PDA

View Full Version : IPv6


Zero Cool
08-03-07, 12:44
IPv6 eshte pas ardhesi i IPv4, per momentin ne perdorim IPv4 si protocol nepermjet te cilit komunikojme mes veti nepermjet internetit(TCP/IP). Me nje fjale pa TCP/IP nuk do te kishte as internet, bile jo te ketij lloji si e njofim ne.
IPv4 perdore 32 bit per adresim dhe nga kjo mund te dalin perafersisht 4 miliard IP adresa(gjdo PC, router..."node", duhet te kete nje IP adres, perndryshe nuk mundet te komunikohet me kompjuteret tjere), numri i sakt i IP adresave mund te kalkulohet keshtu: 4 109 dmth diqka mbi 4 miliard IP adresa por nuk duhet harruar qe ka shume IP adresa te rezervuara per qeshtje te ndryshme (localhost, per experimente etj.). Sipas statistikave ky numer nga 4 miliard IP adresa do te jete 100% i mbushur dikun ne vitin 2022 dhe nuk do te kete me asnje IP adrese te lire, per kete arsyje eshte duke u punuar intenzivisht ne verzionin 6 qe perbehet nga 128 bit. IPv6 tashme veq ka filluar te implementohet ne disa vende dhe besohet qe ne vitin 2013 do ta zavendesoj IPv4 plotesisht. Sa IP adresa mund te daling nga kjo? Llogaritne vete keshtu: 3,4 1038 .
IPv6 ka shume permiresime dhe siguri me te madhe te te dhanave kurse dallimi mes IPv4 dhe IPv6 eshte ky (per ata qe dijne me pak ta beje me te kjarte):
IPv4 ka keto IP adresa ne mundesi te perdorimit,
nga 000.000.000.000 deri me 255.255.255.255
keto IP adresa te verzionit 4 duhet te integrohen ne verzionin e ri IPv6, keshtu psh kjo IP adrese e verzionit 4,
135.75.43.52 mund te konvertohet ne verzionin 6 dhe do te duket keshtu: 0000:0000:0000:0000:0000:0000:874B:2B34.
Te verzioni 6 nese nje bashkangjitje e numrave (4) eshte e njejte (shiqo numrat mes :) ka mundesi qe ato te lehen dhe mos te shkruhen pra kjo IP adrese sipas IPv6 mund te shkruhet edhe keshtu: ::874B:2B34


Nga kjo del se IPv6 permban 8 grupe numrash nga 4 hexadecimale psh kjo eshte nje IP adres valide:
3ffe:6a88:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344

Si qe thash ma heret nese nje grup nga 4 numra eshte 0000 atehere ata numra mund te mos shkruhen psh
3ffe:6a88:85a3:0000:1319:8a2e:0370:7344
eshte e njejte si
3ffe:6a88:85a3::1319:8a2e:0370:7344

Nese dy grupe numrash njeri pas tjetrit permbajne 0000 atehere mund te zavendesohen me dy pika (:) dhe dy here dy pika zavendesohen me dy pika, psh:
2001:2353:0000:0000:0000:0000:1428:57ab
2001:2353:0000:0000:0000::1428:57ab
2001:2353:0:0:0:0:1428:57ab
2001:2353:0::0:1428:57ab
2001:2353::1428:57ab

Gjithashtu aty ku jane dy here nga dy pika (::) njera pas tjetres nuk ka nevoje te shkruhen zerot ne numrin vijues, psh:
2001:2353:02de::0e13
eshte i njejte me :
2001:2353:2de::e13


Huh ju lodha edhe juve edhe vetin me kta numra , hajt pe lo boll per sot...
PS: Nese keni pytje urdheroni!