PDA

View Full Version : Zbulohet nje planet i pershtatshem per jeten


Zero Cool
02-09-11, 13:30
Zbulohet nje planet i pershtatshem per jeten


http://www.infoalbania.org/thumbnail.php?file=planeti_i_ngjashem_me_token_319 841288.jpg&size=article_medium

Nje planet i ngjashem me Token i pershtatshem te prese jete, eshte zbuluar nga shkencetaret.

Deri tani Extrasolar Planets Catalogue ka identifiuar 573 planete qe rrotullohen prane sistemit tone diellor dhe ekipe te ndryshme nderkombetare te astronomeve jane duke konkuruar se pretendojne te kene identifikuar planetin e pare te banueshem te ngjashem me tonin.

Dhe sic shkruan Usa Today, kohet e fundit grupi gjerman i udhehequr nga Lisa Kaltenegger, ka raportuar nje planet 3.6 here me te madh se Toka duke u rotulluar rreth yllit HD85512.

Kjo e fundit eshte e barabarte afersisht me 69 % te madhesise se Diellit dhe eshte 36, 23 vjet drite.

Planeti rrotulohet rreth yllit te tij (me i vogel dhe me pak te nxehte se Dielli yne) nje here ne cdo 54 dite pergjate nje orbite lehtesisht e zgjatur mbi nje rreze te barabarte me 39 kilometra.

Dhe planeti i quajtur nga astronomet me pak imagjinate HD85512b, do te jete ne bordin e brendshem te zones se banueshme te yllit.

Ekspertet kane realizuar nje model per te vleresuar se si atmosfera ne planetin HD85512b, duke zbuluar se do te jete nje vend i ri .

Natyrisht, rete e formuara nga avujt e ujit varen nga nje atmosfere e ngjashme me ate te Tokes, prania e te cilit nuk mund te identifikohet ne planetet kaq te larget me mjete ne dispozicionin tone.

Por sic njoftohet nga Kaltenegger, modelet matematikore mbi perberjen e planeteve, thone se botet me nje mase te barabarte, me me shume se dhjete here te Tokes, duhet te kete nje atmosfere te dominuar nga hidrogjeni dhe heliumi.

Keshtu ne dimensonet me te vogela, si per shembull HD85512b, kane me shume propabilitet te kene nje atmosfere te ngjashme me ate te Tokes, e perbere kryesisht nga azoti dhe oskigjeni.

tipi engjellor
02-09-11, 15:49
a te shkojme fill...