PDA

View Full Version : Faktoret molekulare te kancerit


~AnnA~
04-09-11, 07:21
Qelizat tumorale manifestojne mutazione ne nivelin e onkogjeneve dhe onkosopresoreve.
Onkogjenet zakonisht i perkasin rrugeve te sinjalizimit qelizor.Onkosopresoret punojne per te penguar proliferimin e qelizes dhe per te shkaktuar apoptosi ne rast se nuk ka rrugezgjidhje per qelizen. Ne nje kerkim shkencor te fundit i drejtuar nga profesori Stefano Piccolo(molecular biology lab,university of padua,italy) u nxorr ne pah nje lidhje midis dy protagonisteve kryesore te nje tumori;oncogjeni Ras(pjesetar i MAP kinase pathway) dhe onkosopresori p53(qe ndihmon transkriptimin e gjeneve si p21i cili bllokon kompleksin cycline-cdk duke penguar ciklin qelizor). P53 per te funksionuar i nevoitet Ras dhe vetem se bashku mund te punojne per te penguar zhvillimin e tumorit drejt metastazes. Nqs. mungon p53 atehere Ras i vetem nuk mund te ndaloje procesin e invasimit te tumorit.Pra hapi tjeter pas kesaj gjetjeje te rendesishme eshte te gjejme menyren qe te mbajme normal gjenin p53 per te pasur nje kontroll te tumorit.Duke vazhduar rrugen e shkencetareve dhe kuptuar gjithe mekanizmat molekulare te kancerit atehere do te mund te krijojme nje vaksine per ta luftuar.

Burimi “MedAb”

e-uritura
13-09-11, 17:04
Sa jane larg prej krijimit te vaksines kunder kancerit anna?

~AnnA~
14-09-11, 11:56
Sa jane larg prej krijimit te vaksines kunder kancerit anna?

Jan shume afer e-uritura....Injekcioni kunder kancerit tanime eshte zbuluar por ende nuk eshte vene ne perdorim...10 vite kerkim paten suksese per here te pare ne Würzburg...
Qelizat e kancerit jane shume te ngjashme me Antitrupat per ate Qelizat T nuk i njohin si qeliza te huaja por si qeliza te trupit dhe nuk reagojne per te stimuluar Sistemin Imunitar, keshtu qe keto "killer" qeliza te pa penguara zhvillohen ne organizem duke formuar metastaza apo Kancerin...
Me zbulimin e nje injekcioni do mund te kurohet kjo semundje
Eshte nje injekcion i perbere nga Antitrupat qe stimulojne Sistemin imunitar (gjegjesisht Qelizat T ) per t'i njohur si antigjene qelizat kancerogene...keshtu vjen edhe deri tek shmangja e formimit te Metastazave

Kaq di deri me tani...ftoj te flasin me shume ato qe jane me mire te informuar rreth ketij lloj kurimi