PDA

View Full Version : Kozmologjia


~AnnA~
01-07-11, 19:59
Kometet ose yjet me bisht. Keto trupa qiellore kane pamjen e nje berthame me bisht te ndritshem shume te gjate. Kometet jane copa te stermedha akulli te papaster, te perziera me pluhura dhe mbeturina guresh. Shumica e tyre i afrohen Diellit vetem per periudha te shurtra kohe. Kur nje komete i afrohet diellit, rrezet e diellit e nxehin dhe ajo fillon te shkrije. Ndersa shkrin, ajo leshon gazet dhe pluhurat e mberthyera ne akull. Ato mbeten pas kometes dhe krijojne nje bisht te gjate.

Kozmologjia merret me prejardhjen dhe zhvillimin e gjithesise ne teresi dhe vendin e njeriut ne te ne veeanti. Ajo eshte dege e fizikes dhe filozofise.
Rrenjet e kozmologjise shtrihen ne tregimet historike fetare qe lidhen me zanafillen e lindjes se gjithekase (shikoni kozmogonia), dhe ne sistemet filozofike (p.sh. sistemi ptolemeik. Ne ditet e sotme kozmologjia eshte nje shkence qe ben pjese kryesisht ne astronomi, duke permbledhur ne vetvete disiplina dhe teori edhe jashte astronomise, si p.sh fiziken e pjesezave, relativitetin e pergjithshem, e te tjera.
Megjithese kozmologjia eshte fjale e koheve te fundit (perdorur per here te pare ne vitin 1730 ne librin e Kristian Volfit Cosmologia Generalis), studimi i gjithesise dhe prejardhjes se saj ka nje histori te gjate qe perfshin shkencen, filozofine, ezoteriken, dhe fene.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCfRFJ6S2R1TziERBiK3I0L2hTKroL_ NBO2W9SZoAJYMIdztGv