PDA

View Full Version : 2+2=5


MaLoKu
18-05-07, 04:56
Tung lexues te nderuar dhe dashamire te matematikes

Egziston nje shembull matematikore, qe ne fund te te gjithave llogaritjeve plotesisht te sakta e fitojm relacionin 4 = 5 ose 2+2=5.

Kerkova mjaft ne kete forum, mendova se mos e ka postuar ndokush, por nuk e gjeta. Kerkoj ndjese ne qofte se gjindet e njejta teme ne forum.

Vertetimin e kam, por nuk e di se a munden te gjithe ta kuptojne. Duhet te i keni njohurite elementare te matematikes.

Urdheroni e provoni

Ndihme:
Nisuni prej -20=-20. Zberthene kete ekuacion. Duhet te perdorni katrorin e binomit.Me rrespekt,
Maloku

pleshti
18-05-07, 08:43
Zgjidhje logjike per 2+2=5 nuk ka.Kjo me teper njifet si sllogan i Stalinit per realizimin e planit 5 vjeqar per 4 vite.

valmirii
18-05-07, 10:58
Siq tha edhe pleshti, nuk osh logjike qe 4=5, te pakten jo ne aritmetiken elementare. MIerpo ne shpesh keso forma te ngjashme i hasim gjat zgjidhjes se ekuacioneve te ndryshme, e ne ato raset kur na paraqiten forma te ngjashme psh si e jotja 4=5, apo 5=0, apo 3=6, perfundojm se ek nuk ka zgjidhje nga ajo bashkesi.
Per momentin jom ka muj me gjet veq nje menyre per me tregu ato qe e ke shkru ti 4=5, e per ma vone kur tkom kohe shohmi.
Nese e kemi nje ekuacion me vlera absolute te kesaj trajte:

Ix+1I-x+3=5,

Atehere ky ndahet ne dy intervale
1.nga minus infinit e deri te pika -1
2.si dhe nga pika -1 e deri te plus infinit.


ne rastin e pare ka zgjidhje, ndersa kur x merr vlera nga -1 e deri +infinit, ekuacioni i mesiperm e merr kete trajt:
Ix+1I=x+1, sepse x+1>0, prandaj kemi
x+1-x+3=4
x-at anulohen ktu edhe marrim 1+3=5 ose 4=5,, mirepo perfundimi ketu osht se ekuacioni nuk ka zgjiidhje kur x-i merr vlera nga (-1,+infinit).

Nderime,

P.s. do provoj edhe naj menyre tjeter per me ardhe ne rez. te ngjashme, mirepo me vone, se tani nuk po kame koh.

arton bala
18-05-07, 14:27
Tung lexues te nderuar dhe dashamire te matematikes

Egziston nje shembull matematikore, qe ne fund te te gjithave llogaritjeve plotesisht te sakta e fitojm relacionin 4 = 5 ose 2+2=5.

Kerkova mjaft ne kete forum, mendova se mos e ka postuar ndokush, por nuk e gjeta. Kerkoj ndjese ne qofte se gjindet e njejta teme ne forum.

Vertetimin e kam, por nuk e di se a munden te gjithe ta kuptojne. Duhet te i keni njohurite elementare te matematikes.

Urdheroni e provoni

Ndihme:
Nisuni prej -20=-20. Zberthene kete ekuacion. Duhet te perdorni katrorin e binomit.

Me rrespekt,
Maloku

Krejt e lehte more!!
Duhesh vetem logaritmin e zeros ne katror mi potencu me njezetekatermbdhjete..

Ehhh kjo matematika.. Te ben me fole me gishta edhe sendet me te thjeshta nuk i kupton .. :tongue:

Giovanni
18-05-07, 14:34
Siq tha edhe pleshti, nuk osh logjike qe 4=5, te pakten jo ne aritmetiken elementare. MIerpo ne shpesh keso forma te ngjashme i hasim gjat zgjidhjes se ekuacioneve te ndryshme, e ne ato raset kur na paraqiten forma te ngjashme psh si e jotja 4=5, apo 5=0, apo 3=6, perfundojm se ek nuk ka zgjidhje nga ajo bashkesi.
Per momentin jom ka muj me gjet veq nje menyre per me tregu ato qe e ke shkru ti 4=5, e per ma vone kur tkom kohe shohmi.
Nese e kemi nje ekuacion me vlera absolute te kesaj trajte:

Ix+1I-x+3=5,

Atehere ky ndahet ne dy intervale
1.nga minus infinit e deri te pika -1
2.si dhe nga pika -1 e deri te plus infinit.


ne rastin e pare ka zgjidhje, ndersa kur x merr vlera nga -1 e deri +infinit, ekuacioni i mesiperm e merr kete trajt:
Ix+1I=x+1, sepse x+1>0, prandaj kemi
x+1-x+3=4
x-at anulohen ktu edhe marrim 1+3=5 ose 4=5,, mirepo perfundimi ketu osht se ekuacioni nuk ka zgjiidhje kur x-i merr vlera nga (-1,+infinit).

Nderime,

P.s. do provoj edhe naj menyre tjeter per me ardhe ne rez. te ngjashme, mirepo me vone, se tani nuk po kame koh.

(x+1)(-x+3)= -x+3x-x-3=-2x+3x-3=x-3

Kjo me poshte bene....
Ix+1I=x+1, sepse x+1>0, prandaj kemi
x+1-x+3=4

vjeshta
20-05-07, 03:43
Kete ekuacion mund ta zgjidhin vetem shitesit !

Giovanni
20-05-07, 03:47
Kete ekuacion mund ta zgjidhin vetem shitesit !


jo vetem ata por edhe atyre qe u pelqen matematika hihhihihih

vjeshta
20-05-07, 03:53
jo vetem ata por edhe atyre qe u pelqen matematika hihhihihih

Une mendoj qe mundin vetem ata qe e dijn matematiken !

Giovanni
20-05-07, 03:56
Une mendoj qe mundin vetem ata qe e dijn matematiken !


Matematika eshte loje nuk duhet te mesohet per mendshe por te luhet me te dhe keshtu arrihet te zgjedhja. (X+1)(X-1)

vjeshta
20-05-07, 03:58
Matematika eshte loje nuk duhet te mesohet per mendshe por te luhet me te dhe keshtu arrihet te zgjedhja. (X+1)(X-1)

Nuk kam per loja !hhhahhaaaaaa

vjeshta
20-05-07, 03:58
Nuk kam kohė per loja !hhhahhaaaaaa

-------------------------------

MaLoKu
20-05-07, 05:28
Siq tha edhe pleshti, nuk osh logjike qe 4=5, te pakten jo ne aritmetiken elementare. MIerpo ne shpesh keso forma te ngjashme i hasim gjat zgjidhjes se ekuacioneve te ndryshme, e ne ato raset kur na paraqiten forma te ngjashme psh si e jotja 4=5, apo 5=0, apo 3=6, perfundojm se ek nuk ka zgjidhje nga ajo bashkesi.
Per momentin jom ka muj me gjet veq nje menyre per me tregu ato qe e ke shkru ti 4=5, e per ma vone kur tkom kohe shohmi.
Nese e kemi nje ekuacion me vlera absolute te kesaj trajte:

Ix+1I-x+3=5,

Atehere ky ndahet ne dy intervale
1.nga minus infinit e deri te pika -1
2.si dhe nga pika -1 e deri te plus infinit.


ne rastin e pare ka zgjidhje, ndersa kur x merr vlera nga -1 e deri +infinit, ekuacioni i mesiperm e merr kete trajt:
Ix+1I=x+1, sepse x+1>0, prandaj kemi
x+1-x+3=4
x-at anulohen ktu edhe marrim 1+3=5 ose 4=5,, mirepo perfundimi ketu osht se ekuacioni nuk ka zgjiidhje kur x-i merr vlera nga (-1,+infinit).

Nderime,

P.s. do provoj edhe naj menyre tjeter per me ardhe ne rez. te ngjashme, mirepo me vone, se tani nuk po kame koh.
I nderuari valmir

Dicka ke te drejte, por shume e ke komplikuar, matematicientet e mire nuk i nderlikojne kaq shume problemet, po mundohet ti dhjeshtesojne.

Ato in- apo ekuacione qe i perfitojme 0=a ato nuk kane zgjidhe, kane dmthnje tjeter, e jo qe a=0 apo pa marre parasysh 2 numra a=b. Keso gjarash hasim ne shume raste, por kjo nuk verteton kete problem.

Problemi eshte i thjeshte si ne vijim.


http://www.stud.uni-karlsruhe.de/%7Euhbsl/2+2=5/screenschot.gif

MaLoKu
20-05-07, 05:37
Mos harroni e njejta gje vlen edhe per 3+3 =7 , 4+4 = 9 etj.

Keto quhen Sofizma matematikore (por sjam i sigurt se a quhet sakte keshtu) sa me kujtohen. (Termet shkencore po harrohen shpejt :S)

Mir'mbetshi
MaLoKu

valmirii
21-05-07, 10:56
(x+1)(-x+3)= -x+3x-x-3=-2x+3x-3=x-3

Kjo me poshte bene....
Ix+1I=x+1, sepse x+1>0, prandaj kemi
x+1-x+3=4
Veq qetu jo "sepse x+1>0", mirepo "NESE" x+1>, ngase ne nuk e dim a osh ma e madhe se zero apo jo nese nuk tregojm se nga cili interval x-i merr vlera!!!!

arton bala
21-05-07, 12:59
I nderuari valmir

Dicka ke te drejte, por shume e ke komplikuar, matematicientet e mire nuk i nderlikojne kaq shume problemet, po mundohet ti dhjeshtesojne.

Ato in- apo ekuacione qe i perfitojme 0=a ato nuk kane zgjidhe, kane dmthnje tjeter, e jo qe a=0 apo pa marre parasysh 2 numra a=b. Keso gjarash hasim ne shume raste, por kjo nuk verteton kete problem.

Problemi eshte i thjeshte si ne vijim.


http://www.stud.uni-karlsruhe.de/%7Euhbsl/2+2=5/screenschot.gif

Opa!
Deri tek "rrenjezimi" te dy anet e barazimit po jane te barabarta. Pastaj jo..

sepse 4 - 9/2 nuk eshte e barabarte me 5 - 9/2
(pra 8/2 - 9/2 = -1) (10/2 - 9/2 = 1)

Krejt cka po muj me kuptu ne kete sallate numrash eshte se paska raste ku rregulli, simbas te cilit barazimi nuk ndryshon, nese i pjeston/potencon/shumezon dy anet e tij me te njejtin numer, nuk po vlejka gjithmone. Dmth kur po rrenjezohen dy anet e barazimit, po prishet barazimi.. :confused:

S“po di, por sidoqofte tani po e kuptoj me mire cka paska menduar mesuesja kur thojke: "Arton non calculat!!

Pershendetje!! :smile:

valmirii
21-05-07, 18:23
PO arton ke shume te drejt kur thu se deri te rrenjezimi barazimi osht i sakt, pra ketu kemi gabim matematik, ngase eshte rregull matematikore qe kur e rrenjezojm a^ kjo nuk eshte e barabart me a por me vleren absolute te a-s per vet faktin se a mundet me qen edhe negative. prandaj aty ku rrenjezojm te problemi i malokut kemi (4-9/2)^2=(5-9/2)^2 kur te rrenjezojm ketu kjo matematikisht duhet shkruar keshtu
I 4-9/2 I=I 5-9/2 I

pra me vleren absolute te tyre, e jo vetem me to pa vlere absolute!!!!

Pra ekzistojn disa perkufizime ne matematike te cilat nuk na lejojne asnjehere per me ardh ne kontradikcione te tilla. ngase dihet logjikisht se nje gje e tille eshte e pamundur.

valmirii
21-05-07, 18:24
Aty mendova kur e rrenjezojm a^2

valmirii
21-05-07, 18:26
Kjo osht paksa e ngjashme me ate det qe e kom postu diku ktu ne forum
10+100+1000+..........=-10/9

pra edhe per kete ekziston nje prove e ngjashme, mirepo edhe ne kete rast behet nje gabim matematik, i cili ne dukje te pare nuk verehet, pra nuk eshte leht te verehet sikur ne keter problemin e malokut.

valmirii
21-05-07, 19:19
Edhe per me ardh ne keso barazime a=b. e te cilat jane matematikisht te pasakta,me pak ushtrime dhe tuj mendu e duke analizu pakez, kom ardh ne nje forme gjenerale te pergjithshme se qysh me fitu keso barazish per qfardo dy numra real a.b te ndryshem.
Mjafton me marr keshtu:
Qe psh po e ilustroj me ardh deri te forma psh qe 6=7. se pari shkojm keshtu
(6-x)^2=(7-x)^2 e zberthejm kete, e gjejm sa eshte x-i dhe pastaj rrenjezojm dhe bingo, rezultati i kerkuar.

Amo mane ne mend, se kjo nuk eshte matematikisht ne rregull, pra ka gabim ketu, e nuk osht pa gabime siq pretendoi ma heret maloku.

valmirii
21-05-07, 19:22
Egziston nje shembull matematikore, qe ne fund te te gjithave llogaritjeve plotesisht te sakta e fitojm relacionin 4 = 5 ose 2+2=5.


Maloku
Pra jo te gjitha llogaritjet jane plotesisht te sakta, i nderuar MaLoKu.

me respekt,
valmirii

valmirii
22-05-07, 19:55
Ja ma mire mos me shkru ma hiq une!!!!!!!!!!!!!!!!!

MaLoKu
23-05-07, 09:08
Ja ma mire mos me shkru ma hiq une!!!!!!!!!!!!!!!!!


Hahaha valmiri

Flm qe i ke shkruar tere keto postime. Ka edhe shume shume ... shume probleme matematikore qe japin rezultate te gabuara. Nuk di sa ke degjuar per nje program bankar, i cili ka shkaktuar miliona eurosh dem. Problemi ka qene pikerisht te llogaritjet. Per ate sduhet ti besohet matematikes e besa as kompjutorit ;).

Ku i ke permend vlerat absolute aty me larte. Nuk na ndihmojne, prap fitojme jobarazim edhe ne qofte se ato i leme. E ke vrejte edhe vet te inekuacionet e komplikuara, ne te shumten e rasteve nuk perfitojme zgjidhje te sakta.

Pamar parasysh

Rrespekt per ty, dhe per shenimet tua

MaLoKu

valmirii
23-05-07, 10:40
Jo shiko , nese i vendosim te dy anet e barazimit , ne kete rast, ne vlera abosulute, atehere kurrsesi nuk fitojm mosbarazim, sepse nuk mundemi si te dojm me u liru prej vlerave absolute tani, sepse siq edhe ndoshta e din ekzistojn goxha do rregulla e kufizime mbi veprimet me vlera absolute, edhe mbi ato se si me u liru nga vlera absolute.
ne anen e majt kemi
4-9/2=-1/2, nders ne te djatht 5-9/2=1/2, mirepo nese i leme pa vlera absolute kjo nuk eshte e sakt, mirepo nese i vendosim ne vlera absolute atehere barazimi eshe i sakt.
me tmira
vlamirii

valmirii
23-05-07, 10:41
Per ate sduhet ti besohet matematikes e besa as kompjutorit ;).MaLoKu
Nejse ktu mua ma merr menja se duhet me i besu matematikes, amo osht puna se sa kemi mundesi me e perdor ne menyre korrekte ato.

rilinda
31-05-07, 03:02
Gjeje X.
[IMG]http://img403.imageshack.us/img403/5093/16657393lo5.png (http://imageshack.us)

valmirii
03-06-07, 10:07
Gjeje X.
[IMG]http://img403.imageshack.us/img403/5093/16657393lo5.png (http://imageshack.us)

5cm

Ej rilinda a je tuj na ofendu qetashti a. A e din qe Teorma e Pitagores msohet ne kl te 6 fillore?

Trego ti pse pra

c^2=a^2+b^2 , ku c osht hipotenuza e trekendeshit kendedrejt, ndersa a, b katetet.

kaloni bukur

~AmaZonA~
03-06-07, 10:11
Krejt po me duket si jom ne ore tek profesori Rafet ahhhh seq ma kujtuat kohen e shkuar hahahhaah...

valmirii
03-06-07, 10:30
Krejt po me duket si jom ne ore tek profesori Rafet ahhhh seq ma kujtuat kohen e shkuar hahahhaah...
Epo Amazona, ske qti besh. Po kerkojn pune, dhe ja tek ka pune tash. heheeh

E tani po ankohen kosovart se nuk ka vene tpunes.ehheehehehe

rilinda
03-06-07, 13:05
5cm

Ej rilinda a je tuj na ofendu qetashti a. A e din qe Teorma e Pitagores msohet ne kl te 6 fillore?

Trego ti pse pra

c^2=a^2+b^2 , ku c osht hipotenuza e trekendeshit kendedrejt, ndersa a, b katetet.

kaloni bukur

Unė e parashtrova detyrėn para teje. Nuk po t'ofendoj po gjeje, se bash pėr ty e kom qit. (s'ka ofendim aty as pėr ty e as pėr kėrkon tjetėr).

rilinda
03-06-07, 13:11
p.s. Harrova me t'than me pas kujdes se...!

valmirii
03-06-07, 15:50
Unė e parashtrova detyrėn para teje. Nuk po t'ofendoj po gjeje, se bash pėr ty e kom qit. (s'ka ofendim aty as pėr ty e as pėr kėrkon tjetėr).
Oj rilinda e dashur ose nuk po shef mire, ose po don me bo hajgare. Lexo postimin tem te mesiperm ngase aty e kom jap pergjegjen.
Per ma teper ajo bohet me teorem te pitagores.
pergjegja osht se hipotenuza do te jet 5 cm e gjat.
edhe e kom tullusum me i perserit pergjegjet ka dy here.

valmirii
03-06-07, 15:51
p.s. Harrova me t'than me pas kujdes se...!
Se qka >?????

Mos tvjen marre shprehu!!!!!!!!!!!!!!!!:biggrin:

valmirii
03-06-07, 15:55
Edhe ktu une supozova qe kemi te bojm me trekendesh kendedrejt. dmth qe i ka dy kende te ngushta dhe nje kend 90 shkalle. Ngase nese kemi te bejme me trekendesh kendegjer atehere duhet me e zbatu teoremen e kosinusit per trekendesha ne rrafsh.

Kalofshi qysh t'doni.

rilinda
03-06-07, 18:25
Se qka >?????

Mos tvjen marre shprehu!!!!!!!!!!!!!!!!:biggrin:

Se ėshtė detyrė provokuse.
http://img55.imageshack.us/img55/1424/qexbt4.png (http://imageshack.us)

valmirii
04-06-07, 22:27
Se ėshtė detyrė provokuse.
http://img55.imageshack.us/img55/1424/qexbt4.png (http://imageshack.us)
A qka ishe ti qka ishe!!!

rilinda
06-06-07, 03:21
http://emoticons4u.com/happy/057.gif

la_costa
13-06-07, 18:04
me matematiken shum keq qnkeni :D

rilinda
13-06-07, 20:10
me matematiken shum keq qnkeni :D

Shumė ju falemnderit pėr kompliment i/ e nderuari/nderuara matematicient/ matematiciente!

valmirii
15-06-07, 16:45
me matematiken shum keq qnkeni :D
Pj hajt te shofim se si i ka punet matematika juaj i/e nederuar?

Me respekt,

Valmirii