PDA

View Full Version : Sa e qfar dini per Shqiptarét né Turqi ??


Shqiptare_ne_Turqi
24-09-08, 11:27
Kam déshir ta die két,mundésisht e shkruani at qa dini .

Dilaver
24-09-08, 13:19
… ed i se Turqia është vendi në të cilin kanë emigruar në perudha të ndryshme numri më i madh i shqiptarve, por cka është më keqja Turqia është vendi me komunitetin më të vogël shqiptarë në botë!

vjeshta
24-09-08, 13:30
E di se ne kete vend jeton (nese eshte ende ne jete) motra e gjyshit .Ajo jeton me familjen e saj diku afer nje vendi qe quhet Samsun ,nje vend i varfur na tregojke gjyshi mbasi qe i kishte ba nje vizit diku para 20 vjeteve,por me nje mikepritje dhe nje bujari te hamendur .

DetiJon
24-09-08, 16:20
Ne turqi dihet se jetojne shqiptare qe nga viti 1912 e tutje si imigrant apo te debuar me dhun nga pjesa dermuese e serbise se sotme dhe pastaj edhe nga kosova dhe maqedonija
Nga shqiperia e tanishme ska thuaja se fare qka don te thot se ne turqi ka ma se shumti nga serbija e jugut dhe Kosova e nje pjese shum e madhe jon nga maqedonija.
Ne vitin 1923 deri ne vitin 1956 eshte periudha kur ata jon shperngul me te madhe ne turqi.
Kjo ka ba te mundur marveshja e serbise me turqin e cila zyrtarisht ende nuk eshte qversue qe ka ne program shpernguljet e shqiptarve per ne turqi.
Pra ata me kan befasue sa sa mire e kan rujt nje pjese identitetin kombetar.

E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"

Shqiptare_ne_Turqi
25-09-08, 22:58
Ne turqi dihet se jetojne shqiptare qe nga viti 1912 e tutje si imigrant apo te debuar me dhun nga pjesa dermuese e serbise se sotme dhe pastaj edhe nga kosova dhe maqedonija
Nga shqiperia e tanishme ska thuaja se fare qka don te thot se ne turqi ka ma se shumti nga serbija e jugut dhe Kosova e nje pjese shum e madhe jon nga maqedonija.
Ne vitin 1923 deri ne vitin 1956 eshte periudha kur ata jon shperngul me te madhe ne turqi.
Kjo ka ba te mundur marveshja e serbise me turqin e cila zyrtarisht ende nuk eshte qversue qe ka ne program shpernguljet e shqiptarve per ne turqi.
Pra ata me kan befasue sa sa mire e kan rujt nje pjese identitetin kombetar.

E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"


DetiJon,ju pershéndes te gjithve,sigurisht ka "pas" dhe ka,shum personalitete "Arnaut" nga historia e Perandoris Osmane e ne Republiken e re Turke dhe do ket gjith-here se,ne Shqiptarét,jemi té zonja e té zoté té arrijm suksese shum té médha ku do qé jetojm.
Megjith qef,pér te gjith qé jan té interesum pér két temé, shkruaj pa pértes at qa die ..

Por,ne fillim (pasi qé ésht temé e réndésishme) ju kérkoj ndies,pér gabime qé mun ti baj ne shkrim,se kam lind e jam rrit e kam krye i qik shkoll ne gjuhen turke,pa fajin tim ;)

Oqeani
25-09-08, 23:17
E di se gjyshi im kishte shkuar per te shiquar vendin per te jetuar atje , por fatmirsisht ishte zhgenjyer dhe familja kishte shpetuar !!!

Shqiptare_ne_Turqi
25-09-08, 23:30
E di se ne kete vend jeton (nese eshte ende ne jete) motra e gjyshit .Ajo jeton me familjen e saj diku afer nje vendi qe quhet Samsun ,nje vend i varfur na tregojke gjyshi mbasi qe i kishte ba nje vizit diku para 20 vjeteve,por me nje mikepritje dhe nje bujari te hamendur .

Pershéndetje Vjeshta,qyteti Samsun gjendet,ne veri té Turqis ne buz té Detit té zi. Njé numér mjaft i madhe i Shqiptaréve qéndron ne "Bafra" qytezé ne Komunen e Samsunit, maha mendja se dhe motra e gjyshit tuaj ésht nga aj vend.

Edie,nga qé kam njoft disa Shqiptar/e nga Bafra,e kan ruajt jashtzakonisht gjuhen dhe traditat tana. Kurse ne jem mikpritsa edhe pse s'jem ne atdhe,két tradit s'mundet me na e zhduk as Turku as Gjermani as tjetri e tjetri.. :)

Sa pér varféri sedi se qa té tham,por besoj qé kan perparua si ne q'do aspekt dhe ekonomikisht.

Shqiptare_ne_Turqi
25-09-08, 23:47
E di se gjyshi im kishte shkuar per te shiquar vendin per te jetuar atje , por fatmirsisht ishte zhgenjyer dhe familja kishte shpetuar !!!


Oqeani,si duket nuk na ka zéné dheu i Kosoves dhe jan shpérngul gjith ata Shqiptaré qé ju ka pélqye Turqia,e ma voné ne vitet '87-99 prap u bém tepér kallabllak ne Kosové,dhe perseri nga pelqimi kem shperngul neper shum shtete té botes..

Pupi
27-09-08, 12:21
Gjithkah kah shkuan Shqiptaret deri në fund të milleniumit që shkoi nuk ishte faji i tyre, e as i juaji e nderuar.
Unë personalisht kam takuar Shqiptarë që tashmë jetojn në Turqi, dhe thënë të drejtën në formë keqardhje jam munduar disi t'ua shpjegoj prejardhjen/origjinen e tyre.

Nuk ke q'ti bënë nëse ka nga ata (që tashmë janë gjenerata të treta e katërta.....) që edhe nuk të kuptojn. Kohërat e gjata e kanë bërë të veten. Nuk është, dhe se nuk do të jetë ndryshe edhe me ata që janë në vendet e tjera të botës kush më shpejt e kush më ngadalë.

Por siq e ceka që në fillim ,, fajin deri në fund të milleniumit që përcollëm".

Sepse vitet më pas, të gjithë ata që shkuan, dhe shkojnë në të ardhmen e mbajn "fajin" vetë, ndoshta jo edhe aq vetë tërësisht sepse tash kemi Shtet-e dhe Qeveri-t që u bien barrë të krijojnë kushte për mos shpërnguljen e popullatës.
Nuk e dijë sa je në dijeni, por tashmë në viset shqiptare ka tre Qeveri të ligjshme, edhepse të shpërndara në tre Shtete.
Njërës nga këto mund edhe ti drejtohësh, nga dhe ke të drejta ligjore të kërkosh për ripranimin/ RIATDHESIMIN tëndë.
Drejtohu këtu: http://www.ks-gov.net/pm/Fillimi/tabid/36/language/sq-AL/Default.aspx

Guri i madh
11-10-08, 11:55
shqiptart e turqis jan nji komunitet shum i madh po fatkeqsisht jan asimilue dhe qka esht ma e keqja edhe traditat shqiptare i kan humb


ka shum te till ne gjermani

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 20:22
shqiptart e turqis jan nji komunitet shum i madh po fatkeqsisht jan asimilue dhe qka esht ma e keqja edhe traditat shqiptare i kan humb


ka shum te till ne gjermani
Pas njé kohé, erdha prap.

Guri i madh,nuk ésht vértet qé thoni se jan asimilua e i kané humb traditat Shqiptare,per ne Shqiptaret e Turqis.
Jo,te gjith nuk jem asimiluar dhe nuk i kem humb traditat tana Shqipe.

Per ne Gjermani,nuk e die, se qa paska ? Uné isha kan e kénaqur qé ta ruajm identitetin kombétaré tegjith Shqiptarét,ku do qé jetojm. Té adaptohem plotésisht aty ku jetojm por té kontribojm ne maximum té mos asimilohem..

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 21:07
Gjithkah kah shkuan Shqiptaret deri në fund të milleniumit që shkoi nuk ishte faji i tyre, e as i juaji e nderuar.
Unë personalisht kam takuar Shqiptarë që tashmë jetojn në Turqi, dhe thënë të drejtën në formë keqardhje jam munduar disi t'ua shpjegoj prejardhjen/origjinen e tyre.

Nuk ke q'ti bënë nëse ka nga ata (që tashmë janë gjenerata të treta e katërta.....) që edhe nuk të kuptojn. Kohërat e gjata e kanë bërë të veten. Nuk është, dhe se nuk do të jetë ndryshe edhe me ata që janë në vendet e tjera të botës kush më shpejt e kush më ngadalë.

Por siq e ceka që në fillim ,, fajin deri në fund të milleniumit që përcollëm".

Sepse vitet më pas, të gjithë ata që shkuan, dhe shkojnë në të ardhmen e mbajn "fajin" vetë, ndoshta jo edhe aq vetë tërësisht sepse tash kemi Shtet-e dhe Qeveri-t që u bien barrë të krijojnë kushte për mos shpërnguljen e popullatës.
Nuk e dijë sa je në dijeni, por tashmë në viset shqiptare ka tre Qeveri të ligjshme, edhepse të shpërndara në tre Shtete.
Njërës nga këto mund edhe ti drejtohësh, nga dhe ke të drejta ligjore të kërkosh për ripranimin/ RIATDHESIMIN tëndë.
Drejtohu këtu: http://www.ks-gov.net/pm/Fillimi/tabid/36/language/sq-AL/Default.aspx

Pupi," gati" jam dakort me qa keni shkruar dhe ekeni laboruar mjaft mire.

Mjerisht per gjeneratat qé rriten larg atdheut i pret asimilimi her do kurdo,..
Kjo vetum mundet me u shtye ose me u ngadalsue, me" prindérit e vehtdieshém" qé secili me kémbngulje,me durim e menquri merret me femiun e veht,larg atdheut. Per ndryshe po valla shum,shum shpejt do e harrojn femiet tané se nga e kush jan...

Mé vjen dhe mua keq por,( ju e cekét per Shqiptarét e Turqise qé,grupi i fundit ka shperngul para 51 vite - si familja ime )

Por,..dhe uné kam par,dhe me ka ardh tepér keq nga femiet Shqiptaré ne Gjermani,ne Holland et. qé shumica e tynve kan lind ne Kosové apo ne viset tjera Shqiptaré(se, siqe edim flugsi i madh i shpernguljeve ne perendim ka qene gjat viteve 85-99 domethan,23 vite e kéndej ) dhe e flasin disi me véshtérsi gjuhen,e ma ata qé kan lind ne ato shtete qé i permenda kishte dhe qé nuk dishin té flasin Shqip,apo ju ardhke ma leht té komunikojn ne gjuhen e atij shteti.
Pér qa e ceka két,? mé besoni veq qé u brengosa jo nga femiet,se ata nuk ja dijn réndésiné e gjuhes amé ne njé shtet té huaj ,..por prindérit e tyre jan fajtor ketu,.Ekam fjalen per ata prindér qé nuk kujdesen,vallé nuk edin ? nese gjuhen nané nuk ja méson femiut asimilimi me hapa té médhnje vjen...Dhe béheni ne familjen e ngusht si té huajt.

Két e die mjerisht nga Shqiptarét qé jetoj me ta ne Turqi.. Por dallohen familjet Shqiptaré,qé kan dhén mund per mos té asimilohen,sé pari duke e ruajtur e praktikuar gjuhen amé,neper shteipat me femiet e tyre..


Kurse,shpernguljet nga atdheu,jan bér her nga déshira e simpatia qé kan pas ne ato shtete ku jan vendos pér té jetuar me njé standart ma té lart,e besa her,nga zorri i shkaut,pa iniciativen e veht njeriut,dhe két edim te gjith.. Si ne kohen e Rankoviqit e ne kohen e Millosheviqit. mjerisht ...

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 22:26
Ne turqi dihet se jetojne shqiptare qe nga viti 1912 e tutje si imigrant apo te debuar me dhun nga pjesa dermuese e serbise se sotme dhe pastaj edhe nga kosova dhe maqedonija
Nga shqiperia e tanishme ska thuaja se fare qka don te thot se ne turqi ka ma se shumti nga serbija e jugut dhe Kosova e nje pjese shum e madhe jon nga maqedonija.
Ne vitin 1923 deri ne vitin 1956 eshte periudha kur ata jon shperngul me te madhe ne turqi.
Kjo ka ba te mundur marveshja e serbise me turqin e cila zyrtarisht ende nuk eshte qversue qe ka ne program shpernguljet e shqiptarve per ne turqi.
Pra ata me kan befasue sa sa mire e kan rujt nje pjese identitetin kombetar.

E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"


Pershéndetje DetiJon, s'kam hyer ka kohé ne forum,por shoh se,askush tjeter s'paska shpreh interesim me dit per personalitete Shqiptaré qé kan jetuar...dhe jetojn sot ne Turqi.
Donése vetum ti,ja vlen dhe kam pergadité njé shkrim rreth ketyre Shqiptaréve té shquar .

Te gjith "ata" qé do e lexojn,do ta ken parasysh se qa té kam shkruar ne letren e fundit,, pra, mos mi bani té madhe gabimet qé mun ti baj ne shkrim e tregim :))
me dy here e postoj se, s'po e pranon...


Na Perandoria Osmane e deri sot Shqiptarét ne Turqi...

Ketu do té shénojmé shkurtimisht sa pér t'i nxjerré né drité disa figura té réndésishme , qé i kemi zgjedhur nga librat historike , enciklopedike , biografike osmane e turke. ( té dhanat qé do i shkruaj mé posht " shumica " jan té marur, nga libri i i té ndjerit " Prof.Nexhip P. ALPAN'it " qé kam pas nderin t'ja fitoj miqésiné ,ne pleqérin e tij.
Uné,nga puna e tij e madhe dhe nga respekti qé kam pas,filloj shkurtimisht me prezantimin e tij. Njeri shum i çmuaré " Prof.Nexhip P. Alpan " pikrishté qé i takon Elites Shqiptaré te Turqisé (i lindur ne Zhulat té Gjirokastrés 1920, i shpérngulur né Turqi . Ka shkruar shume vepra ,pedagogjike , turkologjike dhe albanologjike dhe ish shqipfolés né radio "Zéri i Turqisé") . Ka kontribuar shum dhe pér qéshtjen e " Kosoves" ne Turqi.

Pas prezantimit té shkurt té Prof. Nexhipit vazhdojm me Shqiptarét né Perandorin Osmane e deri me sod...
JAHJA BEJ DUKAGJINI : Eshté njé nga djemté e familjes sé "Leké Dukagjinit" ,qé mund té jeté strehuar ose marré peng ,rritur e stérvitur né oborrin Perandorak ,u dallua si ushtarak , mori pjesé né luftime qé komandonte Sulltan Sulejman Kanuni né Tameshvar ( Hungari)
Jahja beu , u shqua edhe né poezi . Turqishten e Stambollit e zotéronte fare bukur . Vjershat i kishte pérmbledhur né njé divan (antologji) dhe kishte zéné vendin né dhjeté poetét e dalluar té asaj kohe. 1520-1566 .....Jahja Dukagjini qé s'e kishte harruar atdheun dhe popullin Shqiptar né Mesnevie (distike) "Genxhinei Raz" pohon:
"Arnavud asli oludur aslim
Kiliç ile dirilidur neslim.." qé do té thoté ( Sojin ekam Shqiptar dhe farefisi im jeton me shpaté ne dore ).
OSMAN BEJ DUKAGJINI (? -1603) : Nipi i vezirit hero Ahmet Pashe Dukagjinit (?-1517) dhe biri i Mehmet Pashé Dukagjinit (?-1554) qé ésht dhéndri i Sulltan Yavuz Selimit .Ky pashé kishte marré pjesé ne luftime dhe kishte shérbyer si vali ne (Egjipt) . Ishte dijetar i urté .
ARKITEKT KASEM AGAI (1570-1660) : Ka lindur ne fshatin Grémsh=Gramsh té krahines sé Tomoricés .Rininé e paré e kaloi né Berat. Pastaj babai tij e dérgoi né Stamboll pér studime profesionale. U bé asistent pran "arkitekt Sinanit" (té madh) dhe " Mehmet Elbasanit" Duke u dalluar né punime arkitekturale mé 1595 u afirmua arkitekt i pallatit . Me 1622 u bé kryearkitekt (mimarbashé) Ka ndértuar JENI XHAMI (Xhaminé e re) té Stambollit.
KRYEMJESHTER MEHMET ISA : Eshté njé arkitekt me origjin Shqiptaré , pore nuk i dihet daté-lindja e datévdekja.
Eshté njé nga kryemjshtrit e Tyrbes sé famshme TAXH - MAHAL né INDI . Mehmet Isai qé ka qené njé asistent i arkitekt Mimar Sinanit , kishte lindur né "Opar" Mund té két vdekur né burg i verbuar prej Shah Xhihanit mosmirénjohjes
rreth viteve 1660 , pasé rrézimit té SHAH Xhihanit u rivarorros prané tyrbes TAXH- MAHAL .
ARKITEKTI MEHMET SEDEFQAR (1562-1618) :Eshté marré si devshirme nga "Elbasani" me 1562 dhe u bé nxenési dhe asistenti i arkitekt Mimar Sinanit . Béri studime né Rumeli dhe Lindje té Mesme . Né vitet 1597 -1598 drejtor i pergjithshém ikrojeve té Stambollit ku sherbej 8 vjet . Me 1606 u bé kryearkitekt , ndértoi dhe zbukuroi mjaft faltore dhe pallate, kryevepra e tij ésht XHAMIA e SULLTAN AHMETIT ( XHAMIA BLU ) . Thuhet se, arkitekt Mimar Sinani para se té vdiste kishte léné vasiet (testament) qé detyra e tij té zévendésohej prej Mehmet Sedefqarit.

NJE YLL I PASHUAR I KENGES
DEDE ISMAIL EFENDI (1777-1845): Ka lindur ne Stamboll ,por rrjedh nga njé fam. Shqiptar. Babi i tij Sulejman Agai qé ishte shpérngulur nga Elbasani pér né Stamboll ,kishte bleré njé hamam , nga ky shkak mbiemrin " Kosturi" e shndérroi né "Hamamizade" ( Bir Hamamxhiu).
Ismaili qé né djaléri, u dallua pér talentin poetik e muzikor .Kur ishte 8 vjeç dhe vazhdonte shkollen fillore nisi té marré mésime té posaçme nga mésuesit e muzikés , sidomos prej Sheh n. Ali ,N.Dedesé . Me kété rast vazhdonte dhe Teqené Mevlevive né "Jenikapé"Mé 1798 u bé dervish. U lidh me teqené qé i jepte réndési muzikés orientale
Kompozimet qé bénte pélqeheshin shum nga Sulltan Selimi III. Né vitin 1800 u gradua "Dede" (Gjysh i Teqesé)
Kénget ishin me karakter popullor dhe hartuar me njé Turqishte té thejshté. Kénga e titulluar;"Zylfyndedir Benim Bahtý Siyahým !...." ( Fati im i zi varet tek floket e tua ! ) u pélqye shum prej Sulltan Selimit.
Dede Ismail Efendiu kishte kompozuar mé tepér se 200 vepra muzikore . Sot kané mbetur té paharruara dhe dégjohen me kénaqési 160 kéngé Turke- klasike....

DIJETARE TE SHQUAR
HALIL PASHA BUSHATI (? -1808) Poet dhe dijetar
HUSEIN QAMIL BEJ TEPELENA (1865-1921): Nipi i Ali Pashé Tepelenés ,poet , ka vepra té botuara dhe rreth 15 doréshkrime.
SELIM SIRRI PASHA (1800-1919):Nipi Ali Pashé Tepelenés . poet lirik i dalluar.
MUSTAFA RESHIT SALIH PASHA (1862-1919) :Lindi né Janiné, biri i Vezir Mehmet Aqif Pashés. Kishte hartuar poema fillozofike.
HASAN HAKI PASHA (1826-1895) :Ka lindur né Shkodér dhe padishahut i qe paraqitur me petka Shqiptare. Sherbeu si mutasarréf (zv. Vali)

NUMAN MENEMENXHIOGLU (1893-1958) :Dipllomat i dalluar , shérbeu si ambasador né Paris né fillim té luftés II Botérore.
Deputet gjaté viteve 1955-1956 dhe 1957-58 .
TURHAN PASHA (1846-?) : I lindur né Janiné ,dipllomat dhe burr-shteti . Né kohen Osmane shérbeu si ambasador né Vien,Moské ,Madrid etj. Pasé Luftesé I Botérore mori pjesé né qeveriné Shqiptare me 25 Dhjetor 1918 si dhe né konferencén e Paqes mbajtur né Paris me 25 shkurt 1919 . Mbrojti drejtat Shqiptare duke bashképunuar me shum delegacione té diasporés Shqiptaré..
PASHKO VASA - VASO PASHE SHKODRANI (1825-1892)
Njé nga shtyllat e forta rilindjes shqiptare ... Pas shpalljes sé kushtetutés I Osmane (1876) shkoi né Stamboll dhe u bashkua me pishtarét e rilindjes té kryesuar prej " Sami Frashérit" Mé 1878 thurri vjershén "MOJ SHQYPNÝ e MJERA SHQYPNI" qé u konsiderua si hymni kombétar i Lidhjes Shqiptare té Prizrenit.
Vaso Pasha qé né vitin 1870 kishte nisur té perhapte shkronjat Shqipe ..Bashkpunoi me "Cemiyeti Ilmiye Arnavudiye" (Vatra e Kulturés Shqiptare) té Stambollit té kryesuar prej Sami Frashérit . Ka botuar njé seri librash Shqip , Fréngjisht ,Arabisht etj. Kryesoret jané :
1) Skicé historike mbi Malin e Zi, sipas traditave Shqiptare , Stamboll 1872
2) E vérteta mbi Shqipériné dhe Shqiptaré , Fréngjisht ,Paris 1879 (pérkthyer Anglisht ,Gjérmanisht,Arabisht )
3) Alfabeti latin i zbatuar né Shqip , Fréngjisht ,Stamboll 1878
4) Gramatika Shqipe pér t'u pérdorur nga ata qé duan té mésojné kété gjuhé pa ndihmés , Londér , Fréngjisht 1887
5) Bardha e Temalit , roman Fréngjisht 1890
6) Bosnje Hersegovina sipas Xhevdet Efendiut , Stamboll 1865

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 22:47
E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"


( 2 )

SAMI FRASHERI (1850-1904)
Sami Frashéri ishte Albanolog ,Turkolog ,linguist ,letrar ,dramaturg ,mendimtar ,iluminist i shquar qé , jo vetém si rilindés Shqiptaré , po edhe si Turkolog , i ka béré shérbime kolosale e rrénjésore edhe letérsisé e gjuhés Turke , edhe Shqipes.
Né jeten e tij 54 vjeqare , ka hartuar e botuar 54 vepra letrare , gjuhésore , kulturore Turqisht , dhe dhjeté té tjera Shqip. Vepra teatrale "Besa ose Fjala e nderit"
"Fjalor enciklopedike botéror"..etj. qé kané shérbyer edhe pér kulturén e kauzén Shqiptare.
Samiu né letérsiné moderne Turke éshté i pari qé botoi Turqisht romanin "Dashuria e Talatit me Fitnetin",(Stamboll-1873) Mund té thuhet se Turkologjia ka filluar me Sami Frashérin. Fjalori Turqisht- Turqisht éshté i pari qé guxoi ta botojé me titullin Turqisht " Kamus-u Turki:"(fjalori Turqisht, fjalori i Turqishtes) se Pallati Osman nuk
lejonte té thuhej "Turk" e "Turqi".
Sami Frashéri u bénte té ditur Turqve se , fjala " Osman-Otoman-Osmanli" éshté titulli i njé dinastie familjare perandorake..."
Sipas autobiografisé té vetéshkruar prej dorés sé tij Sami Frashéri thoté:
"Kam lindur me 1 Qershor 1266( 18 Qershor 1850) né Frashér. Kur isha 9 vjeq mé vdiq babai , pas dy vjetésh humba edhe nénén. Pasi mora mésimet fillore né fshat , véllai im i madhi Abdyli mé 1865 na solli familjarisht né Janiné.

Mé 1872 erdha né Stamboll dhe fillova té punoj né shtyp e né zyren e shtypit. Béra perkthime nga historia e revolucionit Francez. Shkrova dhe botova romanin "Tahhashuk-u Talat ve Fitnat"(1872), hartova dhe libra tjera...Mé dérguan né Tripoli té
Libisé pér botimin e njé gazete. Mé 1875 shkova né Janiné ku qéndrova ca kohé , dhe duke kaluar nga Korfuzi Brindizi , Napoli , Messina e Malta u ktheva né Tripoli. Késhtu me kété rast pashé dhe ca vise té Evropés. Me 1877 shkova né Rodos si drejtor i kabinetit té valiut , Vaso Pashé Shkodrani .
Mé 1878 erdha né Stamboll dhe fillova té nxjerr veté gazeten "Tercuman-i Shark " (Zédhénési i Lindjes). Hartova disa libra xhepi si : Qytetérimi Islam , Mitologjia , graté tona ,Qielli ,Rruzulli yné Njeriu , Proverbat , Njeriu i ri, Gjuha , Anekdota humoristike , Metoda e kritikes Gjuha e huaj....etj. Né vitin 1879 u emérova sekretar né komisionin e larté pér inspektimin ushtarak. Mé 1891 gézova dhe titullin e kryesekretarit té kétij komisioni qé e vazhdova 17 vjet . Tani po vazhdoj té mbaroj dhe "Kamasul'Alamin , qé ekisha nisur mé 1889 dhe do té mbarohen 6 véllime 16x24 ,5000
faqe." Né kité enciklopedi madhore jané pérpunuar edhe temat historike, gjeografike ,etnike letrare me figurat Shqiptare né krye...Né vitet 1884-1886-1895 m'u dhané ca medalje pér punimet qé kisha kryer .
Sami Frashéri edhe arsimit Turk ika shérbyer me afro 10 vepra gjuhésore , didaktike,
si me alfabete ,gramatika e fjaloré qé akoma e ruajné vlerén aktuale..

ABDYL FRASHERI (1839-1892)
Njé nga udhéheqésit e Lidhjes Shqiptare té Prizrenit. Shkollen e mesme me véllezérit Naim e Sami Frashéri e mbaroi né Janiné . Pasi u vdiq babai i tyre Halit beu,u vendosen né Stamboll me 1864.
Abdyli mé 1876 u zgjodh deputet né parlamentin e paré perandorak, qé vazhdoi deri me "13 shkurt 1878"
Abdyl Frashéri mbronte fort viset Shqiptare té shkelura prej Sllavo Grekéve .Né njé sesion té parlamentit mé 15 Janar 1878 paraqiti projektin lidhur me reformen
arsimor , né até projekt largpamés theksohej:Pérveq anés sé Anadollit ,mund t'u béj té ditur se né Rumeli (vise té Ballkanit)e sidomos né Shqipéri s'ka asnjé fshat té keté shkollé. Populli Shqiptar i mjeré nuk ka asnjé dokument -me pérjashtim té emrave té tyre-qé té vértetojn se jané nénshtetas muslimané .
Pra mjafton ky mjerim !Si do té béhemi njeréz qytetéruar me kété injorancé ?
Kur do té zgjohemi nga gjumi i réndé ? Gjithashtu edhe edukimi i vajzave nuk egziston fare . Kur do t'i cilésojmé "njeréz" graté ? Duhet ditur se pér t'i arritur qéllimit , sé pari té shkollohen vajzat e graté , se edukata fillon né vatér familjare ...
Sipas marréveshjes famékeqe té Kongresit té Berlinit qé vazhdoi njé muaj, (13 Qershor-13 korrik 1878) Turqit do té largoheshin nga Ballkani. Mirépo Shqiptarét qé deshén liri , pavarési e térési nuk e pranuan armépushimin e Shen Stefanit (3 Mars 1877) dhe as vendimet e Kongresit té Berlinit .
Ata krijuan Lidhjen Shqiptare né Prizren me (13 Qershor 1978) dhe vazhduan si luftén me armé dhe até diplomatike , dhe deri me 1881 pothuajse i çliruan viset e pushtuara.ABIDIN PASHE DINO (1843 -1908)
Lindi né Preveze . Biri i atdhetarit Ahmet Dino .Ishte i zgjuar , qé né fémijéri mésoi disa gjuhé té huaja. Pasi mori disa mésime private ,né vitin 1863 mérgoi né Stamboll.
Né vitin 1876 , kur u shpall kushtetuta e paré , Abidin Dinoja u caktua Komisar i portés sé Stambollit hde u dérgua si kryetar i njé komisioni té jashtézakonshém né Janiné.
Me 1879 u gradua Pasha , dhe gjaté verés shérbeu si ministér i jashtém .
Sulltan Abdylhamiti qé dyshonte te patriotizmi i tij se mos vazhdonte bashképunimin
me Rilindésit , kur u shua pisha e Lidhjes Shqiptare té Prizrenit ,e transferoi Abidin Pashén né Adana.
Kudo qé shérbente Abidin Pashé Dinoja rrespektohej nga populli. Pasi shérbeu si vali i ishujve té Mesdheut , u thirr né Stamboll dhe u emérua inspektor i pérgjithshém i viseve té Ballkanit.
Abidin Dino Pashé Preveza éshté nga valinjté e dalluar .Ai ésht pasqyruar me biografi e me fotografi né librin " 50 valinjté e famshém " Né Adana bulevardi mé imadh quhet "Abidin Pasaha Xhaddesi" .Po dhe né Ankara e Stamboll emri i Abidin Pashés u ésht dhéne dy lagjeve madhore.
Nga familja e tij , kané dalé disa figura té shquara si nipi i tij ,Suphi Nuri shkrimtar i mirénjohur ,Rasim Dino ,Abidini i ri e Arif Dino , kéta té fundit piktoré me famé ndérkombétare..

NAIM HALIT FRASHERI (1846-1900)
Poeti mé i ndritur i rilindjes Shqiptare ,mendimtar , arsimtar,pedagog .Lindi né Frashér mé 25 Maj 1846 . Mésimet e para imori nga hoxha i fshatit i teqesé bektashiane , ku nisi té mésonte edhe Turqisht e Persisht. Naimi gjer mé 1870 mésoi miré edhe Greqishten . Latinishten ,Fréngjishten , Arabishten.
Biri i zgjuaré i Frashérit mé 1871 shkoi né Stamboll dhe filloi té punojé né njé zyre té shtypit . Né Stamboll ku lulézonte kultura e Lindjes, studion miré edhe Persishten dhe boton "Gramatika e Persishte " sipas metodés sé re.
Dy vjet vuan nga semundéja e mushkérive , mjeku e késhillon tépushoi dhe té marré ajér té pastér , ndaj kthehet né Janiné .
Mé 1874 emérohet drejtor i doganés né Sarandé .Atje takohet edhe me Hoxhé Hasan Tahsinin . Atje erdhi dhe , véllai i tij Samiu nga Tripoli i Libisé , ku gjendej i internuar.
Mé 1878 , kur fillont punimet Lidhja Shqiptare e Prizrenit , Abdyli drejton kété organizaté Shqiptare politike .Abdyli , Samiu ,Naimi.... etj.pérpiqen té realizojné autonominé e ploté Shqip"tare . Naimi qé kishte ardhur né Shqipéri pérkrahte punimet e Lidhjes , bashképunon me "Vatren Kulturore Shqiptare" né Stamboll, té kryesuar nga Samiu .
Pasi shpérndahet Lidhja Shqiptare e Prizrenit edhe Naimi vendoset né Stamboll.
Lidhja Shqiptare politikisht mbyllet , po fillon aktiviteti kulturor e letrar me ané té shtypit. Naim Frashéri emérohet anétar i késhillit té lart prané ministrisé sé arsimit , qé merrej me libra dhe botime shkollore té pérgjithshme.Naimi siguron lejen e botimit té revistave " DRITA", e mé voné "DITURIA" né Shqip .Emérohet shefi i Késhillit té Lart" qé do té thoté zévendésministér .
Naimi Frashéri né kété periudhé shkruan veprat dhe sidomos qysh nga viti 1886 boton né Bukuresht librat letrare,poetike, arsimore,kulturore né Shqip si:Bagéti e bujqési,
" E kéndimit té çunave,kéndonjétorja , pér nxénés," Historia e Skénderbeut , Lulet e Verés , Parajsa dhe Fjala Fluturake , Fletore pér Bektashinjté , Qerbelaja , Katér Stinét, Déshira e vértet e Shqiptaréve , kjo e fundit Greqisht , etj..

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 22:59
E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"

Jo me dy here por 3- 4 here si duket :)
(3)
NAMIK QEMALI ( 1841-1888)
Poeti i madh atdhetar . Rrjedh nga njé familje e madhe fisnike intelektuale .Pasi vdiq néna e bija e Abdyllatif Pashés nga Konica ( Janiné ),qysh ne moshén 8 vjeç e rriti
me kujdesé i ati i nanesé. Dhe qé né fémijéri tregonte aftési poetike dhe letrare .
Namik Qemali hartoi e botoi vjersha , romane , drama , shkrime ,historike ,kulturore me karakter patriotik dhe demokratik .Me pamflete kritikonte sistemin despotik perandorak.
Ai shkruante:
"Dhe né mes té tokés té na hedhin ,ne e qajmé rruzullimin ! "
Né çdo rast mbronte liriné individuale dhe kombétare.
ISMAIL QEMALI (1846-1919)
Udhéheqési i pavarésisé.
Vali i dalluar, diplomat , deputet , udhéheqés shteti , mendimtar dhe kryetar i par i shtetit Shqiptar pas pavarésisé .Ka lindur mé 16.10.1846 né Janiné - Vloré.
Rrjedh nga njé familje fisnike patriote , stérgjyshi mé i vjetér Sinan Pasha , qé ishte vezir e admiral né shekullin XVI , kishte marré Libiné. Edhe gjyshi i Ismail Qemalit ,Ismail beu, duke qené njé nga té aférmit e Ali Pashé Tepelenés , mé 1821 luftoi kundér Grekéve qé synonin pushtimin e Shqiprisé jugore.
Gjithashtu dhe babai i Ismail Qemalit , Mehmet Bej Vlora , kur ishte drejtues i Vlorés
,pér shkak se kishte pérkrahur kryengritésit lebér qé pérpiqeshin pér pavarési Shqiptare , ishte arrestuar dhe syrgjynosur né Konja, ehde kishte vdekur né Athiné me 1866.
Ismail Qemali u detyrua té jetonte familjarisht né Selanik . Mé 1851 u regjistrua né njé shkollé Turke dhe mé voné vazhdoi gjimnazin Grek Zosimea né Janiné . Ishte i zgjuar, mésoi Greqishten e vjetér , Latinishten , Italishten ,Fréngjishten . Né shkollé doli i pari.
Mé 1860 shkoi né Stamboll dhe gjeti puné né Ministriné e Jashtme , si pérkthyes .
Mori pjesé né mbledhje patriotike té Hoxhé Hasan Tahsinit , Vaso Pashé Shkodranit ,Konstandin Nelko Kristoforidhit ,etj. qé ishin grumbulluar né Stamboll.
Me t'u eméruar Mithat Pasha kryetar i diktimit té larté shtetéror , themeluar mé 1868 ,edhe Ismail Qemali erdhi né kryeqytet duke punuar si drejtor i sekretariatit té njé zyre juridike té larté , se né até kohé nuk kishte as parlament , as ministri té drejtésisé.
Kur Shqiptarét intelektualé té Stambollit sé treti heré kérkuan nga shteti té hapen shkolla e vatra Shqipe me alfabetin Shqiptar , Ismail Qemali ra né sye té Babé-Aliut dhe u dérgua prap nénprefekt ,né Varna (Bullgari) . Po Ismaili erdhi prap né Stamboll dhe mé 1871 mori pjesé né njé mbledhje té rilindésve , qé ishte mbajtur pér formimin e alfabetit Shqip. Ky demarsh u pengua edhe nga Kisha Fanariote Bizantine.
Né kohén e kryeministrit Mithat Pasha (19.12.1876-- 5.2.1877) ishte parashikuar qé Shqipéria té shpallej njé krahiné autonome duke pérfshiré gjithé trojet etnike.. Ky vendim ishte imponuar nga Ismail Qemal Vlora . Pra nga ky shkak I.Qemalin e larguan nga Stambolli dhe deri mé 1884 , shtaté vjet u mbajt i internuar né Kytahja, Anadoll.
Por patrioti i madh nuk gjunjézohej . Rilindésit tjeré Shqiptaré, Sulltan Abdylhamitit i béné presione dhe Ismail Qemali u fal , kur ishte mé i kalitur.
Deri mé 1900 shérbeu si késhilltar politik , diplomatik e juridik prané Sulltanit.
Mé 1 maj 1900 u nis pér né Tripoli té Libisé , por me té dalé né detin e liré , shkoi né Athiné dhe mori drejtimin drejt Europes. Deri né vitin 1908 jetoi né Romé, Paris, Gjenevé , Bruksel ,Londér ...duke bashképunuar me Shqiptarét liridashés dhe Turqit e rinj patrioté .
Me t'u shpallur Konstuticioni II mé 1908 me ndihmén e Shqiptaréve té veriut e té Maqedonisé , I.Qemali mori pjesé né zgjedhjet parlamentare dhe u zgjodh deputet i rrethit té Beratit , por né fakt ai ishte pérfaqésuesi i mbar Shqipérisé.
Ismail Qemal Vlora qysh prej vitit 1908 deri mé 1912 né parlamentin Osman mbajti shumé fjalime té zjarrta ,dhe propozoi shum projekte reformiste . Mirépo ç'té bénte I.Qemal Vlora , kur Grekét , Bullgarét , Serbét e Malazezté té bashkuar né Aleancén Ballkanike mé 12 Tetor 1912 sulmuan barbarisht viset Shqiptare , dhe ushtria e Babé-Aliut , pa béré asnjé rezizdencé ,mé 1 Néntor 1912 u propozoi armiqve armépushim duke pranuar disfatén !...
Shqiptarét qé ishin képutur nga rrypi i bashkimit me shtetin Osman , u detyruan té vazhdojn luftén dhe té shpallin pavarésiné e tyre duke shfrytézuar edhe diplomaciné ndérkombétare ...
HOXHE HASAN TAHSINI (1811-1881)
Rektori i paré Universitetit té Stambollit .
Lindi né 7 Prill 1811 né " Ninat , katund i Filatit né Qaméri "."Hasan Tahsini pasi mori mésimet e para nga babai i tij Osman efendi ,qé ishte mufti dhe muderriz , shkoi familjarisht né Stamboll ku mbaroi mésimet e mesme e té larta né medrese . Ishte i zgjuar , mé 1857 u dérgua pér studime mé té larta né Paris, ku studioi 10 vjet .
Kur u kthye né Stamboll mé 1868 ,u caktua té hapte Universitetin e paré té Stambollit .
Deri mé 1871 punoi si rektor dhe profesor duke dhéné mésime shkencore pér fiziké, kimi ,kozmografi ,astronomi , biologji ,sociologji ,psikologji ,disiplina qé nuk njiheshin né botén lindore. Lidhur me kéto tema botoi afro 20 libra e njé revisté shkencore.
Pér kété puné mori titullin Hoxhe (profesor) Hasan Tahsini ishte dhe letrar e poet .
Bashkpunoi me Ismail Qemalin ,Vaso Pashén ..etj . Kontriboi pér alfabetin Shqip té Stambollit qé u themelua mé 1879 né Stamboll..

DR.IBRAHIM TEMO (1865-1945)
Mjek, politikan ,demokrat dhe patriot i shquar. Ka lindur né Mars 1865 né "Strugé" Eshté i biri i Muratit , stérgjyshérit i ka pasur nga "Mati"
Mésimet e para imori Shqip nga familja e tij; vazhdoj dy vjet shkollén e mesme .Megjithése prindérit e tij nuk donin , Ibrahim Temoja u hodh né Stamboll , se kishte zell té madh té kryente shkolla té larta .
Gjaté studimeve universitare 1889 themeluan me disa shok shoqatén politike ,patriotike ,demokratike.Luftonte vetém kundér Sulltan Abdylhamitit dhe mbronte tezén e decentralizimit .

ESAT PASHE JANINA (1862-1952)
Mbrojtési hero i Janinés .
Mehmet Esat Kaqi ka lindur mé 18 Dhjetor 1862 né kala té Janinés .Shkollén fillore dhe té mesme e kreu né Janiné,mé 1879 ftoi provimin té vazhdon gjimnazin ushtarak té Manastirit. Pas njé viti kaloi né gjimnazin ushtarak "Kuleli" né Stamboll. Duke e kryer ipari liceun mé 1884 u regjistrua né shkollén e larté ushtarak. Edhe né até shkollé dul i pari ,mori gradén kapiten shtatmadhor dhe u emérua profesor i mésimeve shtatémadhorisé. Mé 18 Prill-1897 u emérua né armatén e Janinesé . Mé 12 Korrik u emérua komandant ushtrije né Shkodér . Me té plasur lufta Italo -Osmane mé 10. 8 1911 ,u emérua komandant korparmate né Janin" dhe deri né Mars 1913 mbrojti Janinené,heroikisht dhe me nder .

SULEJMAN QYLQE (1884-1955)
Historian-Albanolog
I lindur né Shkup ,shkollén fillore kishte mbaruar né vendlindje ,pastaj familjarisht mérguan né Stamboll .Shkollén e mesme e kreu né gjimnazin e Beshiktashit. mé 1905 prej shkollés sé lart ushtarak doli toger . Rrjedh prej njé familje Shqiptare nga " Luma" . Jan botuar mjaft vepra ,libra ,studime e enciklopedi .Té Sulejman Qulqes ,qé vlejné si materiale pér punime Albanologjike.

Shqiptare_ne_Turqi
14-10-08, 23:05
E pasi qe kemi fatin ketu te kemi nje femer qe eshte nga ajo pjese le te na sjell ndonje personalitet nga jeta e turqise qe eshte "arnaut"

(4)

MEHMET PASHE DERRALLA (1843-1918)
Ministri i paré i Mbrojtjes Shqiptare i Qeverisé sé Ismail Qemalit. Rrjedh nga njé familje kreshnik i Tetovés. Kishte lindur né katundin Gradec . Babai i tij , Hasan Pashé Dérralla ka qené njé nga udhéheqésit ushtarak té "Lidhjes sé Prizrenit"
Babai i Mehmet Dérrallés nga qé donte té béhej dhe i biri ushtarak ,até e dérgoi né Stamboll dhe ku e mbaroi shkollén e larté ushtarak . Shérbeu né xhandérmeri né Kosové ,Shkup ,Manastir ,Selanik dhe arriti gradohet Pasha (gjeneral).
Krahas shérbimeve zyrtare-ushtarak ,ndiqte edhe punét e veprat e rilindésve Shqiptare ; kishte lidhje ngushta me patriotét qé pérpiqeshin té realizonin Pavarésiné Shqiptare si Idriz Seferi, Hasan Prishtina , Ismail Qemali etj.
ALI SHEFQET SHKUPI (1883-1953)
Njé nga ushtarakét Shqiptaré dhe shok i afért i Mustafa Qemal Ataturkut .Kryetari i paré Shtatmadhorisé Shqiptare té Qeverisé sé Ismail Qemalit. Ka lindur né Shkup babain e ka pasur nga Peja.
HUSEIN ATAMAN PASHA (1900-1975)
Ushtarak dhe politikan i ndershém . Kishte lindur né Janiné ,rridhte nga familja fisnike Libohovite ,.Mbaroi me suksesé shkolén e lart " Harbije" dhe pastaj Akademin Ushtarake né Stamboll ,shérbeu né ushtri si komandant korparmate. Fliste Shqip , ushqente ndjenja té thella pér Shqiptarét e Shqipriné.
AHMET QAUSH KOSOVARI (1890-1980)
Njé nga rojet e shquara té "Ataturkut" Kishte lindur né katundin Novalan té komunesé sé Vushtrris. Kur kryente detyrén ushtarake né luftén Ballkanike mé 1912 me 40 shoké shkoi né Vloré , por siç pohonte veté, qeveria e Ismail Qemalit nuk ishte né gjendje t'i mbante kéta ushtaré té shpérndaré ,dhe emigroi né 1914 né Stamboll.

EDHE DISA PIKTORE , POETE, ARTÝSTE , SPORTÝSTE ME ORIGJIN SHQIPTARE
ABIDIN DINO (1913-1994)
Piktor karikaturist,shkrimtar pérparimtar,kishte edhe punime kinematografike .Ka disa vepra té botuara ,gézon famé ndérkombétare.
OMER KALESHI (1932 .. )
Piktor ultramodern dhe figurativ .Ka lindur né Kérçové -Maqedoni .Mésimet e mesme i mbaroi né Shkup .Pér shkak represionit serbomadh u detyrua té mérgojé né Turqi 1956.
Véllai i tij, Prof.Dr. Hasan Kaleshi (1920-1977) shkoi né Kosové ku punoi né Universitetin e Prishtinés si Albanolog dhe orientalist.
NEHAR TYBLEK (1924-1994)
Piktor dhe karikaturist i mirénjohur Shqiptaré .Ka lindur né Manastir.punoi né gazetat Aksham , Gynajdén ,Hyrrijet etj.
SAMI GYNER (1914 -1991)
Ka lindur né Prishtiné ,fotografist i dalluar me famé ndérkombétare .
VEFA BOZAXHIU
Vefa ésht njé familje qé ka emigruar né fillim té shek. XIX né Stamboll. Haxhi Sadik efendiu me t'u vendosur né Stamboll vazhdoi té ushtrojé profesionin qé kishte né Shqipéri , prodhimin e bozés .Sot né Turqi boza e prodhuar nga familja "Vefa " éshté e pérmendur dhe e kérkuar jo vetém nga Turqit ,por dhe nga turistet e huaja té shumté qé vizitojné Turqiné.
DY ARTISTE TEATRI
Halide Pishkin (1906-1959)
Ka lindur né Tirané jeten teatrale e filloi né skenén kombétare té Stambollit .Ka luajtur shum role né teatér ,kinema ,pjesé radiofonike etj.
JILLMAZ GRUDA (1930 ...)
Poet ,aktor dhe artist i teatrit e kinematografisé.

NIJAZI SULÇE (1938..)
Ka lindur né Pejé ,shkollén fillore dhe gjimnazin e kreu né vendlindje. Nga represioni i regjimit titist me 1956 emigruan né Turqi .Ka botuar afro 40 libra me poezi .Vjershat e tij nga piképamja tematike kané merita pér kauzén kombétare té Kosovés .

SPORTIST PISHTAR
ALI SAMI JEN (1886-1951)
Ali Sami Jeni, éshté themeluesi i Klubit "Gallatasaraj" ,biri i Sami Frashérit.
Studimet e mesme i kishte kryer né gjimnazin Gallatasaraj . Né kohén prapanike ,kur né Turqi nuk lejohej futbolli , Ali Sami Frashéri me 1905 bashké me disa shoké themeloi Klubin Gallatasaraj si anétar nr.1. Luajti edhe veté mé voné shérbeu si arbitér i dalluar . Stadiumi ma i madh né Mexhidijekoj éshté pagézuar ALI SAMI JEN.
Né fushén e futbollit pérmendim dhe Beratasin "Vasfi Samimi" portierin e paré dhe veteran té klubit Gallatasaraj té Stambollit.
ISLAM QUPI (Tirane 1932- Stamboll 2001)
Islam Çupi lindi ne vitin 1932 ne Tirane. Pas ardhjes ne pushtet te Enver Hoxhes familja e tij u shperngul ne Turqi. Ndoqi studimet ne "Liceun Gallatasaraj " dhe me pas ne "Vefa Lisesi" nga ku edhe u diplomua. Per njefare kohe u aktivizua me disa skuadra amatore dhe me pas filloi punen si gazetar sporti. Gjate karrieres se tij 44 vjeçare si gazetar fitoi 26 çmime dhe fitoi rrespektin e te gjithe autoriteteve te kesaj fushe. Aftesite e tij gjuhesore dhe zgjuarsia e jashtezakonshme bene qe profesioni i "gazetarit sportiv" te fitonte rrespekt ne Turqi. Eshte cilesuar si "Balzaku i Sportit" dhe "Princi Shqiptar".
Vdiq me 6 Shkurt 2001.

Sigurisht dhe sod ka mjaft Shqiptaré,qé kan arrit suksese ne shum fusha té ndryshme. Por nga sistemi i shtetit té Republikes sé Turqis ( UNITER ) ka dhe shum qé. nuk i dim se jan Shqiptaré.. Pra, nese nuk tregojn ata veht,ne ndonjé intervist ne mediat,nuk kem mundési ta diem se jan Shqiptaré.

Nga se ja vlen shum,kam borq t'ju njoftoj me njé kéngtare mjaft e vehtdieshme ( per origjinen e veht ) qé e ceké ne intervista ne media té ndryshme,dhe vende shum té réndésishme se,ésht Shqiptare. Ekam fjalen per kéngtaren e famshme dhe shum e adhurueshme ne Turqi "

Xhandan ERQETIN
e cila njékohsisht ésht mésuese e muzikes ne liceun mé prestigjioze té Turqis "Gallatasaraj"
Nga viti '86 ésht ne skené ka 5 albuma,ne njéren nga albumat e ka kéngen tané folklorike e mire njohur dhe e adhuruar, ( shoten- hajde shoto mashallah ) ka albuma veq me chansona Frangjiste . Xhandani,ndérkohé ésht dhe arkeologe. Mundéni ta shiqoni dhe té lexoni per to,ne web faqet -www.candanercetin.com

gjini
16-10-08, 10:16
Me vjen shum mire dhe dua nga zemra te falenderoj per keto informata qkaq te mira dhe te nevojshme me i lexue ketu nga ne .
Keto informata e shof se vijne nga nje bashkekombase jona qe eshte linde me sa po shof dhe eshte rrite ne Turqi, por se paska mbete taman shqiptare.
Nuk di qka te them por te uroj shendet dhe jete sa ma te gjat oj e nderuara bashkekombase.

ti ke sjell, nje materijal shum te duhur dhe lus te gjithe ata qe kan deshire te dijne ma shum per bashkombasit ton qe jetojne ne turqi.

Shqiptare_ne_Turqi
16-10-08, 20:47
Me vjen shum mire dhe dua nga zemra te falenderoj per keto informata qkaq te mira dhe te nevojshme me i lexue ketu nga ne .
Keto informata e shof se vijne nga nje bashkekombase jona qe eshte linde me sa po shof dhe eshte rrite ne Turqi, por se paska mbete taman shqiptare.
Nuk di qka te them por te uroj shendet dhe jete sa ma te gjat oj e nderuara bashkekombase.

ti ke sjell, nje materijal shum te duhur dhe lus te gjithe ata qe kan deshire te dijne ma shum per bashkombasit ton qe jetojne ne turqi.


Shum faliminderit, gjini,per te gjitha qe ke shkru lart,dhe uné ju uroj shéndet dhe jeté té gjat me té dashurit:smile:

Shqiptare_ne_Turqi
23-10-08, 19:48
Nga pérgjegjéja pér Lirik,un !
I nderuar,..pér keto fjal té ardhura nga thellsia e zemrés, dhe uné me ter sinqeritetin ju falenderoj si motra e juaj e larget fizikisht por... me tér zemren ne mesin e juaj ...

Nuk mé mjafton Shqipja té thurri vargje ( se jo extra vargje ):smile: por,...fjalet qé i shkruaj jan me plot sinqeritet per ju dhe,te gjith tjerét.
I nderuari Lirik, per Shqiptaret ne Turqi kem diskutu pak me disa té interesuarit ketu ne forum , por jo ku medit ca,uné pasi qé keni shpreh interesimin qé keni ju te dini diç. ma holesisht, natyrisht se kam borxh t'ju pergjegji pak a shum,..ne mundési ..
Shqiptarét ne Turqi, si numri ma i madh i Shqiptaréve ,jan ata qé i degédisen shkijet ne pér qoshe té anadollit ne vitet '12'a, dhe ma voné ne vitet '56-'57... me keto turre té shpernguljeve, arriten e u ban numri ma i madh i Shqiptaréve ne njé toké té huaj...mjerisht !! ...
Qa té thém i nderuar... per asimilim ? me pika te shkurta me than se,ata qé kan ardh ne vitet ma té hershme '12'tat - pra "muhaxherét e vjeter" ( ashtu ju thojm ne Shqiptarét qé kem ardh pas tyre, ne '56-'57'tat ) e kan ruajt gjuhen ma miré se keta qé jan ardh ma voné,.. "muhaxherét e rinj."
Kjo,ésht késhtu nga fakti se,ata té t'vjetrit ( '12'tavé ) ikan "degédise" ( me plot kuptimin e fjales ) té grupuem, qeveria e asaj kohe Turke,...neper fshatra e shum qosheve té Anadollit,..prandaj,mungesa e integrimit ne shoqerin turke, dhe mungesa e zvillimit jetes sé tyre nga kushtet e athershme,"ne dheun e huaj " , disi,i ka detyru qé té mbesin ma origjinal !! ,te pa u asimiluar shum e shum vite, akoma ka fshatra veq Shqiptaré dhe ,mbesat e nipat a atyre Shqiptaréve e flasin mjaft bukur gjuhen amé,Shqipen, dhe i kan ruajt traditat tana Shqipe !! Qé '96 vite e ma teper ...
Kurrse, muhaxherét qé kan shpérngul ne vitet '56-'56 jan vendos aty ku kan dasht vet,.. por dhe ata,ne radh té paré,kan preferu natyrisht vendet ku jetojn Shqiptaret me shumicé..Pra nuk edi se, sa keni njohuri,qé shumica e Shqiptaréve té ardhur ne at periudh jan vendos kryesisht ne Stamboll,Adapazaré,Bursa,İzmir et.
Kéto familje Shqiptare té shpérngulur "shumica" nga qytetet e Kosovés (me njé fjal tjeter qytetaret kryesisht ) qé,njé pjes e tyre.. siqé edini dhe ju,kan pas simpati ne turqi e ne gjuhen turke dhe kan fol turqishten ne Kosové ,edhe para shpernguljes ne Turqi ! ...Pastaj nga fakti se kan qené Shqiptarét me shkoll, sadopak (siqé thot populli) shqiptaret me zenat( profesion) keshtu qé shum ma shpejt jan integru ne shoqérin Turke .
Dhe sistemi juridik (UNITER) i shtetit Turk siqe edini dhe ju, mundohej ti shkrin te gjitha etnisiteteté ( qé ka shum ky vend ) ne njé kalanicé, kjo qé, ka ndiku ne kullturen tané shum negativ dhe,sado qé jan perpjek prindérit té kujdesen per gjuhé,mjerisht ne gjeneratat e treta ésht dopét gjuha.
Por,.. pamvarésisht nga kjo,mundem té thém se Familjet Shqiptaré qé jan kujdes e ekan dité réndésin e madhe té kesaj qéshtje (mos asimilimit) kan ardh deri me sod bukur miré me vetédijen identitetit kombétaré. Pra pjesa dérmuese e ketyre familjeve, jam e sigurt 100 % qé i thojn vetit Shqiptaré.. Donése nuk e praktikojn gjuhen ..Ama ndihen Shqiptaré...
Mundem té them njé realitet shum e gézueshme qe,gjat periudhes para dhe pas luftes sé Kosoves u ngrit shum vetédija e interesimi per atdheun e gjyshérve té tyre dhe ne ato gjeneratat e treta,qé e ceka ma lart ..
Tani dojn njé kujdes té veqant Shqiptarét e "rinj" ketu ne Turqi , tu ipet ajo qé duhej e qé e kerkojn ata té vetédijesohen pér kullturen -origjinen e tyre . Edhe pse,ne Turqi pjesa dérmuese,janShqiptarét nga Kosova e ne radh té dyt ata nga Maqedonia, besoj nga zemra se, nuk do mungon bashkpunimi i shtetit Shqiptaré me até té Kosoves per njé puné kaq madheshtore !! ... Dhe si dy shtete Shqiptaré do punohej ne ket drejtim..
Ambasadadé Shqiptaré ne Ankara e ne Stamboll, periudhen e qéshtjes sé Kosoves vitet (90-99 ) kan qené gjithhere ne prani té atyre Shqiptaréve te Turqis qé kan dhen kontribut ne rrug té pavaresisé...
Neve si Kosovaré na takon qé mos ta harrojm két... !!
Z.Liriku pasi qé kem hap temen ( sa e qfar dini per Shqiptaret ne Turqi ) pata déshir ta qes dhe ne até faqe két shkrim,qé té ket mundési té lexohet sa ma shum , per i qik njohuri ..
Respekt per ju, e gjith té tjerét , motra e véllezér qé e lexojn ..
Ju pershendes nga zemra nga Turqia te gjithve ...

Veterani
23-10-08, 21:55
Gjuha jonë sa e mirë
Sa e ëmbël, e sa e dlirë

Na pati lënë amanet Naim FrashëriDesha vetëm t'ju përgëzojë për këto të shkruara që i keni sjellur në forumin Dardania.
I keni dhënë lexuesit një matrial të bollekshëm, të përmbledhur, e të sakt, e pa i tejzmadhuar (zbukuruar) gjërat.

Ju lumt.

Shqiptare_ne_Turqi
28-10-08, 18:04
[quote=Veterani]Gjuha jonë sa e mirë

Sa e ëmbël, e sa e dlirëNa pati lënë amanet Naim FrashëriDesha vetëm t'ju përgëzojë për këto të shkruara që i keni sjellur në forumin Dardania.
I keni dhënë lexuesit një matrial të bollekshëm, të përmbledhur, e të sakt, e pa i tejzmadhuar (zbukuruar) gjërat.

Faliminderit Veterani,shpresoj qé,sadopak t'gjejn pérgjegjéje pyetjeve nepér koka té interesuarit ,per Shqiptaret ne Turqi. Pérpiqem me té dhana ma té sigurta me shkrua diçka per neve.

Ju pershéndes sinqerisht,nga Turqia ......

Guri i madh
02-11-08, 20:27
Pas njé kohé, erdha prap.

Guri i madh,nuk ésht vértet qé thoni se jan asimilua e i kané humb traditat Shqiptare,per ne Shqiptaret e Turqis.
Jo,te gjith nuk jem asimiluar dhe nuk i kem humb traditat tana Shqipe.

Per ne Gjermani,nuk e die, se qa paska ? Uné isha kan e kénaqur qé ta ruajm identitetin kombétaré tegjith Shqiptarét,ku do qé jetojm. Té adaptohem plotésisht aty ku jetojm por té kontribojm ne maximum té mos asimilohem..


fatkeqsisht kta shqiptart e kosoves apo te maqedonis qe i njoh plotsisht jan te asimilur po qka esht ma e keqja kur me takojn me pershendesin ne gjuhen serrbokroate ,po edhe fmijt e tyre i kan martue me te afermit e vet bile disa nga kta tani i kan mbi 70 vjet dhe kurr nuk e kan vizitue kosoven

Shqiptare_ne_Turqi
03-11-08, 12:52
fatkeqsisht kta shqiptart e kosoves apo te maqedonis qe i njoh plotsisht jan te asimilur po qka esht ma e keqja kur me takojn me pershendesin ne gjuhen serrbokroate ,po edhe fmijt e tyre i kan martue me te afermit e vet bile disa nga kta tani i kan mbi 70 vjet dhe kurr nuk e kan vizitue kosoven

Pershéndetje Guri i madh,uné kam thén dhe e thom jo! te gjith nuk jan asimilua dhe nuk i kan humb traditat sikur qé e thoni ju ..
Mé vjen keq qé,pas ket raste té njiheni ma sé shumti me ata qé jan asimilua..Pra,uné kam treguar,ne njé shkrim per vehti se kam lindur ne Turqi dhe jetoj ne Turqi. Mendoj se as pak nuk jam asimiluar uné e as vellezerit e motrat e mia (qé do kan lind ne Kosové) dhe,per fat te mire ka shum familje po te njejt,..qé frymezon ne mesin e tyre mjaft tradita dhe gjuha e jane kombetare dhe me sot.. Ta keni para sysh se,shpérnguljet e fundit jan bér ne vitet '56- '57 domethan plot 50 vite...ne njé shtet qé i lidh dhe feja,prandaj asimilimi i shpejt,ésht dhe ma i mundur...Por megjith két tegjith qé jan Shqiptaré i thojn vehtit se jan Shqiptaré ! pa mar parasysh,e flasin Shqipen dopét apo hiç ! pa mar para sysh,jan té martuem ( femér-mashkull ) me Turqit,pjesa dérmuese e tynve ndihen dhe i thojn vetit qé jan Shqiptaré !

Nuk e thém per as gjé,por duke u bazuar ne realitetin qé lidh feja keto dy kombe dhe nga politika e shtetit Turk per te gjitha etnisitete qé jetojn ne Turqi, bukur ésht ruajt identiteti kombétaré ...
Shpresoj qé ne té ardhmen me pavarésine e Kosoves e si dy shtete Shqiptaré,punojn e bejn projekte té mirefillta per ruajtjen e identitetit kombétaré ne diasporé, per te gjith ! ...

premium
03-11-08, 15:41
Pershéndetje Guri i madh,uné kam thén dhe e thom jo! te gjith nuk jan asimilua dhe nuk i kan humb traditat sikur qé e thoni ju ..
Mé vjen keq qé,pas ket raste té njiheni ma sé shumti me ata qé jan asimilua..Pra,uné kam treguar,ne njé shkrim per vehti se kam lindur ne Turqi dhe jetoj ne Turqi. Mendoj se as pak nuk jam asimiluar uné e as vellezerit e motrat e mia (qé do kan lind ne Kosové) dhe,per fat te mire ka shum familje po te njejt,..qé frymezon ne mesin e tyre mjaft tradita dhe gjuha e jane kombetare dhe me sot.. Ta keni para sysh se,shpérnguljet e fundit jan bér ne vitet '56- '57 domethan plot 50 vite...ne njé shtet qé i lidh dhe feja,prandaj asimilimi i shpejt,ésht dhe ma i mundur...Por megjith két tegjith qé jan Shqiptaré i thojn vehtit se jan Shqiptaré ! pa mar parasysh,e flasin Shqipen dopét apo hiç ! pa mar para sysh,jan té martuem ( femér-mashkull ) me Turqit,pjesa dérmuese e tynve ndihen dhe i thojn vetit qé jan Shqiptaré !

Nuk e thém per as gjé,por duke u bazuar ne realitetin qé lidh feja keto dy kombe dhe nga politika e shtetit Turk per te gjitha etnisitete qé jetojn ne Turqi, bukur ésht ruajt identiteti kombétaré ...
Shpresoj qé ne té ardhmen me pavarésine e Kosoves e si dy shtete Shqiptaré,punojn e bejn projekte té mirefillta per ruajtjen e identitetit kombétaré ne diasporé, per te gjith ! ...
Më vjen mirë për informatat Shqiptare në Turqi ,, sadoqoft keni afru disa literatura me njohurin Shqipëtareve në Turqi.
- Jam Kosovar dhe shumë shpesh vizitoj Turqinë , sidomos në Bursa kemi të afërmit.
- Ndër qytetet Turke, më së shumti Shqipëtarët janë të banuara në Bursa, Izmir, dhe apostafat një rajon të ashtuquajtur Arnavut kôyu.

Shqiptare_ne_Turqi
05-11-08, 17:00
[quote=premium]Më vjen mirë për informatat Shqiptare në Turqi ,, sadoqoft keni afru disa literatura me njohurin Shqipëtareve në Turqi.
- Jam Kosovar dhe shumë shpesh vizitoj Turqinë , sidomos në Bursa kemi të afërmit.
- Ndër qytetet Turke, më së shumti Shqipëtarët janë të banuara në Bursa, Izmir, dhe apostafat një rajon të ashtuquajtur Arnavut kôyu.[/quote

Pershéndetje,premium
Dihet se Shqiptarét ne Turqi ma sé shum jon ne Stamboll pa dyshim,pastaj Adapazaré me radh Bursa,Izmir dhe Ne Bafra ( komuna,Samsun)

E,emri Arnavut koyu ésht vértet se,ka mbet nga Shqiptarét kurr i kan vendos ne at kohe ( 1468) por tani nashti jan vetum disa familje Shqiptaré... Por ésht ndér pjesat ma té bukra té Stambollit ne buzé té bosforit ....http://www.dardania.de/vb/upload/images/attach/gif.gif arnavutköy.gif (http://www.dardania.de/vb/upload/attachment.php?attachmentid=1428&stc=1&d=1225900665) (66

premium
07-11-08, 10:26
[quote=premium]Më vjen mirë për informatat Shqiptare në Turqi ,, sadoqoft keni afru disa literatura me njohurin Shqipëtareve në Turqi.
- Jam Kosovar dhe shumë shpesh vizitoj Turqinë , sidomos në Bursa kemi të afërmit.
- Ndër qytetet Turke, më së shumti Shqipëtarët janë të banuara në Bursa, Izmir, dhe apostafat një rajon të ashtuquajtur Arnavut kôyu.[/quote

Pershéndetje,premium
Dihet se Shqiptarét ne Turqi ma sé shum jon ne Stamboll pa dyshim,pastaj Adapazaré me radh Bursa,Izmir dhe Ne Bafra ( komuna,Samsun)

E,emri Arnavut koyu ésht vértet se,ka mbet nga Shqiptarét kurr i kan vendos ne at kohe ( 1468) por tani nashti jan vetum disa familje Shqiptaré... Por ésht ndér pjesat ma té bukra té Stambollit ne buzé té bosforit ....http://www.dardania.de/vb/upload/images/attach/gif.gif arnavutköy.gif (http://www.dardania.de/vb/upload/attachment.php?attachmentid=1428&stc=1&d=1225900665) (66
Me t'vërtet Shqiptarët janë të zgjut në Turqi,,, kan aritur jashtzakonisht nivelin e lartë jetësore.
Vërtet një foto me pejsazh të bukur... sidomos Antalya më pelqeu ( vend turistik).
Sağol kardeşim ,,, başarılar dilerim!!

Shqiptare_ne_Turqi
07-11-08, 16:06
[quote=Shqiptare_ne_Turqi]
Me t'vërtet Shqiptarët janë të zgjut në Turqi,,, kan aritur jashtzakonisht nivelin e lartë jetësore.
Vërtet një foto me pejsazh të bukur... sidomos Antalya më pelqeu ( vend turistik).
Sağol kardeşim ,,, başarılar dilerim!!


Pajtohem me konsideraten e juaj per Shqiptarét ne Turqi:smile: Jo dhe aq,qé kan aritur ne njé nivel jetésore por,qé nga fillimi i krijimit té Turqis moderne pikrisht kan qene ne vendet kyqe,!...Na kan borxh per két :tongue:

Pa shaka se,ky ésht realitet ! ...

Ben'de teşekkür ederim..

Kodra
15-11-08, 17:44
**********
**********
**********

Pas njé kohé, erdha prap.

Guri i madh,nuk ésht vértet qé thoni se jan asimilua e i kané humb traditat Shqiptare,per ne Shqiptaret e Turqis.
Jo,te gjith nuk jem asimiluar dhe nuk i kem humb traditat tana Shqipe.

Per ne Gjermani,nuk e die, se qa paska ? Uné isha kan e kénaqur qé ta ruajm identitetin kombétaré tegjith Shqiptarét,ku do qé jetojm. Té adaptohem plotésisht aty ku jetojm por té kontribojm ne maximum té mos asimilohem..
Shqiptare_ne_Turqi]
Pajtohem me konsideraten e juaj per Shqiptarét ne Turqi:smile: Jo dhe aq,qé kan aritur ne njé nivel jetésore por,qé nga fillimi i krijimit té Turqis moderne pikrisht kan qene ne vendet kyqe,!...Na kan borxh per két :tongue:

Pa shaka se,ky ésht realitet ! ...

Ben'de teşekkür ederim..
Fillon premiumi me Turqishten, vazhdon menjëherë Shqiptare_ne_Turqi!!!!

Nuk dua ta komentojë por kritikë të ashpër kur lexojmë dy fjalitë e nënvizuara me të kuqe.

Shfrytëzojë rastin të tërheq vërejtjen që Rubrika >Kultura Kombëtare< është Alergjike ndaj fjalëve të huaja.

Jeni më të përmbajtur, përndryshe do tëju fshihet i tërë shkrimi!


Kodra

AlbaSoft
15-11-08, 17:48
S`po guxoj te them asimilim total n`mos sot numrojm edhe disa vite rrall dot ket qe dikush nga shqiptart qe jetojn ne turqi dikush te flet shqip me keq ardhje.

Shqiptare_ne_Turqi
17-11-08, 14:37
**********
**********
**********


Fillon premiumi me Turqishten, vazhdon menjëherë Shqiptare_ne_Turqi!!!!

Nuk dua ta komentojë por kritikë të ashpër kur lexojmë dy fjalitë e nënvizuara me të kuqe.

Shfrytëzojë rastin të tërheq vërejtjen që Rubrika >Kultura Kombëtare< është Alergjike ndaj fjalëve të huaja.

Jeni më të përmbajtur, përndryshe do tëju fshihet i tërë shkrimi!


Kodra


Kodra,nga mos dija se esht kaq alergjik kjo rubrike e rash ne provokatime thjesht:frown: :redface: :tongue: por nese lexoni te "pershendetjet e mia " i kam shkrua pikrisht qitij premiumit qe,ket forum kam qef ( ne qdo rubrike ) me fol vetum Shqip,as pak skam merak ta perzij gjuhen,po ja jem njerz e nga njeher nga edhe mos dija, po biem ne provokime.. e tash e tutje ju garantoj qe s'mundet kerrkush mem shtie me fol turqisht :biggrin: kujdesem ma tepér ...

Shqiptare_ne_Turqi
17-11-08, 14:41
S`po guxoj te them asimilim total n`mos sot numrojm edhe disa vite rrall dot ket qe dikush nga shqiptart qe jetojn ne turqi dikush te flet shqip me keq ardhje.


po valla spona e kona ket asimilim po si ti largohem atdheut si keta te turqis si ata ne perendim, her do kurdo na pret kjo e keqe , uredheroni ju naj allternative ?

Psikologu
18-11-08, 10:17
po valla spona e kona ket asimilim po si ti largohem atdheut si keta te turqis si ata ne perendim, her do kurdo na pret kjo e keqe , uredheroni ju naj allternative ?

Shqiptare e nderuarë !

Më ra rasti të lexoj pak a shumë shkrimet dhe postimet e juaj , mirpo një gjë me qudit se përse të gjithë ata që ju i keni cekur, nuk kan asnjë mbiemer shqiptari por vetem mbiemer dhe emerë turqish.
Si e spjegoni ju ketë??!!
Cka përfshin asimilimi ne vetkuptimin e fjales??!!

Guri i madh
18-11-08, 16:38
Shqiptare e nderuarë !

Më ra rasti të lexoj pak a shumë shkrimet dhe postimet e juaj , mirpo një gjë me qudit se përse të gjithë ata që ju i keni cekur, nuk kan asnjë mbiemer shqiptari por vetem mbiemer dhe emerë turqish.
Si e spjegoni ju ketë??!!
Cka përfshin asimilimi ne vetkuptimin e fjales??!!pershendetje PSIKOLOGkta esht dashur me i ndrrue emrat edhe mbiemrat gjat asaj kohe sa kan qendrue ne MAQEDONI do me than qeveria e at,hershme turke i ka pergadit dokumentacionin

dhe pastaj permjet portit te selanikut ne mnyr te organizuar kan udhtue per ne turqi


se ky ndrrim i emrave edhe mbiemrave ju ka dasht edhe qeveris se serrbis edhe qeveris turke per me u arsyetue ne organizmat ndrkombtar se nuk ka shperngulje te shqiptarve po turqia po i merr popullin e vet qe kan ardh gjat pushtimit OSMAN

Shqiptare_ne_Turqi
30-11-08, 19:30
Shqiptare e nderuarë !

Më ra rasti të lexoj pak a shumë shkrimet dhe postimet e juaj , mirpo një gjë me qudit se përse të gjithë ata që ju i keni cekur, nuk kan asnjë mbiemer shqiptari por vetem mbiemer dhe emerë turqish.
Si e spjegoni ju ketë??!!
Cka përfshin asimilimi ne vetkuptimin e fjales??!!

I nderuar Psikologu !

Esht asimilim ajo qé thuani ju lart,dhe Guri i madh paska bér shum miré qé ka mar iniciativen dhe ju ka pérgjegjur pikrisht per at periudhé e pér ato personalitete.

Njé gjé dua t'ju sqaroj se,absolutisht s'kam qéllimin ta mbroj Turqin e qeverin Turke,kur dhe s'ka qa té mbrohet mu né két pik. Q'do gjé ésht e kjart, dhe besoj se e keni par pasi thuani i keni lexuar shkrimet e mia , e kam ceké thuaj ne te gjitha postimet lidhur me ket temé se,si i ka shkrie ne sistemin e vet Turqia te gjitha kullturat ...

Mirpo, edini qa ja vlen té permendet ketu,? e ajo qé mé shtyn t'ju thém me kémbéngulsi nuk jem asimilua té gjith Shqiptarét ne Turqi, !
Né két sistem té zi pér kulltura,ne Shqiptarét njé pjes jo e vogel ,duke i pérfshiré nga pasardhésit e atyre qé kan shpérngul viteve 1912-1923 e deri me té fundit (si dhe familja ime,1957 ) domethan té fundit 51 vjet i pas kan bér ! Kem ruajt identitetin,gjuhen dhe kullturen,... dhe pér pos atyre simpatizanve turke ( qé ka dhe Kosové plot té till ) tegjith,...edhe pse nuk din ose din té thojn vetum se jam Shqiptaré ! mé besoni se me mburje tregojn se jan Shqiptaré ne shoqerin Turke ...
Pra,du té shpresoj pas pavarésisé dhe té Kosovés si dy shtete Shqiptaré,té formulohet njé projekt pér Shqiptarét ne Turqi ..

shum respekt i nderuar ...

Guri i madh
02-12-08, 19:42
I nderuar Psikologu !

Esht asimilim ajo qé thuani ju lart,dhe Guri i madh paska bér shum miré qé ka mar iniciativen dhe ju ka pérgjegjur pikrisht per at periudhé e pér ato personalitete.

Njé gjé dua t'ju sqaroj se,absolutisht s'kam qéllimin ta mbroj Turqin e qeverin Turke,kur dhe s'ka qa té mbrohet mu né két pik. Q'do gjé ésht e kjart, dhe besoj se e keni par pasi thuani i keni lexuar shkrimet e mia , e kam ceké thuaj ne te gjitha postimet lidhur me ket temé se,si i ka shkrie ne sistemin e vet Turqia te gjitha kullturat ...

Mirpo, edini qa ja vlen té permendet ketu,? e ajo qé mé shtyn t'ju thém me kémbéngulsi nuk jem asimilua té gjith Shqiptarét ne Turqi, !
Né két sistem té zi pér kulltura,ne Shqiptarét njé pjes jo e vogel ,duke i pérfshiré nga pasardhésit e atyre qé kan shpérngul viteve 1912-1923 e deri me té fundit (si dhe familja ime,1957 ) domethan té fundit 51 vjet i pas kan bér ! Kem ruajt identitetin,gjuhen dhe kullturen,... dhe pér pos atyre simpatizanve turke ( qé ka dhe Kosové plot té till ) tegjith,...edhe pse nuk din ose din té thojn vetum se jam Shqiptaré ! mé besoni se me mburje tregojn se jan Shqiptaré ne shoqerin Turke ...
Pra,du té shpresoj pas pavarésisé dhe té Kosovés si dy shtete Shqiptaré,té formulohet njé projekt pér Shqiptarét ne Turqi ..

shum respekt i nderuar ...nji fat te till kan pas edhe shum te aferm te mi bile edehe familja ime ka pas marr at rrug kan qendrue 5 vite ne fshatin keqellar rrethina e velesit buz lumit VARDAR per te emigruar ne turqi po fatmirsisht ne at koh disi nuk ishte shkue puna siq kishin parapa qeveria TURKE E SERRBE dhe fatmirsisht prap ishin kthye ne kosov


e di se ka ende shum shqiptar qe rujn traditat edhe kulturen shqiptare


po kur e bej krahasimin e te drejtave te turqve ne kosov EDHE PSE NUK JAN TURQ edhe shqiptarve qe jetojn ne turqi , une turqit i futi ne nji RANG me shkjet

Shqiptare_ne_Turqi
16-12-08, 21:54
[quote=Guri i madh]nji fat te till kan pas edhe shum te aferm te mi bile edehe familja ime ka pas marr at rrug kan qendrue 5 vite ne fshatin keqellar rrethina e velesit buz lumit VARDAR per te emigruar ne turqi po fatmirsisht ne at koh disi nuk ishte shkue puna siq kishin parapa qeveria TURKE E SERRBE dhe fatmirsisht prap ishin kthye ne kosov


e di se ka ende shum shqiptar qe rujn traditat edhe kulturen shqiptare


po kur e bej krahasimin e te drejtave te turqve ne kosov EDHE PSE NUK JAN TURQ edhe shqiptarve qe jetojn ne turqi , une turqit i futi ne nji RANG me shkjet
O Guri,pajtohem me mendimin ténd plotésisht se,kam reagu sahere vet, pikrisht pér két qé e thua,ne vendet e duhur,mirpo, keta po luftojn sa po munden mos me u a dhon drejtat e kurdve qe jan ma te vjeter se turqit vet ne Anadoll !! e neve,sedi por larg m'duket ?? mjérisht .... :(

Shqiptare_ne_Turqi
17-12-08, 20:07
Pata qef t'ju lajmeroj se,sonte rreth ores 20.20 ne RTK ne emisionin DIASPORA trasmetohen gjirimet me Shqiptaret ne Turqi ne rrethin e qytetit ku jetoj dhe uné ....

Shqiptare_ne_Turqi
17-12-08, 20:39
Pata qef t'ju lajmeroj se,sonte rreth ores 20.20 ne RTK ne emisionin DIASPORA trasmetohen gjirimet me Shqiptaret ne Turqi ne rrethin e qytetit ku jetoj dhe uné ....


Nga mos informimi te "ndrrimit" te dates se transmetimit ndodhi nje gabim,per ket kerkoj ndies nga lexuesit,se ne moment te fundit me lajmerun qe emisionin e lart permendur e paskan lan per,pas vitit te ri ...

premium
21-12-08, 15:13
Guri ,, mos u ban arogant me këto shënime... Shqipëtarët në vend të falenderohen Turqis që ka hapur dyert për Shqipëtarët e Kosovës ,, këtu ti urren atë popull.
Qka dëshiron ma shumë se në atë kohë të Rankoviqit ka strehu mbi 800.000 Shqiptarë nga masakra sllave.
Pak ma gjall mendo ,, e repliko!!

gjini
22-12-08, 22:02
[quote=Guri i madh]nji fat te till kan pas edhe shum te aferm te mi bile edehe familja ime ka pas marr at rrug kan qendrue 5 vite ne fshatin keqellar rrethina e velesit buz lumit VARDAR per te emigruar ne turqi po fatmirsisht ne at koh disi nuk ishte shkue puna siq kishin parapa qeveria TURKE E SERRBE dhe fatmirsisht prap ishin kthye ne kosov


e di se ka ende shum shqiptar qe rujn traditat edhe kulturen shqiptare


po kur e bej krahasimin e te drejtave te turqve ne kosov EDHE PSE NUK JAN TURQ edhe shqiptarve qe jetojn ne turqi , une turqit i futi ne nji RANG me shkjet
O Guri,pajtohem me mendimin ténd plotésisht se,kam reagu sahere vet, pikrisht pér két qé e thua,ne vendet e duhur,mirpo, keta po luftojn sa po munden mos me u a dhon drejtat e kurdve qe jan ma te vjeter se turqit vet ne Anadoll !! e neve,sedi por larg m'duket ?? mjérisht .... :(


Sa bukur e ke ilustrue kete rastin e kurdeve ne turqi me te drejtat e shqiptarve apo arnautve ne turqi.
Ata jon te shperngulurit nga kosova dhe nga viset qe tani eshte kret e paster serbi per ne " gjenet" siq kan trumbetue ne ate kohe tugjallaret e shkijeve dhe politika aktuale e asaj kohe ne turqi.
Pra ne ate kohe eshte lujt nje loje shum e ndyet ne mes shkijeve dhe turqve ne lidhje me shpernguljen e shqiptarve per ne anadoll.
Marveshja qe ishte nenshkrue qysh ne kohen e serbise se karagjorgjve e vazhdzuar edhe me tutje deri ne kohet e rankoviqit kur edhe eshte bere disi nderpreja e shpernguljeve per ne turq.
Ajo Marveshje edne nuk eshte e qfuqizuar zyrtarisht ne mes te serbise si pasardhse e ish jugoslavise dhe turqise.
Nuk presim qe shteti ma kriminel qe me shekuj nga ka masakrue te na jep te drejta ne shtetin qe kurr ska qene yni turqija.
Turqit jon popull gabel se ne nje ane ne perndim lehin si qent e kerkojn te drejtat e tyre e ne vendin e tyre lufojne me avion e me tanke qdo levizje per te drejta te barabarta.
Pakez jom shpre si brutal por nuk e duroj asesi nje gje kur per veten dua te jem i lire dhe kudo qe te jetoj te kem te drfejta si vendasiit e ne vendin e tij ti shtyp qdo levizje per pavarse dhe te drejta.

gjini
22-12-08, 22:07
Guri ,, mos u ban arogant me këto shënime... Shqipëtarët në vend të falenderohen Turqis që ka hapur dyert për Shqipëtarët e Kosovës ,, këtu ti urren atë popull.
Qka dëshiron ma shumë se në atë kohë të Rankoviqit ka strehu mbi 800.000 Shqiptarë nga masakra sllave.
Pak ma gjall mendo ,, e repliko!!


Premium mos e merr ne mbrojtje krimin dhe ata qe ban krime mbi 5 shekuj mbi popollin tim se tendin nuk e dik a ka ba por sipas kesaj shifet se ti mundesh te jesh i perkatesis turke.
Serbija i ka perzan ata me marveshje me turqin se ajo ska pas milet ma ne tokat e pushtuara ne turqin e sotme.
anadolli ka qen zone e papopullzuar dhe aty i kan vendos shqiptaret dhe aty kan nise jete mjeranet e asaj kohe te masakruat nga serbi e te qkombetarizuar dhe te qndjerzuam nga turku.

mos me ngrite gjakun ketu me marr ne mbrotje turkun se pastaj dal jasht kontolli.
te lutem mos provoko tani .

premium
23-12-08, 01:36
Premium mos e merr ne mbrojtje krimin dhe ata qe ban krime mbi 5 shekuj mbi popollin tim se tendin nuk e dik a ka ba por sipas kesaj shifet se ti mundesh te jesh i perkatesis turke.
Serbija i ka perzan ata me marveshje me turqin se ajo ska pas milet ma ne tokat e pushtuara ne turqin e sotme.
anadolli ka qen zone e papopullzuar dhe aty i kan vendos shqiptaret dhe aty kan nise jete mjeranet e asaj kohe te masakruat nga serbi e te qkombetarizuar dhe te qndjerzuam nga turku.

mos me ngrite gjakun ketu me marr ne mbrotje turkun se pastaj dal jasht kontolli.
te lutem mos provoko tani .
Gjini,,, kam mendu se je një djal i mençur ,, por send nuk dijshe në lidhje me politikën mes Turqis e Serbis. Te lutem gjeje ndonje dokument qe kan pasur marveshje dëbimi i Shqipëtareve në Turqi , kurse në shek. VXII Turqit e patën ndërtu murrin në Nish të Sërbis nga kokat e shkive.
Mos beso aq bisedave të lagjes tënde ,por lexo të bindesh me realitetin.
Nuk ke se qka të komenton mua kurse unë historin Turke e njofi mirë , kam të kryer 4 vite shkollë në Turqi , po ashtu edhe të afermit e mi jetojn atje.
Edhe këto ti përkujtoj ty ore Gjini,,, para se të sundojnë trojet tona Osmanlit, nuk kan pasur qëllimin ta vrajn Shqiptar , por kan pas qëllimin të marin pushtimin nga duart e Bizanteve sepse ata ishin popull ortodokse , mos të mbizotron Sllavizmi.
Kemi parasysh nga shumicat Shqiptare që kanë adhuru fejën e tyre , por si thuani ju me dhunë .
Dhunën nuk kishin përdor kurrë deri në momentin e kryengritjes së shteteve po ashtu të Shqipërisë.

Në vend që del nga kontrolla për shkak të Turqis që janë larg vendit tonë me 1000 km ,ma mirë të kisha preferu së pari të pastron oborrin tënde që ata gjakpirësit ende gjinden para hundës tande. Nga serbosllsvet vazhdimisht kemi parë sherin , ,, e jo Turqisë me vite e vite na ndihmojn me qdo aspekti.

gjini
23-12-08, 20:52
Gjini,,, kam mendu se je një djal i mençur ,, por send nuk dijshe në lidhje me politikën mes Turqis e Serbis. Te lutem gjeje ndonje dokument qe kan pasur marveshje dëbimi i Shqipëtareve në Turqi , kurse në shek. VXII Turqit e patën ndërtu murrin në Nish të Sërbis nga kokat e shkive.
Mos beso aq bisedave të lagjes tënde ,por lexo të bindesh me realitetin.
Nuk ke se qka të komenton mua kurse unë historin Turke e njofi mirë , kam të kryer 4 vite shkollë në Turqi , po ashtu edhe të afermit e mi jetojn atje.
Edhe këto ti përkujtoj ty ore Gjini,,, para se të sundojnë trojet tona Osmanlit, nuk kan pasur qëllimin ta vrajn Shqiptar , por kan pas qëllimin të marin pushtimin nga duart e Bizanteve sepse ata ishin popull ortodokse , mos të mbizotron Sllavizmi.
Kemi parasysh nga shumicat Shqiptare që kanë adhuru fejën e tyre , por si thuani ju me dhunë .
Dhunën nuk kishin përdor kurrë deri në momentin e kryengritjes së shteteve po ashtu të Shqipërisë.

Në vend që del nga kontrolla për shkak të Turqis që janë larg vendit tonë me 1000 km ,ma mirë të kisha preferu së pari të pastron oborrin tënde që ata gjakpirësit ende gjinden para hundës tande. Nga serbosllsvet vazhdimisht kemi parë sherin , ,, e jo Turqisë me vite e vite na ndihmojn me qdo aspekti.


premium, nuk po tham une ty se nuk din asgje por ne kete teme ske lidje me fiqirin ,.
une te tham se ajo kulla apo siq quhet-- qle-kulla ne nish eshte me koka te shqiptarve se ne ate kohe aty ne nish dhe per reth nishit kan qene ma shum se 60% shqiptare, lexo pak ma shum e nashti gjan naj send te menqur per veten.
e nga aty jon shperngul ma von shqiptaret me dhun dhe terror nga shkijet e jon vendos neper shkretiren e anadollit dhe kan shku deri ne egjipt dhe syri.
turku ende se ka shfuqizue ate marreveshje me serbine e asaj kohe per debimin e shqiptarve ne shkretire.
ata nuk identifikohen as sot si shqiptare por kan ngel muhagjere. turqit neper bote pallin si gjoja per te drejtat e tyre kinse po ju shkelkan nga vendet e perendimit.
shkau na vrau e na sakatosi por smundi te na qkombetarizoj
turku na e nderroj fene na i nderroj emrat tone te bukur ne emra bastadrd.

une e urrej emrin tim dhe do isha i lumtur sikur ta kisha kete emer qe kam ketu

premium
24-12-08, 23:04
premium, nuk po tham une ty se nuk din asgje por ne kete teme ske lidje me fiqirin ,.
une te tham se ajo kulla apo siq quhet-- qle-kulla ne nish eshte me koka te shqiptarve se ne ate kohe aty ne nish dhe per reth nishit kan qene ma shum se 60% shqiptare, lexo pak ma shum e nashti gjan naj send te menqur per veten.
e nga aty jon shperngul ma von shqiptaret me dhun dhe terror nga shkijet e jon vendos neper shkretiren e anadollit dhe kan shku deri ne egjipt dhe syri.
turku ende se ka shfuqizue ate marreveshje me serbine e asaj kohe per debimin e shqiptarve ne shkretire.
ata nuk identifikohen as sot si shqiptare por kan ngel muhagjere. turqit neper bote pallin si gjoja per te drejtat e tyre kinse po ju shkelkan nga vendet e perendimit.
shkau na vrau e na sakatosi por smundi te na qkombetarizoj
turku na e nderroj fene na i nderroj emrat tone te bukur ne emra bastadrd.

une e urrej emrin tim dhe do isha i lumtur sikur ta kisha kete emer qe kam ketu
Për qele kulen në Nish ishte një emision dokumentare të shkive ku vajtonin pran i ashtuquajtur kule,, ndashta ata nuk kan vajtu se ishin Shqiptar? O Gjini shum gabim po informohesh.
Truri të paska mbushur me propagande burr,, në ved që të falenderoheni Turqis që i ka hapur dyert për Shqiptarët të strehuar nga gjenocidi Sërb ti urren atë popull.
Faktikisht Turqin injoron pakica Shqiptare siç janë sikur ti anti muslimane ,, sepse shpirtin keni të vyshkt për shtetet Islame.
Gjini, a ta mer mendja ty se ne Shqiptar që kemi ngel në këto treva jemi të respektum e kemi të drejtat njerzore nga ata të Shqiptareve të Turqisë, Mbasi ashtu te qenka tani jemi të lirë , a thua Shqiptaret të Turqis preferojnë të kthehen në vatrat e tyre??? . Jo Gjini Jo as topi i Allamanit nuk mundet të kthej nga ajo vend që Turqia i ka fal qdo familjes nga 2 hekter toke e kanë gjendjen ekonomike e kulturore 5 vish ma lart se neve çë kemi ngelur në një vend të paraqitur në Evropë nga varfëria në listën e parë.
Ndashta e din ti se Turqia numëron mbi 2 milion Shqiptar ,, po maza ma keq të rikthehen ??? me siguri është katastrof për vendin tonë e mjafton papunsia mbi 1 milion të shtohen edhe mbi 2 milion popullsi të shëtitur nëpër sokaqe me siguri hajn njeritjetrin ore Gjini!!!.
Sot shko shiqo vendet e Anadollis se qfare infrostrukturën kan aritur.... kur të kthehesh të bëhet bajat xhunglla.

GURI SYLAJ
26-12-08, 12:19
Une ketu do te hyj vetem sa te them se ka dallim te madh ne mes asaj qe shihet prej shpatit ,mesohet nga librat nga ajo qe shihet nga afer apo edhe kur je vet pjese e asaj qe ndodhe!
Zjarri ne shpatin tjeter as nuk te ngrohe as nuk te djege!
Me vjen mire dhe i vlersoj lart qendrimet e nje shqiptareje dhe nje intelektualeje ne Turqi.Pikrisht se jan qendrime te drejta,njerezore ,dhe intelektuale ne plot kuptimin e fjales!

gjini
26-12-08, 14:47
O premium , ndalu he viron se na ketu po flasim per shqiptaret ne turqi e jo per dreqin e mallkuem atje ne qipro e ne industan por nalu pak e ndegjo , mos te djeg se veq po diskutojm ketu.
Ama nje gje duhet ta dijash se kurr ske me mujt me i vllaznue shqiptaret me turqi se kan bere shum masakra ne ne dhe sdo harrohemn kurr.
Na e sollen kete fe qe na la pas shteteve tjera qe ne ishim dikur si shembull per liberalizim dhe liri te gruas e tash duhet sipas teje ti veshim kulet e shamijat e turkut e te dalim me " Namz" ne rruge!!!

Pra, kur themi per shqiptaret e turqise duhet te ngritemi ne kemb per nje pjese te madhe te tyre se ata kan kultivuar shum mire traditen ton te vjeter dhe nje pjese eshte zhduke po thuaja se krejt kombetarist pasi qe rezhimi ka qene shum i poshter qe nga themelimi i atij fare qafir shteti.
Vetem nje shembull:
Pse turkija nuk e leshoj ate kohe trojet shqiptare pa luft , Greku e mori pavarsin ne vitin 1821 me rumanin dhe serbin.
Neve na detyroj te futemi ne luft e pastaj trojet tona jau dha si dhurat fuqive qe e fituan luften
Ne vitin 1876 ate bote kur osmanllijnjet humben nga ruset ne Krime aty u be qoptimi i qoftines dhe tokat tona ju dhuruan shteteve fqinje, si grekut turkut e caragorit,
ti merru me leximin e kuranit dhe shko e fale gjuman e mos u merr me keto muhabete se jon te randa per ty ....!

Shqiptare_ne_Turqi
27-12-08, 00:10
[quote=Shqiptare_ne_Turqi]
Shqiptare ,, këtu vetëm po shqyrtojmë mendimet tona ,,, shpesh here vizitoj Turqin e sadopak më intereson edhe politika e tyre për shkak biznesit.
Sadoqoft edhe ti si thua { derin devlet} pos këtyre ... tani hyri në fuqi operacioni potencial Ergenekon duke e rëmbyer të kalburit e shtetit.
Kam qejf në mënyr paqësore edhe Kurdet të ken një drejtsi .


Premium,krejt né rregull se per shkak te biznesit interesohesh me politik te Turqis,..

E shoh se tema ésht pak prekése dhe shum shpejt po ngriten tensionet ,edin qa ésht ketu esenca ?? kryesisht pikpamjet fetare ( qé dhe uné kam pyet gjithhere vetvehten,pse ne ballkan veq Shqiptarét jan kthye ne islam ?? ) e pastaj jan pikpamjet tjera si simpatia per Osmanlinjt e turqit e sotem dhe keshtu perqahemi ne Shqiptarét per turqit !!!

e sheh qfar na kan sjell !! ne thelb na kan prekur !!! e si ti duam keta ??

Uné, kam rreth shum té miré shoqeri té gjér dhe pershéndetem kah té sillem me ta,por assesi nuk mundem té pajtohem me historin dhe politiken e tyre te sotem,dhe as t'ja falim se qa na kan bér !! sot nese jem bér pik e pes nepér boté,edin ku shkon pyetja pse ??

premium
27-12-08, 09:48
[Shqiptare në Turqi


Premium,krejt né rregull se per shkak te biznesit interesohesh me politik te Turqis,..

E shoh se tema ésht pak prekése dhe shum shpejt po ngriten tensionet ,edin qa ésht ketu esenca ?? kryesisht pikpamjet fetare ( qé dhe uné kam pyet gjithhere vetvehten,pse ne ballkan veq Shqiptarét jan kthye ne islam ?? ) e pastaj jan pikpamjet tjera si simpatia per Osmanlinjt e turqit e sotem dhe keshtu perqahemi ne Shqiptarét per turqit !!!

e sheh qfar na kan sjell !! ne thelb na kan prekur !!! e si ti duam keta ??

Uné, kam rreth shum té miré shoqeri té gjér dhe pershéndetem kah té sillem me ta,por assesi nuk mundem té pajtohem me historin dhe politiken e tyre te sotem,dhe as t'ja falim se qa na kan bér !! sot nese jem bér pik e pes nepér boté,edin ku shkon pyetja pse ??
Pike pes na ka bërë Evropa...
Nëse mendojm ma gjërë, trojet tona ishin vetëm të okupuar nga Bizantinet...
E kush ishin Bizantet???
Ndashta keni njohuri se ishin fejës Ortodokse , e ngjajshëm me kulturën Sllave.
Për ndryshe Osmanlit nuk kishin qëllimin të mbysin Shqiptarë... por të marin pushtetin nga duart e Bizanteve.
Për të logjikuar kët qështje .. ma mirë ishin Osmanlijt sesa Bizantet ,, kështu që sot dot ishim asimilum me tradita Ortodokse.
Une përvehte nuk injoroj atë pushtet që na sollën fejën e pastërt të Allahut.
Në thelb janë të prekur vetëm individet antiislam.
Nuk është arsyja pse të përqahen Shqiptarët për Turqit,,, sepse më nuk janë Osmanlit por është një qeveri moderne Turke.... të cilët janë në ndihmë për Shqiptarët.
Qfare ndihma kan bërë për Shqiptarët !!! i menquri din!!!.

Shqiptare_ne_Turqi
27-12-08, 15:48
Pike pes na ka bërë Evropa...
Nëse mendojm ma gjërë, trojet tona ishin vetëm të okupuar nga Bizantinet...
E kush ishin Bizantet???
Ndashta keni njohuri se ishin fejës Ortodokse , e ngjajshëm me kulturën Sllave.
Për ndryshe Osmanlit nuk kishin qëllimin të mbysin Shqiptarë... por të marin pushtetin nga duart e Bizanteve.
Për të logjikuar kët qështje .. ma mirë ishin Osmanlijt sesa Bizantet ,, kështu që sot dot ishim asimilum me tradita Ortodokse.
Une përvehte nuk injoroj atë pushtet që na sollën fejën e pastërt të Allahut.
Në thelb janë të prekur vetëm individet antiislam.
Nuk është arsyja pse të përqahen Shqiptarët për Turqit,,, sepse më nuk janë Osmanlit por është një qeveri moderne Turke.... të cilët janë në ndihmë për Shqiptarët.
Qfare ndihma kan bërë për Shqiptarët !!! i menquri din!!!.

I nderuar Premium,qato qa po i dike ti pér Bizantinet i die dhe uné,e qka kétu ?? Ti thua, Osmanlinjt paskan pas qéllim ta marin pushtetin nga duart e Bizantéve e s'paskan pas qéllim me mbyt Shqiptaré !! Ti tregoma rezulltatin ?? Pra, nese shikojm objektivisht ( pa ndikim besimit fetar ) s'paskan arrit té na asimilonin Bizantina por Osmanlija !! Veq asimilim po ...
Qfar ndryshimi paska ketu ?? Musliman na pas kan bér ...(me két mendoj dhe uné se veq mprapa na kan lén,mjaft ésht ta shikojm per té par se ku jem sot ? ) Ti e ata qé mendojn si ti,gjykoni njé histori ( Bizantet ) qé z'di ku bazoheni e folni pér njé gjé qé sésht realizu,...por paska mujt té realizohej !!!
Sa ésht e logjikshme kjo té lutem ? Mendoj se ésht diçka boshe dhe arsyetimi e mbéshtetja ma e madhe e simpatizuaesve té Turqve ...
Prandaj thom na e kan prek thelbin,identitetin .Se ne familjet e ngushta,babe e bir jan idhnua me keto muhabete ..
S'ka réndési se kush,por pasi gjith kjo, ésht rezulltat i Osmanlinjes flasum pér ta .. Po burr !! vet Turqit qé mendojn ne vlera universale ,pranojn barbarizmin e historis sé tyre,kjo ésht njé pjekuri e madhe sikur Gjermanet qé pranojn krimet e Hitlerit ose Amerikanet e sotém qé kritikojn politikat e jashtme Amerikane, kaq ésht normale dhe vértet don njé objektivitet,njé pjekuri ...
Uné ne két rubrik,kam ra ne ndeshje disa here me bashkbiseduesit kur mé thojshin jan asimilua Shqiptarét ne Turqi ! ,e uné ju thojsha jo ! ashtu sa thoni ju, dhe si kundérpérgjigjéje jam pérpjek me shkruar at qa e kam par ( jo qa kam lexuar ) pra,...nése u ruajt u kultivuar bukur kulltura e jane qysh paska théne gjini u bér me mundin vet té Shqiptaréve e jo me najfaré ndihéme té qeverise Turke Premium ....
Shkurt edhe Shqip,nuk jem duke e diskutu se kush na ka asimilua ma shum ne histori por dhe sot. E dim té gjith se ne politikat e jashtme té shteteve shikohen vetum interesat e atij shteti,edhe sot si Turqia,si Amerika si shtetet Evropiane ne ndihém Kosové,apo shteteve tjera shikojn vetum e vetum interesat e vet a po ? Nuk don kjo naj fare menqurie ku medit ca pér me e dit !
Pra ne pérfundim uné mendoj se pavarésia ma e madhe e njé kombit kishte me qené vetédijesimi identitetit kombétaré !! ne kurnizen Universale ... Pastaj,vullneti e puna ...

gjini
27-12-08, 22:19
Premium. pas kesaj pergjigje qe more nga kjo shqipe e vertet nuk besoj se je aq i trash sa mos me i marr vesh do gjera qe kan te bejn me turqit si te tashem si me te shkuarit.
Ata , siq thue ti te shkuarit bane masaktrat e tyre me metodat e tyre.
Tash eshte koha te distancohet historia nga ato krime.;;:
Qka ndodhi , ndodhi vrasje ne mews te isatambollit vetem qe nje gazetar deshi te korigjohet histotria dhe turqite te kerkojn falje.
Ata jo qe nuk kerkuan falje por akuzuan te gjithe ata qe ishin per ate kerkes dhe atentatori qe vrau gazetarin Armenian u prit me puthja faqesh ne burg kinse se ai aty si hero u prit.
Pra kjo eshte turqia " demokratike"e ndihmen e sa j nuk e dua dhe as qe dua te shof ushtar turk apo ndihma turke ne vendin ku kan ba krime per 500mvjete me radhe.

Tek feja:

Ne nuik ishim ne shumice ortodoks por ne shumice ishim ate bote Katolike dhe ortodoks kishte shum pak ne jug.
Pra na kishim fen qe e kishin pranue tanet me deshire dhe e kan predikue me deshire ate fene nga iliret e deri me tani krishterizmi ishte feja jon me deshire qe e kemi pranue e fen islame na e imponuemn me dhun dhe teror.
E per kete e urrej ate milet-( pis milet)

pra spaskemi qka te bisedojm ma shum per kete teme dhe ishte tema e shqiptarve te turqise qe fale kurajos se tyre e rujten nen presioni e fort te shtetit turke qe mos te del ne shesh asnje komb tjeter per pops atij turk _Gabel

Kodra
27-12-08, 23:16
**********
**********
**********


Duke ju lutur që të shtjellohet tema;

Sa e qfar dini per Shqiptarét né Turqi ??e jo të flitet për Kurd e Turq ju informojë se disa postime janë fshirë.


Me shpresë në mirëkuptim dhe vazhdim të shtjellimit të saktë temator, ju përshëndetKodra

Shqiptare_ne_Turqi
28-12-08, 00:05
**********
**********
**********


Duke ju lutur që të shtjellohet tema;

Sa e qfar dini per Shqiptarét né Turqi ??e jo të flitet për Kurd e Turq ju informojë se disa postime janë fshirë.


Me shpresë në mirëkuptim dhe vazhdim të shtjellimit të saktë temator, ju përshëndetKodraMiré ekeni se,ju larguam i qik esences te temes,dhe uné ne pergjegjejen e djeshem me duket,i shkruva premiumit pér két, dhe, mjaft kishte me qene,vetum me na e térhjek vérejtjen e mos me i fshi ato qa kem diskutu ...

premium
29-12-08, 01:18
Miré ekeni se,ju larguam i qik esences te temes,dhe uné ne pergjegjejen e djeshem me duket,i shkruva premiumit pér két, dhe, mjaft kishte me qene,vetum me na e térhjek vérejtjen e mos me i fshi ato qa kem diskutu ...
I nderuar Premium,qato qa po i dike ti pér Bizantinet i die dhe uné,e qka kétu ?? Ti thua, Osmanlinjt paskan pas qéllim ta marin pushtetin nga duart e Bizantéve e s'paskan pas qéllim me mbyt Shqiptaré !! Ti tregoma rezulltatin ?? Pra, nese shikojm objektivisht ( pa ndikim besimit fetar ) s'paskan arrit té na asimilonin Bizantina por Osmanlija !!.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motër Shqiptare ,, së pari duhet të kupton se feja Islame nuk e pretendon fejën me dhunë,, ti mos e krahaso fjalëve të gjinit apo psikologut që janë antiislam nr. 1.
Sot e ksaj dite kanoset problemet Shqiptare mes Greqis, Serbis Makedonis, e Mali i zi që kan mbetur përshtypjet nga Ortodoksia,,, paramendo pak Qamërin që numerohet vend Shqiptare e ushtruar asimilim totale nga gishti Ortodoks.
Ndërsa për neve Shqiptarët ishim të sunduar V shekuj në historia nuk mban në mend për një sundim maratonik ,, e sot nuk kemi humb traditat tona fare. Dotthot këtu të paramendojm V shekull kishte kohë Osmanlit të ndryshon asimilimin detale {prej kulturës e deri me gjuhën që e kemi}.... por këtë nuk kan pasur qëllimin. E sa për konvertim , kjo është qështja tjetër dotthot shumica nga Shqiptarët kan pranu fejën Muslimane me vetdëshir ,,, paramendo shtetet e tjera nga mos dëshira kan mbetur sikur se që iishin. Nëse ti mendon që pas Osmanlive që paskan zgjëru fejën Muslimane andaj jemi të prapambetur,,, !!! me kët mendim si mendon se jemi të prapambetur nga feja Islame apo...! si mendon Krishterizmi është një fej ma moderne.{ sot me diktatoriat nuk jemi , secili mundet të konvertohej simbas dëshirës së vet.}.
Si mendoni se Osmanlit na lan prapambeturin , kurse pas kapitulimit , ishim prap të sunduar deri sa na coptoj Evropa. Turp është për neve të hedhim fajin edhe pas 96 viteve të kaluara pa asnjë përparim nga ana e qeveritarëve tanë. Edhe Gjermania pat humb luftën e dytë Botrore ,, por analizo tani për sa vite u ngritën me një shtet të ri. Faktikisht problemi është mes nesh që kurr skemi pas tradit të bahemi shtetar e një vendi të pavarur ,,, gjithnjë kemi prit tjetri të na dirigjon!!!.

premium
29-12-08, 01:34
Premium. pas kesaj pergjigje qe more nga kjo shqipe e vertet nuk besoj se je aq i trash sa mos me i marr vesh do gjera qe kan te bejn me turqit si te tashem si me te shkuarit.
Ata , siq thue ti te shkuarit bane masaktrat e tyre me metodat e tyre.
Tash eshte koha te distancohet historia nga ato krime.;;:
Qka ndodhi , ndodhi vrasje ne mews te isatambollit vetem qe nje gazetar deshi te korigjohet histotria dhe turqite te kerkojn falje.
Ata jo qe nuk kerkuan falje por akuzuan te gjithe ata qe ishin per ate kerkes dhe atentatori qe vrau gazetarin Armenian u prit me puthja faqesh ne burg kinse se ai aty si hero u prit.
Pra kjo eshte turqia " demokratike"e ndihmen e sa j nuk e dua dhe as qe dua te shof ushtar turk apo ndihma turke ne vendin ku kan ba krime per 500mvjete me radhe.

Tek feja:

Ne nuik ishim ne shumice ortodoks por ne shumice ishim ate bote Katolike dhe ortodoks kishte shum pak ne jug.
Pra na kishim fen qe e kishin pranue tanet me deshire dhe e kan predikue me deshire ate fene nga iliret e deri me tani krishterizmi ishte feja jon me deshire qe e kemi pranue e fen islame na e imponuemn me dhun dhe teror.
E per kete e urrej ate milet-( pis milet)

pra spaskemi qka te bisedojm ma shum per kete teme dhe ishte tema e shqiptarve te turqise qe fale kurajos se tyre e rujten nen presioni e fort te shtetit turke qe mos te del ne shesh asnje komb tjeter per pops atij turk _Gabel
Ore Gjin papagalli, me ty nuk vlen as të diskutohet sepse je antiislam që kundervihesh edhe vëllezerve tua që jan pranume me 90% Musliman.
Lejeni më ato shkrimet e shkollës fillore , se jeni mbush me injorime.
Vend se hulumton të kaluarin,, shiqo oborrin se bashk me mua kemi ende qetnike para pragut, e mos kqyr gabelat e Turqis se ajo vend nga arsimi, kultura e ekonomia kan hecur për 30 vite para neve,,, mendo se edhe shtetet e tjera nuk na parashikojn neve se jemi një milet e pastër ,, kemi parasysh se na shpallën si hajduta duke na ardh ndihma me para thesi e buxheti po shterët . si hajdut si gabel janë me një rang pa karakter.

Shqiptare_ne_Turqi
21-02-09, 19:17
Té dashur motra dhe véllezér,sonte ne ora 20.30 sipas ores lokale té Kosovés , transmetohej programi dokumentar "Shqipétarét e Turqis " né RTK

gjini
25-02-09, 22:41
Té dashur motra dhe véllezér,sonte ne ora 20.30 sipas ores lokale té Kosovés , transmetohej programi dokumentar "Shqipétarét e Turqis " né RTK


e nderuara shqipe e turkijes te pershendes.
sonte ne nje dialog me nje antare ketu me dket me krijuesin e permenda dhe rastesisht mu kujtue nje traktat ne mes te serbis se ate hershme me turqine e athershme qe ishte ba nje marreveshje qe sa ma shum shqiptare te shperngulen nga jugu i sebise per ne shkretirat e anadollit.
ky taktot nuk eshte qfuqizue ende ky traktt eshte aktual per debimin e shqiptarve nga te gjitha anet ku kan jetue per ne turqi.
shkaku i shpernguljeve ka qene se turqit ne vitet etyre te pushtimeve kan ngel pa popullsi dhe e vetmja mundesi me e rrit numrin ne ate kohe te popullsise ka qene me ishperngul shqiptaret si musliman qe jon munden shum shpejt te asimilohen dhe sdo ken nevoj te ushtrojn dhun ndaj tyre nese ata shperngulen.
keshtu dy pune me nje udhe
serbija ka perdor dhun per ti shperngull e turqija i ka popullue vendet e saja boshe qe ska pas popullsi fre ne ato pjese.
ne disaraste kur kan shkue te part refugjat ne ato pjese me vite skan takue ne ate rreth njerz vendas se ska pas dhe aty deri von eshte ruajt tradita jone se ska pas vendas qe te ndikojn ne traditen e tyre

Shqiptare_ne_Turqi
25-02-09, 23:15
e nderuara shqipe e turkijes te pershendes.
sonte ne nje dialog me nje antare ketu me dket me krijuesin e permenda dhe rastesisht mu kujtue nje traktat ne mes te serbis se ate hershme me turqine e athershme qe ishte ba nje marreveshje qe sa ma shum shqiptare te shperngulen nga jugu i sebise per ne shkretirat e anadollit.
ky taktot nuk eshte qfuqizue ende ky traktt eshte aktual per debimin e shqiptarve nga te gjitha anet ku kan jetue per ne turqi.
shkaku i shpernguljeve ka qene se turqit ne vitet etyre te pushtimeve kan ngel pa popullsi dhe e vetmja mundesi me e rrit numrin ne ate kohe te popullsise ka qene me ishperngul shqiptaret si musliman qe jon munden shum shpejt te asimilohen dhe sdo ken nevoj te ushtrojn dhun ndaj tyre nese ata shperngulen.
keshtu dy pune me nje udhe
serbija ka perdor dhun per ti shperngull e turqija i ka popullue vendet e saja boshe qe ska pas popullsi fre ne ato pjese.
ne disaraste kur kan shkue te part refugjat ne ato pjese me vite skan takue ne ate rreth njerz vendas se ska pas dhe aty deri von eshte ruajt tradita jone se ska pas vendas qe te ndikojn ne traditen e tyrePo,kam degju dhe uné pér két traktaté,...sidoqoft e qadoqoft shifet njé gjé shum kjart se,s'ka qene ne favor té kombit tim ...

Lapsi
29-03-10, 23:06
dine me ngrene buke gruri, nese iu harxhohet kapen per misri

GURI SYLAJ
30-03-10, 11:01
Pyetja qe po shtrohet ketu ;pse shqiptaret e pranuan Islamin e jo edhe popujt tjere,ka nje pergjigje te thjeshte por ndoshta jo te mjaftueshme.
Sepse Shqiptaret nuk ishin Sllav!
Ky fakt ,gjate historise kishte edhe anet negative por ne shumicen e rasteve ishte faktori kryesore qe i shpetoj shqiptaret nga asimilimi .
Edhe ne kohen e ndarjes se Perandorise Romake ne dy pjese ,edhe ne Pushtimin nga Perandoria Osmane ,edhe gjat luftrave botrore e edhe ne luften e fundit!
Te vetmit qe nuk diten me e shfrytezu kete fakt ne te miren e tyre ishin shqiptaret.Asnjehere nuk diten te organizohen dhe te reagojn vetem si shqiptar!!

Fshatari
30-03-10, 11:40
Pyetja qe po shtrohet ketu ;pse shqiptaret e pranuan Islamin e jo edhe popujt tjere,ka nje pergjigje te thjeshte por ndoshta jo te mjaftueshme.
Sepse Shqiptaret nuk ishin Sllav!
Ky fakt ,gjate historise kishte edhe anet negative por ne shumicen e rasteve ishte faktori kryesore qe i shpetoj shqiptaret nga asimilimi .
Edhe ne kohen e ndarjes se Perandorise Romake ne dy pjese ,edhe ne Pushtimin nga Perandoria Osmane ,edhe gjat luftrave botrore e edhe ne luften e fundit!
Te vetmit qe nuk diten me e shfrytezu kete fakt ne te miren e tyre ishin shqiptaret.Asnjehere nuk diten te organizohen dhe te reagojn vetem si shqiptar!!

"Te vetmit qe nuk diten me e shfrytezu kete fakt ne te miren e tyre ishin shqiptaret.Asnjehere nuk diten te organizohen dhe te reagojn vetem si shqiptar" ? Si çka reaguan shqiptaret nese jo si shqiptare ?
Kombi shqiptar nuk e ka mohuar asnjehere vetveten. Kurre.

Lapsi
30-03-10, 18:21
Pse cdo here ka devijime, kur tema ska te beje me perhapjen e islamit?!!!
Jo rastesisht e shkruajta ate fjali... problemi ka karakter psikologjik dhe historik, faktore qe kontribojn ne ndertimin e identitetit

uck_aksh
01-04-10, 13:04
mendoj se shqiptaret ne Turqi,Rumani,dhe ne te gjitha vendet tjera qe kan shkuar pa deshiren e tyre kan ruajtur traditen dhe gjuhen edhe pse kan kaluar ndoshta shum vite por ende takojm njerz ne keto vende ku femija i tyre ka lindur shum larg Shqipris dhe flet gjuhen shqipe ku per shum vite as qe e ka pas mundesi te vie ne shqipri,
sot jem ne gurbet dhe 5 her ne vit shkojm ne vendlindje dhe per qudi femijet e disa mergimtareve nuk din te flasin gjuhen shqipe,

premium
01-04-10, 13:24
80% Janë të asimilum , vetëmse traditat nuk kanë të humbura Shqipetaret e Turqise.

qekiqi
02-04-10, 15:47
shqiptart e turqis jan ma te mir se shqiptart ne europ

GURI SYLAJ
03-04-10, 19:20
"Te vetmit qe nuk diten me e shfrytezu kete fakt ne te miren e tyre ishin shqiptaret.Asnjehere nuk diten te organizohen dhe te reagojn vetem si shqiptar" ? Si çka reaguan shqiptaret nese jo si shqiptare ?
Kombi shqiptar nuk e ka mohuar asnjehere vetveten. Kurre.

Jo me e mohu ,fatbardhesisht, jo por as me u bashku ,njehere per njehere, jo!!
Ilustrimin me te mire e kemi Shqiperine sot! Me shume vlere ka Partia se Shqipnija!

Shqiptare_ne_Turqi
08-04-10, 09:52
Jo me e mohu ,fatbardhesisht, jo por as me u bashku ,njehere per njehere, jo!!
Ilustrimin me te mire e kemi Shqiperine sot! Me shume vlere ka Partia se Shqipnija!
"Me lehte eshte me mbledhe nje thes pleshta se ti bashkosh dy shqiptar" (Gjergj Fishta)


:biggrin: mjerishttt ....bac.

athu kur do mesohemi see ??

Lapsi
08-04-10, 13:40
Nuk pajtohem me mendimet me larte, shteti shqiptar ka nje politik me te qendrueshem se sa mendohet... kurse sa i perket bashkimit shqiptar dhe thenies se Gj. Fishtes dua te di nese ai ka qene per bashkim apo vetem nje plesht larg thesit?

GURI SYLAJ
08-04-10, 20:12
Nuk pajtohem me mendimet me larte, shteti shqiptar ka nje politik me te qendrueshem se sa mendohet... kurse sa i perket bashkimit shqiptar dhe thenies se Gj. Fishtes dua te di nese ai ka qene per bashkim apo vetem nje plesht larg thesit?

Megjitheate secili ka te drejte te mbaj mendimin e vet .Kurse vertetesine e tregon koha.
Shqiptaret nuk i pengoj askush, me shume se vetevetja, per t'u bashkuar!
Kurse politioken e "larte" te shtetit-shteteve shqiptare po e shihim !

Lapsi
08-04-10, 22:47
Megjitheate secili ka te drejte te mbaj mendimin e vet .Kurse vertetesine e tregon koha.
Shqiptaret nuk i pengoj askush, me shume se vetevetja, per t'u bashkuar!
Kurse politioken e "larte" te shtetit-shteteve shqiptare po e shihim !Koha ka treguar se jemi udheheq me mendime te liga.
Nese shqiptaret i pengoi vetvetja, atehere ca duhet te bejne- te largohen nga vetvetja dhe te bashkohen?

GURI SYLAJ
09-04-10, 08:36
Koha ka treguar se jemi udheheq me mendime te liga.
Nese shqiptaret i pengoi vetvetja, atehere ca duhet te bejne- te largohen nga vetvetja dhe te bashkohen?

Shih sa bukur!!!
Nuk kan nevoje te largohen nga vetetevetja sepse ata duke u largu nga vetevetja here romak ,here turke e here sllave e grek kan mbete keshtu te ndare .Duhet te behen vetevetja ,ata qe jan ,shqiptare!!
Une e dij se shumekujt kjo edhe nuk i pelqen , sepse frigohet se nuk eshte me kryetar ,nuk eshte minister ,nuk eshte i derguar i atij apo ketij.Thjeshte nuk eshte me mbret ne Toke te veten por pa pushtet e pa shtet!!
Mbasi eshte fjala per Shqiptaret ne Turqi -shko e shihi.
Une jam cdo dite me shqiptaret ne Mergate dhe po i shoh.
Kurse ,Politika e Trojeve Etnike , interesohet per ta vetem kur kan nevoje per para apo per dicka tjeter!
Une do te sjelle nje shembull shum ilustrativ dhe i njohur per shumicen prej nesh .
Nuk me kujtohet viti por jogosllavet than se shqiptaret ne Jugosllavi nuk mund te kene flamur te njejt me Shtetin e Shqiperise .Dhe komunistet e kohes e ndryshuan .Yllin e vogel ne mes e cvendosen dhe e vune ne nje qoshe te Flamurit dhe e rriten pak madhesin e yllit.
I quajtem tradhtere ,te shitur e cka jo .Me te vetmen arsye se Simboli i Kombit eshte i paprekshem.
Pikrisht ata qe ishin ne balle te ketyre kritikave sot ne Kosove kan sjelle nje Flamur te Europes dhe mburren se tash kemi shtet .
Por e keqja eshte se nuk po tregojn drej- Shtet i kujt eshte Ky!??? Dhe, a kan nevoje shqiptaret per Pese Shtete kur Kinezet e kan vetem nje!???

Lapsi
09-04-10, 10:06
d mth kemi problem, te jemi apo jo vetvetja

GURI SYLAJ
09-04-10, 10:23
d mth kemi problem, te jemi apo jo vetvetja

Gjithesesi!
Dhe kjo vjen pikrisht nga lakmija jone per te qen dikush tjeter per hire te atyre qe i thash me heret!!
Gjermanet p.sh nuk e prite Unionin Europian per tu bashku!
Maqedonet per shkak te nje Emri ,qe edhe ashtu nuk eshte ne gjuhen e tyre, rrezikuan shumecka kurse neve per nje post ndrruam edhe Flamurin edhe qellimin e gjakut te derdhur per liri dhe mvehtesi kombtare!!
..... dhe kjo nuk po ndodhe per here te pare...nese nuk i kemi harru Bujanen e me von Prizrenin!!!!

Lapsi
09-04-10, 11:45
kemi mungese te parimeve kyce
1. nuk luftojm per te ngritur vetedijen kombetare
2. behemi shume te pershtatshem
3. jemi armiq te vetes
4. ne politike prepotent

panta_rhei
09-04-10, 12:04
Pyetja qe po shtrohet ketu ;pse shqiptaret e pranuan Islamin e jo edhe popujt tjere,ka nje pergjigje te thjeshte por ndoshta jo te mjaftueshme.
Sepse Shqiptaret nuk ishin Sllav!
Ky fakt ,gjate historise kishte edhe anet negative por ne shumicen e rasteve ishte faktori kryesore qe i shpetoj shqiptaret nga asimilimi .
Edhe ne kohen e ndarjes se Perandorise Romake ne dy pjese ,edhe ne Pushtimin nga Perandoria Osmane ,edhe gjat luftrave botrore e edhe ne luften e fundit!
Te vetmit qe nuk diten me e shfrytezu kete fakt ne te miren e tyre ishin shqiptaret.Asnjehere nuk diten te organizohen dhe te reagojn vetem si shqiptar!!

As grekët nuk ishin sllav.
As vllehët.

p.s. Ma shkurt: "Feja e shqiptarit është shqiptarija". E shqiptari nuk e don fenë (lexo: shqiptarinë) asnjitrohë. Kurrë s'e ka dashtë.

GURI SYLAJ
09-04-10, 13:07
As grekët nuk ishin sllav.
As vllehët.

p.s. Ma shkurt: "Feja e shqiptarit është shqiptarija". E shqiptari nuk e don fenë (lexo: shqiptarinë) asnjitrohë. Kurrë s'e ka dashtë.

Pajtohem plotesisht !!

GURI SYLAJ
09-04-10, 13:08
As grekët nuk ishin sllav.
As vllehët.

p.s. Ma shkurt: "Feja e shqiptarit është shqiptarija". E shqiptari nuk e don fenë (lexo: shqiptarinë) asnjitrohë. Kurrë s'e ka dashtë.

Pajtohem hiq pa koment!

Lapsi
09-04-10, 16:46
As grekët nuk ishin sllav.
As vllehët.

p.s. Ma shkurt: "Feja e shqiptarit është shqiptarija". E shqiptari nuk e don fenë (lexo: shqiptarinë) asnjitrohë. Kurrë s'e ka dashtë.jo mo. Mos je kinez ti???

premium
09-04-10, 22:49
Kur po thuani kështu ''feja e Shqiptarit është Shqiptarizmi'' po më kujtoni kohën e gurit kur njerezit nuk kan pas njohuri me asgjë, faktikisht feja e Shqiptarit ka qen paganizmi ose hiç asgjë , dhe kjo epokë zgjat derisa e hapëm syt per një Botë të tjetër e besueshmërise , sepse sot ne bote po dominojn fetë e besimi për zgjuarsine nga terri .
-Ate si thuani ju , ka qenë një lloj kombinimi i fjales se Vasos , dhe shkurtimisht si iluzioni i përallave , qeshtja e tij ishte vetëm mos te shkaktohet perqamja mes besimtareve ngase Shqiptaret kane pranuar lloj feje.

uck_aksh
10-04-10, 00:02
Kur po thuani kështu ''feja e Shqiptarit është Shqiptarizmi'' po më kujtoni kohën e gurit kur njerezit nuk kan pas njohuri me asgjë, faktikisht feja e Shqiptarit ka qen paganizmi ose hiç asgjë , dhe kjo epokë zgjat derisa e hapëm syt per një Botë të tjetër e besueshmërise , sepse sot ne bote po dominojn fetë e besimi për zgjuarsine nga terri .
-Ate si thuani ju , ka qenë një lloj kombinimi i fjales se Vasos , dhe shkurtimisht si iluzioni i përallave , qeshtja e tij ishte vetëm mos te shkaktohet perqamja mes besimtareve ngase Shqiptaret kane pranuar lloj feje.

po shum mir kur po e dim qe kem pranu shum lloje te fes po largonju prej tyre qka besoni ne ta kur asnjani nuk esht shqiptar me se miri esht ti besojm njeri tjetrit dhe ti besojm vetvetes se sa ti besojm atyre qe na flasin ne emer te zotit a ne anen tjeter abuzojn femij

panta_rhei
25-05-10, 21:43
Ma i randë malli se Stambolli (http://premium.ovh.net/~pseshkovq/risi/-%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%2 0%20%20%20%20HITET%20DHE%20ALBUMET%20E%20FUNDIT%20 %5BPREMIER%20NE%20RISI-KS%202010%5D/-%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%2 0%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20% 20%20%20Shaqir%20Cervadiku%20-%20Alfabeti%20i%20Dashurise%20%5BAlbum%20Premier%2 02010%5D/Shaqir%20Cervadiku%20-%20Ma%20i%20rand%20malli%20se%20Stambolli%202010.m p3)

panta_rhei
18-06-11, 22:32
Unë jam i ardhun në këto vise,
Nuk kam kushërinj
E nuk ma ka hatrin kush,

Jam i ardhun
Prej s’di kah,
S’di me çka kam ardhë as se kur kam ardhë,

Atdheu jem
Asht tretë në mjegullina të kujtesës
Asht mshefë nëpër skutat e ndërgjegjes
Pret që ta fitoj luftën time për egzistencë,
Tash që jam dorzu,
Tash që e kam lanë veten me kanë i vogël...

Atdheu jem,
I mjegullt në mendjen teme vjen
Netëve të gjata të dimrit
E ditëve të çmenduna të verës...

Në atdheun tem
Njerëzit hanë për të ushqyer dashurinë,
E unë tash jetoj për të tretë ushqimin,
Jam ba tradhtar...

Kuku,
Kuku për mu,
Si nuk dita me kanë vendali kurrkund,
Si nuk dita me e dashtë sa duhet atdheun tem
Po erdha e u ngula
Diku,
Ku jam i huej,
E i huej kam me kanë gjithë jetën...

Në atdheun tem,
Njerëzit fluturojnë,
Në atdheun tem njerëzit s'e njohin tradhtinë,
Në atdheun tem njerëzit e duen njani tjetrin
Në atdheun tem idhnimi
E sherri janë të huej...

Unë jam i ardhun,
Ka kanë i ardhun baba jem e gjyshi jem,
Të ardhur brez mbas brezi,
Endacakë në kërkim të diçkaje të çuditshme
Që k'tu nuk gjindet,
E prapë unë jam ngulitë këtu,
Ku kam me kanë gjithmonë i huej.

Prej kah jam unë?
E në fund çka mbetet?
Në fund,
Kur smirat e idhnimet e dashnitë janë tretë?
Kë do ta kemi,
Nëse s’do të dijmë me e mbajtë njani tjetrin
Ngat,
Në jetë!?