PDA

View Full Version : Zbulohet Uj ne Univers!


~AnnA~
19-12-08, 13:43
Uji me antik mund te gjendet vetem ne skutat me te largeta te univesit. 11 miliarde vite drite larg nje galaktike shume te larget ka treguar se permban gjurme uji.


Ky zbulim eshte bere nga dy shkencetare te reja italiane, mesuese ne “Max Plack Institut”. Ky studim na ndihmon te shikojme ne te shkuaren e Tokes per te hipotezuar teori te caktuara ne ndertimin e planetit ku aktualisht jetojme. Sipas te dhenave, kane kaluar plot 11 miliarde vjet qe prej nisjes se vales radioaktive te lengshme, per te mberritur ne Toke dhe zbulimi eshte bere nepermjet radioteleskopit “Effelsberg” ne Bon, me i madhi qe eshte ndertuar ne Evrope.

“Kemi qene me fat pasi gjetem masen e lengshme pikerisht ne objektin e pare qe studiuam. Gati gati nuk i besonin asaj qe zbuluam”, thekson shkencetarja Paola Castangia.

Pak kohe me pare, nga vezhgimet e bera prej radioteleskopit ne Nju Meksiko, ishte konfirmuar prania e kesaj lende. Sipas shkencetareve italiane, per te marre sinjalet do te duheshin 580 dite, por gjithcka u arrit ne 14 dite.

“Keto fenomene jane te lidhura ne vrimat e zeza. Zakonisht vihen re ne galaktika prane nesh dhe t’i zbulosh ne nje ishuj yjesh shume te larget na lejon te deshifrojme karakteristikat e vrimave te zeza ne epoken e hershme dhe te ndertojme harten e ambientit kozmik”, nenvizojne shkencetaret.

http://www.oxed.de/wordpress/wp-content/universe.jpg

gjini
19-12-08, 14:11
AnnA , ti meriton nje buqete me lule te fresketa e jo nga keto qe po ju dhurojme ketu njeri tjetrit.
Shum po me knaq me keto shkrimet tua qe po i sjell ketu dhe ke nje simpati te veqant tek une.
Pra nga zemra te uroj nje weekend te bukur dhe paq lumturi ne jete

shfletuesi_
19-12-08, 15:46
Uji me antik mund te gjendet vetem ne skutat me te largeta te univesit. 11 miliarde vite drite larg nje galaktike shume te larget ka treguar se permban gjurme uji.


Ky zbulim eshte bere nga dy shkencetare te reja italiane, mesuese ne “Max Plack Institut”. Ky studim na ndihmon te shikojme ne te shkuaren e Tokes per te hipotezuar teori te caktuara ne ndertimin e planetit ku aktualisht jetojme. Sipas te dhenave, kane kaluar plot 11 miliarde vjet qe prej nisjes se vales radioaktive te lengshme, per te mberritur ne Toke dhe zbulimi eshte bere nepermjet radioteleskopit “Effelsberg” ne Bon, me i madhi qe eshte ndertuar ne Evrope.

“Kemi qene me fat pasi gjetem masen e lengshme pikerisht ne objektin e pare qe studiuam. Gati gati nuk i besonin asaj qe zbuluam”, thekson shkencetarja Paola Castangia.

Pak kohe me pare, nga vezhgimet e bera prej radioteleskopit ne Nju Meksiko, ishte konfirmuar prania e kesaj lende. Sipas shkencetareve italiane, per te marre sinjalet do te duheshin 580 dite, por gjithcka u arrit ne 14 dite.

“Keto fenomene jane te lidhura ne vrimat e zeza. Zakonisht vihen re ne galaktika prane nesh dhe t’i zbulosh ne nje ishuj yjesh shume te larget na lejon te deshifrojme karakteristikat e vrimave te zeza ne epoken e hershme dhe te ndertojme harten e ambientit kozmik”, nenvizojne shkencetaret.

http://www.oxed.de/wordpress/wp-content/universe.jpg

Ti meriton qmimin nobel per shkenc....:biggrin: