PDA

View Full Version : Instinkti ?


Estella
04-09-08, 18:19
A mendoni qe instinkti ėshtė njė forc e cila ndjenjat tonai shtyn qe te veprojn pa menduar dhe pa vetdije

Amina
04-09-08, 22:55
A mendoni qe instinkti ėshtė njė forc e cila ndjenjat tonai shtyn qe te veprojn pa menduar dhe pa vetdije

Mendoj se vendimet e marra sipas instiktit, rralle dergojn drejt pendimi, sepse eshte diqka ne vehte dhe mbrojtese.
Keshtu qe vendimet qe merren sipas tij ne te shumten e rasteve jan te drejta.

Amina
04-09-08, 22:57
A mendoni qe instinkti ėshtė njė forc e cila ndjenjat tonai shtyn qe te veprojn pa menduar dhe pa vetdije

Mendoj se vendimet e marra sipas instiktit, rralle dergojn drejt pendimi, sepse eshte diqka ne vehte dhe mbrojtese.
Keshtu qe vendimet qe merren sipas tij ne te shumten e rasteve jan te drejta.

Virti
04-09-08, 23:05
mendoj se me instinktin duhet te "krenohen" shtazet e jo njerezit! :cool:

Amina
04-09-08, 23:14
mendoj se me instinktin duhet te "krenohen" shtazet e jo njerezit! :cool:

Nuk e mendova ashtu Virti, jo ne at aspektin "instinkt shtazor!. Me shume ne raste kur deshirojme te bejme nje vendim, dhe per nje qaste nuk e dim qfare te bejme, te themi PO ose JO. E per qudi njera prej ketyre pyetjeve mbreteron instinkitvisht!

Virti
04-09-08, 23:17
Nuk e mendova ashtu Virti, jo ne at aspektin "instinkt shtazor!. Me shume ne raste kur deshirojme te bejme nje vendim, dhe per nje qaste nuk e dim qfare te bejme, te themi PO ose JO. E per qudi njera prej ketyre pyetjeve mbreteron instinkitvisht!
ndoshta e ke fjalen per intuiten... :cool:
p.s. nuk ishte pergjigje ndaj mendimit tend, por vertete ishte ajo qe une mendojė!

Amina
04-09-08, 23:31
ndoshta e ke fjalen per intuiten... :cool:
p.s. nuk ishte pergjigje ndaj mendimit tend, por vertete ishte ajo qe une mendojė!

Hmmm:confused: ndoshta ke te drejte e nuk njoh kufirin ne mes Instikt dhe Intuites?!

LABI
06-09-08, 10:42
Nuk e mendova ashtu Virti, jo ne at aspektin "instinkt shtazor!. Me shume ne raste kur deshirojme te bejme nje vendim, dhe per nje qaste nuk e dim qfare te bejme, te themi PO ose JO. E per qudi njera prej ketyre pyetjeve mbreteron instinkitvisht!

Po mendon (don te thuash) intuitivisht Amina .:rolleyes:

Dhe pershtypjet, vendimet, veprimet e realizuara intiutivisht s'kan shpjegim tjeter , pos irracional >>> Sikurse dhe instinkti qe eshte nje cilesi e BOTES SE GJALLE SHTAZORE.. Dhe si e tille nuk del pertej perkufizimit imanent te njeriut si QENIE E GJALLE SHTAZORE.

Vendimet , sjelljet veprimet nga instiknti udhehiqen nga IMPULSET ... Impulsiviteti e mjegullon arsyen/mendjen :wink: ... Kur je udhehiqesh nga impulset instinktive , gjuje bontonin anash , shperthe dhe mbyti, kopi (qlirohu nga) ato :tongue:

Amina
06-09-08, 11:51
Po mendon (don te thuash) intuitivisht Amina .:rolleyes:

Dhe pershtypjet, vendimet, veprimet e realizuara intiutivisht s'kan shpjegim tjeter , pos irracional >>> Sikurse dhe instinkti qe eshte nje cilesi e BOTES SE GJALLE SHTAZORE.. Dhe si e tille nuk del pertej perkufizimit imanent te njeriut si QENIE E GJALLE SHTAZORE.

Vendimet , sjelljet veprimet nga instiknti udhehiqen nga IMPULSET ... Impulsiviteti e mjegullon arsyen/mendjen :wink: ... Kur je udhehiqesh nga impulset instinktive , gjuje bontonin anash , shperthe dhe mbyti, kopi (qlirohu nga) ato :tongue:

Ahaa, edhe ti thua se intuita dhe instinkti paraqesin diqka te njejte?

lyra2
06-09-08, 12:07
..ky veprim i pavetedishem,lind tek cdo qenie e gjalle, njerez apo shtaze.Instikti per ushqim ,mbrojtje(psh syri instiktivisht mbrohet).
Instikti i nenes per foshnje ,foshnjes per nenen (kerkimi i gjirit posa te linde),bletes etj etj.

sherri
06-09-08, 15:38
..ky veprim i pavetedishem,lind tek cdo qenie e gjalle, njerez apo shtaze.Instikti per ushqim ,mbrojtje(psh syri instiktivisht mbrohet).
Instikti i nenes per foshnje ,foshnjes per nenen (kerkimi i gjirit posa te linde),bletes etj etj.
Qe ky shkrim, pa rrotulla a? :biggrin:
Shume logjikshem e ke sqaru.
Spari duhet te dihet qe esht instikti?. Vendimet e ndryshme nuk merren instiktivisht(ke kohe gjithmon te mendosh ti merresh me vet-die)vendimin instiktivisht e merr kur:drejt teje vjen pa prit nje mjet(guri,dru,nje mize drejt syrit:wink:etj),ateher nuk ke kohe te mendosh cfar te besh,por instiktivisht reagon.

Pra instikti esht me i shpejt se mendja..Dilema per nje vendim PO-JO esht ballafaqim i nder-dies dhe vet-dies.

LABI
06-09-08, 18:29
..ky veprim i pavetedishem,lind tek cdo qenie e gjalle, njerez apo shtaze.Instikti per ushqim ,mbrojtje(psh syri instiktivisht mbrohet).
Instikti i nenes per foshnje ,foshnjes per nenen (kerkimi i gjirit posa te linde),bletes etj etj.

Syri nuk mbrohet nga instinkti . Por, mekanizmat imanent te organizmit aktivizojne REFLEKSET , ne rast se kanoset , rrezikohet integriteti i organizmit apo ndonje pjese te organit nga ndonje kontakt (lendim) mekanik (ne kete rast t'syrit , psh; kur dikush t'i ofron gishtin afer syrit, apo kur ndonje insekt fluturon ne drejtim te syrit ) ...

Edhe refleksi eshte nje reagim (nder) veprim - i pavetedijshem ..

emine
06-09-08, 18:38
E di vetem nje gje qe femrat munden ta dine kure i dashuri e genjen e mashtron!!!Ndersa mashkulli ska instinkt se mendone me krejt tjeter qka:(

LABI
06-09-08, 18:44
E di vetem nje gje qe femrat munden ta dine kure i dashuri e genjen e mashtron!!!Ndersa mashkulli ska instinkt se mendone me krejt tjeter qka:(

Kjo ka te beje me intuiten . seksi (gjinia) s'eshte kriter i karakterizimit/cilesimit, apo manifestimit me te theksuar apo me pak te theksuar te gjendjes se saj (te te qenurit intuitiv) ...

Dukurite (fenomenet) si intuita, instinkti, telepatia de-javu - s'mund te shpjegohen/argumentohen ne rrafshe racionale ...

Estella
08-09-08, 16:05
Kjo ka te beje me intuiten . seksi (gjinia) s'eshte kriter i karakterizimit/cilesimit, apo manifestimit me te theksuar apo me pak te theksuar te gjendjes se saj (te te qenurit intuitiv) ...

Dukurite (fenomenet) si intuita, instinkti, telepatia de-javu - s'mund te shpjegohen/argumentohen ne rrafshe racionale ...


instikti ska t'perbashkt asgje me telepatin,de-javu LABI

LABI
08-09-08, 22:19
instikti ska t'perbashkt asgje me telepatin,de-javu LABI

keto 3-4 kategori nocionesh perbashkohen (piketakohen) ne te vetmen fjale , IRRACIONALITET (kjo eshte e perbashket Estella , lexo me mendje, jo me sy) :wink:

Estella
08-09-08, 23:03
keto 3-4 kategori nocionesh perbashkohen (piketakohen) ne te vetmen fjale , IRRACIONALITET (kjo eshte e perbashket Estella , lexo me mendje, jo me sy) :wink:


instikti duhet te perputhet me arsyen dhe ...
arsyeja duhet ti besoj instiktit!:wink:

LABI
09-09-08, 07:01
instikti duhet te perputhet me arsyen dhe ...
arsyeja duhet ti besoj instiktit!

Instnikti (IDI) me cdo kusht kerkon te permbushet motivi/nevoja , do si doo (verberisht, irracionalisht)... Ndersa arsyeja (SUPER_EGO) qe gjendet mbi instinktin (IDIN) dhe vetedijen(EGON) eshte ajo qe vlerson kete se cka do mund te realizohet (cka do mund t'i lejoi vetes ) e cka jo ... ESHTE ARSYEJA AJO QE VULOS per gjerat, ne te shumten e rasteve kur keto motive, shtytje s'kan te bejne me (s'jan burimi i ) INSTINKTIN BAZIKE (seksin) qe kryesisht shtyten dhe realizohen nga impulset instinktive- kafshore per t'shuajtur epshin.. Epshi , gjegjesisht nevoja per seks dhe riprodhim eshte nje cilesi KAFSHORE E NJERIUT :wink:

Estella
11-09-08, 11:38
Instikti eshte nje tendenc e aktivizimit te organizmit,organizmi aktivizohet ne drejtmim te plotsimit te nje nevoje

Te njeriu kemi disa instinkte themelore qe dominojn ne sjelljen e tij psh: instinkti i etjes, i uris, i gjumit, seksual, dhe disa instinkte tjera fiziologjike.....