PDA

View Full Version : Integrimi i shqiptarėve ne shoqerinė gjermane i deshiruem.


gjini
06-12-07, 14:06
Kam deshire te marr mendimet e juaja ne lidhje me Projektin per integrimin e te huajve ne shtetet e Bashksis Europiane e veqanersht ne Shtetin Gjerman.
Ketu dua te ceku se eshte shum e deshirueshme qe sa ma shum dhe sa ma mire te integrohen te gjithe te huajt ne kete shtet.
Shqiptaret jon te shperndare ne tere teritorin e gjermanise, ata kan nevoj dhe duhet te integrohen ne kete shoqeri ku ata jetojne me familjet e tyre.
Prandaj, mundohuni te jepni secili kontributin e juaj per te ece me kohen por pa e lan perasnje qaste as kulturen dhe traditen tone te bukur.

legenda
07-12-07, 13:12
....pa dyshim se eshte ne interesin tone qe ne vendet europiane ku jetojme perkohesishte/perhere, qe te integrohemi edhe ne si nje strukture civilizuese,dhe me kete te deshmojme se jemi te afte te perballojme sfidat qe na i imponon jeta,dhe te jemi shembull per te mire ne vendet ku gjendemi.
...patjeter se eshte ne interes kombetar ,qe gjate ketij procesi te integrimit te arrijme te prezentojme vlerat tona,dhe ate ne sfera te ndryshme,ku kontributi i secilit do te conte peshe,dhe te argumentojme se jemi njerez liridashes,te punes dhe prosperitetit,...gje qe per kete qellim mundohen edhe shoqata dhe levizje te ndryshme te shqiptareve ne diaspore.
...mirpo,nuk mjafton vetem vullneti dhe deshira,por duhet te deshmohet nje angazhim me i madh,dhe procesi i integrimit (gje qe ka dobi te shumfishta),te merret me me seriozitet.
eksistojne projekte te ndryshme ,qe vendet europiane i mbeshtesin,qe te i mundesojne emigranteve te integrohen me lehte,...kishte me qene profituese per te gjithe ne,qe sa me shume te i ndihmojme njeri tjetrit,dhe me kete kemi kontribuar edhe ne ceshtjen madhore te kombit tone,per mendimin tim ky eshte patriotizem i cili na duhet sot,Kosova ka nevoje per nje DIASPORE TE FORTE.

Kam deshire te marr mendimet e juaja ne lidhje me Projektin per integrimin e te huajve ne shtetet e Bashksis Europiane e veqanersht ne Shtetin Gjerman.
Ketu dua te ceku se eshte shum e deshirueshme qe sa ma shum dhe sa ma mire te integrohen te gjithe te huajt ne kete shtet.
Shqiptaret jon te shperndare ne tere teritorin e gjermanise, ata kan nevoj dhe duhet te integrohen ne kete shoqeri ku ata jetojne me familjet e tyre.
Prandaj, mundohuni te jepni secili kontributin e juaj per te ece me kohen por pa e lan perasnje qaste as kulturen dhe traditen tone te bukur.

Amina
07-12-07, 20:49
Kam deshire te marr mendimet e juaja ne lidhje me Projektin per integrimin e te huajve ne shtetet e Bashksis Europiane e veqanersht ne Shtetin Gjerman.
Ketu dua te ceku se eshte shum e deshirueshme qe sa ma shum dhe sa ma mire te integrohen te gjithe te huajt ne kete shtet.
Shqiptaret jon te shperndare ne tere teritorin e gjermanise, ata kan nevoj dhe duhet te integrohen ne kete shoqeri ku ata jetojne me familjet e tyre.
Prandaj, mundohuni te jepni secili kontributin e juaj per te ece me kohen por pa e lan perasnje qaste as kulturen dhe traditen tone te bukur.

Menyra gjermane per integrim eshte per mendimin tim e gabuar, sepse ju bene te huajve shume presion per tu integruar ne gjdo menyre. Ne te njejten kohe mendohet se perdorimi i gjuhes gjermane ne institucione mund te qon drejte integrimi.
Nuk eshte ashtu, ka shume faktor qe duhen te merren parasysh per integrim.
Shembulli si Amerika sjellet me integrim eshte shume i mire.
Atje si i huaj kishe mundesi per ta perdor gjuhen tende, edhe ne instuticione shkollore per shembull , qfare ne Gjermani eshte e paparamendueshme!
Njefar "lirie" (Freiheitsgrad) duhet ti lihet gjdo njeriu, per te vendosusr vete.

E me sa e di une , ne Shqipetaret nuk e kemi problem te madh integrimin!

gjini
08-12-07, 20:43
Menyra gjermane per integrim eshte per mendimin tim e gabuar, sepse ju bene te huajve shume presion per tu integruar ne gjdo menyre. Ne te njejten kohe mendohet se perdorimi i gjuhes gjermane ne institucione mund te qon drejte integrimi.
Nuk eshte ashtu, ka shume faktor qe duhen te merren parasysh per integrim.
Shembulli si Amerika sjellet me integrim eshte shume i mire.
Atje si i huaj kishe mundesi per ta perdor gjuhen tende, edhe ne instuticione shkollore per shembull , qfare ne Gjermani eshte e paparamendueshme!
Njefar "lirie" (Freiheitsgrad) duhet ti lihet gjdo njeriu, per te vendosusr vete.

E me sa e di une , ne Shqipetaret nuk e kemi problem te madh integrimin!

Amina e nderuar te pershendes.

Ti ke dyshimin se nuk eshte bere asgje ne kete drejtim apo kan nje qellim tjeter qe kan marr nje iniciative te till shteti gjerman per integrimin e te huajve ne kete vend ku jetojne.

Nje dua te siguroj se shteti gjerman nuk eshte i interesuar qe beje asimilimin e askujt por ka per qellim qe katyre te huajve qe jetojne ketu tu lehtesojne sa ma shum menyren e jetese .
Ne e dijme shum mire se nga vendi ku kemi ardh ketu ska mund as roma e as turku por as serbi te na asimiloj por perkunder na e ka shtuar gjithmon deshiren per te kene keta qe jemi shqiptare.
Une te them edhe nje se kjo nisme eshte shum e qelluar por e shtoj se eshte shum e vonuar dhe pasojat po shifen per dite ne secilin komunitet qe jetojne ketu.

Une dua te ceku ketu vetem per ne shqiptaret qe kemi nevoj te madhe ketu te integrohemi dhe te dallohemi pakez dhe te ndryshojme imazhin ne kete pjese te europes dhe te ecim me hapin e tyre.
Kur tha kete nuk i pergjithesoj te gjithe shqiptaret se ka nga ata qe jon shum ma mire se edhe vete gjermanet te integruar por per nje pjese qe pa fajin e tyre kan ngel disi mbas dhe jon koncentruar ne tradite aq shum nga friga se do dalin nga tradita.

Nese kam shkrua me gabime me fal se nuk pata shum kohe te korigjoj por do shiqoj ma vone tju shkruaj me gjeresishte per kete nisme.

Amina
09-12-07, 00:13
Amina e nderuar te pershendes.

Ti ke dyshimin se nuk eshte bere asgje ne kete drejtim apo kan nje qellim tjeter qe kan marr nje iniciative te till shteti gjerman per integrimin e te huajve ne kete vend ku jetojne.

Nje dua te siguroj se shteti gjerman nuk eshte i interesuar qe beje asimilimin e askujt por ka per qellim qe katyre te huajve qe jetojne ketu tu lehtesojne sa ma shum menyren e jetese .
Ne e dijme shum mire se nga vendi ku kemi ardh ketu ska mund as roma e as turku por as serbi te na asimiloj por perkunder na e ka shtuar gjithmon deshiren per te kene keta qe jemi shqiptare.
Une te them edhe nje se kjo nisme eshte shum e qelluar por e shtoj se eshte shum e vonuar dhe pasojat po shifen per dite ne secilin komunitet qe jetojne ketu.

Une dua te ceku ketu vetem per ne shqiptaret qe kemi nevoj te madhe ketu te integrohemi dhe te dallohemi pakez dhe te ndryshojme imazhin ne kete pjese te europes dhe te ecim me hapin e tyre.
Kur tha kete nuk i pergjithesoj te gjithe shqiptaret se ka nga ata qe jon shum ma mire se edhe vete gjermanet te integruar por per nje pjese qe pa fajin e tyre kan ngel disi mbas dhe jon koncentruar ne tradite aq shum nga friga se do dalin nga tradita.

Nese kam shkrua me gabime me fal se nuk pata shum kohe te korigjoj por do shiqoj ma vone tju shkruaj me gjeresishte per kete nisme.

Nuk besoje se po e din mire se qfare po behet me integrimin, te gjithe flasin " integrim integrim!e si ta bejne nuk e din askush!

As une nuk besoje se kan per synim asimilimin e kulturave te ndryshme ne kulturen e tyre, edhe pse mednoje se eshte gati e pamundur.
Besoje, e ky eshte veq mendim personal, se Gjermanet nuk jan ne gjendje te kuptojne kulturat qe nuk ju perkasin ideve, atitudeve, sjelljeve te tyre. Ky ehste problem i madh,se nuk do ti pranojne kurr te huajt si pjesetare te popullsise gjermane.
E ne hasim ne diskrimin te madh!

Le te humb diskriminimi, athere fillon integrimi.

gjini
10-12-07, 11:19
Nuk besoje se po e din mire se qfare po behet me integrimin, te gjithe flasin " integrim integrim!e si ta bejne nuk e din askush!

As une nuk besoje se kan per synim asimilimin e kulturave te ndryshme ne kulturen e tyre, edhe pse mednoje se eshte gati e pamundur.
Besoje, e ky eshte veq mendim personal, se Gjermanet nuk jan ne gjendje te kuptojne kulturat qe nuk ju perkasin ideve, atitudeve, sjelljeve te tyre. Ky ehste problem i madh,se nuk do ti pranojne kurr te huajt si pjesetare te popullsise gjermane.
E ne hasim ne diskrimin te madh!

Le te humb diskriminimi, athere fillon integrimiAmina e nderuar te pershendes.

E kuptoj drejt shqetsimin tend dhe dua me te lehtesua pak nga kjo brenge.
Ka edhe aso mendime qe disa as vete se dijne qka do behet dhe si do behet integrimi i te huajve ne gjermani.
Kete qeshtjen e integrimeve po te tham se duhet ne ta bartim kontributin ma te madhe se si duam te integrohemi dhe qka presim ne nga inegrimi yn ne shoqerin gjermane.
Interesi eshte i dyanshem dhe ne kemi per detyre ta ndihmojme ate vetem sa na perket neve kurse pjesen qe ka per ta realizue shteti gjerman ai kete ka bere projekte dhe ato do zbatohen ne vitin qe po hyjme tani.

Une mundem me te sigurue se e di se qka don shteti gjerman dhe qellimin e di dhe mund tju siguroj se asgje te keqe por vetem gjera te mira dhe prosperiotet siguron ky shtet per te gjithe ata qe kan deshire dhe qe kan edhe obligim integrimin ne jeten e perditshme te ketij shteti.
Pra i lus te gjithe le te kyqen dhe le te shprehin mendimet e tyre se si do te ishte ma mire menyra e integrimit .
ju falenderoj per kyqje ne kete teme te gjithve.

Amina
12-12-07, 23:32
Ne qofte se deshirojme nje integrim me te mire, athere ne radh te pare vjen mesimi i gjuhes gjermane, qe eshte nje perparesi per te gjithe ata qe deshirojne te ken nje te ardhme ne kete vend!

gjini
13-12-07, 09:40
Ne qofte se deshirojme nje integrim me te mire, athere ne radh te pare vjen mesimi i gjuhes gjermane, qe eshte nje perparesi per te gjithe ata qe deshirojne te ken nje te ardhme ne kete vend!

Amina e nderuar te uroj nje dite te sukseshme.
Ate qe ti e ke cek per mesimin e gjuhe gjermane eshte si kusht i domosdoshem per tju mundesuar dikujt qe ende nuk e ka te siguruar Statusin apo eshte ende procedur.
Une kam parapa qe ne kuader te integrimeve te hyj edhe mesimi paralel ne gjuhen amtare dhe te behet integrimi dhe te ruhet gjuha prej nga vjen individi.
Kam paraqit edhe disa mundesi tjera qe do te ishin shum ma stimuluese per te gjithe neve, dhe nese kjo do realizohet athere nuk do kete askush arsye qe mos te merr pjes aktive ne kete proqes te integrimit te shqiptarve ne shoqerin gjermane.

Kisha lute te gjithe ata qe kan kete mundesi ta ndihmojne kete projekt te inkuadrohen dhe te japi secili ate mundesin dhe kontributin e vete.

Amina
13-12-07, 23:49
Amina e nderuar te uroj nje dite te sukseshme.
Ate qe ti e ke cek per mesimin e gjuhe gjermane eshte si kusht i domosdoshem per tju mundesuar dikujt qe ende nuk e ka te siguruar Statusin apo eshte ende procedur.
Une kam parapa qe ne kuader te integrimeve te hyj edhe mesimi paralel ne gjuhen amtare dhe te behet integrimi dhe te ruhet gjuha prej nga vjen individi.
Kam paraqit edhe disa mundesi tjera qe do te ishin shum ma stimuluese per te gjithe neve, dhe nese kjo do realizohet athere nuk do kete askush arsye qe mos te merr pjes aktive ne kete proqes te integrimit te shqiptarve ne shoqerin gjermane.

Kisha lute te gjithe ata qe kan kete mundesi ta ndihmojne kete projekt te inkuadrohen dhe te japi secili ate mundesin dhe kontributin e vete.

Une mendoje se eshte qeshtje individuale. Gjdokush vendos per veti,se si ta integroje vehten ne nje vend te huaj. Veq do te kete perparesi.

gjini
20-12-07, 11:10
Une mendoje se eshte qeshtje individuale. Gjdokush vendos per veti,se si ta integroje vehten ne nje vend te huaj. Veq do te kete perparesi.[/quote]

Amina, ne fillim te uroj nga zemra festen e bajramit dhe desha pak te kyqem ne ate qe ti ke shkrua le te jete kjo deshire e secilit.


une kisha me shtua se tani nuk bahet ma fjale per deshiren e secilit por per disa kushte per te ardhmen e secilit qe mendon me jetue e me punue ne gjermani.
Prandej kisha dash te dij se qka mendojne te tjeret per kete teme shum aktuale ne integrimin e te huajve ne gjermani.

Pika e pare eshte Kursi i gjuhes qe duhet te dije personi vete te orijentohet ne shoqerin gjermane pa ndihmen e dikujt.

Amina
21-12-07, 21:28
Une mendoje se eshte qeshtje individuale. Gjdokush vendos per veti,se si ta integroje vehten ne nje vend te huaj. Veq do te kete perparesi.

Amina, ne fillim te uroj nga zemra festen e bajramit dhe desha pak te kyqem ne ate qe ti ke shkrua le te jete kjo deshire e secilit.


une kisha me shtua se tani nuk bahet ma fjale per deshiren e secilit por per disa kushte per te ardhmen e secilit qe mendon me jetue e me punue ne gjermani.
Prandej kisha dash te dij se qka mendojne te tjeret per kete teme shum aktuale ne integrimin e te huajve ne gjermani.

Pika e pare eshte Kursi i gjuhes qe duhet te dije personi vete te orijentohet ne shoqerin gjermane pa ndihmen e dikujt.[/quote]

Kete do te doja edhe une, po askush nuk poston se di pse???

arton bala
21-12-07, 23:39
Kam deshire te marr mendimet e juaja ne lidhje me Projektin per integrimin e te huajve ne shtetet e Bashksis Europiane e veqanersht ne Shtetin Gjerman.


Pershendetje Gjin,

Integrimi per mua eshte nje nder temat qe i urrej me se shumeti, sepse ne dikutimet rreth saj shpesh here e shoh se humbin kufinjet ne mes te asaj cka quhet integrim dhe lirive individuale, asimilimit, nenshtrimit para nje kulture tjeter e tj. Njerezit e definojne integrimin ndryshe. P.sh. mendimi tipik i gjermaneve per integrim eshte se tere jeten duhesh te ia falesh integrimit. E kjo nuk mund te jete qellimi i integrimit. Une integrimin kam deshire ta kuptoj si adoptim ne shoqerine e re ne ate mase sa i konvenon migrantit, qellimeve dhe shancave reale ne te ardhem e tij. Jo ne ate mase sa i konvenon shtetit ku jeton ai.

luckyman
21-12-07, 23:46
......integrim PO,..aber ich will nicht mein identität verleugnen.

gjini
22-12-07, 22:17
Pershendetje Gjin,

Integrimi per mua eshte nje nder temat qe i urrej me se shumeti, sepse ne dikutimet rreth saj shpesh here e shoh se humbin kufinjet ne mes te asaj cka quhet integrim dhe lirive individuale, asimilimit, nenshtrimit para nje kulture tjeter e tj. Njerezit e definojne integrimin ndryshe. P.sh. mendimi tipik i gjermaneve per integrim eshte se tere jeten duhesh te ia falesh integrimit. E kjo nuk mund te jete qellimi i integrimit. Une integrimin kam deshire ta kuptoj si adoptim ne shoqerine e re ne ate mase sa i konvenon migrantit, qellimeve dhe shancave reale ne te ardhem e tij. Jo ne ate mase sa i konvenon shtetit ku jeton ai.

Zoti arton Bala, une nuk e kam marr ashtu siq ti e shef integrimin ne shoqerine ku jeton aty.
Kur flasim per integrim e kom parasyesh edhe shqetsimin tend dhe deshiren per ta ruajt identitetin tend dhe te bashkombasve tu.

Ne integrim nuk kerkohet qe ti ta harrosh gjenezen dhe ti kushtohesh krejt vetem integrimit dhe largimit nga vetja.
Ne perendim dhe une flas per gjermanin qe e njof shum mire rrethant ku jetoj dhe eshte nevoj dhe jo deshire e gjermanve per integrimin e te hujve ne shoqerin gjermane.

Ne do jemi gjenerata e fundit qe do kemi nevoj te integrohemi se femijet tan skan nevoj dhe ata ne nje perqindje shum te madhe jon ma mire se edhe vete gjermanet te integruar.
Fjala eshte per nje pjese e bashkekombasve tane qe kan ardhe ne vitet e 70 dhe ende nuk kan mundur siq duhet te integrohen dhe nje pjese qe ka ardhe viteve te 90 qe nga ata ka shum qe jon integrue dhe kan zane hapin me shoqerin gjermane.
Pra integrimi eshte menyra ma e mire dhe ma e nevojshme per te gjithe neve qe tentojme te hyjme ne europen e bashkuer.

Lokymann, te pershendes dhe pajtohem qe nuk do te lejoshe ta humbesh identitetin dhe don me ee injorue.
ti asgje nuk humb dhe kombesin kurr sdo kisha pranuer ta injoroj as per pasurin e botes.
Shtetas jam gjerman por kudo jam shqiptare dhe per te dyja ndihem shum mire dhe asgje sme pengojne.

arton bala
27-12-07, 00:21
Zoti arton Bala, une nuk e kam marr ashtu siq ti e shef integrimin ne shoqerine ku jeton aty.
Kur flasim per integrim e kom parasyesh edhe shqetsimin tend dhe deshiren per ta ruajt identitetin tend dhe te bashkombasve tu.

Ne integrim nuk kerkohet qe ti ta harrosh gjenezen dhe ti kushtohesh krejt vetem integrimit dhe largimit nga vetja.
Ne perendim dhe une flas per gjermanin qe e njof shum mire rrethant ku jetoj dhe eshte nevoj dhe jo deshire e gjermanve per integrimin e te hujve ne shoqerin gjermane.

Ne do jemi gjenerata e fundit qe do kemi nevoj te integrohemi se femijet tan skan nevoj dhe ata ne nje perqindje shum te madhe jon ma mire se edhe vete gjermanet te integruar.
Fjala eshte per nje pjese e bashkekombasve tane qe kan ardhe ne vitet e 70 dhe ende nuk kan mundur siq duhet te integrohen dhe nje pjese qe ka ardhe viteve te 90 qe nga ata ka shum qe jon integrue dhe kan zane hapin me shoqerin gjermane.
Pra integrimi eshte menyra ma e mire dhe ma e nevojshme per te gjithe neve qe tentojme te hyjme ne europen e bashkuer.

I nderuar Gjini,
Gjermania, aq sa mund ta vleresoj une si njeri i thjeshte kete gje, eshte shteti qe ka deshtuar ne cdo aspekt ne integrimin e te huajve, sidomos te atyre te ardhur ne kete shtet gjate 15 vitet e fundit, nje pjese dermuese e se cileve jane shqiptare.

Gjermania deri para pak viteve pohonte kembengulesisht dhe publikisht qe nuk eshte nje shtet emigracioni, pra simbas devizes qe i huaji te jetoj sa te jetoj ketu, pot te mbetet i huaj, pra mos ta ndiej veten si pjese e shoqerise gjermane, dhe si pasoje por edhe si dallim nga shtete tjera perendimore, nuk ka ofruar asnje program per integrim te huajve. Kjo politike ka qene plan dhe njeherit shkaku kryesor qe ka paralizuar integrimin e te huajve ne mase. Kjo politike sot ende vazhdon, edhe pse ndoshta ne nje forme me te bute. Edhe sot shteti gjerman kerkon integrim, mirepo ben cdo te mundshme per te veshtiresuar integrimin, p.sh. sot akoma ka familje shqiptare qe jetojne qe 15 vjet ne kete shtet dhe nuk kane asnje titull te qendrimit, perderisa shteti trompeton mungesen e vullnetit te haujve per integrim.

Nga e tere them del se shoqeria gjermane ka nje kuptim te qoroditur mbi integrimin. Ajo ose nuk e deshiron integrimin e tyre fare, ose se paku seleksionon ne mes tyre: perderisa disa familje emigrantesh as dy-tri fjale te gjuhes nuk i dijne por kane neneshtetesi, familjet tjera jetojne qe 15 vite ne kete shtet, femijet e tyre gjermanishten kane pothuaj gjuhe te nenes, por prap se prap jane vetem njerez pa lejeqendrim. Per keta te fundit, jo rralle familje shqiptare, integrimi eshte nje rruge qe qon neper mohimin e vetevetes dhe dinjitetit tend. Ketu nuk ka vend per diskutim per integrim te ofruar nga shteti.

hasanmehmeti
27-12-07, 12:24
Pershendetje per hapsin e temes dhe diskutuesit tjeret ne kete teme.

Sa i perket integrimit mendoj se eshte nje pune e mire .Por kjo arrihet ateher kur njeriu e meson gjuhen e vendit ne te cilen jeton ne kete raste gjermanishten.
Pa e mesuar mire kete gjuhe eshte shume e veshtir tu jepesh diqka nga kultura jone Kombetare dhe te arriturat tua personale .
Pra jemi per nje Integrim por jo per Asimilim . E Integrimi qe flitet neper mediat gjermane eshte shpesh i nderthurur ne menyre terthorovijore me cilesit qe ne vete permban asimilimi. Nuk na duhet humbja e gjuhes sone, kultures sone mijra vjeqare per arsyje integrimi. Normal qe kerkohet sakrifikim ne kete drejtim , por jo i atill qe ta humbe identitetin.
Pastaj nje te mete te madhe ne pergjithesi po theme(pasi ka individe qe jane ne ato rrjedhoja ) eshte qe ne si populle sidomos ne gjermani nuk jemi te kyqur ne drejtimet qe pastaj do na sjellin dobi , siq eshte studimet e larta , specializimet , apo instituet shkencore per zbulim. Shumica e rinis jane te kyqur neper shkolla profesionale (berufsschule) qe nuk te sigurojne te nesermen as edhe nje vend pune per vete e le me ti ndihmosh tjereve, apo lejne mesimet per shkak te sporteve ne te cilat nuk ka dobi jetegjate. Pra thene thjeshte po e marrim te voglen qe ka pak dobi ,duke e lene te madhen qe na sjell dobi dhe tregon vlerat tona qofte personale apo Kombetare.
Tash eshte per te ardhur mire qe ata qe kan ardhur me heret kan filluar te haperojne per mire ,permes hapjes se bizneseve te vogla dhe te mesme qe shpresoj te kene sukses.

Shpresoj qe secili nga ne te i inspiroj te rinjet qe njef te vazhdojne mesimet pasi dobia eshte me e madhe kur dihet qe edhe kushtet ne gjermani jane te mira per kete pune.

me respekt
hasani

sunshine
28-12-07, 20:21
Pershėndetje,
Mendoj qė integrimit tė shqipėtarėve nė Gjermani pengesė e madhe i janė bėrė partitė politike nga Kosova, dhe klubet shqipėtare qė udhėhiqen kryesisht nga njerėz tė vjetėr e tė pashkolluar! Partitė politike kanė ndarė mėrgimtarėt nė dy tabore, e klubet e kanė jetėsuar kėtė nė pėrpikmėri!
Nė qyetin ku jetoj unė, jetojnė pėrafėrsisht 4000 shqipėtarė! Organizimi i tyre ėshtė lėnė nė dorėn e njerėzve, fatkeqėsisht qė as emrin e tyre nuk dinė ta shkruajnė, e tė cilet angazhim kryesor kanė organizimin e "mbrėmjeve muzikore"!
Besoj se secili qė jeton njė kohė tė gjatė kėtu nė Gjermani e di se nėpėr kryeqytet e Republikave gjermane, ekziston njė lloj parlamenti pėr tė huaj!? Mua deri mė tani nuk mė ka ndodhė tė dėgjoj se ka edhe shqiptarė tė pėrfaqėsuar aty! Duke marrė parasysh numrin e madh tė bashkėkombasve tanė qė jetojnė kėtu, besoj se do duhej patjetėr tė pėrfaqėsohemi nė organe tė tilla!
Prapė them fatkeqėsisht, ne nuk jemi aspak tė mbėshtetur nga Ambasada Shqipėtare apo edhe nga organet e Kosovės, tė cilat vizitojnė diasporėn vetėm kur kanė interesa pėr mbledhjen e parave! Rrjedhimisht, lind nevoja qė vet tė organizohemi.
Shembull: Afėr Klubit Shqipėtar, nė qytetin ku unė jetoj, ėshtė njė klub apo shoqatė iraniane! Pėrderisa nė Klubin Shqipėtar luhet shah e pihet duhan, Klubi Iranian ėshtė i mbushur me kompjuterė dhe libra! Ata organizojnė edhe falas kurse gjuhe, kryesisht pėr gratė tė cilat zakonisht janė tė pėrjashtuara nga jeta gjermane!
Pėr mos e zgjatur mė shumė, mendoj se secili nga ne qė ka mundėsi, duhet ngre zėrin dhe shfrytėzuar mundėsitė e shtetit gjerman, qė nuk mungojnė, pėr tė integruar vetvetėn dhe bashkėkombasit tanė! Pėrderisa ne jetojmė kėtu, nuk duhet pėr asnjė moment tė lejojmė tė trajtohemi si njerėz tė rendit tė dytė!

Shpresoj dhe besoj pėr ide dhe bashkėpunim! Fundja, edhe karrshi vendlindjes sonė duhet tė tregohemi nė njė shkallė tjetėr tė zhvillimit!
Personalisht, turpėrohem pėr shkallėn e integrimit tė shqipėtarėve nė Gjermani, ku njė pjesė, me vetėdije, injoronė ēdo gjė duke menduar se po asimilohen!

gjini
04-01-08, 10:16
arton bala: po dua me u ndal vetem tek ajo qe ke shkrua se ka famijle qe 15 vite ketu dhe nuk i jipet asnje status ne lidhje me lejen e qendrimit.
Pika e pare ne gjermani ka pasur disa shtesa te ligjeve per qendrim ne kete vend dhe kan mundur te perfitojne ne disa periudha dhe ne disa menyra per te ardhe deri te leja e qendrimit.
Ne fillim kan pasur mundesi qe me dy vjet pune dhe nje qendrim te panderprer te fitojne kete te drejt. e tani kohve te fundit eshte nese nje familje eshte 6 vite dhe e siguron vete ekzistencen mundet pa telashe deri ne fund viti te perfitoj nga ky ligj.
per vetjak eshte 8 vite dhe ai nese gjen pune e merr lejen dhe nese nuk ka denime qe do te thot deri ne 60 dite .

Guri: Integrimi nuk eshte aspak asimilim por prosperitet dhe asgje ma teper per secilin.
Ne kemi mbijetuar dhe kultura jon me shekuj ku nuk kemi dite as shkrim e lexim dhe e kemi rujt kurse tani kete e bajme per nje te ardhme ma te mire per te gjithe.

hasanmehmeti: me pelqeu shkrimi yt kur thua:Sa i perket integrimit mendoj se eshte nje pune e mire .Por kjo arrihet ateher kur njeriu e meson gjuhen e vendit ne te cilen jeton ne kete raste gjermanishten.
Pa e mesuar mire kete gjuhe eshte shume e veshtir tu jepesh diqka nga kultura jone Kombetare dhe te arriturat tua personale .
Kjo nuk eshte ndryeshe perpos keshtu siq e ke than ti.Ata njerz qe i frigohen integrimeve ata nuk dijen ne radhe te pare se qka do me than fjala integrim. si do ecim ne perpara kur dihet se nga cili vit kemi universitetin dhe kur kemi filluer te shkruajme gjuhen tone.
te gjitha te mirat e gjuhes dhe te kombit tone kan mberi ne vend nga mergata dhe ata besoj se kan qene shum mire te integruar ne ate shoqeri ku kan jetuar, si shembull Rilindasit .

Sunshine: edhe ti ke dhan nje mesazh shum te bukur dhe te falenderoj shum qe po kontribon ne kete aspekt.
Pėr mos e zgjatur mė shumė, mendoj se secili nga ne qė ka mundėsi, duhet ngre zėrin dhe shfrytėzuar mundėsitė e shtetit gjerman, qė nuk mungojnė, pėr tė integruar vetvetėn dhe bashkėkombasit tanė! Pėrderisa ne jetojmė kėtu, nuk duhet pėr asnjė moment tė lejojmė tė trajtohemi si njerėz tė rendit tė dytė!

Shpresoj dhe besoj pėr ide dhe bashkėpunim! Fundja, edhe karrshi vendlindjes sonė duhet tė tregohemi nė njė shkallė tjetėr tė zhvillimit!
Personalisht, turpėrohem pėr shkallėn e integrimit tė shqipėtarėve nė Gjermani, ku njė pjesė, me vetėdije, injoronė ēdo gjė duke menduar se po asimilohen!

Kjo qka ke shkrue ti nuk do koment fare por desha te shtoj aty ku ke than se mergata jon nuk eshte askund e perfaqesuar ne asnje vend kyq ku mundet te flitet per interesat tona.
Ne kemi nje problem si shqiptare qe jemi dhe nuk mundemi ta marrim aq serioze nese ne gjermani eshte nje avokat shqiptare , nje mjek shqiptar apo ne ndonje vend si ne gjykat apo ne organet shteterore te jete nje nga ne.
Ne politiken gjermane kemi shum pak per mos me than fare te organizuem shqiptar. te gjithe kan marr hov me u marr sa ma shum me politiken ton dhe nuk e din se nese ketu organizohen mundemedhe ma shum te kontribojne per vendin e vete.
Une te jep nje shembull konkret qee kom verejt une personalishte veset e kqija tek nje pjese e madhe e kombit ton.

Ne nje komune ketu ne gjermani kan punuar ne nje vend pune nje shqiptare dhe nje grek ne administrat per qeshtje soziale.
te dyte te njejtin pozicion kan pasur. Ne valen e madhe te shqiptarve ketu ne gjermani shqiptaret kan shkuar te kerkojne ndihme ne fillim vetem tek greku duke e injorue ate shqiptarin dhe duke mendue se si esht e mundur qe shqiptari te jete ketu!!!!!!! dhe se kan besue qe eshte diqka serioze dhe per nje kohe e kan margjinalizue dhe aj greku duke u krenu para kolegve thot se gati krejt shqiptaret vijne te unė.
kjo eshte nje shembull qe ndoshta e zgjata por keshtu ndodhe me nje pjese te madhe te kombit tone.

LOJETARI
06-01-08, 00:34
Gjini , ju pėrgėzoj pėr temėn e hapur ,e cila deri mė tani reflekton njė kulturė tė lartė komunikimi nga tė gjithė pjesmarrėsit .
Mendoj se integrimi ynė nė shoqėrinė gjermane ėshtė i domosdoshėm dhe me rėndėsi tė veēant pėr komunitetin tonė .
Meqė nga parafolėsit qenkan theksuar njė mori qėshtjesh qė ndikojnė nė kyqjen e sistemit shoqėror gjerman , unė do tė shtoja :VULLNETIN, si parakusht kryesor tė secilit qė dėshiron tė jetė pjesė e kėsaj shoqėrie .
Mendoj se shteti gjerman gjithherė ėshtė treguar ndaj neve jo vetėm human nė kuptimin social duke na dhėnė ndihma [ edhe atė jo tė vogla] por ėshtė treguar edhe si stimulues pėr tė na motivuar ,qė ne tė kanalizojmė energjinė tonė pėr tė ardhmen tonė .Mikėpritja qė na ėshtė bėrė neve vitet e 90 -ta besoj se nuk ka nevojė tė pėrmendet .
Pra, mbrojė bindjen se shumicės sė shqiptarėve qė jetojnė nė Gjermani iu mungon pikėrisht vullneti pėr t`u kyq nė shoqėrinė gjermane .Thėnė ndryshe pėrtacia ka vėnė rrėnjė aq thellė te disa ,sa qė shumica prej tyre janė kėnaq me njė kulm mbi kokė ,me disa ndihma sociale ,punojnė nė tė ZEZĖ , dhe shajnė shtetin ,se po don tė na asimiloj . Ky grup nuk ėshtė i vogė [fatkeqėsisht ] prandaj edhe ėshtė shumė vėshtirė qė tė organizohemi nė ēfardo forme .
Mendoj se duhet formuar shoqata qė pėr synim duhet tė kenė vėnien e kontaktikt me shoqatat gjermane pėr tė gjetė mėnyrėn mė tė pėrshtashme tė komunikimit mes nesh .Shoqėria gjermane ėshtė shoqėri e hapur , ėshtė shoqėri kurreshtare dhe parasėgjithash ėshtė shoqėri qė ka rregulla .
Pėr atė qė ka vullnet tė mirė nuk besoj se dikund tjetėr nė Evropė ka kushte mė tė volitshme se sa nė Gjermani ,pėr tė arritė sukses .
Integrimi pėr neve shqiptarėt ėshtė i domosdoshėm , nuk kemi ēka tė humbim veq ēka tė fitojmė .

legenda
23-01-08, 12:36
.....si e kuptoj une INTEGRIMIN ,

per kete kisha me ilustruar me nje shembull qe eshte i njohur per ne te gjithe:

LUAN KRASNIQI
-------------------

- LUANI,,,me punen e TIJ dhe angazhimin maximal ne profesionin e TIJ,,,arriti te arrij zenitin ne karrier ( ...te cilen po e vazhdon prap,...pritet ),,,dhe ai as qe u ASIMILUA,dhe as qe u martua me gjermane ,por femijet e Tij do te flasin gjuhen e nenes - GJUHEN SHQIPE.

respekt LUANIT, i cili i tregoi te gjithe botes se eshte shqiptar,duke prezentu edhe flamurin e I.RUGOVES...

...e di qe LUANA - nuk mund te behemi te gjithe ,por me kete i thashe te gjitha ato qe mendoj ne lidhje me INTEGRIMIN ne nje shtet te huaj....

...vetem me pune,dhe duke ruajt traditat tona,dhe duke investuar KAPITALIN ne vendin tone....P.s. ZOTERI LUAN,,,te pershendes dhe te deshiroj suksese te metutjeshme,duke te deshiruar qe te behesh edhe me i MADH.

une.

Pupi
23-01-08, 13:21
Gjermanėt dhe tė gjithė popujt Gjermano folės ne na ndihmuan.
Do tė dukej njė list e gjatė, se si dhe sa e ndihmuan Shqiptarin Gjermanėt, gjermanet pėr nga natyra jan njė popull fisnik, tė drejt dhe tė rrept, me tė rrept doja tė thoja qė jan njė popull i diciplinuar nė punė dhe nė jetė nė pėrgjithėsi.
Mu kjo diciplina e tyre ka raste kur shihet nga tė huajt, e edhe nga ne shqiptarėt ndoshta si padrejtėsi e kushedi si. kjo nė fakt nuk ėshtė asgjė tjetėr pėrpos njė kultur e njė populli, njė stil i tė jetuarit. Jo rastėsisht popujt e lindjes i quajn gjermanėt si:Njemci, niemy etj. kjo nė pėrkthim njė popull i zymt. qė nė fakt edhe duket ashtu, por kjo ska aspak tė bėjė me zymtėsi/ngurtėsi, por ėshtė diciplina e jetės qė kan gjermanėt.
Gjermanėt pėr nga mentaliteti nuk llogarisin nė askėnd dhe nga askush!
Thėnja gjermane,, Meine letzte gold stück, gebe nie her" na le tė kuptojm edhe mė shumė se sa dallon ky popull nga e mbarė bota "spontane".
Mu kjo "zymtėsi" e bėnė kėtė popull kaq tė fort ekonomikisht, dhe njėherit edhe faktor nė regjion, e edhe mė larg.
Edhe nga humaniteti gjermanėt nuk mbesin larg top listės ndėr tė parėt, kujtoj njė rast mu pėr ne shqiptarėt, vetėm brenda pėr brenda 4 orėsh u mblodhen ndihma gati 10 milion DM tė at'hershme, karakteristik kjo qė ndihmat u mblodhen nga populli, ku edhe fėmijėt zbrazen kursimet e tyre!
Ti kthehemi Temės, Pra shqiptarėt nė asnjė mėnyr nuk kan ti frigohėn integrimit nė shoqėrin gjermane, sepse nga shqiptarėt nuk kėrkon askush njė asimilim. Shqiptarėt janė pak, dhe nga ajo mė shumė i duhen gjermanis si tė tillė tė mbesin sesa tė "asimilohen", ama tė integrohemi po!
Me integrimin e shqiptarėve nė shoqerin gjermane, neve ua lehtėsojm gjermanėve, dhe mbi tė gjitha vehtes son pėrditshmėrin, dhe njėherit mund ta kontribojm vendlindjen mė profesionalisht!
Mė profesionalisht!
Shqiptarėt nuk mund tė mbijetojn gjithmonė me ndihma nga diaspora, duhen krijuar kushte nė Atėdhe, qė shqiptarėt e integruar, (kėtu kam fjalėn pėr kuadro profesionale) do tė mund ti bartnin investimet e tyre.
Nuk do tė shkoj larg dhe Evropa e bashkuar do ti ketė kufijt nė Bossporos diku, si shtetas gjermanė, e mė vonė Evropian do tė kemi mundėsin tė avancojm shoqėrin shqiptare nė rangun e shtetėve tė zhvilluara, mu nga berlini , Mynihu, Londra apo Parisi!
kaq unė!

gjini
23-01-08, 14:57
Legenda, te pershendes per angazhiomin tend ne kete teme qe ka te beje per integrimin e te huajve ne shtetin gjerman.
Ti dhe nje shembukll te mire por kesi shembujsh ka mjafte ne shtetin gjerman. ketu kemi jurista kemi mjek dhe kemi ingjenier te dalluer ketu dhe per kete duhet te krenohemi dhe te marrim shembull per te ardhmen e familjeve tana ketu.


Pupi, ne shkrimin tend skom asgje me shtu por veq te them faliminderit per mbeshtetjen dhe kete shkrim tendin qe e ke dhan ashtu siq eshte realiteti.

gjini
23-01-08, 15:00
Kam edhe nje pyetje per ata qe mendojne te integrohen se si eshte ma se miri qe ne te integrohemi dhe a ka kush ndonje ide qe do na sherbej per tu integrua sa ma mire menyren e integrimit.


Si do te duket plani dhe menyra e integrimit te shqiptarve ne shoqerin gjermane??

gjini
03-09-08, 19:19
Amina, ne fillim te uroj nga zemra festen e bajramit dhe desha pak te kyqem ne ate qe ti ke shkrua le te jete kjo deshire e secilit.


une kisha me shtua se tani nuk bahet ma fjale per deshiren e secilit por per disa kushte per te ardhmen e secilit qe mendon me jetue e me punue ne gjermani.
Prandej kisha dash te dij se qka mendojne te tjeret per kete teme shum aktuale ne integrimin e te huajve ne gjermani.

Pika e pare eshte Kursi i gjuhes qe duhet te dije personi vete te orijentohet ne shoqerin gjermane pa ndihmen e dikujt.

Kete do te doja edhe une, po askush nuk poston se di pse???[/quote]


Amina e nderuar te pershendes dhe e lexova edhe njeheer shkrimin tend qe mu duk se paska mbete pa pergjigje.

Eshte e vertet se shteti gjerman ka vu disa rregulla per ata qe dojne te jetojne dhe te vijne ne gjermani te jetojn si form e bashkimit familjar.
Kushti i pare eshte per ate apo ata qe duan te lidhin mardhenje familjare me ndonje nga vendet qe nuk jan ne BE e qe duan te jetojne ketu qe te ploresojn kushtet qe parashifen me ligjin e ri gjerman te migrimit.
Ketu duhet si kusht i pare qe partneri apo partnerja te jet i pavarur nga te enti per qeshtje sociale apo ai i te pa punve.
pastaj si ma kryesorja eshte te posedoj njohuri te mjaftueshme te gjuhes sa per ta kalue testin qe i ipet ne konsulaten gjermane nga vjen ai person.
Femijet nen moshe 16 vjeqare nuk kan nevoj te hyjn ne ate kursin e gjuhes sepse ata jon te detyruar qe pas ardhjes se tyre ne gjermani te shkojne ne shkolle deri sa ti mbushin 18 vjet.

Ky vendim qe dikush e kritikon per mendimin tim eshte teper i vonuar dhe se eshte dashur qysh ne vitin 1993 te behet ky aplikim ne ate vit kur edhe jon aplikue vizat per shum shtete si oblikative mer te hy ne gjermani.

Tash nga 1 shtatori ka hy ne fuqi edhe regullorja per rregullimin e shtetsise gjermane qe duhet te plotesohet nje test prej 300 pyetjeve dhe nje ekstra prej 30 pyetjeve qe do te jet i ndryshem ne mvaresi se nga cila republike vjen ai qe bon kerkesen per shtetesine gjermane.
kaq sa per nisme e ma shum urdheroni .

Leopardi-hamburg
27-10-08, 17:28
Sa i Perket kesaj teme mendoj dhe nuk ka diskutim , qe integrimin i Shqipetarve apo i Nacionalitetve tjera ne Gjermani nuk ka me qene i mundur kurr????
Sdu ta zgjas ma shume veq t“tju kujtoj se Gjermanet jane ata qe vran miljiona njereze ne bote dhe masakruandhe dogjen miljon Hebrenje ne bote , per te vetmen arsy ? Ndoshta ju kujtohet secilit.
S“duhet ta harrojm se populli Gjerman ne te kalueren ka qene gjakpires , brutal ,.......etj, ndersa tash na shitet si shtet demokratike , popull i but? Ndersa , ne e dim mire se butesin qe populli Gjerman mundohet te na e bind qe e ka , e ka fituar nga bombat Amerikane dhe te aleateve te saj Perendimor. Fal Amerikes dhe botes te cilat edhe sot e kesaj dite e monitorojne akoma Gjermanin , ne sot jetojm ne kete shtete, se perndryshe .............?
Per fund sdu ta zgjas shume , amo ju shoke qe filozofoni ketu duke thenese Gjermania ndihmon ne Integrim duke ja impunuar te huajve Gjuhen Gjermane , e keni gabim.
Nese doni tja kujtoje , jam i gatshme te ha numroje mijra diskriminime qe ju jane bere shtetasve Shqipetar......

Skyfter
28-10-08, 11:38
Sa i Perket kesaj teme mendoj dhe nuk ka diskutim , qe integrimin i Shqipetarve apo i Nacionalitetve tjera ne Gjermani nuk ka me qene i mundur kurr????
Sdu ta zgjas ma shume veq t“tju kujtoj se Gjermanet jane ata qe vran miljiona njereze ne bote dhe masakruandhe dogjen miljon Hebrenje ne bote , per te vetmen arsy ? Ndoshta ju kujtohet secilit.
S“duhet ta harrojm se populli Gjerman ne te kalueren ka qene gjakpires , brutal ,.......etj, ndersa tash na shitet si shtet demokratike , popull i but? Ndersa , ne e dim mire se butesin qe populli Gjerman mundohet te na e bind qe e ka , e ka fituar nga bombat Amerikane dhe te aleateve te saj Perendimor. Fal Amerikes dhe botes te cilat edhe sot e kesaj dite e monitorojne akoma Gjermanin , ne sot jetojm ne kete shtete, se perndryshe .............?
Per fund sdu ta zgjas shume , amo ju shoke qe filozofoni ketu duke thenese Gjermania ndihmon ne Integrim duke ja impunuar te huajve Gjuhen Gjermane , e keni gabim.
Nese doni tja kujtoje , jam i gatshme te ha numroje mijra diskriminime qe ju jane bere shtetasve Shqipetar......


Po si do ishte sikur te ishte e kunderta, po mendoj te jetojn te huajt ne shtet tendin, te mos flasin gjuhen shqipe, te martohen me vajza shqiptare disa per letra e disa nga dashnija, te mirren me kriminalitet, te marrin lek nga shteti e te punojn ne te zezen etj.. etj...? hajt shoki se kta jon mbi 80milion banor, prej ketyre 80 milioneve ndoshta jan 10-15milion qe jan Nacionalista ... Ne ne Kosov jemi 2mil. banor e 4mil. nacionalista!

mos ja fut kot

Amina
12-11-08, 22:13
Sa i Perket kesaj teme mendoj dhe nuk ka diskutim , qe integrimin i Shqipetarve apo i Nacionalitetve tjera ne Gjermani nuk ka me qene i mundur kurr????
Sdu ta zgjas ma shume veq t“tju kujtoj se Gjermanet jane ata qe vran miljiona njereze ne bote dhe masakruandhe dogjen miljon Hebrenje ne bote , per te vetmen arsy ? Ndoshta ju kujtohet secilit.
S“duhet ta harrojm se populli Gjerman ne te kalueren ka qene gjakpires , brutal ,.......etj, ndersa tash na shitet si shtet demokratike , popull i but? Ndersa , ne e dim mire se butesin qe populli Gjerman mundohet te na e bind qe e ka , e ka fituar nga bombat Amerikane dhe te aleateve te saj Perendimor. Fal Amerikes dhe botes te cilat edhe sot e kesaj dite e monitorojne akoma Gjermanin , ne sot jetojm ne kete shtete, se perndryshe .............?
Per fund sdu ta zgjas shume , amo ju shoke qe filozofoni ketu duke thenese Gjermania ndihmon ne Integrim duke ja impunuar te huajve Gjuhen Gjermane , e keni gabim.
Nese doni tja kujtoje , jam i gatshme te ha numroje mijra diskriminime qe ju jane bere shtetasve Shqipetar......

Per numrin e diskriminimeve nuk flasim, sepse eshte me se e kjarte.
Por prap se prap shteti Gjerman ka qen shume ndihmes i popullit shqiptar. Mos ti harrojme ato vite para dhe pas luftes, kur shume shqiptar kerkuan azil si te ndjekur politik dhe menyra se si jan trajtur. Ofruan ndihmen financiare per shume famiilje, e cila mundesonte nje jete me se luksurioze!
Edhe ne histori,gjate Luftes se Dyte Boterore, ishin perkrahes te popullit shqiptar.

Sa i perket diskriminit ,Skyfteri ka edhe te drejte, te vejme veten ne poziten e tyre, veq nje moment? Valle si do te reagonim?

gjini
27-01-09, 14:55
Ratgeber für Familien mit Migrationshintergrund
Chancen durch Integration nutzen
Eine gelungene Integration zeichnet sich dadurch aus,
dass viele Kulturen, Ethnien und Religionen in einer
Gesellschaft problemlos miteinander leben können. Für
ein erfolgreiches Miteinander bedarf es somit einer Kultur
der Rücksichtnahme und des Respekts.
Damit sich vor allem auch Familien mit Migrationshintergrund
dauerhaft und erfolgreich in die deutsche Gesellschaft
integrieren können, ist es nicht nur wichtig,
dass die Familienmitglieder die deutsche Sprache beherrschen,
sondern sich auch mit den Grundzügen der
deutschen Kultur, Geschichte und Rechtsordnung vertraut
machen.
Beratungs- und Förderungsangebote können dabei die
Eigeninitiative stärken. Viele Probleme können gelöst
und Chancen ergriffen werden. Für Familien bieten sich
hier viele Möglichkeiten an wie z.B. Frauen- und
Sprachkurse, Jugendförderung, Integrationskurse, frühe
Sprachförderung von Kindern.
Die von der Bundesintegrationsbeauftragten, Frau Böhmer,
veröffentlichte Broschüre „Chancen durch Integration
- Ratgeber für Familien“ richtet sich vor allem an
Familien mit Migrationshintergrund, die schon länger in
Deutschland leben, und geht weit über Erstinformationen
für Neuzuwanderer hinaus. Auf mehr als 200 Seiten
erhalten die Familien einen Überblick zu ihren
Rechten und Pflichten, zu öffentlichen Leistungen, Hinweise
auf Ansprechpartner und weiterführende Informationen.
Das Heft bietet einen praktischen und
schnellen Überblick zu 63 Themen, darunter Elterngeld,
Arbeitsrecht, Haftpflicht, private Absicherung sowie
Jugendschutz.
Durch zweisprachige Ausgaben in russischer und türkischer
Sprache ist die Broschüre einem großen Teil der
in Deutschland lebenden Migrantinnen und Migranten
zugänglich.

Dani11
02-02-09, 23:07
Une mendoi qe fjalet Integrim dhe Gjermani jane dy kunderthenie, jane nje plus dhe minus, pra diqka te kunderta.Politika gjermane per te huajt ne pergjithesi ka qene dhe mbetet diskriminuse, qellimi i kesaj politike ka qene e perqendruar qe te huajt te mbesin gjithmon te huaj, punetor krahu dhe asgja me teper.Tani ka filluar shteti te investoi pak me shume ne mesimin e gjuhes gjermane, njeherit ka filluar te shtyp disa broshura qe tregoin adresat e institucioneve se ku munde te drejtohen qytetaret (hiq me shume se adresar).
Nuk ka shans nje i huaj te kete nje vende te mire pune 90%, mund ta kete vetem ne qoftese eshte 2 here me i mir se ndonje gjerman. Nuk ka shans nje i huaj te kete nje banese ne vende te mire dhe te lire aty hyne vetem gjermani, etj etj etj....
E ne qoftese e quani integrim qe guxoim me hype ne te njeitin autobus me gjermanet atehere jemi te integrum sepse keta nuk i kemi te ndare si ne afriken e jugut dikur.

Se sa duam dhe jemi ne gjendje te integrohemi ne shqiptaret, ketu nuk do te munde ta dija por besoi qe shume ma shume sesa gjermanet duan te na integroin neve.

Integrim i vertet i te huajve eshte Amerika!
KLM

Skyfter
03-02-09, 14:01
Une mendoi qe fjalet Integrim dhe Gjermani jane dy kunderthenie, jane nje plus dhe minus, pra diqka te kunderta.Politika gjermane per te huajt ne pergjithesi ka qene dhe mbetet diskriminuse, qellimi i kesaj politike ka qene e perqendruar qe te huajt te mbesin gjithmon te huaj, punetor krahu dhe asgja me teper.Tani ka filluar shteti te investoi pak me shume ne mesimin e gjuhes gjermane, njeherit ka filluar te shtyp disa broshura qe tregoin adresat e institucioneve se ku munde te drejtohen qytetaret (hiq me shume se adresar).
Nuk ka shans nje i huaj te kete nje vende te mire pune 90%, mund ta kete vetem ne qoftese eshte 2 here me i mir se ndonje gjerman. Nuk ka shans nje i huaj te kete nje banese ne vende te mire dhe te lire aty hyne vetem gjermani, etj etj etj....
E ne qoftese e quani integrim qe guxoim me hype ne te njeitin autobus me gjermanet atehere jemi te integrum sepse keta nuk i kemi te ndare si ne afriken e jugut dikur.

Se sa duam dhe jemi ne gjendje te integrohemi ne shqiptaret, ketu nuk do te munde ta dija por besoi qe shume ma shume sesa gjermanet duan te na integroin neve.

Integrim i vertet i te huajve eshte Amerika!
KLM

Ashtu edhe duhet te jete politika e cdo shteti, i huaji te mbet i huaj ...musafir hesapi.
Ashtu edhe duhet me qene ne cdo shtet, se pari vendi i punes per vendasit e tonaj per te huajt. Puntor krahu do te mbetet secili nese nuk kryen shkollen dhe studimet.
Duhet respektu rregullat dhe ligjet e ati shteti derisa punon dhe jeton ne at shtet dhe me siguri se do gjen banes ku te doje qefi.
Sa per autobus, me se 50% i ke te huajt qe kan timonin e autobusit ne dor dhe mbajn peergjegjesi per jeten e udhtareve vendas e te huaj.
Dallimi mes Amerikes dhe Gjermanise eshte, Amerikanet jan ardhacak, popull vendas jane Indianet kurse Gjermanet jan vendas.
Gjermanet kan qene populli me Nacionalist ne bote, Gjermanet ne krejt lufterat qe kan bere kurr nuk ka pas asnje dhunim, jo qe jan ku ta di un sa te moralshem por nuk kan dashur ta perzin Racen e vet Gjermane, e tani shif se sa raca dhe nacioni jeton dhe punon e kan kriju familje me Gjermane ne ket shtet, a nuk eshte tolerance kjo, ku shef diskriminim??!!!
Me diskriminues, me racist, me nacionalist jemi neve qe jetojm ne ket shtet sesa vet vendaset.

emine
03-02-09, 14:29
Po si do ishte sikur te ishte e kunderta, po mendoj te jetojn te huajt ne shtet tendin, te mos flasin gjuhen shqipe, te martohen me vajza shqiptare disa per letra e disa nga dashnija, te mirren me kriminalitet, te marrin lek nga shteti e te punojn ne te zezen etj.. etj...? hajt shoki se kta jon mbi 80milion banor, prej ketyre 80 milioneve ndoshta jan 10-15milion qe jan Nacionalista ... Ne ne Kosov jemi 2mil. banor e 4mil. nacionalista!

mos ja fut kot


:smile:

Dani11
03-02-09, 15:29
Ashtu edhe duhet te jete politika e cdo shteti, i huaji te mbet i huaj ...musafir hesapi.
Ashtu edhe duhet me qene ne cdo shtet, se pari vendi i punes per vendasit e tonaj per te huajt. Puntor krahu do te mbetet secili nese nuk kryen shkollen dhe studimet.
Duhet respektu rregullat dhe ligjet e ati shteti derisa punon dhe jeton ne at shtet dhe me siguri se do gjen banes ku te doje qefi.
Sa per autobus, me se 50% i ke te huajt qe kan timonin e autobusit ne dor dhe mbajn peergjegjesi per jeten e udhtareve vendas e te huaj.
Dallimi mes Amerikes dhe Gjermanise eshte, Amerikanet jan ardhacak, popull vendas jane Indianet kurse Gjermanet jan vendas.
Gjermanet kan qene populli me Nacionalist ne bote, Gjermanet ne krejt lufterat qe kan bere kurr nuk ka pas asnje dhunim, jo qe jan ku ta di un sa te moralshem por nuk kan dashur ta perzin Racen e vet Gjermane, e tani shif se sa raca dhe nacioni jeton dhe punon e kan kriju familje me Gjermane ne ket shtet, a nuk eshte tolerance kjo, ku shef diskriminim??!!!
Me diskriminues, me racist, me nacionalist jemi neve qe jetojm ne ket shtet sesa vet vendaset.Ketu isht fjala per Integrim dhe une e dhash mendimin tim qe kjo fjal nuk mund te perdoret per gjermanin, ndersa qe ishin dhe jane gjermanet nacista edhe ate e dime.Sigurisht qe ka te atille qe kan perfundu nje shkolle te mesme dhe ka hy ne pune si ndihmse e mjekut te dhembeve ose ndihmse e avokatit dhe se me kete jane shume te knaqur, sa qe i mbroin gjermanet dhe behen me nacionalist se vet ata.Ne qdo shtet tjeter perendimor te huajt jane me shume te integruar me perjashtim shtetetve gjermanofolese.Se a kan ber dhunime gjate luftes gjermanet kete me se miri e tregoin dokumentaret ne explorer, shikoni krimet dhe dhunimet qe i kane bere ne poloni dhe Rusi.

iluzioni
03-02-09, 15:46
Po t“kish qene gjermani me i menqur ja kish fillur me heret me integrimin e te huajve.
Si p.sh. me kursin e gjuhes gjermane per te huajt! Ne shtete tjera integrimi funksionon me lehte, sa me duket mua. Ketu ne njanen ane thot gjermani qe duhesh me punu per me fitu "letrat", por ne anen tjeter shumica nuk kan leje pune hic! Eshte ne system shume i komplikushem.
Tash ngadale po ja fillojne kishe me integru te huajt, por normal qe me shume per intersin e vet! Gjermanise edhe disa vite i nevoitetn punetor te kualifikume, sepse gjermani a linde nje femije a jo nuk dihet! ;)

Skyfter
03-02-09, 16:23
Ketu isht fjala per Integrim dhe une e dhash mendimin tim qe kjo fjal nuk mund te perdoret per gjermanin, ndersa qe ishin dhe jane gjermanet nacista edhe ate e dime.Sigurisht qe ka te atille qe kan perfundu nje shkolle te mesme dhe ka hy ne pune si ndihmse e mjekut te dhembeve ose ndihmse e avokatit dhe se me kete jane shume te knaqur, sa qe i mbroin gjermanet dhe behen me nacionalist se vet ata.Ne qdo shtet tjeter perendimor te huajt jane me shume te integruar me perjashtim shtetetve gjermanofolese.Se a kan ber dhunime gjate luftes gjermanet kete me se miri e tregoin dokumentaret ne explorer, shikoni krimet dhe dhunimet qe i kane bere ne poloni dhe Rusi.

Secili duhet te kerkoj shkaqet tek vetvetja, pse-sa-si-cka ka arritur apo hiq nuk ka arritur ne Shtetin Gjerman. Kur eshte i interesum njeriu per te mesuar dicka rreth ati shteti qe ka zgjedh te jeton dhe punon, me siguri se edhe e meson, si per shembull gjuhen,kulturen,mentalitetin,ligjet etj.
Dihet se Gjermanet ka bere krime gjate luftes se dyte boterore por dhunimet i kan bere aleatet e tyre.

Ps.Gjermanet nuk kan ASPAK nevoj per ndihmen time e me siguri as tenden por perkundrazi.

Klm

Dani11
09-02-09, 10:53
Skyfter qysh i ke gjermant pash besen, a u knaqe me ta? A po thu nuk ka ne bot njerez ma te mir se keta, dhe trego drejt a po i shan dhe a po gerditesh kur po i sheh auslanderat, ani me shamija ku ku...? Se ti po dihet gjerman e perte gjermani,Scheiz ausländer hahahaah...Ti je i integrum dhe i vllaznum me gjerman, sigurisht edhe shqiptaret qe kan ardhe azil ne gjermani te pengoin e ju thu azilanta.

>>{SpOnGeBoB}<<
10-02-09, 11:28
Po si do ishte sikur te ishte e kunderta, po mendoj te jetojn te huajt ne shtet tendin, te mos flasin gjuhen shqipe, te martohen me vajza shqiptare disa per letra e disa nga dashnija, te mirren me kriminalitet, te marrin lek nga shteti e te punojn ne te zezen etj.. etj...? hajt shoki se kta jon mbi 80milion banor, prej ketyre 80 milioneve ndoshta jan 10-15milion qe jan Nacionalista ... Ne ne Kosov jemi 2mil. banor e 4mil. nacionalista!

mos ja fut kot

o ti Skyfter a je ne ne vehti shoq, me ardhen qita 80 miljon te na qatje a. Hej shoq pse a Kosova po te doket qe i ka nji miliard njerz sa Kina qysh po kujton ti. Se me kqyren holle qysh jane tu Kosova 2 milion banore bile me ja qiten kalemin rrafsh 40 qasine Frqaciska te gjermonise na bijne per krye me msue gjuhen e mi bo letrat ka sa dush here, me shti kredit ka 3-4 here edhe kur te vijne tu shpija mi kallezue qe vetum te diellen ta lo pushim. :tongue:


Sha zoten edhe qita te gjermonia pum doket nuk tekokan ne vehti se si ta kisha zane naj qasine gjermonke shoq, be po te boj se ja e kisha msue gjuhen pi sajna e nuk e kisha lone edhe ata deri sa t`ju kish bo qasajna me ja shtie zungen ne gips prej pezdredhmes tu i msue me umlauta e me diftonga e vorne e hinter e über e unten entlang präpositiona edhe ma ne fund mos mu dijten cilli osht ma gjermon a une a qajo gjermonka qe ja ka nisen me folen shqipen perfekt edhe ata ne dialekt tu Kosoves.

Amina
10-02-09, 12:25
o ti Skyfter a je ne ne vehti shoq, me ardhen qita 80 miljon te na qatje a. Hej shoq pse a Kosova po te doket qe i ka nji miliard njerz sa Kina qysh po kujton ti. Se me kqyren holle qysh jane tu Kosova 2 milion banore bile me ja qiten kalemin rrafsh 40 qasine Frqaciska te gjermonise na bijne per krye me msue gjuhen e mi bo letrat ka sa dush here, me shti kredit ka 3-4 here edhe kur te vijne tu shpija mi kallezue qe vetum te diellen ta lo pushim. :tongue:


Sha zoten edhe qita te gjermonia pum doket nuk tekokan ne vehti se si ta kisha zane naj qasine gjermonke shoq, be po te boj se ja e kisha msue gjuhen pi sajna e nuk e kisha lone edhe ata deri sa t`ju kish bo qasajna me ja shtie zungen ne gips prej pezdredhmes tu i msue me umlauta e me diftonga e vorne e hinter e über e unten entlang präpositiona edhe ma ne fund mos mu dijten cilli osht ma gjermon a une a qajo gjermonka qe ja ka nisen me folen shqipen perfekt edhe ata ne dialekt tu Kosoves.

hahahahahhahahaaaa Spongebob shyqyr qe gjuha shqipe nuk eshte aq e komplikuar, veq qe nuk kemi artikel , der , die das kemi pshtu hehehhe

>>{SpOnGeBoB}<<
10-02-09, 16:27
hahahahahhahahaaaa Spongebob shyqyr qe gjuha shqipe nuk eshte aq e komplikuar, veq qe nuk kemi artikel , der , die das kemi pshtu hehehhe

amo duhet mi msue tana qito aufwendig n`daqin mu integru se qishtu pa i msue osht dro qe as qato gjermonkat nuk na marrin vesh se qka pi thojna me na japen lebe a liebe me tana evrat qe i kane ne Sparkasse tu Gjermonise :tongue:

Le be edhe mu po me habitin qita unintegrierte Kosova Albana qe kane msue shqipen qe i ka gjitha ato bishta, artiklla e produkta e le mo gjermonishten, ani edhe mos me dijten se me cillen shkon me der a me die ja krise njeri me: hej du hore mal mire ganz genau zu :biggrin: edhe garant 100 % qe fill ka mu kthye qajo die a qaj deri edhe ne fund e merr vesh njeri se qysh pu deshka mi thane.

Shnetje Aminushka se edhe une erdha qetu me japen Integrationskurs :tongue:

Guri i madh
14-02-09, 09:44
kur te integrohen krejt gjermant ne shoqrin gjermane e pas tyre une e kam ndermend me u integrue


me kartofel sallat e leberkase

krijuesiii
14-02-09, 11:00
...Integrimi seshte problem hiq per Shqipetare jemi populli me i integruar, bile gjermante na bojne pengesa neve se na ma gjerman se ata jena...

...e kam nje nje barcolet per leberkäse nje Nene (Shqipetare me letra e integrumi moti ne gjermani) i thote qikes me i ble Leberkäse, ajo i thote jo oj Nane se ka mish te thiut ajo i thote jo more cfare mish te thiut aty spo shkrun kerkune schweinefleisch veq leber edhe Käse...

...kartofelsallat me zwiebel e me qisi sene boll te mira jane lecker...
tungiii

Guri i madh
15-02-09, 20:44
une kam frig se mos po asimilohna aq shum qe jam integrue

Prishtinasja_
22-02-09, 21:53
Secili duhet te kerkoj shkaqet tek vetvetja, pse-sa-si-cka ka arritur apo hiq nuk ka arritur ne Shtetin Gjerman. Kur eshte i interesum njeriu per te mesuar dicka rreth ati shteti qe ka zgjedh te jeton dhe punon, me siguri se edhe e meson, si per shembull gjuhen,kulturen,mentalitetin,ligjet etj.
Pajtohem plotesisht me mendimin tende Skyfter !

Mendoj se pasi jetojm dhe punojm ne nje vend te tille siē eshte Gjermania, atehere patjeter qe duhet te integrohemi ne shoqerin Gjermane!
Por jo te asimilohemi !

Ta mesojm gjuhen e tyre, historin, te bashkpunojm me ta, te shoqerohemi me ta, te njohim kulturen e njeri tjerit !

Por duhet marre edhe parasysh se ka edhe plote shqiptare te cilet nuk e shprehin deshiren te integrohen, dmth. te lidhin shoqeri me Gjermanet sepse ndoshta me shume e preferojn shoqerin shqiptare! Dmth. eshte edhe nje far lloj mosinteresimi nga ana e Shqiptarve.
Per fat te keq!

Alkimisti_ch
22-02-09, 22:20
Mendoj se ne kuader te globalizimit nuk ka alternative tjeter pos asaj qe te integrohemi ne vendet ku ne jemi percaktuar te jetojme. Barriera e pare qe mundeson nje integrim me te pershpejtuar dhe me te lehte eshte mesimi i gjuhes se vendit ne te cilin ne jetojme. Sa me mire qe neve integrohemi ne shoqerite ku jetojme aq me lehte do ta kemi ne te gjitha aspektet ne radhe te pare per veten tone e keshtu mendoj se do ti bejme me shume nder edhe Kosoves apo vendit prej nga ne vime.
Nuk eshte i pranueshem arsyetimi se me integrim do te asimilohemi tersisht. Integrimi nuk perjashton asnjeher mundesin qe ti te ruash gjuhen dhe traditat tuaja te mirfillta, por edhe kjo kerkon angazhim te seclit prej nesh.

Prishtinasja_
22-02-09, 22:27
Mendoj se ne kuader te globalizimit nuk ka alternative tjeter pos asaj qe te integrohemi ne vendet ku ne jemi percaktuar te jetojme. Barriera e pare qe mundeson nje integrim me te pershpejtuar dhe me te lehte eshte mesimi i gjuhes se vendit ne te cilin ne jetojme. Sa me mire qe neve integrohemi ne shoqerite ku jetojme aq me lehte do ta kemi ne te gjitha aspektet ne radhe te pare per veten tone e keshtu mendoj se do ti bejme me shume nder edhe Kosoves apo vendit prej nga ne vime.
Nuk eshte i pranueshem arsyetimi se me integrim do te asimilohemi tersisht. Integrimi nuk perjashton asnjeher mundesin qe ti te ruash gjuhen dhe traditat tuaja te mirfillta, por edhe kjo kerkon angazhim te seclit prej nesh.

Sa bukur e ke thene kete ! Ke te drejte ! :wink:

>>{SpOnGeBoB}<<
26-02-09, 18:22
po qfare globalizmi be shoq, boll osht bile kur te shkojn me dijten me ble buke vehte edhe mos me japen pare edhe per dolmetscher 30 Evra sahatin me shkue me ble nji kille buke te 2 evrave :tongue:

Makresh
09-03-09, 13:57
Mendoj se ne kuader te globalizimit nuk ka alternative tjeter pos asaj qe te integrohemi ne vendet ku ne jemi percaktuar te jetojme. Barriera e pare qe mundeson nje integrim me te pershpejtuar dhe me te lehte eshte mesimi i gjuhes se vendit ne te cilin ne jetojme. Sa me mire qe neve integrohemi ne shoqerite ku jetojme aq me lehte do ta kemi ne te gjitha aspektet ne radhe te pare per veten tone e keshtu mendoj se do ti bejme me shume nder edhe Kosoves apo vendit prej nga ne vime.
Nuk eshte i pranueshem arsyetimi se me integrim do te asimilohemi tersisht. Integrimi nuk perjashton asnjeher mundesin qe ti te ruash gjuhen dhe traditat tuaja te mirfillta, por edhe kjo kerkon angazhim te seclit prej nesh.

Sa bukur e ke thene, gati sa s'mendova qe po mundohesh ta vetmbrosh veten. :smile:

I ke pashaportat zhviērran apo kocovar ?

Amina
13-03-09, 11:21
amo duhet mi msue tana qito aufwendig n`daqin mu integru se qishtu pa i msue osht dro qe as qato gjermonkat nuk na marrin vesh se qka pi thojna me na japen lebe a liebe me tana evrat qe i kane ne Sparkasse tu Gjermonise :tongue:

Le be edhe mu po me habitin qita unintegrierte Kosova Albana qe kane msue shqipen qe i ka gjitha ato bishta, artiklla e produkta e le mo gjermonishten, ani edhe mos me dijten se me cillen shkon me der a me die ja krise njeri me: hej du hore mal mire ganz genau zu :biggrin: edhe garant 100 % qe fill ka mu kthye qajo die a qaj deri edhe ne fund e merr vesh njeri se qysh pu deshka mi thane.

Shnetje Aminushka se edhe une erdha qetu me japen Integrationskurs :tongue:


hahahaahhahaahhahahaaahahhaahah Spongebob vertete Integratinoskurs a la Kaya Yanar hahahahaha, der die, das a....kopf :biggrin:

Prishtina-gjer
12-05-09, 20:04
Pershendetje

Integrimi eshte ne gjermani baras me asimilimin total sikur edhe shifet ne disa shkresa me larte pikrisht nga disa te shkolluar ketu e me se miri se si bejn shaka me gjuhen tone edhe pse as te ketyre nuk e paskan Perfeksionu.

Gjermanet kan problem te definojn deshiren e tyre per ate se si do te dukej ky integrim sepse poqese do te merreshin vesh njeher e pergjithmone se Gjermania eshte nje vende qe i duhen te huajt ateher edhe nuk do te kishte probleme ne kete drejtim .

Problemi qendron ne ate se asnjeher nuk e kan pranuar se jane "zuwanderungs Land" sepse vetem ne kete menyre mund te marrin vendime me segregacion pra ligje qe vlejn per nje kategori dhe nuk jane te pergjithshme sidomos verej ne kete dhjetvjetshin e fundit se vendimet per te huajt me shume i marin si marrveshje ndermjet qeverive te republikave me validitet te caktuar pra jo si ligje por si marrveshje qe vlen vetem per nje kohe.

Ligji per te huaj ne Gjermani nuk zbatohet gjithkund njejt dhe ajo qe vlen ne ligj perjashtohet me nenligje te po te njejtin deri ne ate mas saqe edhe ligjet e humbin ne te shumten e rasteve Validitetin sepse nuk mund te krijohen kushtet ne praktik per zbatimin e tij.

Une kam nje bindje se Gjermanet gjete perpilimit te marrveshjeve mbi te huajt shfrytezojn shume statistikat e ketushme qe jane shume te sakta dhe mvaresisht si ju konvenon numri i te huajve ne momentin e caktuar ashtu perpilojn edhe marrveshjet ne ate menyre qe vetem ai numer qe ne moment u duhet patjeter mund ti plotesoj ato kushte te parapara ne marrveshje.

Kjo ishte sa i perket ligjeve kurse tani do te perqendrohem pake ne te ashtuquajturin INTEGRIM qe mendimi im nuk do duhej te definohej keshtu por me teper ka te ngjar me Asimilim te plote si qenje por pa te drejten e barabarsis reale me vendasit.

Nuk eshte se jame i zhgenjyer kur e them kete me larte por i percjell me shume interes politiken gjermane sidomos kur eshte fjala per te huajt dhe ju Garantoj se pamarrparasysh se sa integroheni ne kete shoqeri asnjeher nuk do te jesh i barabart me vendasit sepse egziston nje bindje e pathen e pashkruar dhe prapaskene ne shoqerin gjermane qe urren gjdo te huaj pamarrparasysh se nga ai vjene.

Ajo qe thuhet ne skene te hapur eshte vetem sa per sy e faqe por nese hyne ne brendesi te menatalitetit Gjerman aty gjen po te njejtin kombe qe para pake kohe hyjnizonte nje te marre Narcisoid qe morri jeten e miliona njerzve.

Nuk kan ndryshuar ne esence shume e kan ndryshuar vetem Paraskenen qe nga plani Marshall kurse ne brendi vetem presin mundesin e volitshme dhe posa e shohin kete mundesi si reale ateher tregohen se kush jane sidomos ne raste kur kan te bejn me te huaj qe nuk njohin gjuhen e vendasve kete e kam verejtur ne shume situata sepse jetoj me ta ,punoj me ta dhe thujase shumicen e kohes e kaloj me vendas.

Gjermanet te respektojn vetem nese ti e respekton vehten tende dhe shakat me te shumta i kan me te "Integruarit" sidomos me shume nga "Gjermanet e Bashkimit Sovjetik (Aussiedler)" per te cilet thone se origjinen gjermane e kane nga "Schäfer Hund" Qene Barinjesh qe ka prejardhje poashtu Gjermane.

Turqit i marrin si " Minderwertig" dhe si palaqo Bile edhe ateher kur nje Turk e kan si drejtues pune edhe ateher prapa shpine flasin si per nje race te ulte .

Ne te vertete pershtypja ime eshte se keta vete jane te smure nga kompleksi i inferioritetit
ndoshta nga humbja e luftrave apo kutadi une por bindja ime eshte se gjenerata e re eshte
e painformuar dhe indiferente ne shumicen e rasteve ne gjdo lemi e sidomos ne Politike dhe Histori -Gjeografi deri ne ate mas saqe poqese interviston nje te ri ketu kenaqesh duke qeshur me padijenin e tyre dhe jame i bundur se shumica e vendasve nuk do ta tejkalonin me sukses ate testin qe e kan bere per marrjen e nenshtetesis gjermane.

Ne shume raste rezervojn pushimin dhe nuk e dijn se ne cilin Kontinent fluturojn apo i pyet per nje figur politike nga "Dritte reich" dhe te pergjigjen se eshte protagonist i te sotmes etj

E vetmja gje qe duhet mesuar nga keta eshte puna dhe vullneti per pune ,kurse te tjerat bindja ime eshte se duhet ti klasifikojm dhe ti marrim ato qe na duhen sepse jeta shoqerore e tyre nuk eshte per lakmi sidomose celula e pare e shoqeris Familja eshte ne gjendje shume shume te dobet dhe nuk eshte per tu kopjuar ne asnje menyre.

Duke u nisur nga keto me larte mendoj une se integrimi eshte i pashmangshem meqense jetojm ketu por gjithnje me nje doze te madhe dyshimi dhe vetem per aqe sa na duhet qe te jetojm nje jete normale por kurre kurre mose te harroni se nga vini dhe gjithmone kultivoni edhe lidhje me pjestar te kombit tone sepse vetem ne ate menyre do te respektohesh edhe nga vendasit.

Integrimi sa i perket shkollimit duhet shfrytezuar deri ne maksimumin e mundeshem edhe kultura pozitive njerzore por kursesi kopjimi nje per nje sepse jo qe nuk do te respektoheni nga vendasit por edhe nuk do te jeni te lumtur si njerez sepse konflikti i brendshem do tu mund ne nje te ardhme te afert .

Si Facit kisha me thene se me vete faktin se jetojm ketu e ben te arsyeshme nje sjellje analoge si vendasit ne shoqeri por gjithashtu mose harroni kurre shprehjen popullore se
"Burri peshone rende vetem ne vendin e vete" dhe edhe femrat do ta shijojn ate pake lumturi qe ofron kjo jete vetem me te vetin dhe per te vetin pa urryer askend.

P.S Ujku qimen e ndrrone por zanatin se Harron.... vlen si per ne si per Gjermanet

Kaloni Mire

DEA
12-05-09, 20:31
E mbusha nje faqe dhe padashje e shleva te gjithen, tash nuk kam ide se ku ta filloj e as ku ta mbaroj, veq desha te shtoj se ne nje vend qe ke vendosur te jetosh mos ju shmang integrimit me friken se nje dite do te asimiloheni.
Integrimi eshte hapi i pare per te mesuar diqka te re pa e humbur ate qe ke...

emine
29-10-11, 21:19
.....si e kuptoj une INTEGRIMIN ,

per kete kisha me ilustruar me nje shembull qe eshte i njohur per ne te gjithe:

LUAN KRASNIQI
-------------------

- LUANI,,,me punen e TIJ dhe angazhimin maximal ne profesionin e TIJ,,,arriti te arrij zenitin ne karrier ( ...te cilen po e vazhdon prap,...pritet ),,,dhe ai as qe u ASIMILUA,dhe as qe u martua me gjermane ,por femijet e Tij do te flasin gjuhen e nenes - GJUHEN SHQIPE.

respekt LUANIT, i cili i tregoi te gjithe botes se eshte shqiptar,duke prezentu edhe flamurin e I.RUGOVES...

...e di qe LUANA - nuk mund te behemi te gjithe ,por me kete i thashe te gjitha ato qe mendoj ne lidhje me INTEGRIMIN ne nje shtet te huaj....

...vetem me pune,dhe duke ruajt traditat tona,dhe duke investuar KAPITALIN ne vendin tone....P.s. ZOTERI LUAN,,,te pershendes dhe te deshiroj suksese te metutjeshme,duke te deshiruar qe te behesh edhe me i MADH.

une.

edhe une pi baj t fal me shnet Luanit( se po a ngusht aj fort)


Eshte e domosdoshme ,nese deshirone te kesh rreth te gjer social dhe shume me te lehte jeten ne nje vend te huaj.