PDA

View Full Version : Vec 10 % E Frutave Te Prodhuara Perpunohet Ne Maqedoni


FUKAJAMA
15-09-06, 10:19
VEC 10 % E FRUTAVE TE PRODHUARA PERPUNOHET NE MAQEDONI

Ne munges te kapaciteteve perpunuese , frutat maqedone perfundojne si plehera ose lende e pare ne fabrikat ne regjion.

Parableresit i blejne prodhimet e frutave per cmime shume te vogla , dhe pastaj e perpunuar ne ekstrakte te frutave, lengje , sjellet ne vend me cmim shume te madh.

“80% nga prodhimet dalin jashta tregut te Maqedonise.Vec nga mollat prodhohet ne Maqedoni dhe pjesa tjeter shitet jashte”, deklaroi Muharrem Mamuti , pronar i nje lengetore.

Analistet thone qe nese prodhimet e frutave dergohen te gjitha jashte me cmime shume te larta do te akumuloheshin shume deviza brenda ne teritorin e Maqedonise.

“Nje perqindje e madhe nga prodhimi i pergjithshem shkon per jashta tregut te Maqedonise, dhe dijme se efekti ekonomik arrihet vetem me finalizimin e vet prodhimeve , gjegjesisht me fitimin e prodhimeve finale te cilat do te shiteshin me cmime me te medha” , tha docent Dr.Lubica Karashakova, Fakulteti i Bujqesise.

Sipas eksperteve , eshte fakt injorues se Maqedonia, pa industri te persosur perpunimi, ne vend te te behet lider per shitjen e prodhimeve jasht, u shendrrua ne regjion i lire i gjysemprodukteve.


Perktheu nga Maqedonishtja :H N

Ky matrial eshte huazuar nga http://a1.com.mk/vesti/default.asp?vestid=67647