PDA

View Full Version : si te ushqehet Trupi, mendja, zemra


xheti
07-07-05, 20:59
bismilehe rrahmene rrahim


vllezer dhe motra nese kini do nje pergjigjie qe eka cek All-llahu ne kur'an ose qe eka then i derguari itij ,s.a.v.s. jepni pergjigjie une e kom ndegju prej nje hoxhe JAKUP SKLLOQANI duke then ne nje ligjerat se neve nakan mesuar hogjallaret ne shtet e islamit

Se trupi ushqehet me ushqim me buk apo qfar do ushqim eshte aj kup tohet halla
mendja ushqehet me lexim ndersa
zemra ushqehet me besim te allahu xh.sh

Senada
29-10-05, 02:02
I nderuar, nje shembull konkret te ta them une, se me c'ushqehet besimtari i vertete?!....

Ne kohen e te Derguarit tone, Muhammedit a.s., besimtaret ushqenin zemrat dhe shpirtrat e tyre vetem me adhurimin dhe perkujtimin e Allahut.

I Derguari i Allahut nje dite u kerkoi shokeve te tij (halifeve te shquar) qe pasurine e tyre t'ia dorezonin atij, per disa arsye te popullit te tij, qe nuk do i vecojme tani. Shoku dhe miku me i mire i te Derguarit, Ebu Beker, respektoi kerkesen e te Derguarit dhe shkoi t'ia dorezoj pasurine e tij. Kur arriti tek i Derguari, ate e pyeti i Derguari: "O Ebu Beker, c'na solle sot ti? Ebu Bekeri pergjigjet: "Tere pasurine qe kisha! I Derguari e pyet? "Po cfare i ke len familjes, meqe solle tere pasurine per mua? Ebu Beker pergjigjet? "Familjes ua lash Meshiren e Allahut, u mjafton Allahu, kurse ty te solla gjithe pasurine time".

Keshtuqe i nderuar, besimtari nuk e ndjen urine as etjen perderisa i nenshtrohet Allahut me besim absolut, andaj ushqeje trurin me dhiker(perkujtim ndaj Allahut, ushqeje shpirtin me ibadet (adhurim) ndaj Allahut dhe zemren ushqeje duke kerkuar pastrim-pendim ndaj mekateve dhe padrejtesive qe ke ngarkuar dhe shemtuar zemren tende. Ai (Krijuesi) nuk ka nevoje per ne, porse ne kemi nevoje per Ate. Andaj ushqeje shpirtin me adhurim ndaj Allahut dhe dorezoju teresisht Allahut qe mos te ndjesh etjen,urine, zemerimin,krenarine,mendjemadhesine,mangesite,hipo krizin e te tjera padrejtesi qe ia bejme cdo dite vetes sone. Adhuroje, perkujtoje,pendohu derisa nuk te eshte bere vone e te zbres hidherimin e mallkimin e Tij mbi ty,ne, krijesat e Tij. Meshira e Allahut eshte sa qiejt dhe toka, andaj shpejto ushqehu me ate qe te eshte shpallur.

Hasan El-Basra, dijetare i shquar thote: "Te njeriu i mencur gjuha eshte pas zemres dhe kur deshiron te thote dicka, se pari mendon mire. Nese ajo qe do te thote do te jete e dobishme atehere e thote, ne te kundert hesht. Ndersa tek i padituri zemra eshte pas gjuhes. Ai flet sa here qe do dhe duke mos menduar mire". Dhe me pas citon fjalet e te Derguarit a.s.-"A thua njerezit do te digjen ne xhehennem per dicka tjeter, pervec per te folurit e gabuar?" Andaj i nderuar, duhet te shpejtojme e te llogarisim vehtet tona, e mos t'i vejm ne peshore fjalet te dijetareve e te tjereve, pasi i mencuri shpeton vehten ne kohe e me kohe.

selam,