PDA

View Full Version : A Ndiheni Te Perfaqesuar Nga Politika Dhe Politikanet Aktual?


dardan100
03-03-08, 22:13
Besoj se jeni ne dijeni te postimeve dhe temave te mija te meparshme, ku bej thirrje qe te rishikojme politiken ndryshe; nje politike qe niset nga nivelet lokale, nga fshatrat, bashkesite lokale e deri ne komuna, totalisht e "pa-ndikuar" nga partite politike, te djathta apo te majta te gjitha jane krejtesisht te panevojshme. Pra nje qasje e re permes listave qytetare ku do te jene qyetaret ata qe do te mirren me zgjidhjen e probleme te tyre pa ndermejetsimin a partive politike. Eshte krejt logjike se politikani nuk mundet ti pergjigjet pike se pari qytetarit, por ai eshte i detyruar ti jep llogari partise dhe interesave te saj. Pra, me kalimin e kohes do ta marrim vesh me mire nje nevoje te tille, pra nevoje e politikberejes se qytetarit per qytetarin. Ky shembull ne nivelin lokal mund te kopjohet edhe ne nivel qendror, pse jo, ku per here te pare ne Parlament do te mund te ulen qytetaret e thjesht, pra edhe TI! Normal se ky eshte nje proces i ngadalshem qe nuk mund te realizohet mbrenda nje nate, e as nje viti, mirpo sa per te filluar, mund te behet (permes nje referendumi popullor, sepse nuk besoj se perfillet ne Kushtetuten qe po e hartojne) permes ndryshimit kushtetues qe mandati per nje politikan ne Kuvendin e Kosoves te jete vetem nje, dhe te jete mandat meritokratik; pra neqofte se ai deputet eshte angazhuar dhe ka deshmuar vlera te larta dhe pune te zellshme, atehere atij ti rinovohet mandati edhe njehere, por sidoqofte, kurre me shume se dy mandate, pra gjithsej 8 vite, ne menyre qe te rifreskojme gjithmone Organin tone ligjvenes qe ka rendesi te madhe per vendin tone! Ne kete menyre gjithashtu, do te denohen ata deputet pertaca e te padeciplinuar (p.sh nuk eshte per te bere polemike mirpo, kryeministri aktual Hashim Thaši, ne mandatin e fundit si deputet, ka pase me se shumti mungesa ne mbledhjet e Kuvendit, e si u denua ai per keto mangesi? u zgjodh kryeminister!!), mirpo gjithashtu do te shpartallohet idea e "profesionit te perjeteshem" te deputetit.