PDA

View Full Version : Majmuni Dhe Pasardhesit E Tij


LOJETARI
26-11-06, 00:09
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .

Agolli
26-11-06, 01:28
Ai Majmuni nga e ka prejardhjen ti.... do te kete qene me te vertete shume i zgjuar!! :tongue: :wink:

dardan100
26-11-06, 10:45
Pak ka ndryshuar njeriu nga paraardhesi i tij!
Bile majmuni jeton edhe ma mire se njeriu sepse ai nuk e ka te zhvilluar burimin e problemeve jetesore, pra trurin.

GURI SYLAJ
26-11-06, 12:11
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .

I nderuar ju pershendes dhe ju falenderoj per kete teme.Ne rend te pare pajtohem me ate qe ju keni thene ketu dhe do te mundohem te inkuadrohem nga nje kende qe me kusht do e quaj Fantastik e nje mendje per te nesermen!!!!!!!
Po, njeriu tjetersohet cdo dite e me shume.Si rezultat i arritjeve shkencore ,tek njeriu do te fillojne te "sterkeqen" kembet,syte dhe veshet.Komunikimi do te jete nepermjet valeve dhe do te beje kete, qe njeriu, te ndegjoj ate qe don kurse zhurmat tjera te jen larg tij , te shoh ate qe don dhe gjerat tjera te jen larg tij,te ece shume pak dhe ne relacione te shkurta apo ndoshta te mos shfrytezoj fare gjymtyret per te ece-kembet.
Do te tjetersohet ne nje"Makine "ku ,gati te gjitha pjeset mund te ndrrohen .
Keto dhe tjetersime tjera do te ndikojn qe edhe bota shpirterore,raportet ndernjerezore e edhe raporti ndaj natyres te kene ndryshime radikale dhe krijimin e nje bote tjeter qe shume pak do t'i ngjaj kesaj bote qe ne po e quajm njerezore.
Herave tjera ndoshta edhe gjera tjera .
Ju pershendes perzemersisht!

SANTANA-29
26-11-06, 15:56
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .SHOKI LOJTAR NJE TEM SHUM INTERISANTE.para se te filloj disa fjal dua te them. nuk esht turp te kesh djeni ta shkruajsh ket tem te ne shqiptaret nuk dihet se qfar prejarjdhje kemi se me duket jo prej majmunit se jan shum te but po prej gorillave aty besoj ......

LABI
26-11-06, 16:57
Kjo pikepamje gjene mbeshtetjen ne teorine Evolucioniste te Charls Darvinit – mbi evoluimin e specieve (llojeve)… Te cilit proces ne eliminimin dhe seleksionimin e specieve me te persosura , e kane ndihmuar te ashtuquajturat evolucionet (biologjike / kimike) .

E te cilen teori me vone e kane perkrahur dhe jane munduar ta arsyetojne shume pauses te Darvinit ( NEODARVINIST) nder ta edhe Hurbert Spenseri ( nje filozof dhe sociolog i cili ne moshe te re kishte shprehur interes te madh per shkencat natyrore).

Spenseri eshte perpjekur te argumentoj – ne Ambientin Social efikasitetin mbi ligjin universal te evolucionit – perms analogjise ndermjet ORGANIZMAVE te GJALLE dhe ORGANIZMIT SHOQERORE .
Sipas kesaj teorie – ata organizma qe nuk ju pershtaten ambientit (egersise se konkurrences se natyres) ata organizma vdesin (asgjesohen)…dhe keshtu vetem specia me e persosur mbijeton – ku sipas ketij parimi, speciet perhere perfeksionojne, pastrojne racen duke kaluar gjenet ne pasardhes te ri .

Kete parim Spenseri e percafon sit te dobishme edhe per shoqerine njerezore dhe u mundu ta argumentoje se – konkurrenca e perceptuar si lufte per ekzistence – shtyne, shpien drejt progresit … E ky progres sipas tij realizohet vetem duke eleminuar individet me te dobet.

Kjo pikepamje ne filozofi eshte e njohur si SOCIAL-DARVINIZEM – qe me nje fare menyre , te pajtohesh me kete teori do t’thote qe shoqeria duhet te funksionoje me ligjet e gjunglles … peshku – MADHE e hane peshkun e VOGEL .

Pikerisht kjo ishte ,qe perhere kete teori biologjike e ka ndeshur me shkencat shoqerore dhe me ideologjine (frymen) e HUMANIZMIT – gjveshja, tjetersimi i qenjes njerezore nga natyra humane e tij . Pra , nga esenca e qenjes njerezore …

Paramendoni po nese shoqeria njerezore do te udheheqej sipas ketyre parimeve te kesaj teorie … Kush do te kujdesej per te gjymtyarit ( per personat me aftesi te kufizuar ) ? A do te kishte politika te mirecenjes sociale …? Asesi, nuk ka meshire , nuk ka lemoshe , per skamnoret , per te semuret …. Nuk ka HUMANIZEM, ME SHKURT .

Kjo eshte ajo cfare social-darvinizmi ofron ... Njeriu eshte njeri dhe se jo rastesisht me ngjizjen e vezeve te ndonje gorille, me ndonje specie tjeter ... apo me ndonje fosile .... per gjate ndonje periudhe evolutive qe kane mundur te ngjanin ne toke, rastesisht u krijua, lindi nje specie e re(cfare paradoksi) , disa MUTANT - NJEREZIT ... (apo nese ju referohemi mitologjise -- njeriu me gjysem trupin e tij te poshtem kali - ndersa lart njeri )...
Eshte e paargumentueshme per vete shkencen e biologjise ... e mos te flasim per sociologjine - sa i perket social- darviznimit .... e rrezueshme, nuk cendron .

Bjeshka1
26-11-06, 17:35
Kur degjuan majmunet per kete teori, u zemruen dhe kategorikisht e mohuane mundesine se jemi me prejardhje nga keta. Nuk duem te indetikohemi me ato "kafshet" qe vrasin, dhunojne, grabisin...njeri tjetrin, tha perfaqsuesi i orangutaneve. :biggrin:

Fshatari
26-11-06, 17:52
Kur degjuan majmunet per kete teori, u zemruen dhe kategorikisht e mohuane mundesine se jemi me prejardhje nga keta. Nuk duem te indetikohemi me ato "kafshet" qe vrasin, dhunojne, grabisin...njeri tjetrin, tha perfaqsuesi i orangutaneve. :biggrin:

Besa jo film i keq ky "Planeti i majmunave" !

panta_rhei
26-11-06, 22:34
I nderuar ju pershendes dhe ju falenderoj per kete teme.Ne rend te pare pajtohem me ate qe ju keni thene ketu dhe do te mundohem te inkuadrohem nga nje kende qe me kusht do e quaj Fantastik e nje mendje per te nesermen!!!!!!!
Po, njeriu tjetersohet cdo dite e me shume.Si rezultat i arritjeve shkencore ,tek njeriu do te fillojne te "sterkeqen" kembet,syte dhe veshet.Komunikimi do te jete nepermjet valeve dhe do te beje kete, qe njeriu, te ndegjoj ate qe don kurse zhurmat tjera te jen larg tij , te shoh ate qe don dhe gjerat tjera te jen larg tij,te ece shume pak dhe ne relacione te shkurta apo ndoshta te mos shfrytezoj fare gjymtyret per te ece-kembet.
Do te tjetersohet ne nje"Makine "ku ,gati te gjitha pjeset mund te ndrrohen .
Keto dhe tjetersime tjera do te ndikojn qe edhe bota shpirterore,raportet ndernjerezore e edhe raporti ndaj natyres te kene ndryshime radikale dhe krijimin e nje bote tjeter qe shume pak do t'i ngjaj kesaj bote qe ne po e quajm njerezore.
Herave tjera ndoshta edhe gjera tjera .
Ju pershendes perzemersisht!

Pershendetje dhe respekt per shkrimet tua GURI SYLAJ,
ne kete rast verejta (m'u duk) se folet absolutisht per evolucion teknologjik (nuk e dij qfar faji kan Majmunet biologjik te kesaj teme per teknologjine??!!)

poashtu ndjej pergjegjesi te shpreh respektin tim per hapesin (ne kete rast) te kesaj teme (per shkrimet e tij ne pergjithesi) LOJETARI-n,

nese lexuesi (real) e sheh me realitet titullin e kesaj teme ("Majmuni dhe pasardhesit e tij"), besoj se pergjigja e pare dhe e vetme per hir te shkences dhe realitetit do te ishte: "Pasardhesit e majmunit jane majmunet"... sot e k'saj dite majmunet shtohen me majmune dhe lindin majmune vdesin (nese nuk ju vie rend: ngordhin) majmune". Ne historine perafersisht dhjetmijevjeqare te qyteterimit (njerezimit normal) nuk egziston ndonje fakt as shenje qe "ne filan vendin u pa ky majmun te kthehet ne njeri" (e kam shum te kjarte evolucionin dhe kohezgjatjen e tij por, ju lutem, nese majmuni i vertet paska mbetur mbrapa me zhvillim, pse te pakten nuk arriti deri me sot ta zbuloje bile zjarrin, sikur "ne (sipas jush) bijt e tij" (ku eshte evolucioni??)).

Mendoj se njeriu dhe majmuni pergjithmone i kane dhe i kane pasur rruget e ndara... sikur te gjitha llojet e kafsheve edhe majmunet dhe njerezit mund t'i kene paraardhesit e perbashket... e shumta majmunet mund te jene kusherinj ose vellezer me njeriun por kurrsesi baballare (pasardhesi i majmunit eshte majmun)...
Personalisht sa i perket zenies fill te shumesise se llojeve, me shum i besoj mutacionit sesa evolucionit... (mutacion eshte ndryshimi ne gjene e jo vetem ne gjymtyre)...
Te gjitha predispozitat jane se, nese ne epokat me te hershme ka pasur nje ndryshim radikal te klimave, atehere ajo kohe mund te mirret edhe si "koha e mutacioneve te medha" (gjithnje pershkak te kushteve extreme klimatike)... me stabilizimin e klimes eshte stabilizuar edhe mutacioni (dmth mungon nxitesi i mutacionit- ne hiroshima dhe ēernobil mutacionet jan evidente pershkak te extremit te klimes-ndotjes) dhe eshte arritur qendrueshmeria e llojeve...
...
ne kete drejtim mendoj se ka shum e shum te shtohet e spekulohet... s'denjoj te jem shum shum i tepert (edhe ashtu kerkoj falje per kete reagim, replike, konkludim... quajeni si te doni)

ps: qellimi real i temes mendoj se me fisnikerisht do te tingellonte "Njeriu dhe paraardhesit e tij"... ne diskutimin per majmunet do te zbulonim vetem majmunė...

ju pershendes

GURI SYLAJ
27-11-06, 07:27
Pershendeti edhe per ju panta rhei!

Nuk do te zgjatem shume por ju flisni per nje histori 10 mije vjeqare kurse nga ajo qe dime deri sot historia e njeriut eshte me shume se kater milion vjet!!!!!!!!!!
Ne teme flitet edhe per tjetersimin e njeriut dhe ajo qe une thash ka te beje me shume me kete pjese te temes.
As macen nuk e kemi pa se behet tiger por se jan te njejtes familje kete besoj se nuk e mohoni!
Ka ketu shumecka te thuhet por se te gjitha gjallesat kan nje origjine te perbashket ketu nuk ka dyshim.Ose ne aspektin fetar -kan nje krijues!

Ketu ne kete teme eshte fjala per dicka qe shkon pak me larg se kjo qe po e themi ketu e ajo eshte ;
Cka do te behet me njeriun apo mbas tij.
Tjetersim i njeriut eshte edhe kjo qe po e bejme une dhe ti ne kete moment ,po komunikojm pa e njohur njeri tjetrit ,ne largesi qe nuke dije sa jan dhe me nje gjuhe te ndryshme nga ajo qe komunikonitn njerezit para njeqind viteve.Goja dhe Gjuha ketu nuk hyne fare ne perdorim..........!
Me te mira deri heren tjeter!

Dhe mos e harroni ate fjaline-KJO ESHTE FANTASTIKE E NJE MENDJE PER TE NESERMEN!!!!!!!!!!!!!!!!

LOJETARI
27-11-06, 14:11
Rrjedha e debatit deshmon se nuk jemi indiferent ndaj mendimeve tona qofshin edhe ato fantastike.Njeriu nuk e ka lehte te logjikoj me logjiken e paraardhesit, edhe pse ketu ka perjashtime ,te cilat anojne te qendrojne me afer logjikes se majmunit ngase u mungon logjika njerezore .Te jemi te kjarrte kur flase per majmunin nuk mendoj t“i beje fyerje as njeriut e as majmunit ,nese dikujt i tingellon ashtu ne vesh.Njeriu i sotem ,ne kete stad te zhvillimit te tij e ka gjithashtu te veshtire te logjikoj me logjiken e pasardhesit te vet ne kete rast te pasardhesit te larget te majmunit .Mirpo nuk do te thote se pasardhesi yne te mos kete mundesi te logjikoj me logjiken tone e pse jo edhe te majmunit per te nxjerre nje perfundim se cka e shtyri majmunin te behet njeri dhe cka e shtyn sot njeriun te behet ......ndoshta jashtetoksor.Po them jashtetoksor sepse hapesira ne toke sa e vjene e ngushtohet me rritjen e numrit edhe te majmuneve e edhe te njerezve .Kjo pjese e njerezve (jo te gjithe)te themi ne nje te ardhme te afert 50 mije vite apo edhe me pak 25 mije vite do te tjetersohen, sepse ndeshen ne murin e kulmit (zhvillimit)te tyre qe do te thote humbje lirie .Keshtu qe do te jene te detyruar sic ishin te paret tane te zhvillojne shqisa tjera te pakapshme per logjiken njerezore e le me ate majmunore .Tani lehet te spekulohet per te rejat e ketij tjetersimi pa e ndjere veten te necmuar apo te fyer se dikush do te mbetet ende majmun apo vetem njeri .Mbetet te shpresohet se ky pasardhes ,apo nje pjese e tij te kete atribute miresjellje ndaj njeriut siq kane sot nje pjese e njerezve per majmunin dhe shpresojme se ne njerezit nuk do te kemi keqardhje per pasardhesit sic munde te kene sot nje pjese majmuneve per ne !

panta_rhei
27-11-06, 14:54
Pershendetje per GURI SYLAJ, do te ishte mire qe te ishit me i vemendshme sa te mund te verenit fjalen QYTETERIM (civilizim- dhjetmijvjet civilizim perafersisht mendohet se ka njerezimi), besoj se e ke te kjarte tash.
pershendes edhe LOJETARI-n, qe siq po duket po i dhimbset shum qe po i "keqkuptohet" tema e hapur, dhe majmunave te gjore (nga titulli) tash po ua ngarkon edhe tjetersimin fantastik bashk me "cyber-technologie".

Mendoj se ne kete rast eshte mire qe te bejme dy dallime fundamentale: tjetersimi teknologjik dhe tjetersimi i njeriut si qenje.

Per tjetersimin e njeriut si qenie, mund te flisni dit e nat ne menyra fantastike (siq po keni deshire te na entuziazmoni kot)... ju e dini shume mire se ne edhe ne kete moment , gjate gjithe kohes po flasim per njeriun, per te njejtin njeri per te cilin ka folur Konfucie, Sokrati, platoni..., sot e ksaj dite njeriu vlerat me te rendesishme i ka: respektimin e prinderve, dashurine ndaj femijeve, karrieren, fitoren, arritjen e se bukures..., per qfar tjetersimi behet fjale ateher? kur keto vlera i ēmon dhe i bart njeriu tash e dhjetmij vjet!

Po flisni per fantastikė thua se jemi robotė... e po harroni se 1/2 e njerezimit nuk mundet me e mbushe barkun me buk, 1/3 e njerezimit nuk e kan idene e rrymes elektrike "as nuk e dijn qka osht podrumi" (njerez jan edhe ata, "pasardhesit (tuaj) te majmunit fantastik").

E sa i perket zhvillimit teknologjik dhe ndikimit ne njeriun, kjo nuk ka lidhje me temen hiq tekefundit, sepse krejt kjo varet prej njeriut, nese don sot njeriu e prish krejt teknologjin edhe kthehet ne kohen e gurit me jetu... me dashte jetoj ne mal-me dashte ne qytet-me dashte nuk shoh kurr televizor as veture... tingellon brutale kjo mirpo poenta eshte tek tjetersimi... ne duhet te koncentrohemi ne "tjetersimin" qe ndodh jasht vullnetit te njeriut, si diqka natyrore e pakontrolluar dhe e pandalshme, diqka me njerezore... nese njeriu dikur paska luajtur "guxha", dhe u merzit prej asaj loje e sot po luan "playstation", dhe ju kete po e quani tjetersim qenieje?! (un do ta quaja tjetersim i lojes)...

ps: te diskutojme per "playstation"?! ju faleminderit... nuk kam asgje kunder po nuk me terheq fort...
tung

Reana
27-11-06, 17:43
Prejardhja e njeriut si lloj ne natyre, sipas teorise se Evolucionit te Darwinit dhe e mbeshtetur nga puna shkencore e shume shkencetareve tjere, eshte nga paradhesi i quajtur Hominidae (me orgjine prej Australopithecus), eqe ka pasardhes, njerzit e sotem, shimpanzat e sotme, gorrillat dhe orangutanet (por jo majmunet).

Ne aspektin Evolutiv, te gjitha keto lloje (njerezit, shimpanzat, gorillat, orangutanet, por edhe llojet tjera te kafsheve) kane kaluar neper te njetin proces te evolucionit dhe te ndryshmeve te ndryshme fizike, fiziologjike, biologjike, etj....prandaj nuk mund te thuhet se me korrektesi se prejardhja jone eshte nga majmunat por se grupi i larpermendur kane te njetin parardhes.

Sa i perket te ardhmes, por ne njefare menyre edhe te tanishmes, pajtohem me mendimin e Guri Sylajt, posaqerisht duke pasur parasysh punen shkencore te shkencetarit Norbet Wiener ne sistemet kibernitike (Cybernitics), ku njera nga subjektet e studmit jane "bashkedyzimet" mes organizmave te gjalle dhe teknologjise. Per skeptiket e kesaj lemie, si shembull do te marr fetuset ne epruvete, organet artificiale te transplantuara ne organizmin e njeriut, aparaturat te cilat imitojne punen e organeve njerezore gjate operacioneve, komes, etj... Ndersa si subjekt me me rendesi i studimit te Kibernitikes eshte "AI" apo inteligjenca artificiale, e cila arrin te imitoje punen e trurit te njeriut duke mesuar nga shembujt dhe qe ka "jete" te veten te pavarur (fale studimeve ne fushen e Bihejvorismit -behavioral studies).

GURI SYLAJ
28-11-06, 22:21
Pershendetje per GURI SYLAJ, do te ishte mire qe te ishit me i vemendshme sa te mund te verenit fjalen QYTETERIM (civilizim- dhjetmijvjet civilizim perafersisht mendohet se ka njerezimi), besoj se e ke te kjarte tash.
pershendes edhe LOJETARI-n, qe siq po duket po i dhimbset shum qe po i "keqkuptohet" tema e hapur, dhe majmunave te gjore (nga titulli) tash po ua ngarkon edhe tjetersimin fantastik bashk me "cyber-technologie".

Mendoj se ne kete rast eshte mire qe te bejme dy dallime fundamentale: tjetersimi teknologjik dhe tjetersimi i njeriut si qenje.

Per tjetersimin e njeriut si qenie, mund te flisni dit e nat ne menyra fantastike (siq po keni deshire te na entuziazmoni kot)... ju e dini shume mire se ne edhe ne kete moment , gjate gjithe kohes po flasim per njeriun, per te njejtin njeri per te cilin ka folur Konfucie, Sokrati, platoni..., sot e ksaj dite njeriu vlerat me te rendesishme i ka: respektimin e prinderve, dashurine ndaj femijeve, karrieren, fitoren, arritjen e se bukures..., per qfar tjetersimi behet fjale ateher? kur keto vlera i ēmon dhe i bart njeriu tash e dhjetmij vjet!

Po flisni per fantastikė thua se jemi robotė... e po harroni se 1/2 e njerezimit nuk mundet me e mbushe barkun me buk, 1/3 e njerezimit nuk e kan idene e rrymes elektrike "as nuk e dijn qka osht podrumi" (njerez jan edhe ata, "pasardhesit (tuaj) te majmunit fantastik").

E sa i perket zhvillimit teknologjik dhe ndikimit ne njeriun, kjo nuk ka lidhje me temen hiq tekefundit, sepse krejt kjo varet prej njeriut, nese don sot njeriu e prish krejt teknologjin edhe kthehet ne kohen e gurit me jetu... me dashte jetoj ne mal-me dashte ne qytet-me dashte nuk shoh kurr televizor as veture... tingellon brutale kjo mirpo poenta eshte tek tjetersimi... ne duhet te koncentrohemi ne "tjetersimin" qe ndodh jasht vullnetit te njeriut, si diqka natyrore e pakontrolluar dhe e pandalshme, diqka me njerezore... nese njeriu dikur paska luajtur "guxha", dhe u merzit prej asaj loje e sot po luan "playstation", dhe ju kete po e quani tjetersim qenieje?! (un do ta quaja tjetersim i lojes)...

ps: te diskutojme per "playstation"?! ju faleminderit... nuk kam asgje kunder po nuk me terheq fort...
tung


Vet fjalia qe ju keni marre per NIK e permbylle shume ne menyre domethenese kete qe ne po debatojm. Gjithecka RRJEDHE -ECE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Civilizimi 10 mije vjecare qe ju po e cekni eshte vetem njeri prej civilizimeve per te cilin ne sot dijme dicka ,edhe ate shume pak. Prandaj mos hezito te dalish nga ky rreth sepse edhe para keti civilizimi kishte civilizime e edhe pas tij do te kete ,secili me katakteristikat e tija apo edhe ndoshta komplet ndryshe nga ky "civilizimi yne".
Mbeteni i pershendetur!

LOJETARI
29-11-06, 15:31
Me pelqen te besoj ne tezen se momenti kur majmuni kap gurin me dore dhe e hudhe qellimisht ne drejtim te caktuar ,per te linde nje epoke e re ,epoka e kalimit te atij kufiri qe u permende me larte.Ka edhe te atille qe besojne se kjo hudhje e gurit percjellet me fjalen e pare cka nenkupton edhe lindjen e gjuhes .Ky eshte pra ai momenti qe e befason vet majmunin dhe "cmendet", behet njeri .Do te dukej tallje nese kesaj i shtohet edhe dyshimi se ky veprim eshte bere per te impresionuar majmuneshen .Mirpo te behemi real dicka munde te kete reale ne kete pohim nese shikojme dhe analizojme rrjedhen e krejte krijimtarise njerezore .Sa mijevjete kane kaluar nga ky moment dhe cfare zhvillimi ka bere deri tani njeriu munde te mesojme nese krahasojme ate hudhje te gurit me precizitetin e pershkruar me larte nga Reana -"bashkedyzimin e organizmit te gjalle me teknologjine ".
Kjo me bene te besoj edhe ne nje "CMENDJE" pasuese .Mbetet te pritet shkaku i impresionimit !

Reana
29-11-06, 18:46
"Bashkedyzimi" ne fjale, ka ndodhe ka nje kohe, por si duket dikujt s'i ka mbrri ende treni me informata...:tongue:

LABI
30-11-06, 16:07
Sipas teorise evolucioniste, cdo gje e krijuar ne toke - poashtu edhe njeriu , eshte zhvilluar si rezultat i nje procesi te rastesishem ..
Une mund t’i toleroj vetes te marre qendrim per nje ceshtje – te vlersoj- t’i la rastit dhe fatit - kur behet fjale per ndonje loje shperblyese- llotarie... Ne kete kontekst mund te vleje thenja “Rasti apo fati eshte mbret i botes” … Mirepo, asesi nuk eshte fati, apo rasti qe dominon , determinon boten.

Nese temes se problematizuar i bejme nje casje ne frymen e filozofise deterministe , do t’vinim ne perfundim se asgje ne kete jete nuk eshte dhe nuk ndodhe rastesisht …Sipas kesaj filozofie, cdo gje eshte e determinuar , e poashtu edhe jeta njeriut – (seksi, ngjyra, madje edhe semundjet e mundshme). E tere kjo eshte e determinuar shume sakt nga informacionet gjenetike te AND-se .

Kjo teori poashtu - bjen ndesh me pikepamjet e shume religjioneve… E tere jeta ne toke, e kjo nenkupton edhe ekzistenca e njeriut – paraqiten si te krijuara nga nderhyrja hyjnore (nga e mbinatyrshmja )… Perkunder ketyre pikepamjeve religjioze , teoria evolucioniste e Darwinit , e sheh zhvillimin dhe ekzistencen e njerezve dhe kafsheve si te rastesishme (te paqellimte).

Pyetja se a eshte njeriu rezultat i zhvillimit – apo krijimit ? Eshte pyetje qe hap debatin ne mes njeriut materialist dhe atij spiritualist (religjioz).

Per nje materialist si Darwini , njeriu eshte nje<<shtaze e perkryer>> Dhe se ndryshimi ndermjet shtazes dhe njeriut – eshte ne shkalle te persosshmerise… jo ne materie (cilesi).

Materia per argumentimin arsyes se ekzistences se njeriut eshte e ceket …Ekzistenca e argumentuar vetem ne fakte biologjike nuk eshte e mjaftueshme … Shpirti (fryma) , vetedija njerezore per Darwinin nuk ekzistojne …

Ne kete bote per te gjitha gjerat mund te ekzistojne dy te verteta kontradiktore – mirepo per njeriun dhe ekzistencen e tij jo .

Njeriu asesi nuk mund te perceptohet (te reduktohet) vetem ne biologji… As fiziologjia, morfologjia, antropologjia, e as fosilet e Darwinit nuk flasin mjaft, apo fare per ekistencen e njeriut -( perjashtimisht – kur behet fjale per realitetin e tij te jashtem, “te rastesishem” ).

Njerezit nuk rrjedhin prej majmuneve… Paraardhesit e njerezve ishin primatet qe ecnin me trupin drejt dhe kishin permasat e fizikusit te njejet , me njeriun e kohes se sotme… Trupat e tyre – supozohet pothuajse ishin pa qime … POR ne aspektet tjera, ata ngjanin me shume ne majmun sesa ne njerez – (pershkak zhvillimit te ulet kulturore )…. Mirepo eshte edhe fakt tjeter , qe specia njerezore ka disa cilesi te perbashketa me primatet tjere.

Struktura fizike e trupit te njeriut , ne shume aspekte eshte e ngjashme me ate te majmuneve … per dallim me gjitaret tjere .
Mirepo, megjitheate dallimi eshte i madh. Njerezit cendrojne me trupin drejte, ndersa majmunet kerrusun… Shputa e kembes se njeriut , ndryshon shume nga dora… kurse per shumicen e majmuneve ato jane te ngjashme… E me siguri qe edhe permasat e organeve te brendshme ndryshojne shume …

Mirepo, e pa mjaftueshme e them prap , ekzistenca dhe jeta njeriut flet me shume se i gjithe evolucioni Darwinit ( biologjia, kimia,fizika) dhe shkencat tjera se bashku .

Sunnih
08-12-06, 19:38
Para se te them dy fjale per kete ceshtje desha te theksoj se pozicioni im ne kete ceshtej eshte se njeriu dhe majmuni jane dy krijesa te ndryshme dhe secila eshte sjelle ne jete ne menyre te pa varur nga tjetra.

Tani: Tere ceshtja e prejardhjes se njeriut nga majmuni ka ardhur ne saje te vrojtimeve te Darwinit. Megjitheate ne shkence njihet evolution (evolucioni) dhe devolution (de-evolucioni). Duke u bazuar ne evolution atehere qenje te ngjashme por me rrang te ndryshem klasifikohen si qenja e grades me te ulet te kete evoluar ne qenje te grades me te larte. Sipas devolution, atehere qenia e grades me te larte ka devoluar ne qenjen e grades me te ulet.

Para se te thellohemi ne secilen nga keto teori, a mund te me thoni perse valle keni zgjedhur te besoni se njeriu eshte grada e larte e evolimit te majmunit dhe jo qe majmuni eshte grada e ulet e devolimit te njeriut? Perse zgjidhet instanca e pare ndaj te dytes nderkohe qe shanset jane 50% me 50%?

Pra ku eshte evidenca qe njeriu ka evoluar prej majmunit dhe jo majmuni ka de-evoluar nga njeriu?

turisti
24-12-06, 20:57
Pershendetje per temen,autorin dhe diskutuesit.

Nuik di se si t'ja nisi ksaj teme,sepse ne meje po perzihen djenjat e pasardhesit e majmunit,fosilit te 2007.,mburrja :biggrin: e prej ardhjes:biggrin: dhe shume tjere,por me se shumti kam bindje se teoria e majmunave gabimisht kuptohet ja ndoshta edhe majmunat simbas arsyeve te veta,jane shume te hidheruar qe -shumica prej tyre- kan EMIGRUE ne NJERIUN e SODIT,por interesant se nuk jane te gjithe a ??????? Pse i kan ra pishman tjeret ?? By Shawn Ray tha : " me mire eshte te provosh dhe te dėshtosh se sa te deshtoni duke provuar ".

A jane tjetersue majmunat vetem qe e kan harruar - majmunishten- a ??? Nese majmunat jane ne evolim te siper,pse qai evolimi zgjate aq shume ??? J a ndoshta duke e pare problemet e njeriut te sotshem,majmunat jane demoralizue ??? Shume lehte diskutohet teoria e Darvinit e cila ka qene nashta per ate kohe diqka,por nese diskutohet sot ( mendimi im) edhe nese ne diskutim mirret parasysh teknologjia e sodit,une nuk besoj ne ate teori,sepse simbas saj ( sikur kishte me qene e vertete) deri sot ishin evolue te gjithe majmunat. Kjo teori na jep te drejta te mendojme se edhe olifantat kan evolue nga magari ( qe eshte evidente simbas veshve,hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahh) etj....ose DARVINI ka qene hidherueshem kur e ka pa veten ne pasqyre dhe ndoshta nga ky moment fillon -zanafillja- e kesaj teorije,simbas se ciles : te gjitha bimet dhe shtazet te cilat sot i njohimgjithashtu dhe njeriu - jane krijuar nga llojet me te thjeshta strukturore duke u zhvilluar ne organizmat e strukturave me te perbera a te gjitha kan filluar nga prashtazet njeqelizore te ashtuquajtura -protozoet-.kjo teori mbeshtetet ne 3 argumente themelore:

1) fosilat te cilat deshmojne per rrjedhen dhe shkallet te evolucionit,
2) strukturat trupore te sorteve te ndryshme shtazore te cilat perngjajne mes veti dhe
3) vet zhvillimi i njeriut ne brendesine e nenes.( Charles Roberi Dardwin 1809- 1882) - njeriu i cili me shume se 2 decenje ka punuar ne zhvillimin e kesaj teorie....Mirepo,nuk dmth se duheni te besoni ne teorite,sepse nese analizoni se sa dmth kohezgjatja 100 vjeqare,sa eshte e madhe kjo distance kohore,nese analizojme minutat dhe ore,ditet dhe vitet dhe se kjo teori eshte krijuar ateherit kur shumedo sende nuk kan ekzistue si sot ,kur nuk ka qene dionia ne nivel te sodit dhe nuk muj pa e pyt vehten se : ēka kish me mendue Darvini sot sikur te ishte gjalle per teorine e vet ,me dite te gjithat me ēka disponon teknika e sodit she shkenca ose ndoshta edhe vet e kish qfuqizue teorine e vetdhe e kish shpalle si te -pavlefshme-.......Me duket se tekniken moderne sot,kjo teori nuk intereson ,mirepo ne ēdo menyre (teknika) provon njeriut t'ja lehtesoje jeten dhe t'ja gjeje -pjese te ndryeshme te trupit-(thuaj si pjese rezerve) e ku jane aty pra PARAARDHESIT e TONE ??? Une ju tregoj,sot ,duke e ndjek EVOLUIMIN E VONUAR,gjinden ne ZOO ( kopsht zoologjik)sepse aq shume kan perparue saqe edhe DARVINI ish demoralizue me zhvillimin aq te " mire" simbas teorise se tij.....:biggrin: Nejse,DARVINI ka qene njeriu siq jemi ne sot dhe ndoshta koka e tij ashtu e ka kuptuar ate teorine duke u frikuar mos po e zbulon rasisht ate teorine tjeter.......,a ndoshta dhe teoria e Darvinit eshte DOGMATIKE,a -DOGMA- dihet,eshte diēka qe eshte ashtu dhe pike.Ajo eshte diēka pa argumente dhe argumentime,por nese i kerkon deshmit ja vetem deshmon - dihet fundi.....

Ne ane tjeter,ndoshta majmunat tjere deshirojne qe te evolujojne deri nivelin e njeriu dhe shpresojn se deshirat e njejta -i ujit- dhe njeriu duke deshiruar qe te evuloje ( te kthehet) ne boten e majmunave,sepse,PESIMISTI ESHTE OPTIMIST ME EKSPERIENCE....,per shkakunse ndoshta dhe DARVINI e ka pershtate ja e ka kopjuar teorine e vet prej -teorise se evoluimit = LAMARKIZMIT ( simbas LAMARKUT Franqez(1744- 1829) i cili siq shifet ka jetuar para Darvinit) dhe e cila quhet: TEORIA E ADAPTIMIT AKTIV,por t'i kthehemi -paraardhesit tone - MAJMUNIT:


Me se shumti,se ēdo kush,majmuni i perngjan njeriut( a jo pak here dhe njeriu majmunit),me gjith qe nuk ekzistojne PROVAT FOSILE ,SUPOZOHET se zhvillimi i njeriut ka filluar kaheret - para 17 deri 22 milion vjetesh( shume ngadale more...). Shkenctaret Gjerman kan konkludue se majmunat kan aftesi te planifikimit dhe te menduaritte ardhmerise.Njerzit nuk i kan zbuluar te paret drogat rekreative,.Disa majmunat kaheret i marrin stimulansat dhe HALUCINOGJENET,e pastaj mertypin rrenjet per shkakun e DETOKSINIMIT i cili ndoshta mundet me sherbye si sherim edhe per njeriun......
Profesori MICHAEL HUFTMAN nga instituti per primatet ne KYOTO dhe DON COUSINS,autori i " GORILA I MADHERUESHEM" ,ne artikullin me te ri te gazetes AFRICAN STUDY pohojne se majmunat marrin drogen -prej stimulansave me te lehta siq eshte ai i perdorimit te kafes deri tek marrjes se halucinogjenat e forte. Majmunat Afrikan me knaqesi ngrejne farat e ēdo lloji drurit te kolės i cili permban kofein dhe teobromin ,lidheset te cilat me sukses eliminojne lodhjen dhe japin energji.Gorilat ne Guinejen Ekuatoriale dhe shimpanzat ne Guinen konsumojne dy bimet halucinogjene : ALCHOMEA FLORIBUNDA dhe ALCHOMEA CORDIFOLIA.

FLORIBUNDEN e konsumojne antaret e kulteve GABONIKE si mjet i forte per intoksinacion dhe AFRODIZIAK. rrenja e FLORIBUNDES shpien njerez ne gjendje intensive te reaksioneve mbas te cilit peson depresioni i thelle ,jo pak here dhe vdekjeprurese.Pas marrjes se drogave,majmunat rendohen para KUNDERSHTARIT te PADUKSHEM.Afresia e planifikimit te ardhmerise eshte tek njeriu shume e zhvilluar,a disa e konsiderojne dhe si privilegji ekskluzive e sortes njerzore. Njeriu mundet m'i ba planet shume mire te analizuara per ardhmeri te larget,jo vetem te vetes por edhe te gjeneratave te veta,ēka nuk eshte konstatuar qe edhe majmunat munden aq lardge me planifikue( ndertimin e ambientit jetesor,pergatitja e ushqimeve.....). Simbas te gjithave,konkludohet se aftesia ( TE MENDUARIT DHE TE PLANIFIKUARIT) te paraardhesave te perbashket te njeriut dhe majmunit ka qene e zhvilluar dmth para 14 milion vjetesh,qe mbas asaj llogjike,majmunat duhet me qene te menqur si njerzit,por nuk jan,ashtu qe aty diēka nuk - perputhet- me teorine e lales DARVIN....:biggrin:

Ekzistojne shkencetaret ( te cilit simpatizuesit e kesaj teorie te Darvinit dojne m'i shukat),qe kan deshmi se njerzit nuk e kan prejardhjen prej majmunave por qe jetojne me majmunat me milijuna vjet....libri quhet: ARKEOLOGJIA E NDALUAR ( FORBIDDEN ARCHEOLOGY) :the hidden history of the human race by MichaelA.Cremo and Richard L. Thompson (" quickly became a best selling underground classic,with over 200.000 copies sold and translationsin more than 13 languages.This massivework,spawned waves of resistence and wonder amongst the scientific community,withover 900 pages welldocumentedevidence,sugesting that modern man did not evolve from ape man,but instead has co-exited apes for milions of years...").

Per fund,ka edhe prinder qe i spjegojne femijve se si jane krijuar nga MAJMUNI.....( ēfare ironie per baben).hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah.

Nga - majmunllėqet-:

TURISTI PRAHISTORIK.

valiii
27-12-06, 16:47
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .
pershendetje

nuk ke faj ti per kete qe beson por faj kan shkollat tona me at teorin e flliqt te darwinit qe hala sot e kesaj dite jane ne program arsimor. o shoku im teoria e darwinit ka ra poshte edhe shkenctarisht kurkush me nuk e beson madje as arsimtari im i dikurshem i biologjis .nje prej arsyeve kryesore qe e veqon njeriun prej krejt kafsheve eshte mendja, e kjo eshte dhunti e zotit qe ja ka kriju vetem njerzeve dhe xhineve ,qe ti sigurisht si beson xhinet.
mbetsh i pershendetur

LOJETARI
29-12-06, 23:43
Ne fillim te viteve te 90-ta shume shqiptare ia mesyne Evropes me shprese se do te gjejne nje jete me te mire .Nje pjese e tyre leu floket me gjell dhe u shendrrua ne italian ,franqeze .greke apo kroat varesisht prej gjuhes se huaj qe njihnin me mire .Kete nuk ua kerkoi askush por iu dukej se si shqiptare nuk do te dijne te shijojne te mirat e kesaj ane .Te tillet edhe sot kane probleme me identitetin e vet sepse aq shumehere perseriten gabueshem deshiren e tyre saqe sot veshtire t“i bindesh se kane prejardhje shqiptare .Ne Kosove pas luftes se fundit ,nje numer i madh i shqiptareve lexoi disa fletushka qe erdhen nga orienti dhe befasisht zbuluan afersine e kombit tone me popujt arabe .Te tillet leshuan mjekrra ,preferojne ngjyren e gjelbert te mbyllur , ndryshuan te ecurit dhe flasin me pasion arabisht .Askush nuk ua kerkoi ,por kete e bene vet ngase iu duket se keshtu Zoti do t“i kuptoj me mire dhe do te jete me i meshirshem ndaj tyre .
Nje pjese tjeter qe me shekuj mbete pakice brenda kombit te perbashket sot si kurre me pare thirret ne kembanat e Kishes ,tingujt e se ciles ende kane ne ndergjegje me mijera viktima te pafajshme .
E tera kjo ngjane te Ne vetem brenda pesembedhjetevjeteve te fundit ngase nje pjese e jona zbuloi se arsimtari i Biologjise ka filluar te dyshoj ne Darvinin ,keshtu qe evolucioni tash e tutje fillon dhe mbaron me keto KRIJESA te cileve Zoti ua fali mende per t“i dalluar nga shtazet tjera .
Dhe pikerisht me kete dhurate Zoti i mori ne qafe keta robe te tij sepse u dha me shume se sa kishin nevoje .Ua fali tere ato mende qe sot ketyre krijesave u krijoj probleme serioze .Nuk dine nga t“ja nisin .U kane dale mende jashta kontrolle .Ecin rrugeve te Kosoves plote me balte ndersa syte i kane te orientuar matan reve te qiellit duke enderruar Hyrijet e tyre tashme te rezervuara ne Meke .Arsimtarin i Biologjise me deshire do ta gozhdonin si Jezusin sepse para disa viteve u kishte thene se te paret e tyre kishin qene majmuna .Ndersa tani pasi Perendia ua dha mende keta zbuluan se nuk kane fare paraardhes ,por edhe nese kane nuk duan te dijne fare per ta .Te ardhmen e shendrruan ne te tashmen ."EVOLUCION I VONUAR "do ta quante dikush !

Kavaleri
30-12-06, 19:05
Valla o pritoj me lexu gjeth ket shkrim se nuk besoj kurr ne jet qe njeiru ka qen majmun!
Se pse nese ka qen njeiru majmun,ateher majmuni qka ka qen??!!
Qeni qka ka qen? sigurisht se nje her klysh hahah..
lopa qka ka qen? sigurisht se viq ni her pastaj mushtjerr edhe qe deri te lopa.
Logjik se si njeru, edhe qdo gjalles esht krijua qysh kur u krijua planeti,duke u perputh pluherat me uj,zjarr me temperatura te larta nga shperthimi i vullkaneve,avollime dhe grobullimin e substancav e deri tek baktrjeve.
Sikur se si fomohet sida nga papastersia.
Mos ma zini per te madhe se askund se kam lexuar,por vet shprehu mendimin tim.

Te fundi i fundit so kam intereson asgje se qka ka qen njeriu,por qka do behemi neser? Prap majmuna apo edhe edhe kafsh qe nuk lidhet as me me fjal po as me zingjir,e qe kurr ne jet sdo behet mir.

Albanian eX|PerT
04-04-07, 03:47
Pamvarsisht rrespektit te madhe qe kam ndaj disa anetareve qe qenkan inkuadruar ne kete diskutim duke mbrojtur teorine se njeriu ka gjenealogjine nga nje familje e majmunave, qe sot do detyrohem te krijojė rezerva ne diskutimet me keta anetare, qe burimin e paskan shtazarak!

Ju pershendet NJERIU,
Experti!

SoKoLi-i-Maleve
12-04-07, 00:38
Edhe sa Miliona vjet do zgjat ky evolucion qe disa te behen njerz?

Berkan
06-07-07, 00:58
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .
Mire qe keni zgjuar nje debat te tille po se pari per te hapur nje debat duhet te merren njohur nga ajo fushe dhe si e tille kjo qe thuani ju eshte tori darviniste te cilen me argumente te fuqishme e ka hedhur poshte shkenctari i famshem turk Harun Jahja

Fshatari
26-11-07, 11:49
I Vetdijshem se nje teme e tille do te ndeze replika te nxehta mes debatuesve ,por edhe i bindur ne maturine e shumices do provoj te hap kete debat me shprese se do te hase ne interesin tuaj .
Mbroje bindjen qe njeriu ka prejardhje nga majmuni ,jo pse me pelqen por sepse me duket varianti me i logjikshem .Kete bindje kryesisht e bazoj ne faktin se ende edhe sot e kesaj dite nje pjese e paraardhsve jane ende ne evolim e siper edhe pse jetojne ne rrethin njerezore .Me shume i ngjajne majmunit se sa njeriut mesatare .Kete nuk e shohe si dicka te keqe por perkundrazi si dicka ku edhe mbeshtetet bindja ime .Majmuni si qenie ,kur u ndeshe ne kufijte e tij te zhvillimit ishte i detyruar te tjetersohet ,u be tjeter ,u be njeri .Filloj te mendoj ndryshe ,te veproj ndryshe dhe cka eshte me rendesi te komunikoj ndryshe ,te flase .Gjuha e dallon nga paraardhesit me se shumti .Gjuha kam pershtypjen edhe njeriun do ta detyroj te tjetersohet .Dhe pikerisht ketu qendron thelbi i asaj qe dua ta diskutojme .
A ka mundesi njeriu sot ta paramendoj se ne cka do te tjetersohet .Si dhe a kishte mundesi majmuni te paramendonte se si do te dukej si njeri
Nje lutje te vogel do ta kisha per ata qe cdo gjeje i qasen nga perspektiva e bindjeve fetare te na kursejne nga mendimet e perseritura .

Ndoshta jo tė gjithė njerzit por disa me siguri ! jo vetėm qė kanė prejardhjen prej majmunit por kanė ngelur nė shkallėn e majmunit:
psh: disa popuj negėr afrikanė;
disa fise euroaziatike: serbėt, e ndonjė tjetėr.
Kjo asht pėr fat tė keq e vėrteta. Fqinjėsia me kėto shtazė(majmuni asht shtazė) nuk asht gjithėmonė e lehtė po ēti bėsh.
Si pėrfundim: sikur njeriu do tė "zbriste" nga majmuni pse negrit dhe serbėt nuk u bon kurrė njerėz po mbetėn majmuna, dmth shtazė?!
Lus lojtarin tė mė pėrgjigjet.

Preshevar
26-11-07, 14:16
Ndoshta jo tė gjithė njerzit por disa me siguri ! jo vetėm qė kanė prejardhjen prej majmunit por kanė ngelur nė shkallėn e majmunit:
psh: disa popuj negėr afrikanė;
disa fise euroaziatike: serbėt, e ndonjė tjetėr.
Kjo asht pėr fat tė keq e vėrteta. Fqinjėsia me kėto shtazė(majmuni asht shtazė) nuk asht gjithėmonė e lehtė po ēti bėsh.
Si pėrfundim: sikur njeriu do tė "zbriste" nga majmuni pse negrit dhe serbėt nuk u bon kurrė njerėz po mbetėn majmuna, dmth shtazė?!
Lus lojtarin tė mė pėrgjigjet.

Krejt m'varėt ne edukatėn qe e morin keta.

Ndoshta i ndjeri ende ju pergjigjet ne pytje: http://youtube.com/watch?v=RJRjm11846E

LOJETARI
26-11-07, 15:21
Si pėrfundim: sikur njeriu do tė "zbriste" nga majmuni pse negrit dhe serbėt nuk u bon kurrė njerėz po mbetėn majmuna, dmth shtazė?!
Lus lojtarin tė mė pėrgjigjet.

Fshatari, unė nuk mund tė tė jap pėrgjigje ,sepse nuk jam zot .Vetėm ai e din pse !Si duket ai dikėnd e ka pajisė me aftėsi ndryshimi[zhvillimi] e dikėnd e ka zbritur nė tokė ,-tė pėrkryer [majmun tė pėrkryer ] .Tė tillė kemi edhe nė radhėt tona ,nuk jemi as ne tė gjithė pėr ndryshime .Dikush jeton njėjtė si para 1400 vitesh , dikush si nė shekullin e kaluar ,e disa jetojnė me kohėn ,ose tė paktėn bėjnė pėrpjekje tė ecin me kohėn .
Gjithėherė ata qė u munduan tė largohen nga fazat e para [primitive] tė zhvillimit pėrveq qė u ndeshėn me vėshtirėsitė e vet procesit ,pengesė serioze iu paraqitėn qėndrimet konzervative[ tė majmunėve] qė luftojnė me tėrė qenien e tyre pėr mos ndryshime ......

Fshatari
26-11-07, 16:19
Fshatari, unė nuk mund tė tė jap pėrgjigje ,sepse nuk jam zot .Vetėm ai e din pse !Si duket ai dikėnd e ka pajisė me aftėsi ndryshimi[zhvillimi] e dikėnd e ka zbritur nė tokė ,-tė pėrkryer [majmun tė pėrkryer ] .Tė tillė kemi edhe nė radhėt tona ,nuk jemi as ne tė gjithė pėr ndryshime .Dikush jeton njėjtė si para 1400 vitesh , dikush si nė shekullin e kaluar ,e disa jetojnė me kohėn ,ose tė paktėn bėjnė pėrpjekje tė ecin me kohėn .
Gjithėherė ata qė u munduan tė largohen nga fazat e para [primitive] tė zhvillimit pėrveq qė u ndeshėn me vėshtirėsitė e vet procesit ,pengesė serioze iu paraqitėn qėndrimet konzervative[ tė majmunėve] qė luftojnė me tėrė qenien e tyre pėr mos ndryshime ......

Flm Lojtari,

Ndoshta nuk je zot po pėrgjigjja mė duket shumė e qartė.
Edhe unė mendoj se ata qė "jetojnė sikur para 1400 vjetėsh" nuk i kupton askush sot po janė objekt shumė interesant i studimeve antropologjike. Njė mori antropologėsh merret edhe sot me "kėto mentalitete primitive", mbeturina kėto qė nuk patėn fatin tė njohin njė shvillim e qytetėrim normal, siē asht, psh, qytetėrimi shqiptar.
Flm edhe i herė qė mė sqarove pa prit e pa pėrtesė kėtė kategori fymorėsh tė shekullit tė 6-tė!
Tė pėrshendet Fshatari i shekullit 21