PDA

View Full Version : Ne cilin prej sistemeve te medha juridike ben pjese jurisdiksioni shqiptar?


arton bala
12-11-07, 03:08
Jurisdiksionet e shteteve kryesisht ndahen/bashkohen ne keto sisteme juridike:

1. Sistemet juridike kontinental-europiane
a. Sistemi roman
b. Sistemi german
c. Sistemi skandinav
2. Sistemet juridike anglosaksone gjegjesisht angloamerikane („Common Law“)
3. Sisteme te perziera
4. Sistemi i juridik socialist
5. Sistemi kinez
6. Sistemi islam

Nen 1.a. ben pjese p.sh. Franca, Belgjika, Luksemburgu, Rumania, Italia.
Nen 1.b. Gjermania, Zvicrra, Austria, Greqia (dhe pas ardhjes se Ataturkut: Turqia)
Nen 1c. Suedia, Danimarka, Finlanda, Islanda.
Nen 2. Anglia, USA, Kanada, e tj.
Nen 3. Afrika Jugore, Skotlanda (quhen sisteme "te perziera" sepse te gershetuara nga disa sisteme te medha jurisdiksionesh)
Nen 4. Rusia e tj. (perdite e me teper ne zhdukje..)
Nen 5. dihet (Kina)
Nen 6. asnje shtet/shoqeri deri me sot (ekziston vetem ne teori)

Cka mendoni, ku e ka vendin jurisdiksioni shqiptar?

Berkan
14-11-07, 21:07
Jurisdiksionet e shteteve kryesisht ndahen/bashkohen ne keto sisteme juridike:

1. Sistemet juridike kontinental-europiane
a. Sistemi roman
b. Sistemi german
c. Sistemi skandinav
2. Sistemet juridike anglosaksone gjegjesisht angloamerikane („Common Law“)
3. Sisteme te perziera
4. Sistemi i juridik socialist
5. Sistemi kinez
6. Sistemi islam

Nen 1.a. ben pjese p.sh. Franca, Belgjika, Luksemburgu, Rumania, Italia.
Nen 1.b. Gjermania, Zvicrra, Austria, Greqia (dhe pas ardhjes se Ataturkut: Turqia)
Nen 1c. Suedia, Danimarka, Finlanda, Islanda.
Nen 2. Anglia, USA, Kanada, e tj.
Nen 3. Afrika Jugore, Skotlanda (quhen sisteme "te perziera" sepse te gershetuara nga disa sisteme te medha jurisdiksionesh)
Nen 4. Rusia e tj. (perdite e me teper ne zhdukje..)
Nen 5. dihet (Kina)
Nen 6. asnje shtet/shoqeri deri me sot (ekziston vetem ne teori)

Cka mendoni, ku e ka vendin jurisdiksioni shqiptar?
Kur flasim per sistemet juridike, duhet ta ceki se sistemi juridik roman, german dhe skandinav jane shkrire ne sistemin evro-kontinental, prandaj ne bote tani ekzistojne 3 sisteme te medha juridike:
-Sistemi Evro-kontinental,
-Sistemi Anglo-Sakson apo sistemi i precedenteve qe ndryshe njihet edhe si e drejta e pashkruar dhe
-E drejta e sheriatit.
Juridiksioni shqiptar si ai ne Shqiperi edhe ai ne Kosove bejne pjese ne sistemin juridik Evro-Kontinental

arton bala
16-11-07, 13:54
Kur flasim per sistemet juridike, duhet ta ceki se sistemi juridik roman, german dhe skandinav jane shkrire ne sistemin evro-kontinental, prandaj ne bote tani ekzistojne 3 sisteme te medha juridike:
-Sistemi Evro-kontinental,
-Sistemi Anglo-Sakson apo sistemi i precedenteve qe ndryshe njihet edhe si e drejta e pashkruar dhe
-E drejta e sheriatit.
Juridiksioni shqiptar si ai ne Shqiperi edhe ai ne Kosove bejne pjese ne sistemin juridik Evro-Kontinental

Heheh sa te shpejt jemi, deri para disa viteve llogariteshim ne sistemin juridik socialist, e tash e kemi kalu kete difteri shoqerore.:wink:

Perndryshe shume interesante ndarja qe e ben ti. Nuk e di se cka do te thoshte nje francez, nese ia barazon Code Civil-in me kodet e ligjeve gjermane, mirepo nese i merr precedencat apo kodifikimin e normave si kriter dallimi ne mes te sistemeve, atehere ke te drejt se sistemi romak, german dhe skandinav mund te shihen si nje sistem i vetem. Dallimi qe mbetet ne mes te sistemit german dhe atij romak, eshte, se i dyti, perpos qe eshte i bazuar shume ne Drejten Romake, eshte nje sistem i karakterizuar nga nje patos (qe rezulton nga revolcioni francez), perderisa i pari karakterizohet nga nje rregullim racional, qe bazon ne definime abstrakt-gjenerale te termeve, dhe qe ne menyre paraparese intenton zgjidhjen e problemeve.

Pra pasi qe sistemi euro-kontinental karakterizohet nga nje kodifikim (sistematik) i lemive juridike, atehere a ndodhe kjo gje ne jurisdiksionin shqiptar (ne dy shtetet)? Ne gjermani p.sh. ka kodifikime per nenlemite juridike vecmas, pra kushtetuta, kodi civil, kodi penal, kodi i drejtes se punes, kodi i drejtes publike, kodi i konkurences se ndaluar tregtare, kodi i drejtes procesuale civile, penale, publike, si dhe plote kode tjera. A njeh jursidiksioni shqiptar nje ndarje dhe kodifikim te tille, apo ekziston thjeshte nje liber (i madh, si p.sh. Code Civil ne France), i cili perfshin te gjitha nenlemite te drejtes civile?

Berkan
23-11-07, 00:07
Heheh sa te shpejt jemi, deri para disa viteve llogariteshim ne sistemin juridik socialist, e tash e kemi kalu kete difteri shoqerore.:wink:

Perndryshe shume interesante ndarja qe e ben ti. Nuk e di se cka do te thoshte nje francez, nese ia barazon Code Civil-in me kodet e ligjeve gjermane, mirepo nese i merr precedencat apo kodifikimin e normave si kriter dallimi ne mes te sistemeve, atehere ke te drejt se sistemi romak, german dhe skandinav mund te shihen si nje sistem i vetem. Dallimi qe mbetet ne mes te sistemit german dhe atij romak, eshte, se i dyti, perpos qe eshte i bazuar shume ne Drejten Romake, eshte nje sistem i karakterizuar nga nje patos (qe rezulton nga revolcioni francez), perderisa i pari karakterizohet nga nje rregullim racional, qe bazon ne definime abstrakt-gjenerale te termeve, dhe qe ne menyre paraparese intenton zgjidhjen e problemeve.

Pra pasi qe sistemi euro-kontinental karakterizohet nga nje kodifikim (sistematik) i lemive juridike, atehere a ndodhe kjo gje ne jurisdiksionin shqiptar (ne dy shtetet)? Ne gjermani p.sh. ka kodifikime per nenlemite juridike vecmas, pra kushtetuta, kodi civil, kodi penal, kodi i drejtes se punes, kodi i drejtes publike, kodi i konkurences se ndaluar tregtare, kodi i drejtes procesuale civile, penale, publike, si dhe plote kode tjera. A njeh jursidiksioni shqiptar nje ndarje dhe kodifikim te tille, apo ekziston thjeshte nje liber (i madh, si p.sh. Code Civil ne France), i cili perfshin te gjitha nenlemite te drejtes civile?


Po shteti kur e harton te drejten pozitive, sė pari parashtrohet pyetja se a do tė kemi njė degė tė kodifikuar, apo do tė kemi ligje tė cilat regullojnė marrėdhėnie tė caktuara konkrete si p.sh. ligjin mbi pronėsi, ligjin mbi familje, ligjin mbi trashėgimi etj., apo ligje civile tė kodifikuara nė njė vend. Ky ėshtė njė kriter por jo i vetmi, sepse rol tė rėndėsishėm nė ndarjen e sistemeve ka edhe procedura konkrete qė zhvillohet, prandaj pyete edhe doktorin mė tė mirė tė shkencave e edhe ai do tė thot njejtė se edhe Gjermania edhe Franca janė pjesė e sistemit Euro-Kontinental.

Sirios1
11-05-09, 22:27
Sistemi Juridik shqiptar bazohet ne baze te se drejtes Romake pra ne baze te sistemeve juridike Italiane dhe Franceze.

Cellix
11-05-09, 23:34
Sistemet juridike ndahen ne;

Sistemi juridik romano-gjermanik(E dr.Euro-kontinetale)
Sistemi juridik i pergjithshem ''Common Law''ose sistemi anglosakson
Sistemi juridik Islam( E dr.Sheriatike)

Kosova dhe Shqiperia i jane pershtatur Sistemi te pare juridik.

jonuzi
16-05-09, 18:19
Me shume keqeardhje them, se shqiptaret kane perfaquar ligjin e gjungles (ku i me i forti sundon me te lishtin) edhe pse dukemi evropian, ligjet qe jane bere me nguti, e copy past, edhe me shume e kane rritur kaosin ne kete shoqeri, ne mes kanunit, nderit, ligjshmerise dhe endrres se 90% te shqiptarve per te qene pjese e Evrpoes, ne kete shoqeri sundojne 10% te te forteve, te cilet qdo gje mundohen ta mbysin me pseudodemokracin....