PDA

View Full Version : A eshte feja imponim…?!


ujmisht
16-04-08, 09:17
A eshte feja imponim…

Te dashur besimtare musliman.

Duke mare shkas nga nje bisede me nje mik timin musliman, te cilin e kam dhe koleg pune. Ne nje bisede per parimet fetare te feve te ndryshme, e ne veqanti te islamit, kam disa gjera qe une si kuptoj aq mire. Me duhet te shtroj disa pyetje ne lidhje me parimet universale njerezore te te zgjedhurit te fese dhe parimeve te tij.

Doja te shtroja dy pyetje kryesore.


Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?

Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ?
Keto dy pyetjeme duken pak me pergjithsuese dhe me te rendesishme ne nje bisede me ju.
Ne aparence kane nje stilt e ulet te bisedave, ne realitet jane qeshtjet me te prekshme nga nje individ i cili i perkushtohet ketij religjioni !

Sqarim….
Keto pyetje te shtruara nga une skan te bejne me ndonje provokim ndaj jush, por thjeshte kam deshire te dij dicka me shume rreth besimit islam. Besoj se do kete ndonje nga besimtaret e ketij religjioni qe do gjeje kohen e pershtatshme e te kthjellet me qellim qe te zhvillojme nje bisede te mirefillte mes njeri tjetrit. Nese biseda do mare kahjet e disa temave te tjera qe une pashe ketu, ju lutem me mire e mbyllim me kaq.
Gjithashtu kasha dhe nje lutje, qe te gjithe pjesemarresit te mos sjellin shkrime te kopjuara, por te zhvillojme nje bisede mes njeri tjetrit, mund te sillen thenje profetike apo kuranore te perkthyera per arsye te autenticiteit te tyre !


Me respekt ! Ujmisht

premium
17-04-08, 10:21
A eshte feja imponim…

Te dashur besimtare musliman.

Duke mare shkas nga nje bisede me nje mik timin musliman, te cilin e kam dhe koleg pune. Ne nje bisede per parimet fetare te feve te ndryshme, e ne veqanti te islamit, kam disa gjera qe une si kuptoj aq mire. Me duhet te shtroj disa pyetje ne lidhje me parimet universale njerezore te te zgjedhurit te fese dhe parimeve te tij.

Doja te shtroja dy pyetje kryesore.


Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?

Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ?
Keto dy pyetjeme duken pak me pergjithsuese dhe me te rendesishme ne nje bisede me ju.
Ne aparence kane nje stilt e ulet te bisedave, ne realitet jane qeshtjet me te prekshme nga nje individ i cili i perkushtohet ketij religjioni !

Sqarim….
Keto pyetje te shtruara nga une skan te bejne me ndonje provokim ndaj jush, por thjeshte kam deshire te dij dicka me shume rreth besimit islam. Besoj se do kete ndonje nga besimtaret e ketij religjioni qe do gjeje kohen e pershtatshme e te kthjellet me qellim qe te zhvillojme nje bisede te mirefillte mes njeri tjetrit. Nese biseda do mare kahjet e disa temave te tjera qe une pashe ketu, ju lutem me mire e mbyllim me kaq.
Gjithashtu kasha dhe nje lutje, qe te gjithe pjesemarresit te mos sjellin shkrime te kopjuara, por te zhvillojme nje bisede mes njeri tjetrit, mund te sillen thenje profetike apo kuranore te perkthyera per arsye te autenticiteit te tyre !


Me respekt ! Ujmisht
Me pelqeu kjo temė interesante... shumica thuajne se feja Islame eshte ardhur me dhune... ketu nuk pajtohem fare sepse kemi edhe neper trojet tona fejen jo Muslimane qe nuk kane dashtur te pranonin dhe kane mbetur sikur qe jane.
Adhueuesit e fejen Muslimane me se shumti gjidej tek Shqipetaret dhe Boshnaket qe pranuan ne kohen e sundimit Osman,, dmth Osmanlite ketu shihet se dhunen nuk kane perdore.
respekte!!!

ujmisht
17-04-08, 12:06
Me pelqeu kjo temė interesante... shumica thuajne se feja Islame eshte ardhur me dhune... ketu nuk pajtohem fare sepse kemi edhe neper trojet tona fejen jo Muslimane qe nuk kane dashtur te pranonin dhe kane mbetur sikur qe jane.
Adhueuesit e fejen Muslimane me se shumti gjidej tek Shqipetaret dhe Boshnaket qe pranuan ne kohen e sundimit Osman,, dmth Osmanlite ketu shihet se dhunen nuk kane perdore.
respekte!!!

I nderuar

Ju faleminderit per pergjigjen tuaj. Une deshiroj te flas kryesisht per ligjet e islamit, e jo menyren e perhapjes se tij neper shekuj. Kjo me duket pak pune e historianeve e jo e imja.
Pra une kam deshire qe te me ipen argumente se islami nuk e lejon kete apo ate, apo keshillon kete apo ate. e me qe jemi tek mesime nga kurani, atehere do ishte me mire te flisnim me ajete kurani apo thenje profetike.

Pasi disa nga ligjet e islamit (sheriati), vret ate qe braktis fene silame, kjo me duket shume jashte botekuptimit njerezor, e qe cungon c'do te drejte njerezore per liri e vete zgjedhje te religjionit te tij.

Me respekt ! Ujmisht

********************


Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?
Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ??

mitrovicali_32
17-04-08, 22:26
Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?
eshte pak pyetje e pa definume e cila jep hapsir per spekulime jo te besimtarve te vertet por te atyre qe dojn te njollosin vehten nese ban me pru disa shembuj do ishte me mir por nese don pergjigjje te prer ateher Po gjdo ajet Kuranor e cila ka per qellim te zbatimit te urdherave ateher duhen te aplikohen nga gjdo besimtar musliman kjo si pergjigjje e pergjitheshme

Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ?
hmmm per ketu skam aq shum dituri te jep ndonj pergjigjje te mirfillt mundem ndoshta te flas nga emocionet por Islami ska te baj me emocione te mija apo me hamendje qe prap do ishte gabim keshtu qe presim InshaAllah prej tjerve qe kan dituri ma te thell
nje pyetje e kom per ty nese me lejohet cilit besim i perket ti
?

hasanmehmeti
17-04-08, 23:34
I nderuar

Ju faleminderit per pergjigjen tuaj. Une deshiroj te flas kryesisht per ligjet e islamit, e jo menyren e perhapjes se tij neper shekuj. Kjo me duket pak pune e historianeve e jo e imja.
Pra une kam deshire qe te me ipen argumente se islami nuk e lejon kete apo ate, apo keshillon kete apo ate. e me qe jemi tek mesime nga kurani, atehere do ishte me mire te flisnim me ajete kurani apo thenje profetike.

Pasi disa nga ligjet e islamit (sheriati), vret ate qe braktis fene silame, kjo me duket shume jashte botekuptimit njerezor, e qe cungon c'do te drejte njerezore per liri e vete zgjedhje te religjionit te tij.

Me respekt ! Ujmisht

********************

Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?
Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ??

selamualejkum musliman

Pershendetje Ujmisht,

Kur e pash titullin e temes vertet edhe nuk u kyqa se mendova se eshte nga ato temat e shpeshta qe jane plote provokim , edhe pse edhe kjo duket e tille, por kjo tregohet me kohen.

Se pari pa hy ne pyetjet e temes , shiqojme titullin.
Titulli:A eshte feja imponim...? , eshte shume i gjere , dhe ketu themi Jo.
Per me kuptu kete duhet dy pika me u dallu:
1) Per muslimanin qe e jeton islamin ateher ajo eshte obligim perndryshe nuk eshte musliman , se nuk ka musliman pa fene Islame.Per kete Zoti thote ne Kuran :kur te hyni ne Islam hyni tersisht(perafersisht kuptimi).
2) Per jo myslimanet si te krishteret ,jahidit ,etj Islami nuk eshte fe qe i imponohet , per kete ka zbrite ajeti i sures Bekere: La ikrahe fi din, nuk ka dhune ne fe.
Tefsiri apo sqarimi i keti ajeti eshte bere nga dijetaret duke thene se :nuk i lejohet nje muslimani qe me dhune nje jo muslimani te ia imponoj fene.

Kjo sa per titullin ,

Pyetja jote e pare ne teme : Se pari ne Kuran ka shume gjera , histori, tregime, dispozita , keshilla , e keshtu me radhe.
Por qdo dispozite qe e kerkon Zoti ne Kuran eshte obligim per myslimanin qe ta kryej. Moskryerja e tyre ne vete dallon.Shembull: Nuk eshte njejt si moskryerja e namazit me ndonje vepre tjeter me pak te rendesishme.
Por ne pergjithesi dispozitat jane obligim per tu zbatuar nga qdo besimtare. Ketu duhet te besh dallim se ka dispozita qe nese nje person nuk i kryen prap eshte mysliman por nuk eshte besimtar , dhe ka dispozita qe nese nje person nuk i ben nuk eshte as mysliman e as besimtare. E nese i nenshtrohet te gjithave ateher eshte besimtare. Pra njeriu mund te jete mysliman por jo besimtare , por nese eshte besimtare ateher eshte patjeter mysliman.Besimtare eshte nje grade me e larte e myslimanit.

Pyetja jote e dyte:Ketu duhet te dallosh nga nje vend ku udheheqe sheriati me ate vend ku nuk udheheqe sheriati. Ne nje vend ku udheheq sheriati nje ligje i tille eshte i lejuar te kryhet , dhe behet vetem nga prijesit e ati vendi.
Ndersa ne nje vend ku nuk ka sheriat nuk ka te drejte askush tia merr jeten dikujt pse ai ka nderruar besimin, pasi individi nuk eshte aktori qe egzekuton , por eshte shteti ai qe e ben ate pune.
Nese me pyet mua personalisht si ma merr mendja , ateher mendja ma merr ashtu siq thote sheriati.
Ty mund ta merr mendja ashtu siq e shprehe , ati tjeterit ndryshe e keshtu me radhe, per kete je me i gjere ateher mendimet do jene me te larmishme.

me t'mira
Hasani

BE LK
18-04-08, 08:11
Te dashur vellezer musliman...!

Doja te shpjegoja dicka rreth ajeteve te kuranit dhe gjykimit me ta.

Kemi tre lloj ajetesh ne kur'an dhe jashte saj.

1. Ajete qe jane ne kuran dhe gjykohet me to...!
2. Ajete qe jane ne kuran dhe nuk gjykohet me to. (nuk kane hukm).
3. Ajete qe kane zbritur dhe profeti me urdherin e zotit i ka hequr nga kurani, por qe kane hukmin/gjykimin akoma...!


1. Persa i perket ajeteve qe jane ne kuran dhe gjykohet me to, dihen pra jane ajetet e kuranit ne pergjithesi...!

2. Ajetet qe jane ne kuran dhe nuk kane gjykim, jane ajetet te veqanta, siq eshte ajeti tek surja nisa.

(Nisa, ajeti 15). Ato nga gratė tuaja qė bėjnė imoralitet (zina), kėrkoni qė kundėr tyre tė dėshmojnė katėr vetė prej jush (burra); nėse vėrtetohet mė dėshmitarė (imoraliteti), mbyllni ato nė shtėpia derisa t’i marrė vdekja ose derisa All-llahu tė pėrcaktojė ndonjė rrugė pėr to.

Pra ky ajet gjindet ne kuran dhe nuk ka gjykim, sepse gjykimi i kesaj vepre vjen nga nje ajet tjeter i cili me urtesine e zotit profti e ka heq nga kurani i cili eshte me kuptim:

Dhe plakun (burrin) e plaken (gruan) te cilet bejne imoralitet gurezojini...!

Pra ky ajet qe thashe me siper eshte ajet i hequr nga kurani por qe ka gjykimin dhe sot.

Kaq kisha sa per te kuptuar llogjiken e ajeteve kuranore mbi gjykimin e tyre.

pika 3 u shpjegua me siper...!

me te mira BE LK

ujmisht
18-04-08, 09:25
Te gjitha ajetet e kuranit qe trajtojne qeshtjet e ndryshme, jane obligim per tu zbatuar nga c’do besimtar musliman ?
eshte pak pyetje e pa definume e cila jep hapsir per spekulime jo te besimtarve te vertet por te atyre qe dojn te njollosin vehten nese ban me pru disa shembuj do ishte me mir por nese don pergjigjje te prer ateher Po gjdo ajet Kuranor e cila ka per qellim te zbatimit te urdherave ateher duhen te aplikohen nga gjdo besimtar musliman kjo si pergjigjje e pergjitheshme


I nderuar Mitravicali_32

Persa i perket shtrimit te pyetjes nga ana ime ska te beje me ndonje provokacion, kete fiksojeni njehere e mire ne mendjet tuaja.

Ndersa kuptimi dhe qellimi i pyetjes sime persa i perket ajeteve te kuranit, e nese keta ajete te gjitha duhen te meren per baze, apo jo te gjitha ajetet duhet te zbatohen nga nje njeri. Ky kuptim, ka per qellim te mbaje temen ne koherence me ajetet e kuranin, e jo dicka me shume se kaq.

Shembuj...

Mbi vrasjen e atij qe len islamin.
mbi vrasjen e guas/burrit qe bie imoralitet
Mbi ndalimin e alkoli, mishit te derrit.. etj

Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene silame ?
hmmm per ketu skam aq shum dituri te jep ndonj pergjigjje te mirfillt mundem ndoshta te flas nga emocionet por Islami ska te baj me emocione te mija apo me hamendje qe prap do ishte gabim keshtu qe presim InshaAllah prej tjerve qe kan dituri ma te thell
nje pyetje e kom per ty nese me lejohet cilit besim i perket ti
?Shpresoj dhe une prej te tjereve te mar nje pergjigje, te sakte dhe pa paragjykime...!


Ndersa Sa i perket fese sime...!?

Une i perkas asaj feje qe zoti ka derguar per njerezit, ajo eshte feja ime, e ajo me duket shume ne avance nga "fete" e tjera...!

Nese don emrin e fese mundet te ta them ne privat...:biggrin:

ujmisht
18-04-08, 09:52
selamualejkum musliman

Pershendetje Ujmisht,

Kur e pash titullin e temes vertet edhe nuk u kyqa se mendova se eshte nga ato temat e shpeshta qe jane plote provokim , edhe pse edhe kjo duket e tille, por kjo tregohet me kohen.

Se pari pa hy ne pyetjet e temes , shiqojme titullin.
Titulli:A eshte feja imponim...? , eshte shume i gjere , dhe ketu themi Jo.
Per me kuptu kete duhet dy pika me u dallu:
1) Per muslimanin qe e jeton islamin ateher ajo eshte obligim perndryshe nuk eshte musliman , se nuk ka musliman pa fene Islame.Per kete Zoti thote ne Kuran :kur te hyni ne Islam hyni tersisht(perafersisht kuptimi).
2) Per jo myslimanet si te krishteret ,jahidit ,etj Islami nuk eshte fe qe i imponohet , per kete ka zbrite ajeti i sures Bekere: La ikrahe fi din, nuk ka dhune ne fe.
Tefsiri apo sqarimi i keti ajeti eshte bere nga dijetaret duke thene se :nuk i lejohet nje muslimani qe me dhune nje jo muslimani te ia imponoj fene.

Kjo sa per titullin ,

Pyetja jote e pare ne teme : Se pari ne Kuran ka shume gjera , histori, tregime, dispozita , keshilla , e keshtu me radhe.
Por qdo dispozite qe e kerkon Zoti ne Kuran eshte obligim per myslimanin qe ta kryej. Moskryerja e tyre ne vete dallon.Shembull: Nuk eshte njejt si moskryerja e namazit me ndonje vepre tjeter me pak te rendesishme.
Por ne pergjithesi dispozitat jane obligim per tu zbatuar nga qdo besimtare. Ketu duhet te besh dallim se ka dispozita qe nese nje person nuk i kryen prap eshte mysliman por nuk eshte besimtar , dhe ka dispozita qe nese nje person nuk i ben nuk eshte as mysliman e as besimtare. E nese i nenshtrohet te gjithave ateher eshte besimtare. Pra njeriu mund te jete mysliman por jo besimtare , por nese eshte besimtare ateher eshte patjeter mysliman.Besimtare eshte nje grade me e larte e myslimanit.

Pyetja jote e dyte:Ketu duhet te dallosh nga nje vend ku udheheqe sheriati me ate vend ku nuk udheheqe sheriati. Ne nje vend ku udheheq sheriati nje ligje i tille eshte i lejuar te kryhet , dhe behet vetem nga prijesit e ati vendi.
Ndersa ne nje vend ku nuk ka sheriat nuk ka te drejte askush tia merr jeten dikujt pse ai ka nderruar besimin, pasi individi nuk eshte aktori qe egzekuton , por eshte shteti ai qe e ben ate pune.
Nese me pyet mua personalisht si ma merr mendja , ateher mendja ma merr ashtu siq thote sheriati.
Ty mund ta merr mendja ashtu siq e shprehe , ati tjeterit ndryshe e keshtu me radhe, per kete je me i gjere ateher mendimet do jene me te larmishme.

me t'mira
HasaniI nderuar Hasanmehmeti.

Une e hapa nje teme te tille thjeshte per te mesuar me shume rreth fese islame, por jo per te provokuar, nuk kame netyre te tille e as nuk e kam ndermend te provokoj njerezit pa arsye apo qellim. Hamendesimet e mija mbi mos perputhjen e disa pikave te fese islame me ligjet njerezore universale, te cilat ne parim jane te pandryshueshme nga snje religjion.! Kjo ishte arsyeja ime kryesore pse e hapa kete teme. Nese ndonjerit i duket provokim, atehere do e tregoje koha te verteten e madhe !

Po i kthehem shkrimit tend mbi pyetjet e mija.

Persa i perket dizpozitave kuranore dhe gjykimin e tyre.

Une mendoj se ju ishit i qarte ne ate qe thate. te pakten une e kuptova ate qe ju thate.
por nuk kuptova se cfar kupton ti me besimtare dhe cfar kuptoni me Musliman.
Une them se nje njeri qe nuk beson, eshte atesit, si mund te quhet musliman :confused:


Ndersa, shtjellimi yt per pyetjen e dyte mu duk pak paradoksal. (per llogjiken time)

Ju thate se zoti thote ne kuran se nuk ka dhune ne fe.

Ndersa islami ne ligjin e tij parashikon ndeshkim per ate qe thyen ligjin e fese.

Islami parashikon ndeshkim per ate qe pin alkool. Denimi i tij, goditet me shkop 40 here !
Islami parashikon ndeshkim kapital per lenesin e fese, ndeshkimi i tij Vrasja !

Te dhashe dy shembuj, i pari persa i perket ndeshkimit te nje personi fizik i cili nuk zbaton ligjin islam e i dyti vritet per arsye te braktisjes se fese islame.

Mohamedi ne nje thenje thoshte: Se gjaku i besimtarit eshtei shenjte per veqe se ne tri raste. 1..... 2...... 3. braktisesin e fese islame i cili braktis xhematin musliman.

Pra Muhamedi na tregonka fjalen e zotit se ska dhune ne fe, e ne krahun tjeter denon ate qe kundershton ligjin e fese.

Per llogjiken time, keto dy argumente nuk mund te qendrojne bashke, e kjo tregon dobesine e ketyre argumenteve qe jepen, pasi kundershtojne hapur njeritjetrin.

Me respekt ! Ujmisht


p.s.

Une po flas per ligjin islam ne nje vend ku udheheq sheriati, e eshte shtet i ngritur mbi dispozita kuranore (sheria). Une nuk pretendoj se nje musliman ka te drejte te vrase nje tjeter pse ka braktisur islamin, sepse kjo eshte primitive si llogjike.

hasanmehmeti
19-04-08, 13:14
selamualejkum musliman
Pershendetje Ujmisht

I nderuar Hasanmehmeti.

Une e hapa nje teme te tille thjeshte per te mesuar me shume rreth fese islame, por jo per te provokuar, nuk kame netyre te tille e as nuk e kam ndermend te provokoj njerezit pa arsye apo qellim.

Edhe ata qe provokojne kane arsyet apo qellimet e tyre.


Hamendesimet e mija mbi mos perputhjen e disa pikave te fese islame me ligjet njerezore universale, te cilat ne parim jane te pandryshueshme nga snje religjion.! Kjo ishte arsyeja ime kryesore pse e hapa kete teme. Nese ndonjerit i duket provokim, atehere do e tregoje koha te verteten e madhe !

Kete ligje fetare nuk e gjen vetem ne Islam , por edhe ne besimet tjera Jahude dhe Krishtere.Ligjet njerezore dallojne nga pikpamja ,keshtu qe je me i gjer.Po i kthehem shkrimit tend mbi pyetjet e mija.

Persa i perket dizpozitave kuranore dhe gjykimin e tyre.

Une mendoj se ju ishit i qarte ne ate qe thate. te pakten une e kuptova ate qe ju thate.
por nuk kuptova se cfar kupton ti me besimtare dhe cfar kuptoni me Musliman.

Une kuptoj siq kupton qdo njeri qe ka njohuri mbi Islamin. Myslimani mund te arrij garada me te larta,psh besimtare te behet.
Mysliman behet njeriu kur thote Deshmin (Shahadetin) dhe vjen me njeren nga veprat kryesore siq eshte namazi apo diq e ngjashme.Ndersa besimtari eshte ai qe i kryen qdo veper qe i kerkohet sipas islamit.Kjo me pak fjale e kush te doj analize me te thelle mund te kerkoj ,ketu jemi inshaAllah.

Une them se nje njeri qe nuk beson, eshte atesit, si mund te quhet musliman :confused:
edhe une e theme te njejten gje.
Ndersa, shtjellimi yt per pyetjen e dyte mu duk pak paradoksal. (per llogjiken time)

Ju thate se zoti thote ne kuran se nuk ka dhune ne fe.

Ndersa islami ne ligjin e tij parashikon ndeshkim per ate qe thyen ligjin e fese.

Islami parashikon ndeshkim per ate qe pin alkool. Denimi i tij, goditet me shkop 40 here !
Islami parashikon ndeshkim kapital per lenesin e fese, ndeshkimi i tij Vrasja !

Te dhashe dy shembuj, i pari persa i perket ndeshkimit te nje personi fizik i cili nuk zbaton ligjin islam e i dyti vritet per arsye te braktisjes se fese islame.

Mohamedi ne nje thenje thoshte: Se gjaku i besimtarit eshtei shenjte per veqe se ne tri raste. 1..... 2...... 3. braktisesin e fese islame i cili braktis xhematin musliman.

Pra Muhamedi na tregonka fjalen e zotit se ska dhune ne fe, e ne krahun tjeter denon ate qe kundershton ligjin e fese.

Per llogjiken time, keto dy argumente nuk mund te qendrojne bashke, e kjo tregon dobesine e ketyre argumenteve qe jepen, pasi kundershtojne hapur njeritjetrin.

Ato nuk kundershtojne njeritjeterin hapur por problemi eshte tek ajo qe e nenvizova me siper "logjika juaj ,apo menyra e te kuptuarit".
Lexoje krejt ne fillim te kam cek dy pika per ta lehtesuar punen e logjikes tende 1) per muslimanin dhe 2) per jo muslimanin .Argumentet e seciles vlejn per secilen , sepse nuk eshte i njejt nje jomusliman me nje musliman.


Me respekt ! Ujmisht

gjithashtu respekt.

p.s.

Une po flas per ligjin islam ne nje vend ku udheheq sheriati, e eshte shtet i ngritur mbi dispozita kuranore (sheria). Une nuk pretendoj se nje musliman ka te drejte te vrase nje tjeter pse ka braktisur islamin, sepse kjo eshte primitive si llogjike.


Edhe ne per kete jemi ketu per ti sqaruar gjerat e sheriatit edhe pse per ta ngritur vetedijen e pyetesit marrim shembull si eshte ai gjykim per muslimanin nese nuk eshte ne nje vend ku nuk ka sheriat, pamarre parasysh pretendimet e veqanta apo te pergjithshme te nje grupi.
Ketu siq te thash jemi por keto dite kisha problem me kyqjen ne Dardani se u deshke shume kohe e kete nuk e gjeja tek vetja.Por ju mund te vazhdoni dhe ne do ju qendrojme prane sapo te gjejme kohen dhe te kete kyqje te lehte ne Dardani.

me t'mira
Hasani

ujmisht
21-04-08, 11:22
selamualejkum musliman
Pershendetje Ujmisht

Edhe ata qe provokojne kane arsyet apo qellimet e tyre.

Kete ligje fetare nuk e gjen vetem ne Islam , por edhe ne besimet tjera Jahude dhe Krishtere.Ligjet njerezore dallojne nga pikpamja ,keshtu qe je me i gjer.Une kuptoj siq kupton qdo njeri qe ka njohuri mbi Islamin. Myslimani mund te arrij garada me te larta,psh besimtare te behet.
Mysliman behet njeriu kur thote Deshmin (Shahadetin) dhe vjen me njeren nga veprat kryesore siq eshte namazi apo diq e ngjashme.Ndersa besimtari eshte ai qe i kryen qdo veper qe i kerkohet sipas islamit.Kjo me pak fjale e kush te doj analize me te thelle mund te kerkoj ,ketu jemi inshaAllah.


edhe une e theme te njejten gje.
Ato nuk kundershtojne njeritjeterin hapur por problemi eshte tek ajo qe e nenvizova me siper "logjika juaj ,apo menyra e te kuptuarit".
Lexoje krejt ne fillim te kam cek dy pika per ta lehtesuar punen e logjikes tende 1) per muslimanin dhe 2) per jo muslimanin .Argumentet e seciles vlejn per secilen , sepse nuk eshte i njejt nje jomusliman me nje musliman.
gjithashtu respekt.Edhe ne per kete jemi ketu per ti sqaruar gjerat e sheriatit edhe pse per ta ngritur vetedijen e pyetesit marrim shembull si eshte ai gjykim per muslimanin nese nuk eshte ne nje vend ku nuk ka sheriat, pamarre parasysh pretendimet e veqanta apo te pergjithshme te nje grupi.
Ketu siq te thash jemi por keto dite kisha problem me kyqjen ne Dardani se u deshke shume kohe e kete nuk e gjeja tek vetja.Por ju mund te vazhdoni dhe ne do ju qendrojme prane sapo te gjejme kohen dhe te kete kyqje te lehte ne Dardani.

me t'mira
Hasani

Hasan....

1. Une po te kerkoj te me thuash se a eshte feja imponim, a i imponohet feja dikujt, ose a ta imponon sheriati zbatimin e ligjit te fese.
Une te dhashe shembuj dhe thenje profetike per te treuar sse feja islame eshte fe qe i imponon njerezit (sipas llogjikes sime). Ju me dhate nje ajet Kuranor ku tregon se ne fe nuk ka imponim, nuk ka dhune.
Une te dhashe thenje proftike ku shpjegon se njerezit qe lene islamin duhet te vriten...etj

Ndersa ju belbezoni me llogjiken time, duke me thene se ju kuptoni keshtu e une kuptoj ashtu. O hasan une e di se nese ti e ke pranuar dicka, atehere e ke llogjikuar ne nje kendeveshtrim, e ke arritur ne perfundimin se duhet te meret si e mire.

Ndersa une jam injorant nga feja ne te cilen ke perqafuar ti, e po te kerkoj qe te me japesh argumente kuranore, profetike, njerezore e logjike, me qellim qe une te bindem se islami eshte fe e drejte e shpallur nga i pagabueshmi e i pa kufizueshmi (Zoti).

Ju nese jeni ne gjendje te diskutoni per islamin atehere bojrum, por te flasesh per llogjiken time ne 3/4 e rrjeshtave tuaj eshte pak ironike dhe e turpshme per nje njeri qe del te mbrojt islamin.

Islami nuk mbrohet duke u treguar te tjereve se cfar llogjikojne.

2. O hasan, a je ne gjendje me me bind mua, se vendimet e islamit jane te drejta.
E nese din ta besh kete atehere vazhdo. Por nese nuk din ta besh atehere hesht, se kjo eshte me e mire per ty !

Une dua te me sqarosh se pse islami ka ligje te tila, e ku eshte urtesia e tyre. ?!
Pse islami permban gjera qe sipas meje bien ne kundershtim me njera tjeteren ?!
Pse islami eshte fe qe praktikon zbatimin e tij me force apo denimin e thyersve te ligjit te tij.
e te gjitha keto per mua e per c'do njeri qe mendon pak me mendet e tij eshte imponim !

A je ne gjendje te me bindesh se kjo eshte me e mira qe njerezit duhet te zbatojne ?!

Me respekt maksimal ! Ujmisht

mitrovicali_32
21-04-08, 23:06
ujmisht keto ti qe ti don dmth Tefsirin-shtjellim-spjegim te hollesishem te Kuranit dhe hadithit per aty sma merr mendja qe osht dikush i denj ne ket forum me ta dhan ose me tu pergjigj me aq hollesi qe me te tregu kkerkoj hallall nese del dikush qe ka aftesi ndersa per nje pyetje mundem me te dhan pergjigjje e ajo osht se besimi Islam sosht imponim sepse ne Islam imponimi nuk i lejohet as nje femiut me ju ba sepse osht nje ajet Kuranor nese sgaboj ku thot Zoti azauxhel "un jom ai qe udhezoj dhe jo ju" dhe me sa di kjo i preferohet axhes Muhammedit alehjiselam sepse ky me gjdo kusht ka dasht qe axha e vet te thot Shehadetin por i ka vdek dmth si pabesimtar mandej e kemi edhe nje rast tjeter qe un edi ne hadith edhe pse ndoshta se plotesoj komplet por ta them shkurtimisht a njeher Ibrahimit(abrahamit)alehji selam Halilullahit ika ardh nje musafir dhe ai ka qen shum zemrgjer dhe bujar dhe ika dhan te gjitha te mirat qe ka pas ne shpin e ti dhe kur ka nis musafiri me hanger ska bo bismilah dhe ky asht turbu dhe ka perzan musafirin mas kesaj ndodhije Zoti azauxhel i ka than Ibrahimit se un tan jeten jam tu e ushqy pa mu falenderu e ti pernjeher qe tu ul ne sofer sun e durove a qe dmth shkurtimit shpjegimi i bjen keshtu se Zoti azauxhel osht ai i cili na jep dhe na udhezon ndersa ne jemi vetem se rob te Ti dhe mundemi me kan sebep per diqka te mir apo per diqka te keqe ne ket dunja
kjo ujmir osht veq se mendim i jemi dhe nese kam qellu ateher jan prej Zotit tim e tandit po nese kam gabu dikund ateher jam pergjegjes un dhe nefsi im
ps: po pres ne privat mem tregu se cilit besim i perket se me ke than se i beson nje besimi qe Zoti ka dergu per njerz ne ket bot nese osht e vertet ateher jam edhe un ne at besim sikur ti

ujmisht
22-04-08, 14:49
ujmisht keto ti qe ti don dmth Tefsirin-shtjellim-spjegim te hollesishem te Kuranit dhe hadithit per aty sma merr mendja qe osht dikush i denj ne ket forum me ta dhan ose me tu pergjigj me aq hollesi qe me te tregu kkerkoj hallall nese del dikush qe ka aftesi ndersa per nje pyetje mundem me te dhan pergjigjje e ajo osht se besimi Islam sosht imponim sepse ne Islam imponimi nuk i lejohet as nje femiut me ju ba sepse osht nje ajet Kuranor nese sgaboj ku thot Zoti azauxhel "un jom ai qe udhezoj dhe jo ju" dhe me sa di kjo i preferohet axhes Muhammedit alehjiselam sepse ky me gjdo kusht ka dasht qe axha e vet te thot Shehadetin por i ka vdek dmth si pabesimtar mandej e kemi edhe nje rast tjeter qe un edi ne hadith edhe pse ndoshta se plotesoj komplet por ta them shkurtimisht a njeher Ibrahimit(abrahamit)alehji selam Halilullahit ika ardh nje musafir dhe ai ka qen shum zemrgjer dhe bujar dhe ika dhan te gjitha te mirat qe ka pas ne shpin e ti dhe kur ka nis musafiri me hanger ska bo bismilah dhe ky asht turbu dhe ka perzan musafirin mas kesaj ndodhije Zoti azauxhel i ka than Ibrahimit se un tan jeten jam tu e ushqy pa mu falenderu e ti pernjeher qe tu ul ne sofer sun e durove a qe dmth shkurtimit shpjegimi i bjen keshtu se Zoti azauxhel osht ai i cili na jep dhe na udhezon ndersa ne jemi vetem se rob te Ti dhe mundemi me kan sebep per diqka te mir apo per diqka te keqe ne ket dunja
kjo ujmir osht veq se mendim i jemi dhe nese kam qellu ateher jan prej Zotit tim e tandit po nese kam gabu dikund ateher jam pergjegjes un dhe nefsi im
ps: po pres ne privat mem tregu se cilit besim i perket se me ke than se i beson nje besimi qe Zoti ka dergu per njerz ne ket bot nese osht e vertet ateher jam edhe un ne at besim sikur ti

I nderuar mitrovicali_32

JU falennderoj per pergjigjen tuaj dhe sinqeritetin e treguar ne kete post. Ajo qe kerkoje une eshte te vije dikush qe pretendon se feja islame nuk u imponohet njerezve, e te me jape argumente per kete. Por argumentet tuaja me duken jo shume me kuptim per qeshtjen qe ne jemi duke diskutuar.

Une po kerkoj argumente nga muslimanet per kete, e jo ti bien anash e ansh e ne fund mos te thone asgje, kjo eshte e pa pranueshme pe mua. Shpresoj qe te vij dikush e te me sqaroje per keto dyshimet e mija.

Shpresoj te mos kem ofenduar apo lenduar ndonje person me keto shkrime, qellimi im eshte te mesoj me shume per islamin, e a duhet qe une ta ndjek kete fe.

Pra nese dikush mua me sqaron se kjo fe duhet ndjekur sepse keto imponime jane bere per kete e ate, atehere une shopresoj te qartesohem.

Ne pritje te pergjigjeve te duhura...

Me respket ! Ujmisht

Dilaver
23-04-08, 20:11
Fetė e zbritura: ebreizmi, krishterimi dhe islami, tė trija kėto janė prej njė brumi tė pėrbashkėt. Te trija kėto fe e thirrin njerzimin nė njesinė e Zotit. Gjatė shekujve ka pas sulme pėr ndryshimin e fesė, e atė e kanė bėrė ata qė kanė synuar e tentuar qė fenė ta pėrdorin pėr interesat e tyre, dhe pikersiht pėr kėtė arsye Zoti ka derguar profetė pėr tė udhėzuar njerzimin dhe pėr tė plotėsuar e pėrmirėsuar ndryshimet e bėra nė fe.
”Sikur tė kishte dasht Zoti yt, do t’i besonin ēka janė nė tokė qė tė gjithė. A ti do t’i detyrosh njerzit tė bėhen besimtarė” (Junus:99)

”Nė fe nuk ka detyrim….” (Bekare:256)

Vrasja e renegatit komentohet edhe si uzurpim i lirisė sė besimit!?
Kjo ēėshtje ėshtė nė kompetenca tė shtetit, dhe me kėtė ēėshtje mirret qeveria islame e kurrsesi individėt, shoqatat e bashkėsitė islame.
Sa i pėrkėt vrasjes sė renegatit, unė personalisht jam kundėr.
Disa dijetar prej gjeneratės sė parė (Selefi) dhe Imamė mendojnė se nuk vritet ēdo renegat.
Sipas tyre vritet ai qė shpreh kėtė haptas duke propaganduar e thirrur nė degjenerim e mbrapshtim, publikon ofendime ndaj All-llahut, Profetit e besimtarėve, fton besimtarėt nė trazira e tė largohen nga beismi islam, e vepra tė ngjashme qė drejtpėrsėdrejti atakojn tė drejtat e tjerve.
Vrasja e tij ėshtė lejuar pėr shkak tė mbrojtjės sė fesė dhe shoqerisė nga rrebelizmi i tij, sepse vepra e tij ėshtė sulm mbi tė drejtat e tjetrit. Interesat e shtetit dhe shoqerisė kanė pėrparėsi ndaj interesit individual, posaqerisht shteti islam.

ujmisht
25-04-08, 10:26
Fetė e zbritura: ebreizmi, krishterimi dhe islami, tė trija kėto janė prej njė brumi tė pėrbashkėt. Te trija kėto fe e thirrin njerzimin nė njesinė e Zotit. Gjatė shekujve ka pas sulme pėr ndryshimin e fesė, e atė e kanė bėrė ata qė kanė synuar e tentuar qė fenė ta pėrdorin pėr interesat e tyre, dhe pikersiht pėr kėtė arsye Zoti ka derguar profetė pėr tė udhėzuar njerzimin dhe pėr tė plotėsuar e pėrmirėsuar ndryshimet e bėra nė fe.
”Sikur tė kishte dasht Zoti yt, do t’i besonin ēka janė nė tokė qė tė gjithė. A ti do t’i detyrosh njerzit tė bėhen besimtarė” (Junus:99)

”Nė fe nuk ka detyrim….” (Bekare:256)

Vrasja e renegatit komentohet edhe si uzurpim i lirisė sė besimit!?
Kjo ēėshtje ėshtė nė kompetenca tė shtetit, dhe me kėtė ēėshtje mirret qeveria islame e kurrsesi individėt, shoqatat e bashkėsitė islame.
Sa i pėrkėt vrasjes sė renegatit, unė personalisht jam kundėr.
Disa dijetar prej gjeneratės sė parė (Selefi) dhe Imamė mendojnė se nuk vritet ēdo renegat.
Sipas tyre vritet ai qė shpreh kėtė haptas duke propaganduar e thirrur nė degjenerim e mbrapshtim, publikon ofendime ndaj All-llahut, Profetit e besimtarėve, fton besimtarėt nė trazira e tė largohen nga beismi islam, e vepra tė ngjashme qė drejtpėrsėdrejti atakojn tė drejtat e tjerve.
Vrasja e tij ėshtė lejuar pėr shkak tė mbrojtjės sė fesė dhe shoqerisė nga rrebelizmi i tij, sepse vepra e tij ėshtė sulm mbi tė drejtat e tjetrit. Interesat e shtetit dhe shoqerisė kanė pėrparėsi ndaj interesit individual, posaqerisht shteti islam.

Pershendetje i nderuar Dilaver !

SI fillim doja te te falenderoja per pergjigjen tende, realisht eshte e vetmja pergjigje deri tani qe i eshte pershtatur pyetjes sime ashtu siq duhet.

Por doja te shtoja dicka persa i perket temes dhe pyetjes sime.

Une e kam hapur kete teme, per te treguar realitetin e islamit nga muslimanet vete, e per te ndare njehere e pergjithmone te verteten nga genjeshtra. Pra per te kuptuar se fete e zbritura nga zoti nuk imponohen por ato u keshillohen njerezve, sepse fuqie e zotit mund ti bente apo beje njerezit te njejte, robote dhe te pa kthyeshem nga rruga e tij. Por zoti i la te lire njerezit te ndjekin rrugen e duhur, rrugen ne te cilen ai dergoi njerez e te dashur te ti per tu spjeguar njerezve si shkohet tek ai. E ne kahun tjeter vendosi djallin, i cili nxorri shume njerez te rrejshem qe therrasin njerezit drejt rrugeve te tyre djallezore e te pa pranueshme per botekuptimin real njerezor.

Duke pare njeriu si qenje jo statike dhe e lekundshme ne shumicen e aspekteve tij tija, mund te dalin ne perfundimin se shume nga rruget e tij jane qorre dhe te pa shpresa, ato mund te manipulohen lehte, nga dikush apo cdokush...

Fete e zbritura nga zoti nuk mund te jene shume, me e mra te ndryshme e parime universale te ndryshme. Sepse zoti eshte po ai qe ishte ne kohen e Musait (moisiut), po zoti ishte dhe ne kohen e Isait (Jezusit), pra praktikisht i bie qe fete te mos paraqesin te gjitha nje origjinalitet por te jene te kthyera ka interesat personale te njerit pao tjetrit ashtu siq thate ju.


Le ti kthehemi pak Argumenteve nga Kurani qe flasin per imponimin fetar.

Ju thate nje ajet kuranor shume kuptim plote dhe mjaft sqarues, e kjo ne nje fare menyre me ndriqon shume gjera ne kete aspekt.

Ndersa persa i perket ajetit te dyte qe ju ceket. Ne kete ajet me sa di une ata qe meren me hulumtimet islame kane divergjenca, sepse nje pjese e tyre apo shumica thote se ky ajet eshte i shfuqizuar dhe nuk meret per argument se ne fe nuk ka imponim.

Po te marim jeten e Muhamedit, do shikojme se ai gjithmone i ka luftuar politeistet dhe se nuk ka pranuar gje prej tyre vetem se islamin, pra perderisa muhamedi ka ska pranuar asgje dhe ne kuran shikojeni si urdherohet per lufte dhe imponim te se vertetes...

“O i Dėrguar, luftoji jobesimtarėt dhe hipokritėt dhe sillu rreptė ndaj tyre; vendi i tyre ėshtė xhehenemi qė ėshtė pėrfundimi mė i keq” [Teube: 73],
“O ju qė besuat! Luftojini jobesimtarėt qė i keni afėr jush, e le ta ndjejnė prej jush grushtin e fortė kundėr tyre. E dijeni se Allahu ėshtė me tė devotshmit” [Teube: 123],
“Beduinėve qė ngelėn pas, thuaju, “Ju do tė ftoheni te njė popull luftarak e i fuqishėm, t’i luftoni ata ose tė dorėzohen (ta pranojnė fenė islame), e nėse pėrgjigjeni (nė thirrje), Allahu ju jep shpėrblim tė mirė, e nėse nuk dilni sikurse mbetėt pa dalė mė parė, Ai ju ndėshkon me njė dėnim tė padurueshėm”. [Fet’h: 16]

Ne keti thenje kuranore qe ceka me siper profeti dhe njekesit e tij urdherohen per lufte dhe asgje perpos islamit.

besoj se keto argumente jane te mjaftueshme per te pare dhe arsyetuar se ato qe ceket ju apo te tjeret sjane te mjaftueshme per te bindur nje njeri se islami nuk imponohet.

Ndersa sa i perket vrasjes se braktisesit te fese islame kjo eshte e qarte ne hadithin e profetit muhamed qe une kam cekur ne nje post me pare.

Ne rregullat e sheriatit silam. Ai njeri qe braktis fene islame, vritet, por para se te vritet meret dhe burgoset tre dite dhe ne keto tre dite duhet qe atij personi ti shpjegohet feja ne detaje dhe ti jepen argumente se islami nuk duhet te braktiset, nese bindet dhe qendron ne silam ai nuk vritet, po nese nuk pranon dhe nuk bindet per te qendruar ne silam ai atehere Ekzekutohet sipas sheriatit.

Ndersa se pse ka thene nje dijetar i pare se ai nuk ai qe len fene, ka dhe sekte qe lejojne alkolin e gjera me te renda se kaq. Une po flas per islamin qe zbatojne shumica e botes dhe islamin qe ka ardhe nga profti muhamed.
Por nese nje person braktis islamin dhe neser ngrihet per te luftuar ate atehere dhe gomari ne kasolle e kupton se ai nuk mund te lejohet te beje c'te doje. Por ndeshkohet per kete. Une po flas per nje njeri i cili nga musliman mund te behet Krishter apo Budist, e puna e tij eshte te zbatoje fene qe ka perqafuar e jo te perhap perqarje apo gjera te llojit te tille.

Dhe dicka, kur flas per ekzekutimin e personave apo denimin e tyre, une jam koshient se keto urdhera i zbaton vetem nje shtet islam, e jo persona fizik apo shoqata i nderuar, e kam cekur dhe me siper se kete ma tha dhe hasani. Por une e di se keto jane ligje per shtete e jo per perzona fizik.

Me respekt ! Ujmisht

Preshevar
25-04-08, 12:46
Postimi origjinal ėshtė bėrė nga ujmisht


A eshte feja imponim…
Cfar mendimi keni mbi ligjin e sheriatit i cili vret ate qe braktis fene islame ?

Pėrshendetjet e mia,

E selekcionova kete pytje qe ti u pergjigjem sipas mundesive te mia.
Sė pari mund te them qe nuk egzston nje definim i qart sa i perket dėnimeve ne ter boten islamike, keshtu qe gjejm shum dallime sipas orientimėve politike qe ata kan dhe sigurisht sipas epokėve. Megjithate, pesė shkollat e medhaja te jurisprudences islamike konsiderojn qe nje renegat duhet te egzekutohet. Ne nje menyr gjenerale, me fjalen 'kafir' emertohen jobesimtaret, renegatet dhe ateistet po mund te emėrtohen edhe heretiket dhe shum pėrqarės politik.

Nuk egziston as nje pershkrim i qart ne Kur'an apo nje qendrim qe duhet ta adaptuar muslimani perball nje renegati, Kur'ani tregon kryesisht qe renegati egziston dhe qė Zoti e provon ate. I zgjodha edhe disa ajete Kur'anore qe te shohim me kjart :

"... E kush zbrapset prej jush nga feja e tij dhe vdes si pabesimtar, ata i kanė zhdukur veprat e veta nė kėtė jetė dhe nė jetėn tjetėr. Tė tillėt janė banorė tė zjarrit dhe nė tė do tė qėndrojnė pėrjetshėm."
Al-Bekare 217


"Njė grup nga ithtarėt e librit thanė (tė vetėve): “Besoni para dite nė atė qė u ėshtė shpallur atyre qė besuan (muslimanėve), e pasdite mos e besoni, e ndoshta edhe ata (muslimanėt), do tė zbrapsen (nga besimi i tyre)."
Ali-Imran72."Ata, tė cilėt pas besimit tė tyre u bėnė pabesimtarė,e pastaj e shtuan mosbesimin, atyre kurrsesi nuk du pranohet pendimi. Tė tillėt janė mu ata tė humburit."
Ali-Imran 90.
"O besimtarė, nėse u nėnshtroheni jobesimtarėve, ata ju kthejnė prapa aty ku ishit (nė kufėr) dhe atherė do tė jeni tė humbur."
Ali-Imran 149.
"Vėrtet, ata qė besuan e pastaj tradhėtuan, pėrsėri besuane pastaj tradhtuan dhe e shtuan mosbesimin, All-llahu nuk u falė atyre as nuk i udhėzon nė rrugė tė drejtė."

Nisa 137."O ju qė besuat! Kush largohet prej nga feja e vet (i bėn dėm vetes) s’ka dyshim se All-llahu do tė sjellė njė popull qė Ai e do atė (popull) dhe ata e duan Atė (Zotin),(njė popull) qė ėshtė modest e i butė ndaj besimtarėve, por i ashpėr dhe i fortė ndaj mohuesve, qė lufton nė rrugėn e All-llahut dhe qė nuk i frikėsohet kėrcėnimit tė asnjė kėrcėnuesi. Kjo (cilės e atij populli) ėshtė dhuratė e All-llahut qė i jep atij qė do. All-llahu ėshtė dhurues i madh, i dijshėm."
Maide 54."Ne edhe ty (Muhammed) ta zbritėm librin (Kur’anin) e vėrtetė qė ėshtė vėrtetues i librave tė mėparshme dhe garantues i tyre. Gjyko, pra, mes tyre me atė qė All-llahu e zbriti, e mos pėlqe epshet e tyre e tė largohesh nga e vėrteta qė i erdhi. Pėr secilin prej jush, Ne caktuam ligje program (tė posaēėm nė ēėshtje tė veprimit). Sikur tė donte Alahu, do t’ju bėnte njė popull (nė fe e sheriat), por deshi t’ju sprovojė nė atė qė iu dha juve, andaj ju (besimtarė) pėrpiquni pėr punė tė mira. Kthimi i tė gjithė juve ėshtė te All-llahu, e Ai do t’ju njoftojė me atė qė kundėrshtoheshi.""(Musai) Tha: “Zoti im! Unė nuk kam nė dorė pos vetes sime dhe as vėllai im (Haruni nuk ka nė dorė pos vetvetes, ose: pos vetes sime dhe vėllai tim), ndana, pra, neve prej popullit tė fėlliqtė."

Maide 48-25."Ai qė pas besimit tė tij e mohon All-llahun, me pėrjashtin tė atij qė dhunohet (pėr tė mohuar), e zemra e tij ėshtė e bindur plotėsishtme besim, por fjala ėshtė pėr atė qė ia hap gjoksin mosbesimit, ata i ka kapur hidhėrimi nga All-llahu dhe ata kanė njė dėnim tė madh."

En-Nahl 106
Sidoqoft, nje ajet Kur'anor eshte mjaft i qart sa i perket pyetjes kryesore : "Nė fe nuk ka dhunė" (La ikraha fi al-dinn)El-Bekare 256.


Kurse prej hadithėve te raportuara, dy prej ketyre citimėve pikerisht te konsideruar e te studiuara sipas disa teologeve musliman, shkojn ne drejtimin e zbatimit te dėnimit me vdekje ne rast renegati.
"Gjaku i nje muslimani, qe pranon qė nuk ka Zot tjetėr pos All-llahut dhe qė jam profeti i Tij, nuk mund te vritet vetemse ne tri kushte : ne rast vrasje, per nje njeri te martuar qe jepet pas seksit nė mėnyr ilegale, dhe per atė qe largohet nga Islami dhe largohet nga muslimanėt"

"Ai qe ndrron fejėn, mbyteni"Ky hadith i raportuar nga Bukhari r.a. (i vdekur ne 870) nuk eshte marur nga Muslimi r.a. (i vdekur ne 875) ne Sahihin e tij. Kjo e ben nje hadith te dobėt dhe kjo gjendje duhet te pakesoj sadopak peshen, sepse Muslimi r.a. mohon disa kritere te vertetesis te marura nga Bukhariu r.a. Asgje as ne biografin e Muhamedit a.s. nuk gjindet as sa nje fije e informates qe e favorizon vėnien e egzekutimit te nje vendimi te tille. Perkundrazi, dy epizoda tregojn marrveshje me renegat ose persona qe e kan leshuar komunitetin musliman.

Nje hadith i Muhamedit a.s. ku thot : "Ai qe ndrron fejėn, mbyteni", kjo e mer vendimin per vdekje te kundershtarit. Ky delikt eshte i paparashkrueshėm dhe nuk mund te behet objekt falės nga ana e autoritetėve.

Megjithate, e shohim duke nenshkruar nje marrveshje me kurejshit ende pagan, qe njera prej shkakėve apo prej pikave te marrveshjes ishte qe "asgje nuk duhet ti pengoj ata qe deshirojn te kthehen ne tribunat kundershtare dhe, prandaj, te kthehen ne idhujtari (ante-muslimane). Ky artikull i marrveshjes te Hudajbija nuk eshte raportuar nga Bukharia r.a.

Kaq kisha sa i perket kesaj pyetje.

Me t'mira,
Preshevari

hasanmehmeti
29-04-08, 15:37
Hasan....

1. Une po te kerkoj te me thuash se a eshte feja imponim, a i imponohet feja dikujt, ose a ta imponon sheriati zbatimin e ligjit te fese.
Une te dhashe shembuj dhe thenje profetike per te treuar sse feja islame eshte fe qe i imponon njerezit (sipas llogjikes sime). Ju me dhate nje ajet Kuranor ku tregon se ne fe nuk ka imponim, nuk ka dhune.
Une te dhashe thenje proftike ku shpjegon se njerezit qe lene islamin duhet te vriten...etj

Ndersa ju belbezoni me llogjiken time, duke me thene se ju kuptoni keshtu e une kuptoj ashtu. O hasan une e di se nese ti e ke pranuar dicka, atehere e ke llogjikuar ne nje kendeveshtrim, e ke arritur ne perfundimin se duhet te meret si e mire.

Ndersa une jam injorant nga feja ne te cilen ke perqafuar ti, e po te kerkoj qe te me japesh argumente kuranore, profetike, njerezore e logjike, me qellim qe une te bindem se islami eshte fe e drejte e shpallur nga i pagabueshmi e i pa kufizueshmi (Zoti).

Ju nese jeni ne gjendje te diskutoni per islamin atehere bojrum, por te flasesh per llogjiken time ne 3/4 e rrjeshtave tuaj eshte pak ironike dhe e turpshme per nje njeri qe del te mbrojt islamin.

Islami nuk mbrohet duke u treguar te tjereve se cfar llogjikojne.


Ujmisht, neve ketu nuk po tallemi, une te sqarova kete qe e kerkon ketu ne dy pika qe ti as qe i ke lexu si duket se perndryshe nuk do shkruaje kete me siper.
Kame thene:Per me kuptu kete duhet dy pika me u dallu:

1) Per muslimanin qe e jeton islamin ateher ajo eshte obligim perndryshe nuk eshte musliman , se nuk ka musliman pa fene Islame.Per kete Zoti thote ne Kuran :kur te hyni ne Islam hyni tersisht(perafersisht kuptimi).
2) Per jo myslimanet si te krishteret ,jahidit ,etj Islami nuk eshte fe qe i imponohet , per kete ka zbrite ajeti i sures Bekere: La ikrahe fi din, nuk ka dhune ne fe.
Tefsiri apo sqarimi i keti ajeti eshte bere nga dijetaret duke thene se :nuk i lejohet nje muslimani qe me dhune nje jo muslimani te ia imponoj fene


Ajeti qe nuk ka dhune ne fe te kam treguar qe nuk eshte per myslimanet.sa i perket myslimaneve e ke piken 1),ate sqarimin qe e kam ber ne shkrimin e pare (pyetja e pare) si dhe nje spjegim te bukur te Dilaverit.
2. O hasan, a je ne gjendje me me bind mua, se vendimet e islamit jane te drejta.
E nese din ta besh kete atehere vazhdo. Por nese nuk din ta besh atehere hesht, se kjo eshte me e mire per ty !

Une dua te me sqarosh se pse islami ka ligje te tila, e ku eshte urtesia e tyre. ?!

se pari nuk e kemi obligim te bindi ty se ky apo ai ligje eshte ne rregull. Urtesia eshte shume thjeshte se ne Islam ka dallim te madhe ne mes te Shoqeris dhe Individit. Islami e mbrone shoqerin duke perdorur ligje te caktuara qe i japin denime te caktuara individit ne raste te ndryshe siq eshte vjedhja,mardhenjet jashtemartesore,vrasja e dikujt,e keshtu me radhe.E gjithe kjo per te mbajtur nje shoqeri te shendosh qe jeton dhe praktikon ate qe ia ka ofruar Krijuesi.Perderisa une si krijes e kam pranuar Zotin si Krijuesi ateher edhe te rregullat e Tij nuk kam dyshim se jane te drejta edhe pse ne shikim te pare duken te renda per dikend, por dobia e saj eshte e madhe per vet individin dhe shoqerin.Per kete te ka folur edhe pak sa pash Dilaveri.

Pse islami permban gjera qe sipas meje bien ne kundershtim me njera tjeteren ?!
Cilat jane ato i nderuar?


Pse islami eshte fe qe praktikon zbatimin e tij me force apo denimin e thyersve te ligjit te tij.
e te gjitha keto per mua e per c'do njeri qe mendon pak me mendet e tij eshte imponim !

Kete e ke gjdokund ore, edhe sipas mendjes tende po kalove Semaforin e kuq me makin do te denohesh, a eshte ne rregull kjo? sigurisht se po sepse permes keti denimi qe e merr te bjen ndermend qe radhen tjeter te mos e perserisesh qe tua vesh jeten ne rrezike kembesoreve apo ngasesve te makinave tjera.
Edhe Islami eshte keshtu, se po te mos kishte imponim ateher egoja jone nuk do i pranonte rregullat me qef, dhe do rrezikonte te tjeret, keshtu do kishim nje shoqeri te pakontrolluar.


A je ne gjendje te me bindesh se kjo eshte me e mira qe njerezit duhet te zbatojne ?!
te thash edhe me heret obligim i muslimanit nuk eshte te te bind ty, por permes shembujve konkret te i therras menyre se te menduarit tend se kjo eshte mese e logjikshme qe Islami perdore mjete dhe metoda qe te ruaj shoqerin Islame.Me respekt maksimal ! Ujmisht

gjithashtu jeni te respektuar.
Hasani

arton bala
30-04-08, 10:49
@ ujmisht:

Ne temen paraprake qe u editua komplet, pohova se pyetja a ka imponim ne Islam pergjigjet simbas kapacitetit te personit qe pergjigjet dhe situates ne te cilen ai gjindet. nje imam tolerant do te thote se ne islam nuk ka imponim dhe do te citoj Kuranin, ate rreshtin ku thuhet "ne fe nuk ka dhune". kurse nje imam radikal do te thote se ne Islam ka imponim dhe do te citoj poashtu Kuranin, ata rreshta qe i ke cituar ti ne postimet paraprake (ku ne menyre perseritese kerkon "Allahu" te luftohen jobesimtaret).

Pra qe te dyja mendimet (si ai i imamit tolerant, ashtu edhe ai i imamit radikal) mbeshteten ne Kuranin. Edhe pse keto mendime e pezullojne njera tjetren. Kjo nenkupton ne syte e mi se Kurani edhte liber qe ne disa pika e kunderthote vetveten. Me kete Kurani behet nje liber i pervertueshem, i keqperdorshem per ineteresa personale, grupore, apo nacionale. Pyetja se si mund te kunderthote nje diktues hyjnor veten duke shkruar ne te njejtin liber thenje intencionalisht te kunderta, eshte nje tjeter. Por e vertete eshte se une nepermjet te ato pak fjalive qe i cituat ju (ti dhe preshevari) e vertetove vetkontradikten e Kuranit.

Ti kerkove te argumentoj pohimet e mia. Pergjegja ime eshte kjo:

Pohimi im eshte se Kurani eshte nje burim "dyftyresh" per te pergjegjur pyetjen "a ka imponim ne Islam?". Argument jane keta dy:

I Pari:

“O i Dėrguar, luftoji jobesimtarėt dhe hipokritėt dhe sillu rreptė ndaj tyre; vendi i tyre ėshtė xhehenemi qė ėshtė pėrfundimi mė i keq” [Teube: 73],
“O ju qė besuat! Luftojini jobesimtarėt qė i keni afėr jush, e le ta ndjejnė prej jush grushtin e fortė kundėr tyre. E dijeni se Allahu ėshtė me tė devotshmit” [Teube: 123],
“Beduinėve qė ngelėn pas, thuaju, “Ju do tė ftoheni te njė popull luftarak e i fuqishėm, t’i luftoni ata ose tė dorėzohen (ta pranojnė fenė islame), e nėse pėrgjigjeni (nė thirrje), Allahu ju jep shpėrblim tė mirė, e nėse nuk dilni sikurse mbetėt pa dalė mė parė, Ai ju ndėshkon me njė dėnim tė padurueshėm”. [Fet’h: 16]


I dyti:

"Nė fe nuk ka dhunė" (La ikraha fi al-dinn)El-Bekare 256.


Nese i lexon dy argumentet bashke, e sheh se keto fjali (te dyja llojet e fjalive gjinden ne Kuran) e kunderthojne njera tjetren deri ne pezullim. Keto jane argumentet qe i kerkove. Keto fjali vertetojne se Kurani lejon dy llojet e pergjegjeve ne pyetjen tende qe ia ke vene temes.

(shpresoj e lexon kete postim para se te editohet)

ujmisht
30-04-08, 11:26
Cilat jane ato i nderuar?

Me qe me kerkove te tregoj se cilat jane ato, po te jap nje shembull e po kerkoj sqarim nga ana juaj i nderuar Hasan...

Me qe jemi ne kete teme ja nje shembull i bukur !

Ne Kur'an thuhet: La ikrahe Fid-ijn... ! = Ska Imponim ne fe... ! (bekar 256)

Ndersa Thuhet dhe keshtu: “O i Dėrguar, luftoji jobesimtarėt dhe hipokritėt dhe sillu rreptė ndaj tyre; vendi i tyre ėshtė xhehenemi qė ėshtė pėrfundimi mė i keq” [Teube: 73],


Une vetem Logjiken e ketyre ajeteve dua te me shpjegosh i nderuar Hasan.

Me respekt ! Ujmisht


P.s. Doja te falenderoja moderatoret dhe administratoret per pastrimin e disa shkrimeve jashte teme.

hasanmehmeti
30-04-08, 17:58
Me qe me kerkove te tregoj se cilat jane ato, po te jap nje shembull e po kerkoj sqarim nga ana juaj i nderuar Hasan...

Me qe jemi ne kete teme ja nje shembull i bukur !

Ne Kur'an thuhet: La ikrahe Fid-ijn... ! = Ska Imponim ne fe... ! (bekar 256)


Spjegimin ta kam ber me siper nen Piken 2. ku kam thene

2) Per jo myslimanet si te krishteret ,jahidit ,etj Islami nuk eshte fe qe i imponohet , per kete ka zbrite ajeti i sures Bekere: La ikrahe fi din, nuk ka dhune ne fe.
Tefsiri apo sqarimi i keti ajeti eshte bere nga dijetaret duke thene se :nuk i lejohet nje muslimani qe me dhune nje jo muslimani te ia imponoj fene Islame.Ju me tutje thoni:


Ndersa Thuhet dhe keshtu:“O i Dėrguar, luftoji jobesimtarėt dhe hipokritėt dhe sillu rreptė ndaj tyre; vendi i tyre ėshtė xhehenemi qė ėshtė pėrfundimi mė i keq” [Teube: 73],


Une vetem Logjiken e ketyre ajeteve dua te me shpjegosh i nderuar Hasan.

Me respekt ! Ujmisht


spjegimin e ke ketu
#182 (http://www.dardania.de/vb/upload/showpost.php?p=1292530&postcount=182)

Me trego mandej ku eshte kundershtimi.

qdo te mire
Hasani.

ujmisht
02-05-08, 09:07
Spjegimin ta kam ber me siper nen Piken 2. ku kam thene

2) Per jo myslimanet si te krishteret ,jahidit ,etj Islami nuk eshte fe qe i imponohet , per kete ka zbrite ajeti i sures Bekere: La ikrahe fi din, nuk ka dhune ne fe.
Tefsiri apo sqarimi i keti ajeti eshte bere nga dijetaret duke thene se :nuk i lejohet nje muslimani qe me dhune nje jo muslimani te ia imponoj fene Islame.


Ju me tutje thoni:

spjegimin e ke ketu
#182 (http://www.dardania.de/vb/upload/showpost.php?p=1292530&postcount=182)

Me trego mandej ku eshte kundershtimi.

qdo te mire
Hasani.

Pershendetje hasan...

Ju me thate se shpjegimin e ajetit e gjej ne ate link, une e hapa dhe lexova, e nder shkrimin tend zgjodhe kete pjese ku sqaron ne menyren tende ajetin.
Per te vazhduar me ate qe keni paraqitur dhe qe eshte ajeti i Sures Teube, ku shkaktar i zbrijtes se kesaj sure ishte nje popull munafik perkatesisht hipokrit qe diten qendronin me Profetin alejhiselam dhe silleshin mire me te dhe ne mbremje dhe naten u munduan edhe ta mbysin kete Profet te Zotit , ku ateher Zoti zbriti kete sure qe ndrysh quhet edhe surja e Ndeshkimit pasi edhe nuk fillon me meshire(bismilah) duke treguar cilesit e hipokrivetve nje nga nje sa qe nuk mbeti cilesi pa u treguar ,nuk u perdoren emerat e hipokriteve pasi ata emera jane kalues ndersa cilesit mbesin deri diten e Gjykimit , dhe kjo eshte edhe nje argument ndaj atyre pabesimtareve qe hedhin dyshime mbi librine Zotit ,Kuranin , pasi librin e tyre e kan shkruar e pershkruar e nuk i ka mbet gje vetem se nje roman i tipit 1001 nete.
Trasmeton Buhariu nga Said ibn Xhubejri i cili thotė: I thashė ibn Abbasit: surja Teube? Tha: Ajo ėshtė El-Fadihatu (turpėsia) vazhdoi tė zbres …prej atyre …prej atyre (hipokritėve), derisa menduan se nuk ka lėnė asnjė prej atyre pa e cekur ne kėtė sure.


Por duke lexuar Kur'anin une lexova dhe kete ajet, ne nje sure tjeter te kuranit. Pra ky ajet qe po te sjell une nuk eshte ne suren e luftes.

Por ne suren e ndalimit...

9. O ti pejgamber, luftonju jobesimtarėt e hipokritėt dhe qėndro ashėpėr kundėr tyre; vendi i tyre ėshtė Xhehennemi qė ėshtė njė vend i shėmtuar! (Tahrijm "9")

po kjo hasan ne kete menyre shpjegohet...!?

hasanmehmeti
04-05-08, 11:39
selamualejkum musliman

Pershendetje Ujmisht,

Para se te kalojme te ajeti qe e ke ofruar, me duhet te di ai shembulli yt i bukur qe e permendet me siper a u sqarua?

Pastaj kisha nje pyetje jashte teme.Kur kosovaret pesuan spastrim etnik dhe u zhvendosen ne vendet fqinje , a e kishe pare te arsyshme sikur kosovaret te mbledhnin forzat dhe ti kundervihen armikut serb,qe ua kisht uzrpuar vendin?

Mandej desha te bej me dije se ajeti qe ke sjell nuk ka lidhje me temen , se atu nuk paraqitet asnje shenje e imponimit te fese, sido qe te jete pas pergjigjieve tuaja do te sqaroj ajetin.

qdo te mire per ju


selamualejkum musliman
Hasani

ujmisht
14-05-08, 12:40
selamualejkum musliman

Pershendetje Ujmisht,

Para se te kalojme te ajeti qe e ke ofruar, me duhet te di ai shembulli yt i bukur qe e permendet me siper a u sqarua?

Pastaj kisha nje pyetje jashte teme.Kur kosovaret pesuan spastrim etnik dhe u zhvendosen ne vendet fqinje , a e kishe pare te arsyshme sikur kosovaret te mbledhnin forzat dhe ti kundervihen armikut serb,qe ua kisht uzrpuar vendin?

Mandej desha te bej me dije se ajeti qe ke sjell nuk ka lidhje me temen , se atu nuk paraqitet asnje shenje e imponimit te fese, sido qe te jete pas pergjigjieve tuaja do te sqaroj ajetin.

qdo te mire per ju


selamualejkum musliman
Hasani

Hasan !

Nese don te flasim per mjegullat dhe motin, eja vazhdojme. Nese don te flasim per temen le te fillojme.

Une po te lutem hasan, dhe kete e kam bere disa here ne menyre te vazhdueshme, qe ju, te me jepni argumente nga islami se a imponon ligji fetar besimin dhe praktiken fetare te nje apo disa individeve.

Nese Po, atehere me thuaj keshtu ?!
Nese jo, me thuaj ?!

Ju lutem hasan i nderuar te mos flisni per problemet e rajonit dhe serbisem e kosoven, sepse, po diskutojme per ligjet e sheriatit e jo per hallet e ballkanit.

Une personalisht do kisha mbajtur nje qendrim per pyetjen tuaj.

sepse nder parimet elementare te njerezimin eshte mbrojtja dhe e drejta e jetes, prones, nderit etj. Nese ecim me kete llogjike atehere i bie qe islami ndalon dhe lejon pa kriter dhe argumente llogjike apo hyjnore.

duke ju rikujtuar se nese nuk mbrojme jeten tone nga cdokush atehere kot po bisedojme ne keto tema !

Respekte !

hasanmehmeti
16-05-08, 09:24
Hasan !

Nese don te flasim per mjegullat dhe motin, eja vazhdojme. Nese don te flasim per temen le te fillojme.

Une po te lutem hasan, dhe kete e kam bere disa here ne menyre te vazhdueshme, qe ju, te me jepni argumente nga islami se a imponon ligji fetar besimin dhe praktiken fetare te nje apo disa individeve.

Nese Po, atehere me thuaj keshtu ?!
Nese jo, me thuaj ?!

Ju lutem hasan i nderuar te mos flisni per problemet e rajonit dhe serbisem e kosoven, sepse, po diskutojme per ligjet e sheriatit e jo per hallet e ballkanit.

Une personalisht do kisha mbajtur nje qendrim per pyetjen tuaj.

sepse nder parimet elementare te njerezimin eshte mbrojtja dhe e drejta e jetes, prones, nderit etj. Nese ecim me kete llogjike atehere i bie qe islami ndalon dhe lejon pa kriter dhe argumente llogjike apo hyjnore.

duke ju rikujtuar se nese nuk mbrojme jeten tone nga cdokush atehere kot po bisedojme ne keto tema !

Respekte !

Pershendetje Ujmisht,

Ate po mundohem edhe une ta thjeshtesoj ty permes shembujve per te ardhe deri te sqarimi i ati ajetit qe me ke pyetur.
Juve bukur me jeni pergjigjur (shiqo ate te nenvizuar me te kuqe)edhe pse pjesa ne vazhdim eshte hamendesim pasi islami ka kritere.

Ajetet qe mund ti gjesh ti ne Kuranin famelarte e qe nder to jane edhe ato qe me ke pyetur ti te sures Teube dhe et Tahrim por edhe ndonje tjeter ne Kuran , kane ardhe pas detyrimit te Profetit alejhiselam te largohet nga vendi i tij, se bashku me familjen dhe te gjithe ata qe besuan Zotin Nje. Pra ndaj tyre u be nje spastrim fetare dhe gjenocid me i flliqur se ky i serbis mbi ne(rasti i amarit dhe nenes se tij etj), ata u detyruan te largohen nga vendi i tyre i shenjet (Meka), per nje vend tjeter.
Per kete pasi u forzuan ne Medine Zoti i kerkoj Profetit qe te spastroj Meken nga idhujt mushrike , dhe Ai alejhiselam e beri kete por kur shkoj ne Mekke nuk e mbyti kend, nuk ia imponoj fene Islame askujt aty, por ajo qe beri ishte largimi i idhujve nga meka e posaqerisht Kabja.

Sa i perket imponimit une te jame pergjigjur(2 here ta kame perseritur) postimi ime i pare dhe ai i dates 30-04-08 16:58.

selamualejkum musliman
Me t'Mira.
hasani

BE LK
16-05-08, 10:45
Pershendetje Ujmisht,

Ate po mundohem edhe une ta thjeshtesoj ty permes shembujve per te ardhe deri te sqarimi i ati ajetit qe me ke pyetur.
Juve bukur me jeni pergjigjur (shiqo ate te nenvizuar me te kuqe)edhe pse pjesa ne vazhdim eshte hamendesim pasi islami ka kritere.

Ajetet qe mund ti gjesh ti ne Kuranin famelarte e qe nder to jane edhe ato qe me ke pyetur ti te sures Teube dhe et Tahrim por edhe ndonje tjeter ne Kuran , kane ardhe pas detyrimit te Profetit alejhiselam te largohet nga vendi i tij, se bashku me familjen dhe te gjithe ata qe besuan Zotin Nje. Pra ndaj tyre u be nje spastrim fetare dhe gjenocid me i flliqur se ky i serbis mbi ne(rasti i amarit dhe nenes se tij etj), ata u detyruan te largohen nga vendi i tyre i shenjet (Meka), per nje vend tjeter.
Per kete pasi u forzuan ne Medine Zoti i kerkoj Profetit qe te spastroj Meken nga idhujt mushrike , dhe Ai alejhiselam e beri kete por kur shkoj ne Mekke nuk e mbyti kend, nuk ia imponoj fene Islame askujt aty, por ajo qe beri ishte largimi i idhujve nga meka e posaqerisht Kabja.

Sa i perket imponimit une te jame pergjigjur(2 here ta kame perseritur) postimi ime i pare dhe ai i dates 30-04-08 16:58.

selamualejkum musliman
Me t'Mira.
hasani
O hasan mos u mer me njerez te pa pune .....hahahahahhahhahhahaha