PDA

View Full Version : Bursat Dhe Punet E Bursave


FUKAJAMA
05-10-06, 15:48
BURSAT DHE PUNET E BURSES

Cka jane bursat?

Bursa eshte institucion juridiko biznisor ne te cilin tregtohen mallra , para dhe letra me vlere.Ne bursa kryesisht behen punet juridiko biznisore nen mbykqyrje te ndermjetesve te autorizuar sic jane ;brokeret , agjendet tregtar etj; ne te cilen mallrat tregtar shiten sipas tipeve dhe mostrave ne pėrshtatje me rregullat e veēanta te afarizmit ne bursa te cilat quhen ndryshe si uzanse te bursave.

Prej nga rrjedh termi burse?

Termi burse rrjedhe nga emri i tregtarit Van Der Bursa , i cili ka qene nje tregtar mjaft i sukseshem.

Si eshte bere zhvillimi i bursave?

Bursat jane zhvilluar nga panagjuret.Megjitheate panagjuret dallohen nga bursat pasiqe ato i dedikohen konsumatorėve kurse bursat u referohen lidhjeve te puneve tregtare biznisore.Ne Aventorp ne vitin 1531 eshte themeluar bursa tregtare , kurse me vone bursa tjera jane themeluar edhe ne:Gjermani , France , Britani te Madhe etj.

Cilat lloje te bursave jane te me njohura?

Ekzistojne lloje te ndryshme te bursave me destinime te ndryshme , por me karakteristike jane ato te letrave me vlere , nga te cilat me te njohurat jane New York Stock Exhange si dhe ne Londer , Frankfurt , Paris , Milano ,etj.Bursat e mallrave mund te jene te pėrgjithshme dhe te veēanta.Bursat per mallrat e pėrgjithshme destinohen per tregetine me mallra te ndryshme per dallim nga bursat e veēanta ne te cilen tregtohen vetem malli i vecant apo specifik.

Ne Shqiperi ligji per bursat eshte miratuar ne vitin 1997 , ne France ne vitin 1807 ,Gjermani 1896 , ne SHBA eshte rregulluar ne vitin 1934, te ne nė R.M. eshte miratuar ne vitin 1997.

Lekcionin pergaditi:H.N.