PDA

View Full Version : Leksiku i gjuhs shqipe


Kreshniku
28-06-06, 13:34
Leksiku i gjuhs shqipe
Leksiku i gjuhs shqipe prbhet prej disa shtresash. Nj shtres t veant prbjn fjalt me burim vendas, t trashguar nga nj periudh e lasht indoevropiane (dit, nat, dimr, motr, jani, etj.), ose t formuara m von, me mjete t shqipes (ditor, dimror, i prnatshm).
Nj shtres tjetr, prbjn fjalt e huazuara nga gjuh t tjera, si pasoj e kontakteve t popullit shqiptar me popuj t tjer gjat shekujve. Fjalt e huazuara kan hyr nga greqishtja, greqishtja e vjetr dh e re, nga latinishtja dhe gjuht romane, nga sllavishtja dhe nga turqishtja.
Shqipja, me gjith huazimet e shumta, ka ruajtur origjinalitetin e saj, si gjuh e veant indoevropiane.