PDA

View Full Version : Network


taralushi
30-09-03, 10:03
NetworkMendova se do tju ndihmoja me disa nga termat me te perdorura ne rrjet, por edhe disi me te veshtirat per tu kuptuar.[Bridge (Ure)] Nje pajisje qe kalon paketat nga nje network ne tjetrin. Ato bejne qe disa network te duken si nje e vetme ne protokollet e nivelit te larte ose ne programe.[Channel (Kanal)] Nje linje fizike apo logjike per kalimin e sinjalit. Ne network perdoren dy lloje kanalesh, kanali komunikimit dhe kanali diskut.[Daemon] Nje program background qe egzekutohet kur nje veprim i caktuar ndodh.Jane mjaft te perdorshem ne sistemet OS/2 dhe Unix dhe funksjonojne si nje lloj inteligjence artificiale.[Finger ] Nje komande e cila percakton kur nje perdorues eshte futur ne nje kopmjuter dhe gjithashtu mund te zbuloje dicka per te.[Footprint] Sasia e qelizave te RAM qe nje aplikacion ze, pasi egzekutohet.[Fragment] Nje pjese e nje pakete, e cila mund te jete krijuar me qellim ose aksidentalisht.[Gateway] Nje pajisje hardware dhe/ose software qe lidh dy sistem network te ndryshme. Psh nje gateway mund te lidhe nje PC me nje mainframe IBM.[LAN (Local Area Network)] Dy ose me shume kompjutera qe ndodhen brenda nje distance te limituar nga njeri tjeteri dhe qe jane te lidhur me njeri tjetrin direkt ose indirekt.Menyra si kompjuterat jane te lidhur dhe si informacioni leviz ne rrjet mund te jene te ndryshme.[MAC (Media Access Control)]Ne modelin IEEE te rrjeteve, nenshtresa me e fundit e shtreses Data Link te protokollot OSI. Nenshtresat MAC dhe LLC bejne qe protokolle te niveleve me te larta (TCP/IP ose IPX/SPX) te kene akses ne rrjetin fizik.[Masquerade (Maskim) ] Nje taktike sigurimi ku nje perdorues, nje pajisje ose nje proces shtiret sikur eshte dikush tjeter.[Null Modem] Nje kabell serial me konektor (RS 232) te modifikuar. Me nje Null Modem kompjuterat mund te komunikojne direkt pa nevojen e nje mjeti ndermjetes si modemi. Ata njihen ndryshe si Asynchronus Modem Eliminator AME.[Packet] Nje bllok te dhenash qe perbehen nga Header, Data dhe Trailer. Paketat mund te transmetohen pergjate nje network ose pergjate nje linje telefonike.Protokollet jane ato qe i kompresojne keto paketa dhe i bejne route ne destinacion. Gjithashtu edhe madhesia e paketes varet nga protokolli.[Port] Nje vend ne memorje e cila eshte e lidhur me nje port hardware ose me nje kanal komunikimi dhe qe ofron ruajtje midis qelizes ne memorje dhe kanalit. Per sa i perket internetit pora eshte nje vlere e cila i jepet aplikacioneve te ndryshme qe mund te kene nje lidhje me nje host te vetem.]Protocol] Njese sere rregullash qe percaktojne menyren se si dy ose me shume procese komunikojne. Ky proces mund te jete ne te njejten makine ose ne makina te ndryshme. (TCP/IP,PPP,FTP,HTTP,ICMP,CSLIP)[Router] Nje pajisje e cila ofron rruge nga nje nyje ne nje network,ne nje nyje ne nje network tjeter.[Segmentim] Procesi ku paketat ngahen ne pjese dhe paketohen ne disa paketa ne nje shtrese me te ulet.Perdoret per te menjanuar mbingarkimin e shtresave.[Traceroute] Nje program i cili vizualizon harten e rruges qe paketa kryen nga burimi ne destinacion.[Uplink] Lidhja midis disa stacioneve tokesore me nje satelit.

Zero Cool
30-01-04, 18:32
Bravo bre taralushi

taralushi fillimisht po tė pėrshėndes edhe po tė them qė i ke shkru kėto pėr bukuri por e kam njė kėshillė apo kėrkesė prej teje (nėse mė lejohet). A ka mundėsi najsend konkret me tregu ? Psh. nėse po shkruan pėr finger apo pėr traceroute : kallxo detalisht se si pėrdorėt edhe si duhet me ardh deri tė informata pėr atė qė tė intereson. Unė po du psh . njė paket tja dėrgoj dikujt , kėtu kallxo detalisht (po mendoj pėr tė gjitha gjanat qe i ke shkru kėtu) , nėse ka mundėsi nėse jo sorry.
P.S. Nėse pėr tė gjitha kėto dikujt i nevojiten info detale jam i gatshėm ti jap kėtu apo privat pa problem... :wink: :wink: :wink:
Bye all