PDA

View Full Version : Ne Maqedoni Ka Munges Gruri


FUKAJAMA
22-11-06, 17:08
PER SHKAK TE KRIZES SE GRURIT DO TE SHTREJTOHEN MIELLI DHE BUKA

Buke dhe miell do te kete mjaft , por ēmimi sipas gjitha gjasave duhet te rritet per shkak te mungeses se grurit ne regjion.

Qytetaret nga xhepat e tyre do te paguajne cmim me te larte te bukes per ta mbushur zbrazetiren e Maqedonise sivjet per grure , per shkak te krizes se grurit ne shtetet fqinje.

Grurin e vjeter , pėrpunuesit e saj e harxhiten vetem per 3 muaj , dhe thirrja e qeverise deri te bujqit se sa grure posedojne ishte e pasuksesshme.

400 tone grure te ofruara per pėrpunuesit e grurit nuk jane te mjaftueshme as per nje dite.Nga Qeveria heshtin.Perpunuesit e grurit kane rezerva vetem deri ne Vitin e Ri.

Nga 1 dhjetori do te lejohet edhe hyrja e grurit e padoganuar.Ne rast te mungeses se grurit do te intervenohet nga rezervat shteterore me grure.

“Mendoj se ne kete moment nuk jemi te ndaluar.Neve deri ne Vitin e Ri , bile ate e thojne pėrpunuesit e grurit , na duhen aty diku 11.000 tone grure.Mendoj se nuk jane sasi te medha dhe thene shkurt ne moment nuk ka krize ne Maqedoni” , tha Zhivko Jankullovski , nėnkryetar i qeverise per bujqėsi.

Kriza ne Maqedoni eshte me vite ne nje kahje te gabuar agropolitike, e cila bujqit i la me nje cmim te pagarantuar , pa kurrenjafer ndihmese dhe cmime blerėse per pėrpunuesit e grurit.

“Tash jemi te pergaditur nga grupacionet , pasiqe nuk ka grure te mjaftueshem , te blehet nga 10 denar.Besojme se ajo sasi e grurit ne Maqedoni relativisht eshte e vogel dhe mendojne se per 15 denar nuk do te ekzistoje ajo sai” , tha Rumen Smilevski , kryetar i grupacionit per pėrpunuesit e grurit.

“Besoj se ne te ardhmen do te bisedojme per probleme tjera , se si t`i permiresojme dobite ne Maqedoni dhe se si Maqedonija t`i realizoj sasite e mjaftueshme te grurit , ndersa jo ne dhjetor te mirremi vesh per ēmimi , cili do te jete ēmimi”, tha Eftim Shaklev , kryetar i Federates se Farmereve.

Dhe derisa zgjidhen krizat me masa te shpejta , sivjet per blerje te grurit nga jashte do te ndahen nga buxheti me shume para sesa vjet ato 20 milion euro.Rritja e ēmimit te grurit do t`i rrite edhe te hyrat revizore.

Perkthehu nga Maqedonishtja: H N

Matriali eshte huazuar nga: http://a1.com. mk/vesti/ default.asp? vestid=70627