PDA

View Full Version : Xhumaja - festa e javės


at|n|
23-07-05, 10:12
selam aleikum we rahmetullah

1. Dispozitat e namazit tė xhumasė - nė bazė tė Kur’anit dhe sunnetit, page

2. Cilėsitė e ditės sė xhumasė,

3. Pasojat e rėnda tė lėshimit tė namazit tė xhumasė,

4. Obligimi i larjes dhe porosia e parfumosjes dhe pėrdorimi i misvakut pėr nder tė namazit tė xhumasė,

5. Tė pėrcjellurit e shpeshtė tė salavateve Pejgamberit, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, nė ditėn e xhumasė,

6. Tė lexuarit e kaptinės “el-Kehf” nė ditėn e xhumasė,

7. Obligimi i faljes sė namazit tė xhumasė,

8. Koha e namazit tė xhumasė ėshtė koha e namazit tė drekės,

9. Mendimi i ulema-sė islame lidhur me ēėshtjen e obligimit tė pranishėmve gjatė kohės sė hytbes,

10. Shkurtimisht lidhur me bisedėn gjatė hytbes,

11. Vlera e veprimit tė atyre qė e pėrcjellin hytben nė heshtje,

12. Imami nuk duhet t’i ngritė duart pėr dua kur ėshtė nė minber,

13. Obligimi i faljes sė tehijjetul-mesxhidit edhe pėrkundėr faktit qė imami ndodhet nė minber,

14. Gabimet qė i bėjnė muslimanėt ditėn e xhumasė dhe tė cilėt shkaktojnė humbjen e sevapit tė kėsaj dite mubarek,

15. Gabimet e imamit nė minber para, gjatė dhe pas hytbes,

16. Sunnetet e hytbes,

17. Qortimi i gėrshetimit tė gishtrinjve gjatė shkuarjes nė mesxhid,

18. Cilėsitė e ditės sė xhumasė,

19. Preferimi i faljes sė nafiles para ezanit tė xhuma namazit dhe mosekzistimi i faljes sė sunnetit tė xhumasė pas ezanit pėr namazin e xhumasė,

20. Kush arrin nė rekati e dytė tė namazit tė xhumasė nuk duhet ta falė namazin e drekės,

21. Kush arrin nė mesxhid gjatė hytbes, duhet t’i fali dy rekate tehijjetul-mesxhid,

22. Falja e sunnetit pas namazit tė xhumasė,

23. Si tė veprohet kur dita e bajramit pėrputhet mė ditėn e xhumasė,

24. Literatura,

25. Pėrmbajtja.

at|n|
23-07-05, 12:35
Dispozitat e namazit te xhumase ne baze te Kur'anit dhe sunnetit

Pas hixhres nga Mekka ne Medine, Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, nxitoi t'ua mesoje muslimaneve fene e re dhe tu sqaronte per parregullsine e disa veprimeve te tyre te cilet ata zakonisht i praktikonin ne xhahilij et, e te cilet ishin ne kundershtim me besimin islam. Duke asgjesuar vleren e veprimeve te xhahilijetit, islami muslimaneve u ofroi zevendesim me dispozitat dhe festat islame. Shembull tipik per kete jane bajrami i Ramazanit (fiter Bajrami) dhe Kurban-bajrami. Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, i kishte hasur banoret e Medines se si ne dy ditet e caktuara i festonin ngadhnjimet e tyre te hershme xhahilike duke i evokuar ato. Me te pare kete, Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, deklaroi: "Allahu keto dy dite ua ka zevendesuar me me te mire se keto, ato Jane bajrami i Ramazanit dhe Kurban-bajrami." (Ebu Davudi)
Ne kete menyre Allahu, xhele shanuhu, ditet e argetimit te shfrenuar te shejtanit, muslimaneve ua zevendesoi me ditet ne te cilat ata, te lumtur per shkak te permbushjes se perulesise se tyre ndaj Tij, e madherojne, e falenderojne dhe kerkojne falje prej Tij.
Prandaj, na muslimanet i kemi tri festa te cilat i festojme. Dy prej tyre i festojme vetem nje here ne vit, ndersa i treti perseritet ydo jave. Kjo eshte dita e xhumase, dite te cilen na muslimanet e festojme ydo jave. Allahu, xhele shanuhu, muslimaneve ua ka percaktuar kryerjen e pese namazeve gjate dites dhe nates. Ne fund te javes na muslimanet tubohemi qe te gjithe se bashku ne diten e xhumase ta kurorezojme perulesine ndaj Allahut, xhele shanuhu, kur e kryejme namazin e xhumase se bashku, dhe kjo eshte arsye tejet me rendesi qe kjo dite per ne te jete feste javore. Diten e xhumase Allahu, subhanehu we te'ala, e ka persosur krijimin e ydo gjeje te gjalle. Ne kaptinen Kaf, Allahu i Madheruar thote: "Ne krijuam qiejt e token dhe gjithfka ka ndermjet tyre brenda gjashte ditesh dhe Nuk ndiem lodhje" (50:38).
Duke kometuar kete ajet ulema-ja islame thone se Allahu, xhel-le shanuhu, krijimin e ka filluar te dielen dhe e ka perfunduar te premten, diten e xhumase, kur e krijoi Ademin, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Ne diten e xhumase, Ademi eshte futur ne Xhennet, te premten eshte nxjerrur prej tij, dhe te premten do te shkaterrohet dynjalleku dhe yasti i premtuar do te filloje kete dite.
Dita e xhumase eshte specifike per shkak se ne te kryhet namazi i xhumase dhe se muslimanet tubohen qe nje here ne jave te gjithe se bashku, duke madheruar Allahun, xhele shanuhu, ta degjojne hytben e xhumase ne te cilen imami i ceke problemet me te theksuara te shoqerise islame dhe i keshillon njerezit se duke ndjekur sunnetin e Pejgamberit, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, te gjejne zgjidhje per problemet e tyre dhe qe, ruana Zot, te mos kerkojne zgjidhje jashte dispozitave te Allahut. Prandaj eshte e ndaluar qe dita e xhumase te kalohet ne agjerim, siy eshte e ndaluar te agjerohet ne ditet e bajramit te Ramazanit ose Kurban-bajramit, meqe ato jane festa islame.
Allahu, xhel-le shanuhu, muslimaneve ua ka caktuar festat pas perfundimit te ibadeteve ndaj Tij. Pas agjerimit njemujor vie Bajrami, d.m.th., festa ne te cilen na e festojme permbushjen e ibadetit tone ndaj Atij Lavdiplotit. Pas ceremonive te mundimshme te haxhit, vie festa e Kurban-bajramit me te cilin kurorezohet ibadeti ne muajin dhul-hixhxhe. Rasti i njejte eshte edhe me diten e xhumase, kur ne fund te ydo jave e festojme bindjen tone ndaj Allahut te Madheruar gjate javes vijuese. Prezentimi ne namazin e xhumase ka ngj ashmeri te medha me prezentimin e haxhinjve ne haxh. Se'id b. Musejebi, rahimehullah, thot: "Me shume deshiroj te prezentoj ne namazin e xhumase, se ne kryeljen vullnetare te haxhit!" Gjithashtu kush ngutet me shkurj en e tij ne namazin e xhumase, eshte sikur te kete therrur kurban per hir te Allahut, xhele shanuhu, varesisht nga koha kur eshte nisur ne kryerjen e namazit te xhumase. Nga Ebu Hurejre, radi All-llahu anhu, transmetohet qe Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Kush pastrohet te premten ashtu sir; pastrohet pas aktit seksual, e pastaj niset ne xhami ne oren e pare te mengjesit, i llogaritet shperblim sikur te kishte therrur kurban nje deve, kush niset ne oren e dyte sikur te kishte jlijuar nje lope, kush niset ne oren e trete sikur te kishte jlijuar nje dash me brire, kush niset ne oren e katert sikur te kishte jlijuar nje pule, e kush niset ne oren e peste, i llogaritet sikur kajlijuar nje veze ... " (Buhariu)
Prezentimi i rregullt ne namazin e xhumase terheq pas vete fshirjen e mekateve gjate javes se kaluar me kusht qe te mos behen mekate te medha. Pejgamberi, sallall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Pese namazet ditore, prej xhumase deri ne xhuma, prej ramazanit ne ramazan, i shlyejne mekatet nese njeriu i largohet mekateve te medha." (Muslimi)
Ne musnedin e imam Ahmedit, rahimehullah, eshte nje hadith ne te cilin Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, lidhur me diten e xhumase deklaron: "Ajo te Allahu eshte me e r;mueshme se bajrami i Ramazanit dhe Kurban-bajrami. "
Mu'minet edhe ne Xhennet do t'i kene festat e veta. Keto jane ditet kur ata do ta vizitojne Zoti e vet. Kjo eshte dita e xhumase. Atehere Allahu, xhele shanuhu, do t'i nderoje dhe do t'u shfaqet dhe ata do ta shikojne fYtyren e Tij fisnike. Kjo do te jete shperblimi me i mire per ta ne Xhennet dhe nuk mund t'u ndodhe asgje me e mire. Te shikuarit e fytyres se Tij eshte permendur ne Kur'an si shperblimi me i mire: "Atyre qe bejne vepra te mira, u takon e mira (xheneti) e edhe me teper (e shohin Allahun). Fytyrat e tyre nuk i mbulon pluhuri i zi as nenfmimi, ata jane banues te xhennetit, aty jane pergjithmone" (10:26).
Nga Suhejbi, radi All-llahu anhu, transmetohet se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Kur xhenetlinjte te hyjne ne Xhennet, Allahu, 'azze we xhele, do tu thot: (:4 deshironi tua shtoj (shperblimin)?" Ata do te pergjigjen: "Valle nuk na ke ndritur fytyrat, valle nuk na Jute ne Xhennet, valle nuk na ke ruajtur nga Xhehenemi?" Atehere Allahut do ta ngrite perden prej Tij dhe xhenetlinjve nuk do tu jepet asgje me e bukur se te shikuarit e Fytyres se Tij." Pastaj Pejgamberi, sal-lallllahu alejhi ve sel-lem, recitoi: "Ata te diet bejne vepra te mira i pret shperblimi, dhe me shume se !qo ... " (Muslimi)
Ato dite te cilet ishin festa per mu'minet ne dynjallek, po ato dite do te jene festa edhe ne Xhennet. Ata keto dita do te tubohen kur i shfaqet Zotit i tyre. Prandaj dita e xhumase eshte quajtur edhe me shume se Igo d.m.th., dite ne te cilen Ai do t'u shfaqet banoreve te Xhennetit. Arabet joislamik gjithashtu e quanin edhe dite te arabizmit.

at|n|
26-07-05, 10:07
Cilesite e dites se xhumase

Nga Ebu Hurejre, radi All-llahu anhu, transmetohet se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Dita me e mire ne te cilen ka lindur Dielli eshte dita e xhumase; ate dite eshte krijuar Ademi, ate dite eshte futur ne Xhennet dhe ate dite ka dalur prej tij". (Muslimi).
Gjithashtu nga Ebu Hurejre, radi All-llahu anhu, transmetohet edhe se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka deklaruar: "Ne diten e xhumase meleket qendrojne ne dyert e ēdo xhamie dhe i regjistrojne nje nga nje (emrat e atyre qe shkojne ne namazin e xhumase). Kur imami te ngjitet ne minber, ata i mbyllin librat dhe shkojne te marrin pjese ne te permendurit e Allahut. Ai i cili shkon me heret ne xhuma, eshte sikur ta kete therurr nje deve, pastaj ai pas tij sikur te kete therrur nje lope, pastaj ai pas tij sikur ta kete therrur nje dele, pastaj ai pas tij sikur ta kete therrur nje pule, ndersa ai i fundit sikur t 'i jete falur nje veze." (Buhariu dhe Muslimi)
Lidhur me shkuarjen ne namazin e xhumase Ababe b. Rifa'i rrefen: "Derisa po shkoja ne namazin e xhumase me arrit Ebu Abbasi dhe tha: "E ka degjuar Pejgamberin, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, duke deklaruar: "Kush i pluhrose kembet ne rrugen e Allahut (mendohet ne shkuarjen ne namazin e xhumase), Allahu do ta ruaj nga zjarri i Xhehenemit." (Buhariu)
Nga Ebu Hurejre, radi AlI-lIahu anhu, transmetohet se Pejgamberi, sal-lall-llahu aIejhi ve sel-Iem, ka thene: "Ne diten e xhumase meleket qendrojne ne dyert e ēdo xhamie dhe e regjistrojne nje pas nje (emrat e atyre qe shkojne per ta falur namazin e xhumase). Kur imami te ngjitet ne minber, ata e mbyllin librin dhe shkojne te marrin pjese ne te permendurit e Allahut. Ai i cili ngutet ne xhuma, eshte sikur te kete therrur nje deve, pastaj ai pas tij, sikur ta kete therrur nje lope, pastaj ai pas tij, sikur ta kete therrur nje dele, pastaj ai pas tij sikur ta kete therrur nje pule, ndersa ai i fundit, sikur t'i jete falur nje veze." (Xhema'ti, pos Ibni Maxhes)
Eshte thene se momenti i shkuarjes se hershme ne diten e xhumase filIon menjehere pas zenitit te Diellit (koha e fillimit te namazit te drekes) ndersa perfundon me qendrimin e imamit ne minber. Momenti (sahat) per te cilin ketu mendohet nuk kufizohet vetem ne sahatin te cilin na e njohim, porse me kete deshirohet te tregohet per nje periode te caktuar kohore. Ky hadith na tregon per vleren e pastrimit ne diten e xhumase dhe shkuarjes se hershme ne xhuma-namaz.
Nga Ebu Hurejre, radi AlI-lIahu anhu, transmeton fjalet e Pejgamberit, sal-lall-llahu aIejhi ve sel-lem, i cili ka thene: "Ne diten e xhumase ka nje sahat te cilin nese muslimanet e kalojne ne namaz, dhe i luten Allahut per nevojat e tyre, Allahu me te vertete do t'ua japin ate '; - atehere Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, tregoi me gishtrinj se ky sahat ndodhet ne nje periode tejet te shkurter." (Buhariu dhe Muslimi) Ne transmetimin nga Muslimi thuhet: " ... ky sahat eshte vertete i shkurter."Ne komentin e caktimit te kohes se ketij sahati ne diten e xhumase nga Ebu Burde, e ky nga babai i vet, transmetohet se e kishte degjuar Pejgamberin, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, duke thene: "Ky sahat eshte ne mes te qendrimit ulur te imamit (pas hytbes se pare) e deri me perfundimin e namazit." (Muslimi) Ibni Maxhe, Ebu Davudi dhe Nesa'iu konsiderojne se ai sahat eshte ne mes te namazit te iqindise e deri me perendimin e Diellit. Ne nje transmetim tjeter nga Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, lidhur me sahatin e permbushjes se duase, thuhet: " ... Ky eshte sahati ifundit i dites (para perendimit te Diellit)." (Ibni Maxhe)
Gjithashtu transmetohet se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka deklaruar: ne diten e xhumase ka nje rast, dhe nese muslimani brenda tij i lutet Allahut per ndonje te mire, Allahu do t'ia jape. Ky rast eshte pas iqindise." (Ahmedi) "Dita e xhumase i ka dymbedhjete sahat; nje sahat eshte ne te cilin nese muslimani i lutet Allahut, me siguri do t'i plotesohet. Kerkojeni ate sahat ne te mbaruar te vaktit te iqindise." (Nesa'iu dhe Hakimi)
Nga Selemet b. Abdurrahmani, radi All-llahu anhu, transmetohet qe as'habet e Pejgamberit, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ishin unanim qe sahati i plotesimit te duase eshte pikerisht ai rasti para perfundimit te vaktit te iqindise. ("Fet'hul-Bari" Ibni Haxher el-Askalani) Nga Ebu Musai, radi All-llahu anhu, transmetohet qe Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Ky sahat eshte ne mes te qendrimit te imamit ne minber d.m.th. ne mes dy hutbeve, e deri ne perfundimin e namazit.


P.S Kėrkoj falje per gabimet e mundshme, sepse ky liber eshte konvertuar nga .pdf ne .rtf dhe po ka gabime te shumta gjate konvertimit.

ARVANITI
28-07-05, 13:35
Fjala "xhuma", eshte fjale turke apo arabe?


Per kureshtje......

Reana
01-08-05, 01:03
Fjala "xhuma", eshte fjale turke apo arabe?


Per kureshtje......

:lol: :lol: :lol:
do ti duhet ta pyes ndonje "dijetare" me siguri...
shkon kohe, por do ta gjeje-NDOSHTA :roll:

Islam
01-08-05, 01:15
"Xhuma" ėshtė nė gjuhen arabe, dhe do tė thotė "e premte", kėtė sa pėr dijeni ė ?! ; )

at|n|
01-08-05, 11:45
Fjala "xhuma", eshte fjale turke apo arabe?


Per kureshtje......

:lol: :lol: :lol:
do ti duhet ta pyes ndonje "dijetare" me siguri...
shkon kohe, por do ta gjeje-NDOSHTA :roll:

Nese me duhet ta pyes ndonje dijetar normal se do ta pyes mirepo per fjalen "xhuma" nuk kam nevoje ta pyes aske . Une e kam nijet me ju pergjigj me gjith postimin e ardhshem te librit , vetem derisa te bej gati pjesen e ardhshme te librit. Mirepo vllau Islam u pergjigj ALlahu e shperblefte. Deri ne postimin e ardhshem .... selam alejkum we rahmetullah

at|n|

ARVANITI
01-08-05, 19:53
"Xhuma" ėshtė nė gjuhen arabe, dhe do tė thotė "e premte", kėtė sa pėr dijeni ė ?! ; )

Do te ishte me mire sikur te thuhej "e premte". Nuk do te merzitet Zoti, te jesh i sigurte per kete.

Kastri
01-08-05, 20:36
"Xhuma" ėshtė nė gjuhen arabe, dhe do tė thotė "e premte", kėtė sa pėr dijeni ė ?! ; )

Do te ishte me mire sikur te thuhej "e premte". Nuk do te merzitet Zoti, te jesh i sigurte per kete.

.......................................
.......................................


AHAHAHAHAH, ARVANITI, edhe une mendoi ashtu,se mendja po ma merr se Zoti di edhe Shqip.

Me nderime te nderuare.

the godfather
03-08-05, 23:40
Arvaniti shkruajti:

Do te ishte me mire sikur te thuhej "e premte". Nuk do te merzitet Zoti, te jesh i sigurte per kete.[/quote]
************************************************** **********

Edhe une jam i mendimit te thuhet "se po shkoj te fali "te premten",por kete shum pak njerez do ta kuptojne kete.
Te premten per cfare ta falesh te premten?
Po une po shoj te falem ne xhami "xhuman"?

Ahaaa tash te kuptova...flm.

Dua te them se ka mbetur si shprejhe kjo "xhuma",dhe nuk duhet te polemizonim kete gje aq shume.
Edhe ne shum shtete Islamike ku nuk flitet gjuha arabe,njerezit thojne se shkojme te falim "xhuman",sepse njerezit me teper dijen per "xhumane",ndersa e premte eshte e premte,frday,fritag e ne shum e shum gjuhe te tjera.

Prandaj une nuk jam i flakete pas gjuhes arabe e as angleze,cdo gjuh qe njeriu din eshte pasuri,por per mua gjuha SHQIPE eshte thesari me i madh i jetes sime.

Por edhe nese thuhet "xhuma" kur eshte koha e faljes se "xhumase" nuk ka lidhje per dic te shemtuar.Kur kalon koha e "xhumase" vete cilindo mysliman shqipetare se cfare dite eshte sot (pas faljes se "xhumase) thote e premte.

ebu Hamza
06-08-05, 21:42
Transmeton Ebu Hurejra [radijall-llahu anhu] se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

"Nė ditėn e xhuma ka njė moment nė tė cilin nėse muslimanėt e kalojnė nė namaz, dhe i luten All-llahut [subhanehu ve teala] pėr nevojat e tyre, All-llahu [subhanehu ve teala] me tė vėrtetė do t'ua japė. Atėherė Pėjgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] tregoi me gishta se kjo kohė ndodhet nė njė periudhė tejet tė shkurtėr."

--------------------------------------------------------------------------------

Falėnderimi i takon All-llahut , Atė e falėndėrojmė dhe prėj Tij ndihmė kėrkojmė, kėrkoj mbrojtje nga All-llahu prėj tė kėqiave tė vėtės dhe vėprave tona. Cilin e udhėzon All-llahu s“ka kush e drejton dhe cilin e humb All-llahu dhe s“ka kush e udhėzon nė rrugėn e Tij tė drėjtė. Dėshmoj se nuk ka tė adhuruar tjėtėr Zot tė vėrtėtė pėrveē All-llahut [subhanehu ve teala] dhe dėshmoj se Muhammedi ėshtė rob dhe i Dėrguar i Tij.

" O ju qė bėsuat kinie frikė All-llahun mė njė frikė tė denjė dhe mos vdisni po vetėm duke qenė muslimanė." [Ali Imran, 102]

" O ju njerėz kinie frikė Zotin tuaj qė u ka krijuar prėj njė veteje dhe nga ajo krijoi palėn (shoqėn) e saj, e prėj tyre dyve u shtuan shumė burra dhe gra. Dhe kinie frikė All-llahun qė me Emrin pėrbetoheni, ruajeni farefisin se All-llahu ėshtė Mbikėqyrės i juaj." [En-Nisa, 1]

" O ju bėsimtarė keni frikė All-llahun dhe thoni fjalė tė drejta. Ai ju mundėson tė bėni vepra tė mira, ju shlyen mėkatet tuaja, e kush respekton All-llahun dhe tė Dėrguarin e Tij ai ka arritur njė sukses tė madh." [El-Ahzab, 70-71]

Thėnia mė e mirė ėshtė thėnia e All-llahut [subhanėhu ve teala], kurse udhėzimi mė i mirė ėshtė udhėzimi i Muhammėdit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Veprat mė tė kėqia janė ato tė shpikurat, ēdo shpikje ėshtė bid'at dhe ēdo bid'at ėshtė lajthitje nga rruga e vėrtetė, e ēdo lajthitje pėrfundon mė xhehennem.

Lexues tė ndėruar, nė kėtė fletushkė nė pika tė shkurtėra do tė njiheni me veēoritė, vlerat dhe dispozitat e shumta pėr Ditėn e Xhuma. Por para se tė filloj t'i tregoj kėto pika, tė njihemi shkurtimisht me festat e muslimanėve. Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] pas hixhretit nga Mekja nė Medine mori dhe filloi t'ua mundėsoj muslimanėve dhe t“u sqaronte pėr parregullsinė e disa veprimeve tė tyre te cilat zakonisht ata i praktikuan ne xhahilijjet, e tė cilėt ishin nė kundėrshtim mė besimin islam. Duke asgjėsuar vlerėn e veprimeve tė xhahilijetit, lslami muslimanėve u ofroi zėvendėsim me dispozitat dhe festat e lslamit. Shembuj tipik pėr kėtė janė Bajrami i Ramazanit (Fitėr-Bajramit) dhe Kurban Bajrami. Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lemJ i kishte hasur besimtarėt e Medines se si nė dy ditėt e caktuara i festonin ngadhnjimet e tyre tė xhahilijetit duke i pėrkujtuar ato. Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] me tė parė kėtė deklaroi dhe tha:

"All-llahu kėto dy ditė ua ka zėvendėsuar me mė tė mira se kėto, ato janė Bajrami i Ramazanit dhe Kurban Bajrami."
[Ebu Davudi]

Tė nderuar lexues, nė kėtė mėnyrė All-llahu [subhanehu ve teala] ditėt e argėtimit tė shfrenuar tė shejtanit, muslimanėve ua zėvendėsoi me ditėt, me tė cilat ata tė lumtur pėr shkak pėrmbushjes sė pėrulėsisė ndaj All-llahut [subhanehu ve teala], e madhėrojnė, e falėnderojnė dhe kėrkojnė falje prej Tij. Prandaj, lexues tė nderuar, ne muslimanėt i kemi tri festa tė cilat i fėstojmė. Dy prej tyre i festojmė njė herė nė vit, ndėrsa e treta pėrsėritet ēdo javė, kjo ėshtė Dita e Xhuma. Ditė tė cilėn muslimanėt e festojnė ēdo javė.

All-llahu [subhanehu ve teala] musimanėve ua ka pėrcaktuar kryerjen e pesė namzeve gjatė ditės dhe natės. Nė fund tė javės, ne muslimanėt tubohemi tė gjithė sė bashku, ditėn e xhuma ta kurorėzojmė dhe ta festojmė pėrulėsinė ndaj All-llahut [subhanehu ve teala], duke e kryer namazin e xhumasė sė bashku, dhe kjo ėshtė arsye tejet me rėndėsi qė kjo ditė pėr ne tė jetė festė javore.


VEĒORITE E DITĖS SĖ XHUMA

-Nga veēoritė e kėsaj dite ėshtė se kjo ditė feste pėrsėritet ēdo javė, dhe nė kėtė ditė ėshtė i ndaluar agjėrimi tek, d.m.th. agjėrimi vetėm ditėn e xhuma. Transmetohet nga Pėjgambėri [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] se ka thėnė:

"Me tė vėrtetė dita e xhumasė ėshtė ditė feste, dhe ditėn e festės mos e bėni ditė agjėrimi pėrveē nėse ia bashkangjet njė ditė para ose pas."
[Transmeton Ahmedi me sened sahih]

- Veēori e ditės sė xhuma gjithashtu ėshtė edhe leximi i sures Sexhde dhe Insan nė namazin e sabahut, sepse Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i ka lėxuar nė kėtė ditė siē transmeton Buhariu.

- Veēori e ditės sė xhuma ėshtė shpejtimi sa mė herėt pėr nė xhami dhe larja (gusli). Pejgambėri [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] thotė:

"Kush lahet (mėrr gusul) ditėn e xhuma, pastaj shkon nė xhami ėshtė sikur tė ketė therur njė devė (kjo ėshtė nė kohėn e parė), pastaj kush shkon nė kohėn e dytė ėshtė sikur tė ketė therur njė lopė dhe kush shkon nė kohėn e trėtė sikur tė ketė therur njė dash dhe kush shkon nė kohėn e katėrt ėshtė sikur tė ketė therur njė pulė e ai qė shkon i fundit, pra nė kohėn e pestė ėshtė sikur tė ketė falur njė ve. Kur tė del imami prezėntojnė melaiket dhe dėgjojnė pėrmėndjen e All-llahut [subhanehu ve teala]"
[Transmeton Buhariu]

Sqarim i hadithit
Momenti i shkuarjes sė hershme nė ditėn e xhuma fillon menjėherė pas zenitit tė diellit (kohės sė fillimit tė namazit tė drekės), ndėrsa pėrfundon me qėndrimin e imamit nė mimber. Po ashtu koha pėr tė cilėn mendohet nuk kufizohet vetėm nė kohėn nė tė cilėn ne e njohim, porse me kėtė dėshirohet tė tregohet pėr njė periudhė tė caktuar kohore.

- Nga veēoritė e ditės sė xhuma ėshtė se nė tė ka njė kohė nė tė cilėn All-llahu [subhanehu ve teala] i pėrgjigjėt lutjes sė besimtarit. Transmeton Ebu Hurejra [radijall-llahu anhu] se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

"Nė ditėn e xhuma ka njė moment nė tė cilin nėse muslimanėt e kalojnė nė namaz, dhe i luten All-llahut [subhanehu ve teala] pėr nevojat e tyre, All-llahu [subhanehu ve teala] me tė vėrtetė do t'ua japė. Atėherė Pėjgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] tregoi me gishta se kjo kohė ndodhet nė njė periudhė tejet tė shkurtėr."

- Prej veēorive tė ditės sė xhuma ėshtė edhe tė pėrcjellurit e shpeshtė tė salavateve Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Thotė Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]:

"Dita mė e zgjedhur e javės ėshtė dita e xhuma. Pėrpiquni qė nė kėtė ditė tė mė pėrcjellni sa mė shumė salavate ngase ato salavate do tė mė prezentohen." Tė pranishmit e pyetėn: " O Pejgamber i All-llahut, si do tė prezentohet, kur trupi yt atėhere do tė jetė i shndėrruar nė pluhur?" Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] tha: " All-llahu ia ka ndaluar tokės t'i dėmtojė trupat e pejgamberėve tė All-llahut."
[Ebu Davudi dhe Nesaiu]


- Gjithashtu nga veēoritė e ditės sė xhuma ėshtė leximi i sures Kehf, natėn e xhuma ose ditėn e xhuma. Transmetohet prej Seid el-Hudriut se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

"Kush e lexon kaptinėn Kehf ditėn e xhuma, do ta ndriēojė drita (nuri) mes dy xhumave."
[Hakimi]

- Po ashtu nga veēoritė e ditės sė xhuma ėshtė se mu kėtė ditė do tė bėhet kijameti. Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] thotė:

" Nuk do tė bėhet kijameti pėrveē sė ditėn e xhuma..."
[Muslimi]

Kėto ishin disa veēori me tė cilat dallohet dita e xhuma. E pėr vlerėn e kėsaj dite gjithashtu do tė pėrmendim disa fjalė tė Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]

VLERA E DITĖS SĖ XHUMA

Nga vlera e ditės sė xhuma ėshtė shkuarja nė kėmbė dhe mė herėt nė xhami. Transmetohet prej Eus bin Eusit [radijall-llahu anhu], se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

" Kush pastrohef ditėn e xhuma dhe rregullohet sa mė mirė qė ėshtė e mundshme, dhe shpejton sa mė herėt qė ėshtė e mundshme, e shkon nė kėmbė e jo duke kalėruar, pastaj i afrohet imamit, e pėrcjell hutbėn me vėmėndje pa kurrfarė lėvizje tė palejueshme (mė gjymtyrė ose me gojė) do tė ketė shpėrblim sikur tė jetė falur tėrė vitin."
[Ahmedi dhe Ebu Davudi]

Nga vlerat e ditės sė xhuma ėshtė se All-llahu [subhanehu ve teala] ia fal robit tė vet mėkatet qė i ka bėrė ndėrmjet dy xhumave. Transmetohet nga Selman el-Farisiu [radijall-llahu anhu] se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

"Kush lahet ditėn e xhuma dhe pastrohet sa mė mirė qė ėshtė, i lyen flokėt me vaj ose parfumoset, pastaj shkon dhe nuk i ndan dy vetė (nė saff), pastaj fal atė qė i ėshtė pėrcaktuar, pastaj hesht deri sa imami e mbaron hutbėn, i falet ajo qė e ka bėrė ndėrmjet kėsaj dhe xhumasė sė kaluar."
[Buhariu]

Nga hadithėt e lartėpėrmėndura mund tė pėrfundohet, qė sevabi i namazit tė xhumasė ėshtė shumė i madh. Kush e praktikon atė qė e ka praktikuar Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] nė namazin e xhumasė ka kėto sevabe:

- Pėr ēdo hap tė bėrė deri nė xhami, besimtari ka sevab sikur tė ketė falur dhe agjėruar tėrė vitin.
- Ai i cili shkon mė herėt nė xhami, pėr namazin e xhumasė, ka shpėrblim sikur tė kishtė thėrur kurban madhėsia e tė cilit varet nga shpejtimi i tij nė xhami.
- Mėkatet ndėrmjet dy xhumave falen.
- Melekėt ua shėnojnė falėsve sevabet pėr shkak tė kryerjes sė namazit tė xhumasė.DISPOZITAT E SHERIATIT PĖR NAMAZIN E XHUMASĖ

Dispozita ė ditės sė xhuma ėshtė farz ajn (obligim pėrsonal) pėr ēdo besimtar tė menēur dhe moshėrritur, me pėrjashtim tė robit, gruas, fėmijės, tė sėmurit dhe udhėtarit.
Nėse dita e xhuma bie nė po tė njėjtėn ditė me festėn e Bajramit, dispozita e sheriatit ėshtė si vijon. Transmetohet nga Ebu Hurejra [radijall-llahu anhu] se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė:

" Nė kėtė ditė janė pėrputhur dy festa, dhe kush dėshiron mund tė mos e fal xhumanė, ne do t'i bashkojmė (Bajramin dhe xhumanė me vetėm njė namaz nė kohėn e namazit tė Bajramit)"
[Transmetojnė Hakimi dhe lbni Maxhe]

Imam Sheukani konsideron se duhet falur xhumanė, edhe pėrkundėr asaj se e ka falur namazin e Bajramit, mirėpo ai gjithashtu konsideron se lejohet mosfalja e namazit tė xhumasė atė ditė. Ai qė e shqyrton nė mėnyrė studioze kėtė ēėshtje do tė shohė se ata qė nuk e kanė falur namazin e Bajramit janė tė obliguar tė falin namazin e xhumasė, e nėsė kėtė nuk e arrijnė, p.sh. pėr shkak tė mosardhjės sė imamit, atėhėrė duhet ta fal namazin e drekės.

Dispozita e sheriatit pėr atė qė arrin nė rekatin e dytė nė namazin e xhumasė, ėshtė si vijon: Kush arrin njė rėkat tė namazit tė xhumasė, ai e ka arritur tėrė namazin e xhumasė, e kush arrin mė pak se njė rekat ai duhėt tė falė katėr rekatė (farz) tė drekės. Nga ibni Umeri [radijall-llahu anhu] transmetohet se Pejgambėri [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka hėnė:

" Kush arrin njė rekat tė namazit tė xhumasė dhe tė ndonjė namazi tjetėr le ta falė edhe rekatin tjetėr, ngase namazi i tij ėshtė nė regull."
[Nesai, lbni Maxhe dhe Darekutni]

Pra, lėxuės tė nderuar me kėtė hadith tė Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] dėshmohet se, ai i cili arrin rekatin e dytė tė namazit tė xhumasė ka arritur tėrė namazin e xhumasė, edhe pėrkundėr faktit se ai nuk ka prezentuar nė hutbe.

Ēfarė duhėt falur pas xhumasė?
Pas namazit tė xhumasė ėshtė sunnet tė falen katėr rekatė. Argument pėr kėtė ėshtė hadithi qė transmeton Ebu Hurejra [radijallahu anhu] prej Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i cili ka thėnė:

"Kur dikush prej jush e falė namazin e xhumasė, pas kėsaj le t'i falė katėr rėkate."
[Muslimi]

Kėto katėr rėkatė duhėt falur dy nga dy, ngase Pejgambėri [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] thotė:

"Nafilja (namazi vullnetar) ėshtė dy nga dy."
[Ebu Davudi dhe lbėn Hibbani]

Gjithashtu kėto katėr rekate, duhet tė falėn nė kėtė mėnyrė, pra dy nga dy, ashtu qė bidatxhinjtė tė mos mendojnė se ky ėshtė namazi i drekės. Ky namaz vullnetar mund tė falet edhe nė shtėpi, sepse edhe kjo ėshtė praktikė e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]

ETIKA E HATIBIT (LIGJĖRUĖSIT)

Prej etikės sė hatibit nė ditėn e xhuma ėshtė: t'ju jep selam besimtarėvė kur tė hip nė mimber dhe tė drejtohet me fytyrė kah ata.

-Transmetohet nga Atau se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] kur hipte nė mimber drejtohej me fytyrė kah xhemati dhe thoshte Es-selamu alejkum. [tran. Abdurrezaku]

Po ashtu nga edebi (etika) e hatibit ėshtė tė ulet nė mimber para hutbes (fjalimit). Transmetohet prej Muhammed ibėn Omėr ibėn Alij se Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ditėn e xhuma me tė hipur n ė mimber ėshtė ulur, dhe pasi qė ėshtė ulur, muezini e ka dhėnė Ezanin. Pasi qė ka mbaruar ezani Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka filluar hutben. Pas hutbes sė parė ėshtė ulur, pastaj ėshtė ngritur dhe ka mbajtur hutben e dytė.

Mendimi i imam Ebu Hanifes, Malikut, Evzaiut dhe imam Ahmedit ėshtė se biseda gjatė hutbes ėshtė e ndaluar. Ata kėtė mendim e argumentojnė me fjalėt e All-llahut [subhanehu ve teala]:

"Kur lexohėt Kur'ani ju dėgjonie atė (me vėmėndje) dhe heshtni nė nėnyrė qė tė fitoni mėshirė"
[A'raf: 204]

Gjithashtu kėtė mėndim e argumentojnė me hadithin e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i cili thotė:

" Nėse njeriu shokut tė vet afėr tij i thotė hesht, do tė gabonte dhe do ta humbte shpėrblimin e xhumasė."
[Buhariu dhe Muslimi]

Po ashtu edhe hadithi tė cilin e transmeton Ebu Derdaja [radijall-llahu anhu] nė tė cilin thuhet:

" Ditėn e xhuma kam hyrė nė mesxhid tė Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel*lem], dhe ai duke qenė nė hutbe filloi kaptinėn Et-Teube, dhe mė pyeti Ubejj ibėn Ka'bi kur ėshtė shpallur kjo sure? Ubejji nuk mu pėrgjigj nė pyetje. Kur pėrfunduam namazin e pyeta pėrse nuk mu pėrgjigje? Ai mė tha: ti sot, ke humbur shpėrblimin e namazit tėnd. Unė lidhur me kėtė e pyeta Pejgamberin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i cili mė tha: Ubejji ka thėnė tė vėrtėtėn."
[Bejhakiu]

DISA FJALĖ PĖR BISEDĖN GJATĖ HUTBES

- Ndalohet biseda kur imami ėshtė nė mimber.

- Kush hyn nė xhami derisa imami mban hutben nuk i lejohėt tė jap selam. Mirėpo nėse dikush edhe pėrkundėr kėsaj jep selam ėshtė lėnė zgjidhja qė t'i pėrgjigjėt me shenjė ose tė mos i pėrgjigjet fare ose t'i pėrgjigjet me selam nė vėte e jo me zė.

- Kur hatibi e pėrmend emrin e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel*lem], dėgjuesit i lejohet qė tė dėrgojė salavatė nė vete.

- Kur dikush tėshtitėt gjatė kohės sė hutbes, i lejohet atij tė pėrmend All-llahun [subhanehu ve teala] nė vete.

- Kur hatibi pėrmend ajete qė bėjnė fjalė pėr Xhehennemin, dėgjuesit i lejohet qė tė kėrkojė mbrojtjė nga zjarri, e po ky rregull vlen edhe pėr istigfarin (kėrkimin e faljes).

- Nėse hatibi bėn dua lejohet qė dėgjuesi nė vete tė thotė Amin.

- Ėshtė e lejuar biseda gjatė kohės sė hutbės nė rast tė shpėtimit tė njėriut tė verbėr, tėrheqjes sė vėrejtjes nga gjarpėri, akrepi, zjarri ose diē tjetėr nė xhami nė mėnyrė qė tė eliminohet dėmi.

ETIKA E ULJES NĖ XHAMI DITĖN E XHUMA

- Para se tė ulemi nė xhami e kemi obligim qė tė falim dy rekate tehijjetul mesxhid. Argument pėr kėtė ėshtė fjala e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] tė cilėn e transmeton Ebu Katade ku thotė:

" Nėsė ndokush prej jush hyn nė xhami le tė mos ulet pėrderisa t'i falė dy rekatė."
[Buhariu dhe Muslimi]

Po ashtu transmetohet prej Xhabir ibėn Abdull-llahut [radijall-llahu anhu] i cili thotė:

" Derisa Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] mbante hutben e xhumasė, erdhi njė njeri tė cilin e pyeti Pejgambėri [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]: a je falur? Ai tha: jo. Ngritu dhe falu, tha Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]"
[Buhariu dhe Muslimi]

Ky hadith paraqet dėshmi tė qartė se ai qė vonohet nė namazin e xhumasė dhe hyn nė xhami gjatė mbajtjes sė hutbes, ėshtė i obliguar tė falė dy rekate edhe pėrkundėr faktit se ēdo aktivitet gjatė hutbes ėshtė i ndaluar.

- Tė ulemi aty ku gjejmė vend tė lirė.

- Mos t'i kalojmė njerėzit nė saffe dhe mos t'i shqetėsojmė ata.

- Tė mos ia kthejmė hatibit shpinėn ose krahun derisa ai ėshtė nė mimber, ndėrsa hutbeja ėshtė duke u zhvilluar.

DISA GABIME QĖ I BĖJNĖ IMAMĖT PARA, GJATĖ DHE PAS HUTBES

Prej gabimeve tė imamit mund t'i pėrmendim:

- Zgjatja e hutbes dhe shkurtimi i namazit, kurse sunnet ėshtė pikėrisht e kundėrta.

- Duaja e imamit menjėherė pas ngjitjes sė tij nė mimber me duar kah kibla, dhe duke ia kthyer shpinėn xhematit dhe mospėrshėndetja e tij me selam, qė ėshtė nga sunneti. Shejhul-Islam ibnu Tejmijje rahimehull*llah thotė:

" Duaja e imamit pas ngjitjes sė tij nė mimber nuk ka kurrfarė baze nė sunnet".

- Mospėrfillja dhe lėnia anash e hutbes sė Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] qė zakonisht fillonte me fjalėt: Innelhamdel-lilahi nahmeduhu ve nesteinuhu ve nestegfiruhu...dėri nė fund.

- Prej gabimeve evidente ėshtė edhe pėrfundimi i shpejtė i hutbės sė dytė.

- Ngjitja e ngadalshme e imamit nė mimber, zbritja e tij nga mimberi si dhe leximi i disa duave tė posaēme gjatė kėtij veprimi dhe ngritja e duarve kah kibla para hipjes nė mimber nga ana e disa imamėve (All- llahu i udhėzoftė), qė nuk transmetohen nga Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]

Pėr ngritjėn e duarve nga ana e imamit gjatė duasė, Shejhul-Islam ibėn Tejmijje thotė:

" Ėshtė e ndaluar qė imami t'i ngrit duart gjatė hutbes, ngase Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] gjatė duasė nė hutbe e ka lėvizur vetėm gishtin tregues tė dorės sė djathtė."

- Prėj gabimevė qė bėhen ėshtė edhe ngritja e duarve nga ana e xhematit kur imami bėn dua nė hutbe. Thotė ibnu Abidin rahimehull*llah, jurist i shkollės hanefite:

" Nėse e bėjnė kėtė atėherė kanė gabuar''
[Hashjetul ibni Abidin 1/768]

- Pėr ngritjen e duarve nė dua gjatė kohės sė qėndrimit tė imamit ulur midis dy hutbeve, Rashid Rida thotė:

" Ngritja e duarve nė dua gjatė kohės sė qėndrimit tė imamit midis dy hutbeve nuk ka kurrfarė baze nė sunnetin e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Pra, xhemati duhet tė bėjė dua nė vete dhe tė mos pengojė ndėrmjet vete si dhe nuk duhet t'i ngrit duart. Kush vepron ndryshe nuk vepron sipas sunnetit tė Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], porse ata e kundershtojne sunnetin e tij, dhe mė mirė ėshtė qė gjatė hutbės tė dėgjojnė dhe mendojnė rreth pėrmbajtjes sė saj. Ky veprim i gabuar (ngritja e duarve) ėshtė risi (bidat)."

- Prej gabimeve qė bėhen ėshtė edhe falja e namazit tė drekės pas namazit tė xhumasė. Kurse mė drejtė ėshtė qė namazi i drekės tė mos falet, sepse kėshtu ka vepruar Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] dhe gjeneratat e para (selefus-salih)

Lusim All-llahun [subhanehu ve teala] qė kėto fjalė t'u bėjnė dobi tė gjithė muslimanėve dhe tė njihen sa mė mirė me ditėn e xhuma- festėn e javės, me dispozitat, vėēoritė, etikėn e kėsaj dite dhe tė praktikojnė atė qė ka bėrė Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] dhe gjeneratat e para (selefus-salih) ditėn e xhuma. Tė largohen nga ato vepra tė cilat nuk i ka bėrė Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] dhe gjeneratat e para se pėrndryshe ēdo vepėr qė nuk e ka bėrė Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ėshtė bidat, kurse ēdo bidat shpie nė humbje e ēdo humbje pėrfundon nė zjarr. Lus All-llahun [subhanehu ve teala] qė kėtė punė ta bėjė tė sinqertė pėr hirė tė Tij dhe tė gjithėvė tė na udhėzojė qė tė vėprojmė nė pajtim me Kur'anin e Madhėruar dhe Sunnetin e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. All-llahu mė sė miri e din qėllimin, Ai neve na mjafton dhe ėshtė mė i miri Mbėshtetės.

Lutja jonė e fundit ėshtė: Falėnderimi i takon vetėm All-llahut, Zotit tė botėve.