PDA

View Full Version : Gjuha Shqipe ne relacion me Gjuhet Indo-Europiane


Reana
14-07-05, 10:41
Ajo qe me shtyri te hap kete teme, eshte pohimi se Ilirishtja qenka trungu i gjuheve Indo-Europiane?????

Te gjithe jemi te etur per krenari kombetare e njohuri qe kane te beje me origjinen dhe lavdine e etnise shqipetare (gjuha si element kryesor etnik gjithesesi se zen vend kyq ne deshirat tona per madheshti) por megjithate duhet bere dallim mes te menduarit 'deshiror' dhe realitetit faktik apo provave shkencore!!!Qe te jete e udhes te japim konstatime se Ilirishtja eshte trungu i gjuheve Indo-Europiane, na duhen referenca shkencore, studime, kerkime e analiza, burime materiale, si dhe FAKTE historiografike e etimologjike!

Dihet mire se Gjuha Shqipe pasardhese e Ilirishtes, dhe si anetare e familjes se gjuheve Indo-Europiane eshte kategori me vete/familje me vete, pa ASNJE degezim apo gjuhe tjera si motra, si qe ndodh me gjuhet tjera Indo-europiane, si gjuhet:
1.gjermane (anglishtja, gjermanishtja, holandishtja, e gjuhet skandinave-danezishtja, suedishtja dhe norvegjishtja),
2. latine (italishtja, portugalishtja, spanjollishtja, frengjishtja, etj),
3. sllave (rusishtja, belorusishtja, ukrainishtja, cekishtja, sllovakishtja, polakishtja, serbo-kroatishtja, sllovenishtja, bullgarishtja, maqedonishtja etj)
4.ato Baltike,
5. Indo-iraniane,
e grupe tjera gjuhesh te degezuara.

Te vetmet perafersi te Gjuhes Shqipe, pasardheses se Ilirishtes, egzistojne me Thrakishten (gjuhe kjo e zhdukur e cila u fol nga Thraket, popull qe u zhduk krejtesisht dhe qe jetuan ne Bullgarine dhe Rumanine e sotme dhe ne pjesen evropiane te Turqise!) dhe me deri dikund me gjuhen e zhdukur Frigjiane te folur nga populli Frigjian qe jetonte poashtu ne Thraki!
Te gjitha keto konstatime dhe teori jane te perkrahura dhe nxjerrur ne drite nga studjues te denje dhe Albanologe te perkushtuar si Stuart Edward Mann, Johann Georg von Hahn, Eqrem Çabej, Franz Bopp, Gjovalin Shkurtaj- Dekani i Katedres se Gjuhesise ne Univerzitetin e Tiranes, etj!!!! Prandaj NUK EGZISTOJNE asfare provash shkencore, pamarre parasysh deshirat tona si shqipetare, se Ilirishtja eshte trungu i gjithe gjuheve Indo-Europiane, perkundrazi shqipja si gjuhe, eshte e vetmuar pas asnje ngjashmeri me gjuhe te tjera te gjalla!!!

ARVANITI
14-07-05, 18:38
Mendimi, se shqipja eshte ne themel te gjuheve indoeuropiane eshte hedhur qysh para 2 shekujsh.

Ai qe arriti, qe ne njefare menyre ta materializonte kete hipoteze, qe Jani Vretoja nga Korca, me librin e tij "Apologjia" ku me argumenta teper interesante, shpjegonte etimologjine e Perendive "Greke" nga ana e fjales, dhe rrjedhimisht arriti ne perfundimin se pellazgjishtja dhe shqipja jane gjuhe te njejta. Me pas kjo hipoteze u mbeshtet gjeresisht nga shume stuhes shqiptare si dhe te huaj, si Eqerem Cabej, Dhimiter Pilika, Arstidh Kola, Puto, etj..

Mgjth eshte nje hipoteze qe nuk eshte e pranuar boterisht. Ky eshte nje goxha problem.

Por, ne vitin 1975, Akademia Suedeze e Gjuhes, botoi pemen e gjuheve IndoEuropiane, ku Shqipja qendron si gjuhe e pare dhe e padegezuar, pas saj renditen armenishtja e me pas greqishtja. E cuditshme eshte se, Akademia Greke e Gjuhes, nuk ka arritur ta hedh poshte kete "Peme".

Ja dhe "Pema e Gjuheve":

http://www.shqiperia.com/shqiperia/images/Pema%20e%20Gjuheve%20IndoEuropiane%20-%20shqip.jpg

ARVANITI
14-07-05, 18:39
Ne origjinal:

http://www.shkoder.net/images/pema_indoeuro.jpg

Reana
14-07-05, 19:50
Niti, flm qe ke sjelle kete peme ketu :P!!!
Megjithate si qe po shihet ne edhe ne Ilustrim, Gjuha Shqipe eshte dege e trungut e jo vete trungu i gjuheve Indo-Evropiane!
Pra gjuhet tjera nuk DERIVUAN nga gjuha jone, por ishin te pavaruara dhe krejtesisht te ndryshme!

Njekohesisht, sipas ndarjeve te gjuheve Indoevropiane ne CENTUM dhe SATEM, perderisa shqipja eshte eshte pjese e grupit Satem (krah gjuheve sllave, baltike, indo-iraniane dhe armenishtes), ilirishtja ishte pjese e grupit Centum (ku bejne pjese gjuhet gjermane, latine, seltike, anatolishtja e vjeter, maqedonishtja e vjeter, etj) qe shton me shume kunderthenie shkencore ne mesin e stdujuesve!!!

Dallimi kryesor mes gjuheve SATEM dhe CENTUM qendron ne shqipetimin palatial te bashketingelloreve!!!

Odise
14-07-05, 20:25
GJUHA SHQIPE eshte e pavarur, ne pemen i.e. dhe edhepse jane munduar ta gjejne vendin e saj ne indoruropianistike, ne dy grupet kentum e satem, perseri vetem gjeolinguistikisht eshte e shkruar ne grupin satem, sepse SHQIPJA KA ELEMENTE TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE I.E. EDHE ELEMENTET E SHQIPES JANE NE TE DY GRUPET E GJUHEVE (satem e kentum) - E VERTETE SHKENCORE DHE SHQIPJA ESHTE BIJA ILLIRISHTE, E AJO ILLIRISHTE ESHTE INDOEUROPIANISHTJA, SI BAZA E PEMES I.E. SEPSE NUK KA GJUHE SI EMER INDOEUROPIANE, KUR JANE ME MIJERA GJUHE NE ATE EMERTIM DHE E GJITHE FAMILJA E GJUHEVE TE LINDJES - EUROPE - INDI, NE LINGUISTIKEN GJENERALE THIRRET - GJUHESIA, LINGUISTIKA INDO-EUROPIANE! Tash si mund te jete vetem NJE EMERTIM I MIJERA GJUHEVE BASHKE NE NJE EMER, sikur nje gjuhe, rrenja e trungut te pemes i.e., kur ai koncept - indo-europiane, eshte emertimi i krejt familjes se gjuheve? Por, e verteta eshte se, nuk iu shkon pershtati te thone se ILLIRISHTJA ESHTE RRENJA E TRUNGU I FAMILJES SE GJUHEVE INDO-EUROPIANE! Ketu fshehet lepuri!

Ne njeren ane thone e vertetojne se shqiptaret jane pasardhesit e illireve, e Shqipja bija e illirishtes, - e ne tjetren ane thone se - illirishtja eshte gjuhe e vdekur! Si mund te jete e vdekur nje gjuhe, kur ajo flitet ne pasardhesen e saj - SHQIPEN?

Hipokrizite e deformimet historiografike te huaja, e perkrahesve te tyre qorra, nuk kane te ndalur - por nje gje dihet: SHQIPJA SPJEGON ANTIKUITETIN, PERENDITE KRYESORE TE ANTIKUITETIT, SPJEGON AFISHET E MBISHKRIMET NDER MA TE LASHTAT BOTETORE ME ARGUMENTE - SIKURSE ESHTE KETU DOKUMENTI NGA SHEK. VI - IV E.R.
E PARA TIJ DHE SHQIPJA FUQIMISHT ESHTE TRASHIGIMTARJA E ILLIRISHTES PELLGAZGJIKE - RRAJA E TRUNGU I GJUHESISE INDO-EUROPIANE!

Ketu jane argumentet!


Odise

ARVANITI
15-07-05, 10:48
Jane hedhur mendime se nuk Indo-Europianpor Euro-Indian, sipas te cilete europianet shkuan ne Indi, ne faza kohore te ndryshme.

Ajo qe thote Reana, eshte interesante, gjuha shqipe aty perben nje dege te vecuar, dhe jo pjese e nje trungu.

Mendoj se hartuesit e kesaj Peme, kane vepruar drejt dhe duke u bazuar ne faktet e deritanishme. Mgjth ne mund te themi se shqipja eshte trungu i gjuheve, ne bazohemi vetem ne hipoteza, mendime, sugjerime, fakte te terthorta, por jo fakte boterisht te pranueshme.

Sipas gjuhetareve, shqipja ben pjese ne grupin e gjuheve lindore, apo SATEM. Kjo e rrjedhur, nga elemente gjuhesore.

Mgjth, pavarsisht mendimeve, deshirave, dhe argunenteve tona, te qenet e gjuhes shqipe si rrenje e gjuheve, mbetet nje HIPOTEZE.

Odise
15-07-05, 17:21
Ne ate peme linguistike, pak jane treguar te drejte e te sinqerte, vetem kur kane pare se nuk kane kah mbajne tej fakteve shkencore te lashtesise se shqipes - sepse shqipja nuk eshte as dege e vetme, por trungu i illirishtes dhe ilklirishtja eshte burimi i perbashket i gjuheve indo-europiane, qe shkenctaret e vejne baze - gjoja si gjuhe indoeuropiane - sepse ne realitet nuk ka gjuhe indoeuropiane te vetme - por iu vie inati ta paraqesin illirishten si rraja baze e pemes linguistike!

Perpjekjet e fundit dhe kulmi i studimeve linguistike, anipse e kane reformuar shqipen ne grupin satem te gjuheve i.e. - perseri FJALA E FUNDIT E SHKENCES THOT SE SHQIPJA KA ELEMENTE TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE SATEM E KENTUM DHE SI E TILLE ESHTE E TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE NE FJALE!

SHQIPJA NUK MUND TE JETE E NJE GRUPI, KUR KA ELEMENTE EDHE TE GRUPIT TJETER! E CFARE DO TE THOTE KJO: SE SHQI[PJA ESHTE BURIMI I PERBASHKET I TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE I.E. SI BIJA E DREJTPERDREJTE E ILLIRISHTES PELLGAZGJIKE! KETE E KAM THENE E MBROJTUR GJITHMONE DHE VETEM KJO ESHTE E VERTETA SHKENCORE!

ARVANITI
15-07-05, 20:23
Ne ate peme linguistike, pak jane treguar te drejte e te sinqerte, vetem kur kane pare se nuk kane kah mbajne tej fakteve shkencore te lashtesise se shqipes - sepse shqipja nuk eshte as dege e vetme, por trungu i illirishtes dhe ilklirishtja eshte burimi i perbashket i gjuheve indo-europiane, qe shkenctaret e vejne baze - gjoja si gjuhe indoeuropiane - sepse ne realitet nuk ka gjuhe indoeuropiane te vetme - por iu vie inati ta paraqesin illirishten si rraja baze e pemes linguistike!

Perpjekjet e fundit dhe kulmi i studimeve linguistike, anipse e kane reformuar shqipen ne grupin satem te gjuheve i.e. - perseri FJALA E FUNDIT E SHKENCES THOT SE SHQIPJA KA ELEMENTE TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE SATEM E KENTUM DHE SI E TILLE ESHTE E TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE NE FJALE!

SHQIPJA NUK MUND TE JETE E NJE GRUPI, KUR KA ELEMENTE EDHE TE GRUPIT TJETER! E CFARE DO TE THOTE KJO: SE SHQI[PJA ESHTE BURIMI I PERBASHKET I TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE I.E. SI BIJA E DREJTPERDREJTE E ILLIRISHTES PELLGAZGJIKE! KETE E KAM THENE E MBROJTUR GJITHMONE DHE VETEM KJO ESHTE E VERTETA SHKENCORE!

Si ka mundesi qe ne shqiptaret, nje komb 7 milione banoresh, te kemi ndikuar kaq fuqishem mbi kombet e tjera gjigante si latinet, sllavet apo ndo1tjeter?

Si mund te vertetohet se ne kemi ndikuar mbi ta, dhe jo ansjelltas?

Gjithe te mirat, Odise.

Miqesisht.

Odise
16-07-05, 01:07
NA NUK KEMI NDIKUAR ME 7 MILION, NE ASKEND - POR KA NDIKUAR ILLIRISHTJA E BALLKANIT ILLIRIK - HILLIRIA (HILLIRICUM), NA JEMI VETEM PASARDHES TE ATIJ POPULLI PERANDORIE - NA FLASIM GJUHEN E RE ILLIRISHTE - ILLIRISHTEN E RE!

STERGJYSHERIT TANE ILLIRET, ME GJUHEN E TYRE E TONEN, ILLIRISHTEN - ISHIN ATA QE NDIKUAN NE LINGUISTIKEN GJENERALE, E JO MA NE FAMILJEN INDO-EUROPIANE!

Reana
16-07-05, 16:36
GJUHA SHQIPE eshte e pavarur, ne pemen i.e.

FALEMNDERIT SHUME :lol: !!!
Kjo eshte me se e sakte!!!

SHQIPJA KA ELEMENTE TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE I.E. EDHE ELEMENTET E SHQIPES JANE NE TE DY GRUPET E GJUHEVE (satem e kentum)

Flemnderit perseri!

NATYRISHT se Shqipja ka elemente te te dyave, sikur edhe te gjitha gjuhet tjera ne grupin Satem (baltike, indo-iraniane, sllave dhe armenishte), MEQE grupi SATEM eshte nen-grup i gjuheve KENTUM :wink: !!!


Perndryshe edhe njeriu me i zakonte, pasnje pergatitje preofesionale te larte, ne kontakt me cilendo gjuhe te huaj, do ta verente se gjuha shqipe NUK KA ngjajshmeri me asnjeren gjuhe tjeter qe egzsiston sot!!!
Ka fjale, shprehje te marra nga njeri-tjeteri por jo menyra te te shprehurit apo te folme, qe eshte ndryshe nese psh flet anglisht, egsistojne shume forma te peraferta me gjermanishten apo holandishten...nese flet frengjisht lehte kupton italisht apo edhe spanjollisht etj etj!!!

Odise
17-07-05, 00:09
Reana shkroi:NATYRISHT se Shqipja ka elemente te te dyave, sikur edhe te gjitha gjuhet tjera ne grupin Satem (baltike, indo-iraniane, sllave dhe armenishte), MEQE grupi SATEM eshte nen-grup i gjuheve KENTUM !!! ''

Jo jo e ke bere ballgur, sallate...jo shqipja ka elemente sikur edhe te gjitha gjuhet tjera ne grupin sateM, qe ti e ben edhe si nen-grup i gjuheve kentum...jo jo e ke bere lamsh krejt ceshtjen - ndigjo:

Te gjitha gjuhet indo-europiane, jane ndare ne dy grupe: SATEM E KENTUM
ORIENTAL E OKSIDENTAL - KU VETEM shqipja ka elemente te te dy grupeve te gjuheve i.e. DHE TE GJITHA GJUHET TJERA NUK KANE ELEMENTE TE PERBASHKETA TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE - VETEM SHQIPJA. - GRUPI SATEM, NUK ESHTE NENGRUP I GJUHEVE KENTUM - POR GRUP NE VETE - DY GRUPE NE VETE!

Reana
17-07-05, 00:59
Sallate??? hemmm....
:roll: :lol: :lol: :lol:

"CENTUM" eshte BASHKESIA e te gjithe GJUHEVE Indo-Europiane!
"SATEM" eshte NEN-BASHKESI e BASHKESISE "CENTUM"!!!!

Te gjitha gjuhet e grupit Satem (shqipja, gjuhet baltike, indo-iraniane, sllave dhe armenishtja) i kane elementet e Bashkesise CENTUM, por ato gjuhe te Bashkesise Centum, nuk i kane elementet vequese te nen-basheksise Satem (shqipetimin palatial te bashketingelloreve).

Lajmerohu nese ende te duket sallate! :lol: :lol: :lol: ta sqaroj perseri edhe me thjeshte!!!
(Bashkesite dhe elemtetet e bashkesive jane koncepte qe fillojne te mesohen ne matematiken e klases se pare te shkolles fillore! :? :? :? )

Odise
17-07-05, 02:48
Sallate??? hemmm....
:roll: :lol: :lol: :lol:

"CENTUM" eshte BASHKESIA e te gjithe GJUHEVE Indo-Europiane!
"SATEM" eshte NEN-BASHKESI e BASHKESISE "CENTUM"!!!!

Te gjitha gjuhet e grupit Satem (shqipja, gjuhet baltike, indo-iraniane, sllave dhe armenishtja) i kane elementet e Bashkesise CENTUM, por ato gjuhe te Bashkesise Centum, nuk i kane elementet vequese te nen-basheksise Satem (shqipetimin palatial te bashketingelloreve).

Lajmerohu nese ende te duket sallate! :lol: :lol: :lol: ta sqaroj perseri edhe me thjeshte!!!
(Bashkesite dhe elemtetet e bashkesive jane koncepte qe fillojne te mesohen ne matematiken e klases se pare te shkolles fillore! :? :? :? )

*******ti me kete spjegim nuk ke lidhje cfare flet as per shkencen linguistike, duhet pune cuco, po leri ato dokrra! Perseri ndigjo:

Te gjitha gjuhet indo-europiane, jane ndare ne dy grupe: SATEM E KENTUM
ORIENTAL E OKSIDENTAL - KU VETEM shqipja ka elemente te te dy grupeve te gjuheve i.e. DHE TE GJITHA GJUHET TJERA NUK KANE ELEMENTE TE PERBASHKETA TE TE DY GRUPEVE TE GJUHEVE - VETEM SHQIPJA. - GRUPI SATEM, NUK ESHTE NENGRUP I GJUHEVE KENTUM - POR GRUP NE VETE - KEMI DY GRUPE GJUHESH I.E. NE VETE - SATEM E KENTUM! GRUPI LINDOR E GRUPI PERENDIMOR!

Reana
18-07-05, 05:42
Ne origjinal:

http://www.shkoder.net/images/pema_indoeuro.jpgILLIRISHTJA TRUNGU I INDOEUROPIANISHTES, prej saj e moren sllavet.Gjuha shqipe, me e bukura e te gjithe gjuheve, kjo "gjuhe Perendie"
eshte e pavarur dhe e VEQANTE;
dege SOVRANE ne mesin e bashkesise se gjuheve Indo-Europiane e jo TRUNGU prej te cilit dolen gjuhet tjera, deshmojne te gjitha faktet e studimeve ne fushen e Gjuhesise te bera nga Instituti Albanologjik i Kosoves, Shqiperise, nga puna e pavarur e Albanologeve shqipetare e te huaj, etj !!!


Ju kisha lutur qe kush ka qasje ne kerkime shkencore gjuhesore e krahasuese, te flase me GJUHEN E ARGUMENTEVE e FAKTEVE MATERIALE per studime ne fushen e gjuhesise!!! (
Ju falemnderit!!!

Odise
18-07-05, 20:04
Ne origjinal:

http://www.shkoder.net/images/pema_indoeuro.jpgILLIRISHTJA TRUNGU I INDOEUROPIANISHTES, prej saj e moren sllavet.Gjuha shqipe, me e bukura e te gjithe gjuheve, kjo "gjuhe Perendie"
eshte e pavarur dhe e VEQANTE;
dege SOVRANE ne mesin e bashkesise se gjuheve Indo-Europiane e jo TRUNGU prej te cilit dolen gjuhet tjera, deshmojne te gjitha faktet e studimeve ne fushen e Gjuhesise te bera nga Instituti Albanologjik i Kosoves, Shqiperise, nga puna e pavarur e Albanologeve shqipetare e te huaj, etj !!!


Ju kisha lutur qe kush ka qasje ne kerkime shkencore gjuhesore e krahasuese, te flase me GJUHEN E ARGUMENTEVE e FAKTEVE MATERIALE per studime ne fushen e gjuhesise!!! (
Ju falemnderit!!!


*******Reana, mori si kuote keshtu: ''
ILLIRISHTJA TRUNGU I INDOEUROPIANISHTES, prej saj e moren sllavet.çfare moren sllavet konkretisht ne kete kuote, mos i prekni kuotet, por siellni te plota kur eshte ne pyetje nje çeshtje faktike!