte shkaktuar nga nje ngjarje e meparshme, pra eshte "pasoje". Ngjarja "pasoje" sherben si "shkak" per ngjarjen pasardhese. Me fjale te tjera vargu i ngjarjeve shkak - pasoje i ngjan nje zinzhiri ku šdo hallke e tij simbolizon nje ngjarje te caktuar.

Por zinzhiri i ngjarjeve ka nje hallke te fillimit. Kush e ka shkaktuar ate?

Ndodhemi perpara nje problemi ku shume shkencetare, nuk kane patur shume deshire t'i afroheshin ose kane kerkuar t'i shmangen. Disa prej tyre, kryesisht ruset, i permbaheshin mendimit se Universi nuk ka patur nje fillim; disa te tjere pohonin se šeshtja e orgjines se Universit nuk eshte nje problem shkencor por nje šeshtje metafizike ose fetare. Kurse S.Hawking thote:"Sipas pikpamjes time, nje trajtim i tille nuk eshte i denje per nje shkencetar te vertete. Ne qofte se ligjet e natyres nuk do te vepronin ne fillim te universit, nuk do te ndodhte kjo edhe ne te tjera momente te evolimit te Universit?..orgjina e universit duhet vene mbi baza shkencore. Mbase do te jete nje detyre mbi mundesite tona, por ja vlen ta provojme qe t'i afrohemi asaj."

Big Bang ose Shperthimi i madh

Sipas Hawking, Universi ka patur nje fillim, por informacionet mbi natyren e ketij fillimi jane te pakta. Origjina e Universit mund te shpjegohet me teorine Big Bang ose i quatur ndryshe ôShperthimi i Madhö. Thelbi i kesaj teorie konsiston: gjithška ka filluar ne nje moment ne te cilin i gjithe universi dhe šdo gje rreth saj kane qene perqendruar ne nje pike me nje densitet dhe temperature te pa fundme. Pas shpertimit te madh, ne nje te qinden e sekondes se pare, ku temperatura ka patur vleren e qindra miliarde grade,universi fillon pak nga pak te zgjerohet. Fillojne te lindin grimcat e para te lehta si fotonet, elektronet ,neutrinot si dhe antigrimcat e tyre te cilat jane me shumice, si dhe pak nga grimcat e protonit dhe neutronit.

Pas tre minutave te mevonshme, temperatura zbret ne nje miliard grade , dhe ne kete moment protonet dhe neutronet fillojne te kombinohen duke formuar berthamat e elementit helium, hidrogjen si dhe te disa elementeve te tjera te lehta. Pas qindra dhe mijra vitesh temperatura behet me e vogel se nje mije grade, dhe elektronet zvogelojne shpejtesine e tyre ne nje mase te tille qe berthamat e lehta mund t'i kapni ato duke formuar keshtu atomet e elementeve te lehta .Do te kalonin miliarda vitesh kur do te lindinin elementet e tjere si karboni dhe oksigjeni qe jane elemente baze prej te cilave jemi perbere. Keto elemente do te lindni nga djegia e heliumit ne qendren e šdo ylli. Ky eshte ne vija te pergjithshme shpjegimi i fillimit te universit sipas teorise Big Bang Ja vlen te theksojme qe teoria e relativitetit te pergjithshem te Ajshtajnit, nuk vlen per fillimin e universit , ku dhe vete ai nuk thote asgje per kete šeshte. Ose per te qene me te sakte, Ajshtajni kishte pershtypjen qe orgjina e universit i tejkalonte kufijte e kerkimeve shkencore. Ne qofte se teoria e relativitetit te pergjithshem nuk vlen per shpjegimin e fillimit te universit, cilat ligje te natyres vlejne per kete akt fillimi?

~AnnA~
15-11-08, 16:42
Zoti nuk "luan" me zare

Lindja e mekanikes kuantike, e cila ne dallim nga mekanike klasike, ka si objek te saj sistemet mikroskopike (te nivelit atomik-molekular ),mund te jape spjegimet e munguara. Dyshimi dhe kundershtimi i Ajshtanit ndaj mekanikes kuantike jane formuluar me shprehjen famoze te tij:" Zoti nuk luan me zare." Por ne realitet fakte te shumta tregojne qe Zoti eshte nje "lojtar" i afte, ne qofte se do ta krahasonim universin me nje kazino te madhe ku hidhen zare dhe rrotollohen rrotullat e fatit;te administrosh nje kazino eshte nje aktivitet me shume rrezik, sepse mund te humbasesh para šdo here qe hedh zare dhe rrotullon rruleten e fatit Por ne qofte se vellimi i pikave qe shenon dhe numri i rrotullimeve eshte i larte, fitimet dhe humbjet jane mesatarisht te parashikueshme, edhe pse eshte i paparishikueshem kur shenon ose rrotullon vetem nje here. Administratoret e kazinove dine qe mundesite jane ne gjysem ne favor te tyre, kurse klienti-lojtar ka mundesi te fitoje vetem ne se luan ne nje numer te caktuar te hedhjeve te zareve ose xhirove te rrotullave. Pak a shume e njejta gje ndodh dhe me universin. Kur universi eshte i madh, siš eshte sot, nje numer i larte i "hedhjes" se "zareve" eshte mesatarisht i parashikueshem.

Eshte kjo arsyeja qe ne sistemet relativisht te medha funksionojne ligjet klasike nepermjet te cilave behen parashikime te sakta te ngjarjeve, kurse kur universi eshte shume i vogel, siš ka qene afer gjendjes Big Bang, futen ne loje ligjet kuantike me parimin e tyre te papercaktushmerise , i ngjashem me fatin e nje lojtari te vetem. Duke vazhduar te hedhesh zare per te pare se šfare do te ndodhe me pas, universi ne dallim nga ajo qe pret, nuk ka nje histori te vetme, por ka te gjitha historite e mundshme, secila me nje probabilitet te dhene. Hipoteza qe universi ka nje histori te shumefishte, mund te duket fantastiko-shkencore, por sot ajo konsiderohet nga shkenca nje fakt i dhene, te cilen e ka formuluar per here te pare fizikanti i madh Richard Feynman. Per te krijuar nje perfytyrim rreth kesaj ideje: sqarojme qe per fisiken klasike šdo grimce ka nje histori te vete (grimca per te kaluar nga pika A ne B ka nje trajektore te caktuar), kurse sipas modelit te ri te nje historie te shumefishte, grimcat mund te pershkruajne te gjitha trajektoret e mundshme ne hapesire dhe ne kohe. ădo trajektore eshte e lidhur me nje vale qe karakterzohet nga dy numra, njera shpreh gjatesine e vales dhe tjetra fazen e saj (kreshte apo grope). Mundesia qe nje grimce te kaloje nga A ne B gjendet duke mbledhur valet e "lidhura" me te gjitha trajektoret e mundshme qe kalojna nga A ne B. Kjo mbase duket pak absurde pasi ne jeten e perditshme ne jemi familjarizuar me faktin qe objektet shkojne nga nje pike e fillimit ne nje tjeter vetem duke ndjekur nje trajektore te vetme.

Ne te vertete kjo nuk mohon ose nuk bie ne kundershtime me hipotesen Feynman tŰ historise shume fishe (ose te mbledheve te historive), sepse kur objektet jane te dimesioneve te medha (sisteme makroskopike) rregullat e perpunuara nga ai, qe lidh dy vlera per šdo trajektore, duke kaluar ne shumen e historive, te gjitha trajektoret neutralizojne njera tjetren. Me fjale te tjera kur kemi te bejme me sisteme makroskopike, vetem njera nga trajektoret e shumta meret ne konsiderate: ate te perkufizuar nga ligjet klasike te Njutonit mbi levizjen. Sot eshte duke kerkuar te nderthuren teoria e relativitetit te pergjithshem te Ajshtajnit me teorine e historise shumefishe te Feynmanit ne nje teori te vetme te madhe qe do te pershkruante te gjitha fenomenet e universit. Vete, teoria unike nuk mer persiper te thote asgje per orgjinen dhe gjendjen e fillimit te univesit. Ajo kerkon te llogarise se si do te evoloje universi duke u nisur nga disa te dhena relative te fillimit.Per te njohur keto jane te nevojshme disa kushte fillestare, si dhe regullat(ligjet) qe do te na informonin se šfare ndodh ne kufijte e universit ne nje zone te caktuar te hapesires dhe kohes.

Ligjet e evolimit dhe kushtet fillestare

Ligjet e fizikes sqarojne se si evolojne me kalimen e kohes fenomenet qe ndodhin ne univers. Per shembull ne se hedhim nje gur ne ajer, ligjet e gravitetit na japin mundesine te percaktojme me saktesi levizjen e metejshme te tij. Por duke u bazuar ne keto ligje nuk mund te dime sakte se kur guri do te bjere ne toke dhe ne cilin vend te tokes guri do te bjere. Duhet te njohim dhe shpejtesine e levizjes se tij si dhe drejtimin ne momentin kur kemi hedhur gurin. Me fjale te tjera duhet te njohim kushtet fillestare, ose e thene ndryshe kushtet rreth fillimit te levizjes se gurit. Me qenese kozmollogjia meret me pershkrimin e evolimit te gjithe universit mbi bazen e ligjeve te fizikes, eshte duke kerkuar se cilat kane qene kushtet fillestare te universit ne te cilat duam te aplikojme ligjet e fizikes. Sot egziston mendimi shkencor qe gjendja fillestare ka patur nje ndikim te madh ne te gjitha karakeristikat themelore te universit, kryesisht mbi vetite e grimcave elementare dhe mbi bashkeveprimin e tyre, te cilat kane šuar ne zhvillimin e jetes biologjike. Kozmollogjistet jane duke vleresuar te gjitha konfiguracionet e gjendjeve te fillimit, duke evidentuar se cila prej tyre ka evoluar universin ne ate drejtim qe e vezhgojme sot.

~AnnA~
15-11-08, 16:46
Asnjeri nuk mund ta shpjegoj me qartesi si dhe perse eshte krijuar universi. Sidoqofte ka shume teori per krijimin e universit sic esht teoria Bing Bang. Njeriu nuk e shpjegon dot me qartesi as faktin se universi eshte i pafundshem....
Po ju te nderuar antar,c'fare mendoni?
Mendoni qe Universi eshte i pafund?


Mirepres mendimet e juaja!

AlbaSoft
15-11-08, 16:58
SHum interesant post por ket ekulibrim ket harmoni qe ka universi esht larg logjikes ton ket e din vetem Zoti Pse si dhe kur u krijua .

~AnnA~
15-11-08, 17:02
SHum interesant post por ket ekulibrim ket harmoni qe ka universi esht larg logjikes ton ket e din vetem Zoti Pse si dhe kur u krijua .


Ke te drejte Alba...shpeshhere mendoj qe,c'do gje ka nje fillim ka dhe nje mbarim,keshtu ndodh te jete dhe me Universin!
T'a zejm se universi po mbaron me nje mur...dhe tani lind perseri pyetja:Po,cfar mund te kete pas atij muri?!
dhe kjo eshte ajo,qe shkenca ende nuk ka ardhe ne nje pergjigje mbi Universin,andaj e quaan edhe si te pafund....

gjini
16-11-08, 21:50
Ke te drejte Alba...shpeshhere mendoj qe,c'do gje ka nje fillim ka dhe nje mbarim,keshtu ndodh te jete dhe me Universin!
T'a zejm se universi po mbaron me nje mur...dhe tani lind perseri pyetja:Po,cfar mund te kete pas atij muri?!
dhe kjo eshte ajo,qe shkenca ende nuk ka ardhe ne nje pergjigje mbi Universin,andaj e quaan edhe si te pafund....


anna kete qka ke shkrue per universin ska tjeter spjegim dhe se askush nuk mundet me dite dhe as qe ka nje fakt se a ka apo nuk ka fund?

~AnnA~
16-11-08, 22:09
anna kete qka ke shkrue per universin ska tjeter spjegim dhe se askush nuk mundet me dite dhe as qe ka nje fakt se a ka apo nuk ka fund?

gjini,se kete nuk e din askush,kjo eshte mese e qarte,saqe as shkenca nuk ka ardhe ne nje pergjigje...pyetja ime ishte,c'far mendojme ne?sa larg mund te shkoje mendja e qenies "njeri"?

me nje fjale,kerkova nje dije te imagjinuar :)

Asnjehere ne historine e njerezimit interesi i publikut per kerkimin shkencor nuk ka qene me i madh se sot, asnjehere ne histori institucionet shkencore nuk kane investuar me shume se sot ...pra,mendoni qe shkenca do e zgjedhe kete enigme mbi Universin??

gjini
17-11-08, 15:49
Mu me ka qudit nje shkenctare shum i njohur dhe me nje vizion shum te gjere me nje shkall te larte te intelegjeses nder ma te lartat deri me tani ne bote qe thot:

Ne vitin 2010 do kumunikoj me zotin nese eshte dikund,!!!
sa e kuptoj une kete e ka bere me qellim qe tju tregoj botes se asgje nuk eshte e pakpshme ne kete bote.
si e shpjegon ti e nderuara AnnA kete thenjen e keti gjeniut.???

~AnnA~
17-11-08, 16:58
Ky eshte vertet gjeni,por gjeni ne shkence dhe kjo nuk dmth,te jesh nje gjeni dhe te arrish deri tek Zoti
kjo pyetja yte gjini ka te beje me shume me fene sesa me shkencen...mendimi im eshte se,"ndoshta" gjithecka ne kete bote eshte e kapshme dhe e arritshme,mjafton deshira per te arrit deri atje ku deshirojme,por arritja deri te Zoti,kjo eshte e paarritshme...Fantazija jone,sikurse nuk mund te arri jashta Univerzit(per te na bere te ditur,se Universi ka nje fund ) aq me pak do arri deri tek Zoti!

pastaj,sic ka thene ai gjeniu se "do komunikoj me Zontin nese eshte dikund..." mendoj qe ai me kete "dikund" ka dashur te thote shume gjera...me nje fjale,ka dasht te thote,nese "ekziston"
Zoti ekziston dhe ate e kemi gjithekund(keshtu thuhet ne librat e shenjte)...gjithe keto te mira te natyres qe na rrethojne,jan te krijuara nga Zoti....

albert morina
18-11-08, 17:42
po ti pyesesh te gjithe njerezit thon se besojn ne ZOT mirepo besimi i tyre nuk eshte i drejt apo eshte si mjegullnaje.E nderuar ju thoni se ne shek.xx shkenctaret erdhen ne nje perfundim apo zbulim interesant se qielli zgjerohet,ndersa duhet ta dime se ky nuk eshte diqka e re perpos nje vertetesi e fjales se ZOTIT ne KURAN ku thot se ZOTIe krijoi qiellin ne menyre shum precize dhe e zgjeron ate.Pra pyetja eshte pse nuk i besojm Zotit si duhet.

Action
30-12-08, 13:20
Jam perkrahes i Teoris se Big-Bangut... gje qe e verteton edhe egzistencen e Zotit.

LindŰ pyetja kush e kriojŰ at pike vellimi 0 ???

jadore
30-12-08, 13:29
Akoma nuk kemi perpunuar nje tablo te plote , por ndoshta nuk jemi shume larg asaj." Dime qe universi nuk ka egzistuar gjithmone ne gjendjen ne te cilen e shohim sot. Ne te kaluaren, ne nje epoke te caktuar, ka ndodhur nje ngjarje qe beri te mundur ndezien e yjeve,qe do te thote qe drita e ardhur nga yjet me te largeta, akoma nuk kane patur kohen per te aritur tek ne (ne toke). Kjo shpjegon ate qe perse qielli naten nuk vezullon ne te gjitha drejtimet. Por ne qofte se yjet kane egsistuar gjithmone , perse do te ishte e nevojshme akti i ndezies se tyre disa miliarda vitesh me pare? Sipas filozofit Emanual Kanti, universi ka egzistuar pergjithmone, kurse per pjesen me te madhe te njerzve, besojne qe universi eshte krijuar vetem pak mijra vitesh para se ajo te shfaqej.

Por a eshte i ketij mendimi astronomi E. Hubble? Ne vitin 1923, do te zbulonte qe shume nga njollat te quajtura mjegullnaja, ishin ne realitet te tjera galagtika (qe jane grumbullime yjore qe permbajne miliarda yje), por te ndodhura ne nje distance shume te madhe ndaj nesh. Ai llogariti qe koha e nevoshme qe drita e leshuar nga yjet e ketyre mjegullnajave te arrinte ne toke do te ishte e rendit te milionave ose miliardave vite. Kjo do te thote qe universi nuk mund te jete krijuar disa mijra vitesh me pare siš mendonin disa. E. Hubble do te zbulonte edhe nje fenomen tjeter mjaft interesant. Duke analizuar driten e galagtikave qe i afroheshin ose i largoheshin tokes, ai do te kuptonte qe pothuaj te gjitha galagtikat qene duke u larguar,perveš kesaj, sa me larg qe ato ishin nga Toka aq me shpejt largoheshin. Hubble arriti ne konkluzionin qe ne shkalle kozmike šdo galaktike eshte duke u larguar nga Toka ose nga njera- tjetra, me fjale te tjera Universi eshte duke u zgjeruar.

Zbulimi qe Universi zgjerohet vazhdimisht,eshte zbulimi me i madh intelektual i shekullit te XX. Ky zbulim te šon ne nje perfundim mjaft te debatushem rreth orgjines se universit. Ne se galagtikat largohen njera nga tjetra, do te thote qe ne nje te kaluar te larget, ato kane qene shume afer me njera tjeter, dhe ne baze te shpejtesise aktuale te zgjerimit, mund te llogaritim se sa afer kane qene ato rreth dhjete ose pesembedhjete miliarda vitesh me pare. Sipas mendimit filozofik dhe atij shkencoro- astronomik, šdo ngjarje eshte shkaktuar nga nje ngjarje e meparshme, pra eshte "pasoje". Ngjarja "pasoje" sherben si "shkak" per ngjarjen pasardhese. Me fjale te tjera vargu i ngjarjeve shkak - pasoje i ngjan nje zinzhiri ku šdo hallke e tij simbolizon nje ngjarje te caktuar.

Por zinzhiri i ngjarjeve ka nje hallke te fillimit. Kush e ka shkaktuar ate?

Ndodhemi perpara nje problemi ku shume shkencetare, nuk kane patur shume deshire t'i afroheshin ose kane kerkuar t'i shmangen. Disa prej tyre, kryesisht ruset, i permbaheshin mendimit se Universi nuk ka patur nje fillim; disa te tjere pohonin se šeshtja e orgjines se Universit nuk eshte nje problem shkencor por nje šeshtje metafizike ose fetare. Kurse S.Hawking thote:"Sipas pikpamjes time, nje trajtim i tille nuk eshte i denje per nje shkencetar te vertete. Ne qofte se ligjet e natyres nuk do te vepronin ne fillim te universit, nuk do te ndodhte kjo edhe ne te tjera momente te evolimit te Universit?..orgjina e universit duhet vene mbi baza shkencore. Mbase do te jete nje detyre mbi mundesite tona, por ja vlen ta provojme qe t'i afrohemi asaj."

Big Bang ose Shperthimi i madh

Sipas Hawking, Universi ka patur nje fillim, por informacionet mbi natyren e ketij fillimi jane te pakta. Origjina e Universit mund te shpjegohet me teorine Big Bang ose i quatur ndryshe ôShperthimi i Madhö. Thelbi i kesaj teorie konsiston: gjithška ka filluar ne nje moment ne te cilin i gjithe universi dhe šdo gje rreth saj kane qene perqendruar ne nje pike me nje densitet dhe temperature te pa fundme. Pas shpertimit te madh, ne nje te qinden e sekondes se pare, ku temperatura ka patur vleren e qindra miliarde grade,universi fillon pak nga pak te zgjerohet. Fillojne te lindin grimcat e para te lehta si fotonet, elektronet ,neutrinot si dhe antigrimcat e tyre te cilat jane me shumice, si dhe pak nga grimcat e protonit dhe neutronit.

Pas tre minutave te mevonshme, temperatura zbret ne nje miliard grade , dhe ne kete moment protonet dhe neutronet fillojne te kombinohen duke formuar berthamat e elementit helium, hidrogjen si dhe te disa elementeve te tjera te lehta. Pas qindra dhe mijra vitesh temperatura behet me e vogel se nje mije grade, dhe elektronet zvogelojne shpejtesine e tyre ne nje mase te tille qe berthamat e lehta mund t'i kapni ato duke formuar keshtu atomet e elementeve te lehta .Do te kalonin miliarda vitesh kur do te lindinin elementet e tjere si karboni dhe oksigjeni qe jane elemente baze prej te cilave jemi perbere. Keto elemente do te lindni nga djegia e heliumit ne qendren e šdo ylli. Ky eshte ne vija te pergjithshme shpjegimi i fillimit te universit sipas teorise Big Bang Ja vlen te theksojme qe teoria e relativitetit te pergjithshem te Ajshtajnit, nuk vlen per fillimin e universit , ku dhe vete ai nuk thote asgje per kete šeshte. Ose per te qene me te sakte, Ajshtajni kishte pershtypjen qe orgjina e universit i tejkalonte kufijte e kerkimeve shkencore. Ne qofte se teoria e relativitetit te pergjithshem nuk vlen per shpjegimin e fillimit te universit, cilat ligje te natyres vlejne per kete akt fillimi?

jane postime interesante dhe terhqese keto qe postoni Anna , me interesoj vetem te dij , i gjithe ky materjal i dhene jane konkludime te juajat rreth analizave qe keni bere ne fushen e astrologjiseapo.!

~AnnA~
30-12-08, 13:37
Jam perkrahes i Teoris se Big-Bangut... gje qe e verteton edhe egzistencen e Zotit.

LindŰ pyetja kush e kriojŰ at pike vellimi 0 ???
Big-Bangu eshte e vetmja teori qe pranon ate qe thuhet ne librat e shenjte(Kur'an dhe bibel) pra,ne baze te Big-Bangut thuhet qe gjithecka u krijua nga pika zero(ashtu sic thuhet dhe ne fe:Qe gjithecka u krijua nga fillimi-nga zeroja-e cila zgjerohet vazhdimisht)
Kete teori e hudh poshte shskenca,pasi ne shkence,nje trup me "vellim= 0" eshte nje "asgje"...

,,,E nderuar ju thoni se ne shek.xx shkenctaret erdhen ne nje perfundim apo zbulim interesant se qielli zgjerohet,,,

Kete nuk e them vetem une,kete e thote ne ket rast edhe shkenca edhe feja...shkenca ka vetem teorite dhe teoria eshte nje hipoteze,e cila eshte e pranuar dhe e besuar per aq kohe sa ajo eshte aktuale,por kjo nuk dmth qe ajo mos ndryshoje....pra,shkenca ndryshon teorite dhe jo faktet!

~AnnA~
30-12-08, 13:43
jane postime interesante dhe terhqese keto qe postoni Anna , me interesoj vetem te dij , i gjithe ky materjal i dhene jane konkludime te juajat rreth analizave qe keni bere ne fushen e astrologjiseapo.!

jo,ky material nuk eshte i shkruar nga une(perpos postimeve pas artikullit qe jan mendimet e mija),por une e perkrah teorin e Big-Bang-ut,ndaj dhe e postova ketu....me flen ne zemer shkenca dhe respektoj edhe fene te ciles i takoj,andaj dhe kjo Teori e Big-Bang-ut eshte e vetmja qe nuk e kundershton "fene"...