PDA

View Full Version : PERGOJIMI


ebu Hamza
17-08-05, 12:18
PERGOJIMI

Aktualisht shikojme se shume besimtar kryejne ritet dhe detyrat e fese siç jane te urdheruara nga Allahu xh.sh, falin namazin, japin zekatin, agjerojne Ramazanin, respektojne normat baze te besimit Islam, por kane boshlleqe nga ana e edukimit dhe pastrimit shpirteror. Kjo vjen ose nga mungesa e mirefillte e literatures Islame apo nga neglizhimi yne ne kete fushe. Ne mesin tone shikojme se jane perhapur shume semundje te rrezikshme qofshin keto te brendshme si hipokrizia, smira, arroganca, kopracia, ndjekja e epsheve dhe dashuria per kete bote, apo semundje te jashtme si padrejtesia, genjeshtra, pergojimi, mashtrimi, ofendimi, te cilat s’ka dyshim se i shkaterrojne bazat dhe themelet e shoqerise Islame te ngritura mbi moralin dhe virtytet me te larta e me te pastra qe mund te egzistojne. Eshte e natyrshme qe cdokush per tu mbrojtur nga e keqja para se gjithash duhet ta njohe ate me qellim qe ta menjanoje.Pergojimi eshte nje ves shume i ulet; feja, logjika e shendoshe dhe mbare shoqeria e urren ate. Por perkufizimin me te sakte te ketij vesi e pasqyron hadithi i meposhtem:

Transmetohet nga Ebu Hurejre ra se i Derguri i Allahut sa i ka takuar shoket e tij dhe iu ka thene: “A e dini se c’eshte pergojimi?" Sahabet u pergjigjen , Allahu dhe i derguari i Tij e dine. Ai tha: "Ta permendesh per vellain tend ate qe ai e urren." I thane, "E nese eshte e vertet ajo cka thuhet per te?" Ai tha "Ne qofte se eshte e vertete ajo cka thua, ti e ke pergojuar, e nese jo, ti ke shpifur per te“. (Transmeton Muslimi)

Duke u nisur nga ky hadith ne si besimtar na del si detyre qe ti ruajme gjuhet tona, e mos ti perlyejme ato me thashetheme, me fjale dhe vepra boshe e te mos ofendojme cilindo me to.Te pergojosh dmth te permendesh me ulje cilesite, atributet dhe vetite e vellait (motres) tende qofte kjo ne tiparet e trupit, te prejardhjes, te nderit, te fese, te veprave apo te fjaleve dhe cka lidhet me te personalisht duke i thene qenka i shkurter, i verber, i zi , i ndyre, i pacipe , koprac, genjeshtar, mashtrues, zullumcare dhe jo i denje ndaj rruges se besimit etj.Per gjuhen, Profeti saws ne nje hadith citon "Kur zgjohet biri i Ademit te gjitha gjymtyret i nenshtruohen gjuhes dhe i thone asaj "Ki frike e nderoje Allahun per ne, sepse ne jemi te lidhur me ty, nese ti flet drejte atehere edhe ne jemi ne te drejte, e nese ti devijon edhe ne devijojme".Imam el- Kurtubi ra percjell mendimin e te gjithe dijetareve Islam, te cilet normalisht miratojne qe pergojimi eshte i ndaluar (haram) dhe e numerojne ate nder mekatet me te medha. Kur’ani ne disa ajete te tij e paraqet pergojimin te ndaluar dhe ves shume te shemtuar. Allahu xh.sh thote: "E mos pergojoni njeri tjetrin, a deshiron ndokush te haje mishin e vellait te vet te vdekur ? Ate e urreni e pra kini frike ndeshkimin e Allahut…” (Kur'an, 49:12)Jane te shumta hadithet e Profetit qe flasin per pergojimin si gjest te shemtuar dhe veprim degradues per besimtarin. Nga Enesi ra transmetohet se i Derguari i Allahut saws ka thene: "Kur u ngjita ne Miraxh kalova prane nje populli me thonje prej bakri, gervishnin dhe cirrnin me to krahroret e tyre. Thash "Kush jane keta, o Xhibrail?" Tha "Keta jane ata te cilet hanin misherat e njerezve dhe merrnin neper goje nderin e tyre”. (Transmeton Dauti me sened te sakte)Githashtu Xhabiri ra transmeton se ka qene bashke me Profetin as. dhe perballe tyre eshte ngritur nje ere e ndyre dhe e keqe. I derguari i Allahut as pyeti: ”A e dini cfare ere eshte kjo, eshte era e atyre qe pergojojne besimtaret”. (Transmeton Ahmedi)Nga Ebu Hurejra ra transmetohet se Muahmmedi saws ka thene “Kush beson ne Allahun dhe ne diten e gjykimit te flase mire ose te heshte” (Mutefikun Alejh) Kishte prej Sahabeve dhe myslimaneve te meparshem qe largimin e gjuhes nga pergojimi e shikonin si ibadetin me te larte se falja dhe agjerimi per vet fundin e tij te hidhur. Te frikesuar nga ndeshkimi i Allahut kishte prej tyre qe cdo dite agjeronin, i luteshin Allahut per te mos rene viktime e fjaleve te keqija se vetem keshtu fitohet kenaqesia e Zotit. Gjithmone largoheshin nga tubimet e grumbullimet ku objekti i bisedave ishin thashethemet e pergojimet.Jahja ibn Muadh duke iu drejtuar nje besimtari ka thene: "E drejta e cdo besimtari ndaj teje eshte ne keto tri pika: Nese nuk i ben dobi atehre mos e demto ate, nese ti nuk e kenaq atehere mos e merzit , nese ti nuk e falenderon atehere mos e pergojo, dhe mos e ofendo."Nje person i thote Hasanit te birit te Aliut ra se dikush te ka pergojuar ty. Atehere Hasani mori nje pjate me hurma dhe i dhuroi pergojuesit nepermjet personit qe ia tregoj kete. Pergojuesi erdhi e i tha. Te pergojova e ma dhurove kete? Hasani i tha Me ke dhuruar shume nga te mirat e tua prandaj doja te ta shperbleja me kete dhurate."Ndersa ibn Mubareku thote: "Sikur te doja ta pergojoja dikend do t'i pergojoja prinderit e mi, sepse e meritojne me shume se cdokush tjeter t’ua dhuroj te mirat e mia. E kjo per arsye se me pergojim njeriu hyn ne hak te tjerit dhe s'ka dyshim se ai do t’ia shlyej ate me te mirat e veprave te veta. Rreth kesaj pyetjeje profeti saws pyeti sahabet dhe u tha: “A e dini kush eshte i falimentuari?" Sahabet thane: "I falimentuar eshte ai qe s’ka asnje dirhem apo dicka per te veshur". Profeti saws tha:

"Me te vertete i falimentuar nga umeti im eshte ai i cili vjen ne Diten e Kijametit me namaz, agjerim dhe zekate, por nga ana tjeter ka ofenduar dhe fyer ne nder dikend, ka ngrene padrejtesisht pasurine e dikujt, e ka vrare ate apo e ka rrahur ate. (
E per keto gjeste) demtuesi i jep nga te mirat e tij dhe nese ato i mbarojne para se t’ia rikthej hakun te demtuarit plotesisht, atehere i merren mekatet te demtuarit dhe i mvishen demtuesit dhe keshtu demtuesi hidhet ne zjarr”. (Muslimi)

Duke u nisur nga keto qe permendem me larte cdo besimtar nga ne duhet t'i mate mire fjalet dhe vetpat e tij, qe mundin dhe shperblimin e tyre mos t'i coj kot sikurse hirin qe e merr era e s’le gjurme.

Senada
24-11-05, 03:25
Meqe autori i temes ka thkesuar disa hadithe per bidatin (pergojimin) dhe une deshirova te theksoja dic mbi ceshtjen e bartjes se fjaleve, pasiqe kjo gje eshte nje nga shkaqet kryesore dhe me te medha per prishjen e marredhenieve ndernjerezore dhe per ndezje te zjarrit te urrejtjes dhe armiqesise mes nejrezve. Allahu i Madheruar ka qortuar ate qe merret me kete pune, ka thene:

"Mos e respekto aske qe betohet shume dhe eshte i poshter! Qe eshte pergojues e ban fjale nder njerez." (El-Kalem: 10-11)

Iben Abbasi thote: "Nuk hyne ne Xhennet ai qe barte fjale." Nga Iben abnasi poashtu mesojme se; "I Derguari a.s. kaloi nje kopsht nga kopshtet e Medines dhe degjoi ze nga dy njerez qe denoheshin ne varret e tyre dhe tha: "Po denohen, por nuk po denohen per mekat te madh, pastaj tha: Po si jo, njeri prej tyre nuk mbulohej gjate kryerjes se nevojes se vogel (kryerjes se urines), kurse tjetri ka bartur fjale...." Nga format e keqia te kesaj vepre eshte ndersyerja e burrit ndaj gruas se tij dhe e kunderta. Ato jane orvatje per prishjen e marredhenieve mes tyre. Te njejten e bejne edhe disa nepunes kur bartin fjalet e te tjereve te drejtori apo pergjegjesi per t'u bere dem te tjereve. E gjithe kjo eshte e ndaluar. Allahu na ruajte. ata qe mirren me bartjen e fjaleve ku sjellin vetem crregullime e crrenosje jane vetem pasues te shejtanit sepse shejtani eshte ai qe nxit njeriun ne te keqen dhe degjenerimin e tij, e poashtu ne jemi deshmitare te bartjes se fjaleve, ku eshte vertete nje dukuri e shemtuar ku fatkeqesisht gjindet tek populli yne vetem per t'ua crrenjosur lumturine te tjereve, pavarsisht denimit te ashper qe do i ipet atij.

Do rrefej nje rast konkret qe e degjova sot nga nje dijetar ne nje ligjerate ne xhami:

rrefen dijetari per rastin e nje mikut te tij te mire dhe besnik:

Vellai kishte shkuar per t'varrosur motren e tij, dhe rastesisht i kishte ren dic me vlere nga xhepi ne varrin e se motres, kur kthehet ne shtepi shef se nuk e ka, kerko ktej kekro andej, nuk e gjen dot dhe i fiksohet ne koke se vetem ne varrin e se motres duhet t'i ket ren dhe niset direkt tek varri saj per t'a hapur. (dmth pas disa ore qe kishte varrosur te motren serish shkon dhe e hape varrin). Kur hape varrin e se motres e gjen brenda ne varre ate qe i kishte ren dhe kthehet serish ne shtepi me nxitim! Pyet nenen e tij:

Djali thote: Oj nene, cfare ka bere te keqe motra ime sa ishte gjalle?

Nena thote: Po tani o biri im pyet se cnjeri ishte motra jote, e sa ishte e gjalle ti nuk e vizitove ate kurre tek burri i saj?

Djali thote: Oj nene, keshtu keshtu me ndodhi mua (i rrefen nenes si kishte vajtur per t'ia hapur mtores varrin) dhe i thote, oj nene, trupi i motres kur hapa varrin digjej, une shifja t'i dilte motres time tymi nga trupi dhe per kete arsye pyes?!

Nena thote; Allahu Ekber, Allahu Ekber, dhe i mbushen syte me lote. Ah mjere vajza ime, ajo vertete qenka duke u ndeshkuar per mekatet qe ka bere kete jete dhe i thote djalit te saj; "O biri nenes, motra jote ka qene njeri shume shume i mire, porse ka pasur dy te keqinja ku dhe per ato ndershkohet..., 1. motra yte e ka pasur zakon, kur te flejne fqinjet te shkoj dhe t'i degjoj tek dera apo dritarja se c'flasin dhe 2. derisa fqinjet jane zgjuar , ajo ua ka shperndar fjalet ne gjithe lagjen, dmth ka shpifur dhe ka bartur fjale, dhe Allahu eshte i Madherishem sic na ka lajmeruar permes Librit te Tij, qe cdo njeri pasi te vdes do te denohet qe ne varre deri ne Diten e Gjykimit, e Diten e Gjykimit do i peshohen veprat e tij, nese ka qene vepermire do shperblehet me Xhennet, e nese ka qene veperkeq ai do hudhet pa meshire ne Xhehennem perjetesisht. E keshtu vellezer e motra, Allahu na ruajt nga bartja e fjaleve e pergojimi se me te vertete jane veprat me te shemtuara per njeriun. Gjuha jone eshte ajo qe ne na fut ne Xhehennem. Andaj heshtja eshte elokuente nese vertete nuk duam te mekatojm. Allahu na ruajte nga denimi i ashper i Tij.

Tetovarka
26-11-05, 04:37
PO HARAM ESHTE PERGOJIMI DHE DENIMIN ESHTE SIKUR TA HASH MISHIN E VELLAUT TAN TE VDEKUR