PDA

View Full Version : Bankieret Ne Maqedoni Jane Me Te Paguarit


FUKAJAMA
20-09-06, 12:40
BANKIERÈT NÈ MAQEDONI JANÈ MÈ TÈ PAGUARIT
-sipas rrogès mesatare neto-
Rroga mesatare neto pèr puntor nè korrik tè vitit 2006 èshtè 13557 denarè, çka pèrfaqèson njè rritje nominale prej 8% , a realisht 4,6% krahasuar me korrikin e vitit tè kaluar.
Sipas tè dhènave tè Entit Statistikor , rritje mè tè lartè tè rrogès mesatare pèr puntor èshtè regjistruar nè sektorin pèr prodhimin e gomave dhe prodhime plastike, prej 36, 7% krahasuar me korrikun e vitit tè kaluar.Rroga neto mesatare pèr muajin korrik kètè vit, nè krahasim me muajin maj , nominalisht èshtè rritur pèr 0,1% , ndèrsa realisht pèr 0.8%.
Shikuar pèr sektore tè veprimtarive , rroga mè tè larta mesatare kanè marrur tè punsuarit nè sektorin e shèrbimeve edhe atè 14949 denarè , rroga pak mè tè ulèta nè krahasim me to kanè marrè tè punsuarit nè industri , 13917 denarè , ndèrsa rrogat mè tè ulèta nga tè gjithè kèto qè i cekèm , kanè marrè tè punsuarit nè sektoret e bujqèsisè 11703 denarè.
Rrogèn mè tè ulèt mesatare nga tè gjithè e marrin tè punsuarit nè industrinè e lèkurès 4585 denarè , ndèrsa rrogèn mè tè lartè mesatare edhe mè tejè e marrin ndèrmjetèsit finaciar dhe puntorèt e sigurimit, ku mesatarja arrinè 26470 denarè.Kjo do tè thotè se rroga e njè tè punsuari nè sektorin finaciar èshtè tetè herè mè e lartè sesa e veprimtarisè sè lèkurès.
Njè nga rrogat mè tè ulèta nè Republikèn e Maqedonisè kanè edhe tè punsuarit nè industrinè e tekstilit ku mesatarja e tyre arrinè nè 5590 denarè.
Nga ana tjetèr, rroga mè e lartè èshtè regjistruar nè pjesèn e sektorit financiar: Aktivitete ndihmèse nè ndèrmjetèsimin financiar prej 43399 denarè.Tè punsuarit nè veprimtaritè e mbrojtjes marrin rrogè mesatare 30138 denarè , ndèrsa ata nè ndèrmjetèsimin financiar pèrvec fondeve tè sigurimit dhe fondeve pensionale 25772 denarè.
Vende punè tè paguara mirè janè edhe ato qè punojnè nè aviokompanitè e ndryshme , ku rroga mesatare arrinè nè 28460 denarè dhe lèmija e telekomunikimit me 21526 denarè.
Rroga mesatare pèr aktivitete kompjuterike arrinè nè 15285 denarè.
Shèndetèsia dhe Arsimi edhe mè tej marrinè rroga mesatare e cila gjendet nèn rrogèn mesatare tè Republikès sè Maqedonisè .Nè arsim rroga mesatare pèr muajin korrik èshtè 12143 denarè, ndèrsa nè shèndetèsi 12974 denarè.
Rroga mesatare bruto nè muajin korrik tè kètij viti èshtè 23160 denarè.
Nè kètè muaj 13,9% nga tè punsuarit nuk kanè marrur rroga.

Nga Maqedonishtja pèrktheu:H N

Matriali èshtè huazuar nga gazeta ditore Biznis (viti i II , numri 320 , mèrkur 30 gusht 2006)