PDA

View Full Version : Nje Molekule Organike na drejton ne zbulimin e jetes Aliane!


~AnnA~
10-12-08, 14:16
Shkencetaret kane zbuluar nje molekule organike sheqeri qe eshte e lidhur ne menyre te drejtperdrejte me shfaqjen e jetes, ne nje pjese te galaksise ku planetet e banueshem mund te ekzistojne.
Nje grup nderkombetar kerkuesish, kane perdorur radioteleskopin IRAM ne France per te zbuluar nje molekulen ne nje zone 26000 vite drite larg Tokes, ku procesi yllformues vazhdon ende.
Molekula - glikolaldehid - ka qene zbuluar edhe me pare, por vetem ne qender te galaktikes tone ku kushtet per shfaqjen e jetes jane mjaft ekstreme. Zbulimi i ri ne nje zone larg qendres se Udhes se Qumeshtit, sugjeron per me teper faktin se prodhimi i ketij perberesi kyc per krijimin e jetes mund te jete mjaft i zakonshem neper hapesire. Ky eshte nje lajm i mire per kerkuesit e jetes aliene, pasi prania e ketij perberesi rrit se tepermi mundesine e shfaqjes se jetes ne planete te tjere te ngjashem me Token.
Ekipi arriti te zbuloje glikolaldehidin duke perdorur teleskopin per te vezhguar ne gjatesi valesh te ndryshme. Vezhgimet treguan prezencen e tre zonave me glikolaldehid pergjate qendres se pjeses se vezhguar.
Glikolaldehidi, monosakaridi me i thjeshte, mund te bashkeveproje me me propenalin per te formuar ribozen, nje nga perberesit kryesore te ARN-se, qe mendohet te jete molekula kryesore ne formimin e jetes.
Zbulimi tregon se nje pjese e mire e elementeve te nevojshem per krijimin e jetes kane origjine jashtetokesore. Per me teper mund te jene formuar para formimit te vete planeteve ku mund te zhvillohet jeta. « Zbulimi i nje molekule sheqeri rreth nje ylli ne formim e siper eshte mjaft pasionuese, komenton Keith Mason drejtor i STFC (Science and Technology Facilities Council), dhe do te na jape informacionet te rendesishme per kerkimin e jetes jashtetokesore”.

Burimi: ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081125090344.htm)

Action
29-12-08, 23:42
Mendoj qe eshte vetem nje propagandė por gjithsesi shum interesante..

~AnnA~
30-12-08, 12:27
Mendoj qe eshte vetem nje propagandė por gjithsesi shum interesante..
Eshte vetem nje teori kjo dhe si e tille mbetet vetem nje hipoteze,per te nxitur shkenctaret me tej per t'i dhene nje pergjigje pyetjes:Ekzistojne jashttokesoret?