PDA

View Full Version : MBRETERIA TAULANTEVE


Tomori
04-09-04, 12:39
Mbreteria e Taulanteve(335-231)p.K.
Pas shuarjes se kryengritjes qe bene enkelejteme n krye djalin e Bardhylit, Klitin per tu shkeputur nga Maqedonia qendra e shtetit ilir kaloi te Taulantet ku Glaukia krijoi Dinastine e tij mbreterore.
Politika e mbreterve te dinastise se Glaukise , ne ndryshim ngaajo e e Enkelejve qe shume aktive dhe dhe me e gjere.
Ndja maqedonasve u zhvillua nje politike e papajtueshme dhe pas vitit 323 p.K u cliruan tokat qe maqedonasit u kishin marre enkelejve.
Ne vitin 309 p.K Glaukia me nje ushtri te madhe zbriti ne Epir dhe vendosi ne fron mbretin Piro
Bradhyli i ri pasardhesi i Glaukise , krijoi mardhenie miqesore me mbretin e Epirit Pirron por keto nuk vazhduan gjate sepse Pirroja i shtriu pushtimet e e veta deri ne Shkumbin.
Politiken e paraardhesve e vahzdoi me force edhe mbreti Momun(280 p.K) i cili u be zoterues i Dyrrahut dhe preu monedhen e vet por gjithashtu rimekembi edhe mbreterine Ilire
Per te mesuar sa me shume rreth historise se kesaj periudhe , kultures, zhvillimeve etj, mund te kerkoni libra ne bibliotekat e atij qyteti ku jetoni