PDA

View Full Version : Te lindura apo te perfituara?


modestja
28-05-05, 02:07
Jemi deshmitare edhe vet se me te madhe ka njerez te cilet jane "tru"
me nje fjale,te mrekullueshem kapacitet,pos kesaj edhe shume cilesi tjera qe rralle kush i posedon...shtrohet pyetja te lindura(dhurate nga krijuesi Zot)apo te perfituara?

LABI
29-05-05, 17:22
Sipas teorise gjenetike – zhvillimi i personalitetit te njeriut eshte i percaktuar nga gjenet e trasheguara nga prinderit. Ajo cka trashegohet nga prinderit jane te ashtuquajturat dispozitat e lindura…
Mirepo , dispozitat jane vetem kushtet qe e bejen te mundur shfaqjen e vetive te caktuara.
Qe keto dispozita te mund te manifestohen si aftesi e vecant e personalitetit duhet te aktivizohen , te shfrytezohen .Vetite e ndryshme zhvillohen dhe formohen nepermjet aktivitetit te njeriut ne ambientin ku jeton dhe vepron , pra qe e rrethon .

Pra , ne te shumten e rasteve nuk ka veti e cila varet vetem nga trashegimi , mirepo per disa dispozita ekzistojne gati kurdohere kushtet qe te mund te aktivizohen .

Pra , veprimi i ambientit ( rethit shoqerore )eshte ai qe ndikon mbi zhvillimin dhe formimin e dispozitave te trasheguara .

Nje shembull i thjesht qe mund ta deshmoj kete jane hulumtimet e zhvilluara mbi - rolin e trashegimit dhe te ambientit … nepermjet bineqeve njevezore .

Ku te dy femijet kane baze trasheguese te njejt ndersa ambient te ndryshem .
Hulumtimet e psikologeve , siq jane ( Newmann , Freeman , Holzinger ) treguan se bineqet identik te cilet jetuan ne ambient te ndryshem , edhe pse te ngjashem per nga pamja e tyre , me dallime te temperamentit e te intelegjences jo edhe aq te medha …

Mirepo , ne vetite e tjera te personalitetit u shfaqen mjaft ndryshime.. vetii keto qe quhen vetite e KARAKTERIT ...
njeri ishte me komunikative , me i shoqerushem , ndersa binaku tjeter karakterizonte terheqja ne vete , pasiguria , te mbyllurit ne vete …

Pra nga e gjithe kjo jep te kuptosh qe predispozitat gjenetike nese nuk aktivizohen ato zbehen , dobesohen , apo shuhen fare .. .