PDA

View Full Version : Kujdesi per flokun


Linka_pz
05-05-07, 17:35
Kujdesi për flokunD?mtimet dhe faktor?t q? shkaktojn? d?mtimin e flokut si dhe kujdesi, trajtimi estetik i p?rshtatsh?m.

Flok?t jan? qeliza t? caktuara t? organizmit t? njeriut dhe quhen Keratin?. ?do fije floku ?sht? e mb?shtjell? me shtresa n? form?n e luspave dhe t? gjitha k?to japin pamjen e zakonshme t? fijes s? flokut, sh?ndetin dhe bukurin? e tij. Gjithashtu, floku “dashuron ujin”. Nj? flok i bukur ?sht? floku me lag?shtir?. Nuk duhet t? kemi nj? flok t? that?, ndaj dhe tregohet kujdes p?r t? pasi edhe kushtet atmosferike ndikojn? jasht? mase n? sh?ndetin dhe mir?rritjen e tij. Edhe flok?t p?sojn? s?mundje dhe ?rregullime organike, kimike t? cilat lidhen me organizmin apo trajtimin estetik dhe mir?mbajt?s q? aplikojm? mbi to. Disa nga k?to s?mundje jan?:

1.Yndyra. Nj? nga s?mundjet m? t? r?nd?sishme t? l?kur?s s? kok?s e cila n? qoft?se se nuk luftohet menj?her?, ?on n? nj? moment t? caktuar n? r?nien e flokut. P?r t? eleminuar r?nien e tyre k?shillohet p?rdorimi i shampos kundra yndyr?s n? m?nyr? q? t? pengohet sekretimi i her?pashersh?m i yndyr?s. P?r personat q? kan? flok me shum? yndyr?, larja e flokut nuk duhet b?r? me moll?zat e gisht?rinjve por me gjith? sip?rfaqen e p?ll?mb?s s? duarve.

2. Zbokthi ?sht? shtres? e qelizave t? vdekura t? cilat paraqiten mbi epiderm? n? form? pllakash dhe q?ndrojn? mbi fijen e flokut, nj?koh?sisht bien mbi veshje. K?to s’jan? tjet?r ve?se qeliza t? vdekura, zbokth i that?.

3. Ekziston edhe nj? tjet?r lloji zbokthi, zbokth me yndyr?.
Zbokthi me yndyr? jan? cop?za t? m?dha t? cilat q?ndrojn? mbi l?kur? dhe kur largohen n?p?rmjet larjes s? kok?s, t?rheqin edhe fije t? flokut, shkaktojn? r?nie t? flokut. N? k?t? rast duhet t? tregohet m? tep?r v?mendje, trajtim i kujdessh?m dhe terapi e ve?ant?. Zbokthi me yndyr? konsiston si nj? nga s?mundjet m? t? rrezikshme sepse nd?r t? tjera krijon nj? er? t? r?nd? t? l?kur?s s? kok?s dhe nj? pamje jo t? k?ndshme t? flokut. Produktet kerastase kan? n? p?rb?rjen e tyre substanca p?r eleminimin e k?tyre s?mundjeve. Shfaqja e k?tyre s?mundjeve kryesisht konsiston n? ?rregullimet hormonale, karakteristikat e organizmit t? individit, si dhe substancat ushqyese n? t? ngr?n? luajn? nj? rol t? r?nd?sish?m n? p?rhapjen e tyre.
P?r t? gjitha tipet dhe gjendjet e flokut, asnj?her? nuk b?het larje me thonj sepse shkaktohet acarim i epiderm?s.

4. Kur maja e flokut ?sht? e dob?suar, e ndar? m? dysh, ?sht? nj? tjet?r s?mundje e tyre, djegia (gr. Psolidha). Zakonisht shfaqet n? flok? t? holl? dhe t? that?. Shkaktohet nga p?rdorimii shpesht? i thar?ses dhe nga nj? krehje “ agresive” q? ushtrohet mbi flokun. N? trajtimin e tyre hapi i par? ?sht? prerja, heqja e t? djegurave dhe m? pas t? tregohet kujdes n? ushqimin e flokut, trajtimin e tij.
P?r ata q? nuk duan t? b?jn? nj? prerje t? tyre dhe floku p?son nj? djegie kronike, n? m?nyr? t? vazhdueshme gjat? gjith? koh?s, at?her? b?hen trajtime specifike, me produkte mbrojt?se, duke filluar nga ampulat Aqua, shampo, kremra, deri tek maska e flok?ve. P?rdorimi i k?tyre produkteve gjithmon? b?het n?n k?shillimin e estetistit pasi ?do s?mundje, d?mtim apo ?rregullim i flokut p?rcaktohet vet?m nga ky i fundit, p?r nj? trajtim specifik.


Normalisht flok?t prishen nga thar?sja, ajri i ndotur n? p?rgjith?si i ambienteve dhe mikrobet e ndryshme q? gjenden n? t?, larja jo shum? e kujdesshme, lyerja, dekolorimi, permanenti, pra faktor?t kimik?. Disa nga k?ta faktor? ndikojn? m? shum? n? d?mtimin e flokut e disa m? pak, dhe p?r t’u kujdesur p?r mbrojtjen e flokut nga k?ta d?mtues, duhet q? t? keni kontakte me parukier specialist pasi floku ?sht? i ve?ant? p?r secilin nga ne.

a) Floku i lyer i d?mtuar. Nj? flok i lyer ?sht? gjithmon? i d?mtuar dhe p?r ta sjell? n? gjendjen normale natyrale do t? na duhet s? pari t? p?rdorim shampon e duhur n? p?rshtatje me cil?sit? e fijes s? flokut dhe pas shampos t? p?rdorim krem ushqyes i cili t? ket? ve?ori dhe t? dep?rtoj? m? thell? n? p?rb?rjen e flokut, jo thjesht nj? balsam i zakonsh?m. Mund t? p?rdoren edhe vitamina ushqyese. Kjo nuk do t? thot? q? t? ndalohet lyerja. N? qoft? se boj?rat e d?mtojn? flokun, thjesht duhet t? jemi m? t? kujdessh?m n? zgjedhjen e cil?sis? s? boj?rave q? p?rdorim dhe k?to boj?ra n? p?rb?rjen e tyre duhet t? ken? substanca trajtuese p?r flokun.

b) Gjithashtu edhe floku natyral mund t? shkat?rrohet nga faktor?t e m?sip?rm duke p?rjashtuar proceset kimike. Sigurisht q? edhe ky flok ka nevoj? p?r nj? trajtim p?r t? mbetur akoma i sh?ndetsh?m dhe me shk?lqim. Ekzistojn? produkte t? posa?me p?r trajtimin e flokut natyral si dhe k?shillohet q? t? mos krihet shum? here, ve?an?risht nj? flok natyral dhe i that?. Fur?a p?r krehjen e flokut do t? preferohej t? ishin me fije natyrore bishtkali, ose me dh?mb?za plastike n? maj?n e t? cilave kan? disa kokrriza (si gj?lp?ra me kok?).

Elina
06-05-07, 14:21
Njeherit desha te pershendes Linka per kete teme, te lumte...


Dihet se sidomos shumica e femrave e teprojne me ngjyrosjen, me femirim e sidomos me hekurosjen e flokeve. Pastaj fatekeqesisht shpesh vjen deri tek demtimi, rrallimi i flokeve e sidomos iu humbe ai shkelqimi natyral i flokut...


Shumica e femrave perdorin teper shpesh paisje te nxehta ne floket e tyre,gje qe shkakton maja te thata te flokeve. Ajo qe kish qene mire te beini eshte te mos perdoren shpesh keto paisje.

Pas dushit floket lereni te teren nga vet ajri natyral deri ne 80 % pastaj mund ti formesoni ato.


Nje gabim tejet i madh qe e bejme ne femrat eshte perdorimi i tepert i kondicionereve,gje qe i bene floket te vyshkura. Zgjidhja qenderon ne perdorimin e kufizuar te kondicionereve edhe ate vetem ne skajet e flokeve e kursesi ne rrenje te flokut.


Floku preferohet edhe kish me qene shum mire te prehet cdo gjashte deri tete jave. Kete duhet bere nese dojme te rrisim floke te shndoshe dhe pa mitil.


Pastaj hekurosja e flokeve.... shumica e femrave i hekurosin floket, kjo shkaketon thyerjen dhe carjen e qimeve te flokeve. Nese medoemos doni qe ti drejtoni floket,kish me qene mire qe perpara te perdorni preparat qe i mbron floket nga nxehtesia e madhe.

Ngjyrosja e flokeve.... sidomos zbardhja e tyre, ne shumicen e rasteve floku demtohet, tehollohet dhe rrallohet...

Pra duhet te kemi kujdes te madh gjat hekurosjes e sidomos ngjyrosjes se flokeve.