PDA

View Full Version : Shqiptaret ne Greqi


ARVANITI
13-05-05, 19:34
Sot emigrantet shqiptare ne Greqi perbejne 7% te popullsise ose rreth 700 000. Te gjithe kete shqiptare emigruan ne Greqi, pas renies se komunizmit ne Shqiperi, ne kerkim te punes dhe te nje jete me te mire.

Nga gjithe ky numer, vetem rreth 50 000 veta kane marre nenshtetesine greke. ´250 000 kane leje qendrimi, ndersa pjesa tjeter jetojne ilegalisht. Kjo pjese punon ne pune te zeze, nuk paguajne sigurime shoqerore, dhe paguhen pak.

Shumica e shqipetareve jetojne ne zonen e Athines (200 000) dhe te Selanikut. Ndersa pjesa tjeter jeton neper ishujt e shumte te Greqise. Nje rast interesant eshte se ne nje ishull numri i shqipetareve eshte aq i madh, sa perbejne 45% te popullsise. Ekstremistet naziskine greke i kekuan qeverise greke largimin e shqiptareve nga ky ishull, pasi sipas ishulli pa kolonizohej.

Rreth 40% o orkestres simfonike kombetare te Greqise perbehet nga artiste shqiptare. Nxenesit shqiptare renditen te paret ne mesime, dhe shume here nuk jane lejuar nga qeveria greke qe te ngrejne flamurin grek, gjate parades se 28 tetorit.

Me to abuzohet shume. Burgjet greke jane te tejmbushura me shqiptare. duke shfytezuar gjendjen e veshtire ekonomike te tyre, shqiptaret detyrohen ta quajne veten si Vorio-Epiriot.

Pervec ketyre shqiptareve te pas '90, ne Greqi jeton edhe nje komunitet çam ortodoks, i cili eshte drejt asimilimit. Gjithashtu duhet permendur edhe komuniteti i stermadh arberesh i greqise, qe ndryshe njehet me emrin arvanitet.

Diskriminimi naziskine po u ndrydh zemrat dhe po i shpie drejt asimilimit.