PDA

View Full Version : Mrekullite e Jezusit!


Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:01
Mrekullite e Jezusit!Ketu do pershkruajme te gjitha mrekullite e Jezuesit gjate veprimtarise te tij publike (sipas Beslidhjes se Re). Jezusi beri shume mrekulli. ‡do gje qe beri Jezusi ishte e pasuruar me hir dhe me dije ne sherbim te popullit, keshtu qe njerezit thoshin te mrekulluar "gjithcka e beri mire" (Mt 7, 37).

Mrekullite jane ngjarje te jashtezakonshme, te cilat besimtaret i kuptojne porsi shenje veprimtarie te persosur hyjnore. Kur eshte fjala per mrekulli "qellimi" primar nuk eshte te tregohet fuqia e Hyjit, por qe Hyji deshiron t'i shpetoje te gjithe njerezit. Mrekullite jane shenja te kesaj natyre.

Mrekullia nuk eshte ngjarje per vete, me qellim ne vete dhe per vete, por eshte pjese e planit shperblyes te Hyjit. Prandaj mrekullite hyjne ne planin shperblyes te Hyjit dhe i sherbejne zbulimit dhe zbatimit te ketij plani.

Me mrekulli behet e ditur se me Jezusin dhe veprat e tij, arriti Mbreteria e Hyjit, por edhe shihet se cfare natyre ka Mbreteria Hyjnore. Aty ku arriti dhe vuri themelet Mbreteria Hyjnore, njeriu u shendosh ne teresi (ne trup dhe ne shpirt).

Autori i cdo mrekulli eshte Hyji. Hyji ben mrekulli neper te derguarin e tij, Birin e tij Jezu Krishtin. Mrekullia eshte fjale zbulese e Hyjit, vetem se eshte shfaqur ne veper.

Predikimi i Lajmit te Mire ose te Gezuar (i Mbreterise se Hyjit), shkon se bashku me mrekullite: "Dhe i ra kryq e terthor Galilese duke predikuar neper sinagogat e tyre dhe duke debuar djajte" (Mk 1, 39).

Mrekullite jane te pandara me personin e Jezusit Mesi, Shelbues, Dergues i Hyjit. Mrekullite qe beri Jezusi jane fakte se Ati e dergoi (Gjn 10, 36). Mrekullite jane udhe deri te feja ne Jezusin, porsi Bir i Hyjit (Gjn 10, 31), si psh. sherimi i te paralizuarit tregon se Jezusi ka pushtet te fale mekatet (Mt 9, 6); kur ecen mbi uje, tregohet se eshte Biri i Hyjit (Mt 14, 33). Ne pyetje te kundershtareve qe t'iu tregoi haptaz a eshte ai Mesia, Jezusi ju thote: "Veprat qe une i bej nee emer te Atit tim, bejne deshmi per mua!" (Gjn 10, 24-29).

Jezusi fuqine hyjnore te tij, ne asnje vend nuk e shfaq pa nevoje. Keshtu qe as nuk ben mrekulli aty ku nuk eshte e nevojshme ose nuk kerkohet. Mrekullite tregojne dhe thirrin. Per te ndodhur mrekullia, eshte e nevojshme feja e atije qe kerkon ndihmen - mrekulline e Tij.


vazhdon-->

Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:02
Mrekullite per Sinoptiket!

Misteri i veprimit te Jezusit eshte i drejtuar drejt zbatimit te Mbreterise se Hyjit ne njerez.

Qe nga mekati i pare, djalli kishte pushtet mbi natyren e njeriut dhe njeriun ne teresi. Per sinoptiket, Jezusi a priori me mrekulli lufton kunder djallit (Mt 3, 22-27). Per Sinoptiket, ardhja e Mbreterise se Hyjit eshte fitim mbi djallin (Mt 12, 28 ).

Jezusi del fitimtar mbi djallin, kur i sheron te semuret (Lk 13, 32). Semundja trupore dhe shpirterore eshte kuptuar si pjese e pushtetit te djallit mbi njerez.
Me ngjallje te te vdekurve dhe me ndalje te katastrofave natyrore, Jezusi tregon fuqine e Hyjit mbi djallin.

Per sinoptiket, mrekullite jane mjete per rivendosje te Mbreterise se Hyjit. Me mrekulli sinoptiket deshirojne te thone se Jezusi e shpetoi njeriun, boten nga duart e djallit. Per ta nuk kishin vetem kete domethenie, por tregonin edhe mrekulli zbaton profetizimet (Mt 11, 4-6; Iz 61, 1-3, Mk 6, 31-44; Ez 34, 11).vazhdon-->

Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:02
Mrekullite per Gjonin!

Per autorin e Ungjilit te katert, mrekullite jane dicka tjeter. Jezusi ne kete ungjill thirret ne vepra te tij (Gjn 5, 36). Me kete do te thote se mrekullite jane pjese e pushtetit qe Hyji i dha Jezusit (Gjn 5, 17; 14, 10) dhe vazhdimi i vepres Hyjnore.

Perderisa Sinoptiket, simbolika e mrekullive eshte sekondare, per shkrimtarin e Ungjillit te katerte ishte primare. Per ne mrekullite paraqesin te verteten shpirterore. Mrekullia ku Jezusi te vdekurve iu kthen jeten (Gjn 4, 50) eshte simbol i jetes ne shpirt (Gjn 5, 21-24).

Falja e mekateve eshte simbol i persosmerise se Jezusit ne dashuri dhe falje. Derisa ndalja e katastrofave natyrore, jane simbole te Hyjnise se Jezusit.


Ne Beselidhjen e Re kemi shume mrekulli qe beri Jezusi. Ne Ungjij takojme tre lloj mrekullish:

1) Mrekullite e sherimeve dhe te debimeve te djajeve
2) Mrekullite mbi natyren
3) Mrekullite e kthimit te jetes se te vdekureve


Jezusi beri me shume mrekulli sesa gjejme te shkruara ne Ungjij, por autoret e librave te shenjte pershkruan ato mrekulli te cilat menduan se i perkasin temes dhe lexuesve.

Jezusi ishte Hyj ne fjale dhe vepra.

Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:04
Sherbimi i sherbetorit te centurionit
(Mt 8, 5-13)


Kur Jezusi hyri ne Kafarnaum, iu paraqit nje centurion dhe iu lut: €œ Zoteri, sherbetori im eshte i shtrire ne shtepi i paralizuar dhe po vuan shume.€ Jezusi i tha: €œDo te vij dhe do ta sheroj.€ Por centurioni iu pergjigj: €œO Zot, une nuk jam i denje te hysh nen pullazin tim, por vetem jep urdher e sherbetori im do te sherohet. Sepse, edhe une qe nuk jam tjeter, vecse nje njeri i nenshtruar, kam nen urdhrin tim ushtare dhe une i them njerit: €˜Shko!€™ dhe ai shkon e nje tjetri: €˜Eja!€™ dhe ai vjen, e sherbetorit tim: €˜Beje kete!€™ dhe ai e ben€ Jezusi, kur e degjoi, u mrekullua dhe u tha atyre qe po i shkonin pas: €œPer te vertete po ju them: ende nuk e gjeta te asnje njeri tjeter ne Izrael nje fe kaq te madhe! Prandaj po ju them: shume do te vijne nga Lindja e nga Perendimi e do te ulen ne tryeze me Abrahamin, Izakun e Jakobin ne Mbreterine e qiellit, ndersa bijte e Mbreterise do te hidhen jashte ne erresire, ku do te jete vaj e kercellim dhembesh.€ Atehere i tha centurionit: €œShko e le te behet ashtu sic besove!€ Dhe sherbetori i tij u sherua po ne ate ore.

Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:05
Sherimi i te gerbulurit
(Mt 8, 1-4)


Kur Jezusi zbriti nga mali, iu vu pas nje turme e madhe populli. Dhe ja, nje i gerbulur iu afrua, ra permbys para tij e i tha: €œO Zot, nese ti do, mund te me sherosh.€
Atehere Jezusi e shtriu doren, e preku dhe i tha: €œDua, sherohu!€ Dhe pernjehere u sherua gerbula e tij. Jezusi i tha: €œRuaju se i tregon kujt! Por shko, paraqitu te prifti e kushtoje fline qe ka urdheruar Moisiu, t€™u vleje atyre per deshmi.€

Malsori-Makaveli
17-08-07, 12:06
Jezusi sheron te verberin e lindur i verber
(Gjn 9, 6-7)

Si tha keshtu, peshtyu ne dhe, beri balte me peshtyme, ia leu syte me balte dhe i tha: "Shko e lahu ne banjen Siloam (qe do te thote; I derguari)". Ai shkoi, u la dhe, kur po kthehej, shihte.