PDA

View Full Version : Fakte shkencore nė Bibel


Psikologu
13-10-08, 18:25
Fakte shkencore ne Bibel

Vetem kohet e fundit shkenca ka zbuluar se cdo gje qe ne shikojme perbehet nga atome te padukshme. Ketu, Shkrimi na tregon se “gjerat qe shihen nuk u bene nga gjera qe shikohen.” Hebrenjte 11:3 (rreth 2000 vjet me pare)
Ne Kohen kur besohej qe Toka qendronte mbi nje kafshe te madhe gjigante (1500 pas K.) Bibla ka folur mbi qendrimin pezull te tokes ne hapesire. – “ Ai…mban token pezull mbi hicin” Jobi 26:7
Gjithashtu profeti Isaia na tregon se Toka eshte e rrumbullaket. – “Ai eshte ai qe rri ulur mbi rruzullin e Tokes…” Isaia 40:22
Kjo nuk eshte nje reference per nje disk te sheshte, por per nje sfere. Ne ate kohe kur shkenca besonte se Toka ishte e rrafshet, ishin Shkrimet qe e frymezuan Kristofer Kolombin te lundronte rreth botes. (Shiko Fjalet e Urta 3:6 )
Zoti i tregoi Jobit 1,500 para Krishtit.: “Mos je ti ai qe hedh rrufete atje ku duhet te shkojne, duke thene: “Ja ku jam?”.” Jobi 38:35 Bibla ketu po tregon me sa duket nje deklarate shkencore absurde - qe drita mund te dergohet, dhe pastaj te shfaqet ne te folur. -Por a e dini se valet e radios udhetojne me shpejtesine e drites? Ja pra, pse ti mund te kesh nje komunikim direkt me dike ne anen tjeter te botes! Shkenca nuk e zbuloi kete deri ne vitin 1864 ku shkenctari anglez Jamez Clerk Maxuell sygjeroi se elektriciteti dhe valet e drites ishin dy forma te se njejtes gje.

Jobi 38:19 pyet: “Ku eshte rruga qe te con ne banesen e Drites…” Njeriu modern ka zbuluar se fundmi qe drita (rrezatimi elektromagnetik) ka nje “rruge” duke udhetuar me 186,000 milje per sekonde.

Shkenca ka zbuluar se yjet leshojne vale radiosh, te cilat vijne ne toke ne shkalle apo pike te larte. Zoti e ka permendur kete te Jobi 38:7 “Kur Yjet e mengjesit kendonin te gjithe se bashku…”

Shume kozmologjiste (shkenctaret qe studiojne strukturat dhe evolucionin e Universit) bien dakord se tregimi i Zanafilles, mund te jete afer te vertetes. (Koha: Djetor 1976)

Shkenca e shpreh Universin me 5 fjale: kohe, hapesire, lende, energji ose fuqi dhe levizje. Zanafilla 1:1,2 na i zbulon : “Ne fillim (Koha) Perendia, krijoi (Fuqia) qiejt (Hapesira) dhe token (Lenda)…dhe Fryma e Perendise fluturonte (Levizja) mbi siperfaqen e Ujrave.” Gjeja e pare qe Perendia i tregon njeriut eshte se Ai kontrollon te gjitha aspektet e Universit.

E verteta e madhe biologjike per sa i perket rendesise se Gjakut eshte zbuluar vetem keto kohe. N.q.s humbet gjakun, humbet jeten tende. Te Levitiku 17:11 shkruar rreth 3000 vjet me pare, thuhet se gjaku eshte burimi i Jetes. “Sepse Jeta e mishit eshte ne Gjak”

Ka shume mundesi qe dinosauret te jene permendur ne Bibel. Te Jobi 40:15-24 flitet per nje kafshe shume te madhe te ngjashme me dinosauret kjo kasshe quhet “behemoth”, duhet te kemi parasysh se ne ate kohe fjala “Dinosaur’ nuk ekzistonte.

Te Lluka 17:34-36 flitet per ardhjen e dyte te Jezusit, dhe kjo do te ndodhe kur disa jane zgjuar dhe disa duke fjetur. Ketu Bibla ben nje deklarate direkte per rrotullimin e Tokes, me diten dhe naten ne te njejten kohe.

Bibla ka proklamuar se ka me miliona yje; Te Jeremia 33:22 (shkruar 2,500 vjet me pare) Bibla ka thene: “Ashtu si nuk mund te njesohet ushtria e qiellit as te matet rera e detit…” “Ushtria e qiellit” eshte term biblik per yjet. Kur Bibla e tha kete asnje nuk e dinte sesa yje ishin pervec 1000 qe mund te shiheshin me sy te lire. Ne sot dime se ka me miliona yje dhe qe nuk mund te numurohen.

The Encyclopedia Brittanica dokumenton se ne vitin 1845, nje doktor i ri i quajtur Dr. Ignas Semmelweis u tmerrua nga shkalla e vdekjeve ne spital ku grate vdisnin pas lindjes. Doktori vuri re se doktoret ne pergjithesi ekzaminonin trupat e atyre qe kishin vdekur dhe pa lare duart vizitonin nenat e ardhshme. Kjo ishte praktika e tyre normale, sepse prezenca e semundjeve mikroskopike ishte e panjohur. Doktor Semmelweis insistoi qe te gjithe doktoret ti lanin duart para se te vizitonin pacientet. Dhe menjehere numri i vdekjeve ra ne 2 %. Te Levitiku 15:13 (rreth 3000 vjet me pare) Bibla thote se duhen lare duart kur merresh me semundjet.

Njeriu zbuloi ekzistencen e rrymave oqeanike ne vitet 1850. Mathew Maury (1806 – 1873) konsiderohet si babai i oqeanografise. Njehere ai ishte dergjur ne shtrat nga nje semunde serioze dhe i kerkoi djalit te tij ti lexonte dicka nga Bibla. Duke degjuar ai vuri re nje shprehje “Shtigjet e detit”. Pasi u permiresua disi, ai shkoi te kerkoje keto “shtigje”. Libri i tij i oqeanografise konsiderohet akoma edhe sot si tekst baze dhe perdoret akome ne Universitete. Ajo qe Maury degjoi ishte nga Psalmi 8:8 qe thote: “Zogjte e qiellit dhe peshqit e detit, ter ato qe kalojne neper shtigjet e detit”

Shkenctaret kane filluar te kuptojne zgjerimin e Universit. Por e gjitha kjo na tregohet ne Bibel. Te Isaia 40:22b (rreth 2,800 vjet me pare) thuhet: “ …Ai i shpalos qiejt si nje velo dhe i hap si je cader…”

Ne me pak se 200 vjet me pare, nga ardhja e teleskopeve masive, shkenca zbuloi per hapesiren boshe ne veri. Por Bibla ka thene te Jobi 26:7: “Ai shtrin veriun ne zbrazeti…”

Te Isaia 40:12: “ Kush i ka matur ujrat me gropen e dores…” na tregohet se Zoti i ka matur ujrat dhe ka vendosur sasine e duhur te ujit ne toke. Shkenca moderne ka provuar se sasia e ujit ne toke eshte vetem e mjaftueshme per nevojat tona. N.q.s deti behet 3 metra me thelle, uji do te absorbonte te gjithe dioksidin e karbonit dhe nitrogjenin, dhe asnje krijese nuk do mund te jetonte me.

Hank Hanegraff ka thene “Besimi ne Krishti nuk eshte nje kercim i verber ne nje humnere te erret, por nje besim i bazuar ne evidenca themelore”


Jo relkama te siteve te tjera ju lutem.
Flm Giovanni

Blu_sky
13-10-08, 19:20
Fakte shkencore ne Bibel

Vetem kohet e fundit shkenca ka zbuluar se cdo gje qe ne shikojme perbehet nga atome te padukshme. Ketu, Shkrimi na tregon se “gjerat qe shihen nuk u bene nga gjera qe shikohen.” Hebrenjte 11:3 (rreth 2000 vjet me pare)
Ne Kohen kur besohej qe Toka qendronte mbi nje kafshe te madhe gjigante (1500 pas K.) Bibla ka folur mbi qendrimin pezull te tokes ne hapesire. – “ Ai…mban token pezull mbi hicin” Jobi 26:7
Gjithashtu profeti Isaia na tregon se Toka eshte e rrumbullaket. – “Ai eshte ai qe rri ulur mbi rruzullin e Tokes…” Isaia 40:22
Kjo nuk eshte nje reference per nje disk te sheshte, por per nje sfere. Ne ate kohe kur shkenca besonte se Toka ishte e rrafshet, ishin Shkrimet qe e frymezuan Kristofer Kolombin te lundronte rreth botes. (Shiko Fjalet e Urta 3:6 )
Zoti i tregoi Jobit 1,500 para Krishtit.: “Mos je ti ai qe hedh rrufete atje ku duhet te shkojne, duke thene: “Ja ku jam?”.” Jobi 38:35 Bibla ketu po tregon me sa duket nje deklarate shkencore absurde - qe drita mund te dergohet, dhe pastaj te shfaqet ne te folur. -Por a e dini se valet e radios udhetojne me shpejtesine e drites? Ja pra, pse ti mund te kesh nje komunikim direkt me dike ne anen tjeter te botes! Shkenca nuk e zbuloi kete deri ne vitin 1864 ku shkenctari anglez Jamez Clerk Maxuell sygjeroi se elektriciteti dhe valet e drites ishin dy forma te se njejtes gje.

Jobi 38:19 pyet: “Ku eshte rruga qe te con ne banesen e Drites…” Njeriu modern ka zbuluar se fundmi qe drita (rrezatimi elektromagnetik) ka nje “rruge” duke udhetuar me 186,000 milje per sekonde.

Shkenca ka zbuluar se yjet leshojne vale radiosh, te cilat vijne ne toke ne shkalle apo pike te larte. Zoti e ka permendur kete te Jobi 38:7 “Kur Yjet e mengjesit kendonin te gjithe se bashku…”

Shume kozmologjiste (shkenctaret qe studiojne strukturat dhe evolucionin e Universit) bien dakord se tregimi i Zanafilles, mund te jete afer te vertetes. (Koha: Djetor 1976)

Shkenca e shpreh Universin me 5 fjale: kohe, hapesire, lende, energji ose fuqi dhe levizje. Zanafilla 1:1,2 na i zbulon : “Ne fillim (Koha) Perendia, krijoi (Fuqia) qiejt (Hapesira) dhe token (Lenda)…dhe Fryma e Perendise fluturonte (Levizja) mbi siperfaqen e Ujrave.” Gjeja e pare qe Perendia i tregon njeriut eshte se Ai kontrollon te gjitha aspektet e Universit.

E verteta e madhe biologjike per sa i perket rendesise se Gjakut eshte zbuluar vetem keto kohe. N.q.s humbet gjakun, humbet jeten tende. Te Levitiku 17:11 shkruar rreth 3000 vjet me pare, thuhet se gjaku eshte burimi i Jetes. “Sepse Jeta e mishit eshte ne Gjak”

Ka shume mundesi qe dinosauret te jene permendur ne Bibel. Te Jobi 40:15-24 flitet per nje kafshe shume te madhe te ngjashme me dinosauret kjo kasshe quhet “behemoth”, duhet te kemi parasysh se ne ate kohe fjala “Dinosaur’ nuk ekzistonte.

Te Lluka 17:34-36 flitet per ardhjen e dyte te Jezusit, dhe kjo do te ndodhe kur disa jane zgjuar dhe disa duke fjetur. Ketu Bibla ben nje deklarate direkte per rrotullimin e Tokes, me diten dhe naten ne te njejten kohe.

Bibla ka proklamuar se ka me miliona yje; Te Jeremia 33:22 (shkruar 2,500 vjet me pare) Bibla ka thene: “Ashtu si nuk mund te njesohet ushtria e qiellit as te matet rera e detit…” “Ushtria e qiellit” eshte term biblik per yjet. Kur Bibla e tha kete asnje nuk e dinte sesa yje ishin pervec 1000 qe mund te shiheshin me sy te lire. Ne sot dime se ka me miliona yje dhe qe nuk mund te numurohen.

The Encyclopedia Brittanica dokumenton se ne vitin 1845, nje doktor i ri i quajtur Dr. Ignas Semmelweis u tmerrua nga shkalla e vdekjeve ne spital ku grate vdisnin pas lindjes. Doktori vuri re se doktoret ne pergjithesi ekzaminonin trupat e atyre qe kishin vdekur dhe pa lare duart vizitonin nenat e ardhshme. Kjo ishte praktika e tyre normale, sepse prezenca e semundjeve mikroskopike ishte e panjohur. Doktor Semmelweis insistoi qe te gjithe doktoret ti lanin duart para se te vizitonin pacientet. Dhe menjehere numri i vdekjeve ra ne 2 %. Te Levitiku 15:13 (rreth 3000 vjet me pare) Bibla thote se duhen lare duart kur merresh me semundjet.

Njeriu zbuloi ekzistencen e rrymave oqeanike ne vitet 1850. Mathew Maury (1806 – 1873) konsiderohet si babai i oqeanografise. Njehere ai ishte dergjur ne shtrat nga nje semunde serioze dhe i kerkoi djalit te tij ti lexonte dicka nga Bibla. Duke degjuar ai vuri re nje shprehje “Shtigjet e detit”. Pasi u permiresua disi, ai shkoi te kerkoje keto “shtigje”. Libri i tij i oqeanografise konsiderohet akoma edhe sot si tekst baze dhe perdoret akome ne Universitete. Ajo qe Maury degjoi ishte nga Psalmi 8:8 qe thote: “Zogjte e qiellit dhe peshqit e detit, ter ato qe kalojne neper shtigjet e detit”

Shkenctaret kane filluar te kuptojne zgjerimin e Universit. Por e gjitha kjo na tregohet ne Bibel. Te Isaia 40:22b (rreth 2,800 vjet me pare) thuhet: “ …Ai i shpalos qiejt si nje velo dhe i hap si je cader…”

Ne me pak se 200 vjet me pare, nga ardhja e teleskopeve masive, shkenca zbuloi per hapesiren boshe ne veri. Por Bibla ka thene te Jobi 26:7: “Ai shtrin veriun ne zbrazeti…”

Te Isaia 40:12: “ Kush i ka matur ujrat me gropen e dores…” na tregohet se Zoti i ka matur ujrat dhe ka vendosur sasine e duhur te ujit ne toke. Shkenca moderne ka provuar se sasia e ujit ne toke eshte vetem e mjaftueshme per nevojat tona. N.q.s deti behet 3 metra me thelle, uji do te absorbonte te gjithe dioksidin e karbonit dhe nitrogjenin, dhe asnje krijese nuk do mund te jetonte me.

Hank Hanegraff ka thene “Besimi ne Krishti nuk eshte nje kercim i verber ne nje humnere te erret, por nje besim i bazuar ne evidenca themelore”

Kurani po e mahnit shkencen, keq qe shum kush e mohon at haptas dhe me vetedije te plote.

INPERATORE BT
30-01-10, 10:18
kurani thot feja nuk duhet te perhapet me dhun ndersa ti blu sky je nga ata qe nga dhuna e ke marr kshtu qe qe nga themelet je i dobt po ma mir largohu nga rruga se krejt pe shohim boten muslimane dhe po mahnitemi dhe quditemi dhe tmerrohemi nga faktet qe shohim. faleminderit per nxitje ishalla bon ma mir e kfillesh nojher shoki

Pulebardha
04-03-10, 18:18
Pershendetje; Edhe pse e dini shum miré kur eshte shkruar Bibla, e kur Kurani prap nuk mundeni me qendrua pa lavderua Kuranin, eshte mekat me u mohua dicka e cila shifet me sy..... kuptone njeher e pergjithmoné se Kurani eshte pershkrim fjale mbas fjale i Bibles, vetem se e keni zbukurua simbas artit Islamik.

Me fal u lutem pér ndérhyrje té kétillé por me ka ardh ne maje te hundes, gjithmoné Muslimanét jan ata te cilét i imponojné shkencen e Kuranit, e cila ne realitet nuk egziston.

Makresh
04-03-10, 19:17
Pershendetje; Edhe pse e dini shum miré kur eshte shkruar Bibla, e kur Kurani prap nuk mundeni me qendrua pa lavderua Kuranin, eshte mekat me u mohua dicka e cila shifet me sy..... kuptone njeher e pergjithmoné se Kurani eshte pershkrim fjale mbas fjale i Bibles, vetem se e keni zbukurua simbas artit Islamik.

Me fal u lutem pér ndérhyrje té kétillé por me ka ardh ne maje te hundes, gjithmoné Muslimanét jan ata te cilét i imponojné shkencen e Kuranit, e cila ne realitet nuk egziston.


At'here per ju qenka njesoj, si kurani si bibla. :smile:

Ne ? Ne shohim dallime.

Pulebardha
04-03-10, 21:51
Secilii kopjim jo profesional ka pasojat e veta... ju e keni kopjua Biblen, jo Bibla Kuranin, dmth. nga vlera keni perfituar jo vleren... dhe kjo po shifet hapur, ishte dikur koha e Kurbaneve kur njeriu thermonte kafshet ne emer te Zotit, duke besua se Zoti u falé mékatet, Zoti vuri ne sprové popullaten Izraelite, deri ku e ka kufirin... dhe etiken si popull.

Hajra
05-03-10, 08:15
Simbas logjikes tende del qe edhe Bibla eshte kopjuar nga Tevrati, pasi qe ishte para Bibles.Po trego qka eshte kopjuar nga Bibla kur dihet qe ne Bibel ka nderhy dora e njeriut dhe nuk dihet qka keni shtu dhe qka keni heq nga ajo.

Makresh
05-03-10, 11:06
Secilii kopjim jo profesional ka pasojat e veta... ju e keni kopjua Biblen, jo Bibla Kuranin, dmth. nga vlera keni perfituar jo vleren... dhe kjo po shifet hapur, ishte dikur koha e Kurbaneve kur njeriu thermonte kafshet ne emer te Zotit, duke besua se Zoti u falé mékatet, Zoti vuri ne sprové popullaten Izraelite, deri ku e ka kufirin... dhe etiken si popull.


Ok, ok pul e bardhe, po Jezusi ishte Hebrej faktikisht, e jo i Krishter. Kurse ti s'ke fejen e Jezusit, por te.. shen Palit.
Kurse ti her thua qe kurani eshte kopje e bibles dhe tevratit, dhe her se pranon ! Cka eshte bibla ? Deshmi te permbledhura nga dishepujt e Jezusit, e cka eshte Kurani ? Fjalėt e Zotit transmetuar permes Xhibrilit > Muhamedit a.s.

Kush eshte ky Zot ? Ne them qe eshte i njejti Zot qe Jezusi e Abrahami dhe gjithe profetet e tjer, e permenden ! Eshte Zoti 1, i Pavdekshmi, pra nuk eshte Zot " i ri " qe del ne sken vetem qe 1400 vite !

4peace
05-03-10, 12:07
Ok, ok pul e bardhe, po Jezusi ishte Hebrej faktikisht, e jo i Krishter.

Ky konstatim m'u duk shume interesant. "Jezusi s'ka qene krishter por hebre".
Te gjitha fete, pa asnje dallim, gjat shpalljes/zbuleses se tyre nga Profetet perkates asnjehere nuk jane quajtur: "Feja krishtere", "Feja hebreje", "Feja islame"...por thjesht se thjeshti jane predikuar si mesime hyjnore te kohet. Tek me vone, pas vdekjes se Profeteve perkates, nga njerezit vet, jane quajtur "krishterizem", "judaizem", "muslimanizem"...


Kurse ti s'ke fejen e Jezusit, por te.. shen Palit.

Nejse, megjithese ne fjalorin tone nuk ekziston fjala vetekritikė, edhe ne fete tjera ka sekte, shkolla te ndryshme juridike e ckamas, e te cilat nuk kane ekzistuar ne fillesat e asaj feje.
Shen Pali vertet ga bere gabime te shumta, por nuk e ka pasur me qellim te keq. Aq ka ngrehe ne kandar.

Kurse ti her thua qe kurani eshte kopje e bibles dhe tevratit, dhe her se pranon ! Cka eshte bibla ? Deshmi te permbledhura nga dishepujt e Jezusit, e cka eshte Kurani ? Fjalėt e Zotit transmetuar permes Xhibrilit > Muhamedit a.s.

Kjo pulebardha nuk eshte e para qe flet per kopje te Bibles. Ata qe e kane lexuar Kur'anin e dijne se Kur'ani eshte vazhdimesi e Bibles, rrespektivisht vazhdimesi e Ungjillit.
Kurse, Ungjilli, shoku Makresh eshte shpallja/zbulesa qe e ka sjelle Jezui e jo Bibla e tere. Bibla e tere eshte permbledhje e te gjitha shpalljeve/zbulesave qe kane ekzistuar ne forme te thene apo te shkruar. Aty permblidhen jo vetem shume profete por edhe shume gjuhe. Natyrisht qe eshte veshtire te jene te gjithe te sakta, per arsye te ndryshme, qofte te perkthimit, qofte te vjetersise, qofte te arkivimit e shume e shume gjera tjera. Pa i marre parasysh keto, Bibla e sotme permbane ende shume te verteta, ashtuqe nuk ben te qeshim e perqeshim nese dikush edhe nga Bibla nxjerr fakte shkencore.

Historia e hidhur mes ketyre dy komuniteteve (krishtere e muslimane) ka sjelle aq shume diferencime sa qe sot, po t'iu thuhej e verteta, qofte krishtereve, qofte muslimaneve, ata nuk dote kishin qene kurrsesi ne gjendje ta kuptojne kete te vertete. E verteta eshte se fe me te aferta se krishterizmi e muslimanizmi nuk ka. Po t'i njihnim edhe raportet e verteta te ketyre dy Profeteve (te fundit), atehere gjendja jone do te ishte krejt e kunderta: Ne vend qe te urreheshim ne do te duhej te duheshim me shume se askush tjeter mesevete.


***

Makresh
05-03-10, 13:56
Ky konstatim m'u duk shume interesant. "Jezusi s'ka qene krishter por hebre".
Te gjitha fete, pa asnje dallim, gjat shpalljes/zbuleses se tyre nga Profetet perkates asnjehere nuk jane quajtur: "Feja krishtere", "Feja hebreje", "Feja islame"...por thjesht se thjeshti jane predikuar si mesime hyjnore te kohet. Tek me vone, pas vdekjes se Profeteve perkates, nga njerezit vet, jane quajtur "krishterizem", "judaizem", "muslimanizem"...


Sipas te krishtereve, Jezusi ishte Hebre. Po pse e thon te krishteret kjo s'demethen qe eshte e vertet. E verteta eshte larg tyre.


Tek me vone, pas vdekjes se Profeteve perkates, nga njerezit vet, jane quajtur "krishterizem", "judaizem", "muslimanizem"...


Mos thuaj keshtu, nese mendon qe Kur'ani famelart eshte ndryshuar ta pranoj mendimin sepse eshte i yti, por nese jo ! Pendohu ! Sepse fjal te renda dhe te pa-matura po thua !

Luftoni me njė luftė tė denjė pėr hir tė All-llahut, se Ai ju zgjodhi ju (ju pėrcaktoi pėr tė luftuar pėr rrugėn e TIj) dhe nuk ju obligoi nė fe me ndonjė vėshtirėsi, nė fenė e babait tuaj, Ibrahimit. Ai edhe mė parė, e edhe ky (Kur’ani) ju quajti myslimanė, pėr tė qenė i dėrguari ėshmitarė juaji dhe pėr tė qenė ju dėshmitarė ndaj njerėzve, pra falni rregullisht namazin, jepni zeqatin, pėrmbahuni me All-llahun se Ai ėshtė ndihmėtari juaj. Sa mbrojtės i mirė dhe sa ndihmėtarė i madh qė ėshtė. 22.78 Kur'an !

Nga kjo, them qe Jezusi s'ishte as i krishter e as hebre, por musliman.


Nejse, megjithese ne fjalorin tone nuk ekziston fjala vetekritikė, edhe ne fete tjera ka sekte, shkolla te ndryshme juridike e ckamas, e te cilat nuk kane ekzistuar ne fillesat e asaj feje.
Shen Pali vertet ga bere gabime te shumta, por nuk e ka pasur me qellim te keq. Aq ka ngrehe ne kandar.


... shen pali, pal dmth i vogel me sa kam lexuar diku, e bibla flet per "te vegjlit".

Ja se cfar thot Jezusi per ata qe ndryshojn ligjet hyjnore :

Sepse nė tė vėrtetė ju them: Deri sa qielli dhe toka, tė kalojnė asnjė jotė a asnjė pikė e ligjit nuk do tė kalojnė, para se tė plotėsohet gjithēka.
Ai, pra, qė do tė shkelė njė nga kėto urdhėrime mė tė vogla, dhe do t`u ketė mėsuar kėshtu njerėzve, do tė quhet mė i vogli nė mbretėrinė e qiejve; kurse ai qė do t`i vėrė nė praktikė dhe do t`ua mėsojė tė tjerėve, do tė quhet i madh nė mbretėrinė e qiejve.

Mateus 5 : 18-19

Kjo pulebardha nuk eshte e para qe flet per kopje te Bibles. Ata qe e kane lexuar Kur'anin e dijne se Kur'ani eshte vazhdimesi e Bibles, rrespektivisht vazhdimesi e Ungjillit.
Kurse, Ungjilli, shoku Makresh eshte shpallja/zbulesa qe e ka sjelle Jezui e jo Bibla e tere. Bibla e tere eshte permbledhje e te gjitha shpalljeve/zbulesave qe kane ekzistuar ne forme te thene apo te shkruar. Aty permblidhen jo vetem shume profete por edhe shume gjuhe. Natyrisht qe eshte veshtire te jene te gjithe te sakta, per arsye te ndryshme, qofte te perkthimit, qofte te vjetersise, qofte te arkivimit e shume e shume gjera tjera. Pa i marre parasysh keto, Bibla e sotme permbane ende shume te verteta, ashtuqe nuk ben te qeshim e perqeshim nese dikush edhe nga Bibla nxjerr fakte shkencore.

Po jam dakord me kete, se thash te kunderten. Ungjilli eshte libri qe i eshte Zbritur Jezusit a.s., por nuk eshte ai i cili e ka cituar fjal per fjale dhe qe sot ne e njohim. Un biblen e krahasoj me hadithet e raportuara, ka te verteta dhe ka te paverteta (te lisht, te dyshimt), dhe ne keto gjera i dallojm, i ndajm ne kategori. Kurse bibla i pranon ne bllok si te verteta edhe ato qe kundershtojn njera tjetren.

Historia e hidhur mes ketyre dy komuniteteve (krishtere e muslimane) ka sjelle aq shume diferencime sa qe sot, po t'iu thuhej e verteta, qofte krishtereve, qofte muslimaneve, ata nuk dote kishin qene kurrsesi ne gjendje ta kuptojne kete te vertete. E verteta eshte se fe me te aferta se krishterizmi e muslimanizmi nuk ka. Po t'i njihnim edhe raportet e verteta te ketyre dy Profeteve (te fundit), atehere gjendja jone do te ishte krejt e kunderta: Ne vend qe te urreheshim ne do te duhej te duheshim me shume se askush tjeter mesevete.


***


:)

Ti e din qe ne e pranojm Jezusin si te derguar te Zotit, e pranojm qe i eshte zbritur edhe nje libėr i shenjt, me ligje te shenjta. I pranojm keto. Dallimi i vetem eshte qe ne, adhurojm 1 Zot, te krishteret 3. E cfar te keqe i kan gjetur Islamit ? Le ta thon,

4peace
05-03-10, 14:17
***

Makresh,
lexoi mire gjerat qe i them une, ashtuqe te mos te me thuash te pendohem. Nese nuk i kupton une t'i (ri)shpjegoj!!!


Per Biblen qe the.

Po ta lexosh Biblen (une s'e kam lexuar te gjithen) dhe te lexosh Hadithe (as keto s'i kam lexuar te gjithat), shpeshhere neper Hadithe has fjale te Bibles. (Po e them, ne rast se nuk e ke ditur)

Ungjilli...
Nuk eshte shpallur ne forme te shkruar, sic eshte shpallur Kur'ani.
Ne Ungjill tregohen veprat(veprimet) dhe theniet e Jesuit gjat predikimit te tij trevjecar.
Pra, thjeshte, jane nje lloj hartimi me shkrim qe e kane bere dishepujt(nxenesit) e Jezuit, kater nga te cilat jane te perfaqesuara ne Biblen e sotme, gjegjesisht ne Dhjaten e Re, gjegjesisht ne Beselidhjen e Re. Tete (8) tjera nuk jane aty (ne Bibel). Une p.sh. e kam Ungjillin e Barnabos ku gjerat pershkruhen me ndryshe nga keta Ungjijte qe jane ne Bibel.***

Makresh
05-03-10, 14:29
Tek me vone, pas vdekjes se Profeteve perkates, nga njerezit vet, jane quajtur "krishterizem", "judaizem", "muslimanizem"...

Ok, Shpjegoma vetem kete atehere ?

Cfar deshe me then, qe Muhamedi a.s. s'ka pasur dijoni rreth muslimanizmit, dhe njerezit jan quajtur "musliman" pas vdekjes se tij ? Un keshtu te kuptova e nese te kam keqkuptuar do te ndihem teper keq, dhe do t'kerkoj falje pubikisht.


Per ungjillin e bernabes kam degjuar pak. Perpos qe ishte kusheriri i (Shen) Palit, s'di cfar ti them tjeter.
E sa per hadithet dhe disa citime biblike,... e vertet disa qe jan shume te ngjashem dhe me te njejtin kuptim.
Keto jan si fjal te urta.

4peace
05-03-10, 14:42
Ok, Shpjegoma vetem kete atehere ?

Cfar deshe me then, qe Muhamedi a.s. s'ka pasur dijoni rreth muslimanizmit, dhe njerezit jan quajtur "musliman" pas vdekjes se tij ? Un keshtu te kuptova e nese te kam keqkuptuar do te ndihem teper keq, dhe do t'kerkoj falje pubikisht.


Per ungjillin e bernabes kam degjuar pak. Perpos qe ishte kusheriri i (Shen) Palit, s'di cfar ti them tjeter.
E sa per hadithet dhe disa citime biblike,... e vertet disa qe jan shume te ngjashem dhe me te njejtin kuptim.
Keto jan si fjal te urta.

Emri i feve/religjioneve, te berit komunitet ne vehte... gjithmone jane bere pas vdekjes se Profeteve. Dmth me vone, jane emertuar nga njereizit ashtu sic quhen sot.
Jezui p.sh. nuk ka thene askund "Une po ua sjell krishterimin".
Edhe me Islamin eshte e njejta (duhet te mendosh pakez).
Kur thua "Jezui ka qene musliman!", ai ka qene musliman ne ate kuptimin cfare do te thote fjala "Islam" e jo sic e kuptojme neve sot si anetare i nje komuniteti te caktuar.
Te njejtin kuptim e ka edhe nese thuhet" Te gjithe Profetet kane qene krishtere", nese me te vertete kane pasuar mesimet e Krishtit, i cili ka vepruar, ta zeme, permes Jezuit, gjat periudhes 3-vjecare.
Sepse, nese thua "a eshte musliman" ne kuptimin sic thoshte para ca ditesh Valii, "A shkon ne xhami, a i fale pese vaktet, e a pranon Muhammedin Profet...", atehere, keto virtyte muslimane s'mund t'i gjejsh tek Jezui, Mojsiu (Musai) dhe profetet e tjere...

Une ta shpjegoj serish, nese ende s'e ke kuptuar:smile:

***

Makresh
05-03-10, 14:56
Edhe nje, edhe nje :tongue:


Po t'kuptoj, po t'kuptoj por s'po mund ta pranoj :)


"Sot persosa per ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntine time, dhe zgjodha per ju Islamin fe". (Sure Maide, 3)


Kur ti thuash dikujt musliman, un nenkuptoj si nje besimtar i cili i eshte nenshtruar ligjėve teØZotit NJE !

Ti me thua (nese te kuptova), qe Islami si emertim, i eshte dhen pas vdekjes se Profetit a.s. ? Por ja qe ky verset gjindet ne Kur'an, dhe kurani i eshte shpallur vetėm Muhamedit a.s. e askujt tjeter (kam fjalen per kohen e tij).

4peace
05-03-10, 15:13
Edhe nje, edhe nje :tongue:


Po t'kuptoj, po t'kuptoj por s'po mund ta pranoj :)


"Sot persosa per ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntine time, dhe zgjodha per ju Islamin fe". (Sure Maide, 3)


Kur ti thuash dikujt musliman, un nenkuptoj si nje besimtar i cili i eshte nenshtruar ligjėve teØZotit NJE !

Ti me thua (nese te kuptova), qe Islami si emertim, i eshte dhen pas vdekjes se Profetit a.s. ? Por ja qe ky verset gjindet ne Kur'an, dhe kurani i eshte shpallur vetėm Muhamedit a.s. e askujt tjeter (kam fjalen per kohen e tij).

Nese e kupton kete Ajet ashtu sic e kupton, atehere ti vetvetiu i perjashton te gjithe profetet e meparshem se...
...s'kane qene muslimane.

Nese nuk e ke ditur, ky eshte Ajeti i cili me se shpeshti keqperdoret nga neve muslimanet.

Une desha te them se asnje Profet nuk ka ardhur ne Toke te predikoje ndarje, percarje e gjithe ato te keqia qe i kemi sot, fete jane bere sikur partite.

Ka shume njerez qe sot thone "Une nuk besoj ne fe", "...por besoj ne Zot"
Te mas harrojme, une gjat tere kohes po flas pa paragjykime ndaj asnje feje, por po e flas te verteten.
Ashtu sic jane bere sot fete, me keq se partite politike, keta qe thone "nuk besoj ne fe, por ne Zot", ne shikim te pare, kane te drejte. Por, nese i shikojme gjerat drejte e pa paragjykime, perseri na duhen fete. Sepse fete, ashtu cfare jane, prapseprap jane mjet per t'u kthyer tek Zoti. Ta zeme, feja eshte kerr(makine) dhe Zoti eshte DESTINACIONI. Neve, pra, duhet t'i hipim nje kerri/makine per te arritur me shpejte deri tek CAKU/DESTINACIONI, qe d.t.th. Zoti. Ceshtja e vetme mbetet: "Me cilin kerr?" Pergjigja: "Sejcili me kerrin e vet". Atij qe i duket kerri i dobet, le ta marre nje kerr me te shpejte...

Ajo qe te gjithe profetet kane qene muslimane, sikurse edhe foshnjet e posalindura, kane te bejne me kuptimin e drejte te fjales ISLAM, qe d.t.th. te nenshtruarit e Zotit, e jo sipas perkatesise fetare sic e kemi sot, ne forme klubi, partie apo shoqate te caktuar, te cilat me teper e luftojne njera-tjetren se sa mundohen te bashkohen, te bashkepunojne, bashkeveprojne...

Mbaje (edhe nje here) ne mend!

As nje Profet i vetem nuk ka predikuar perēarje mes njerezve!!!***

premium
05-03-10, 16:17
Dallimet ne mes te Kuranit dhe Bibles

(Bible) Nė gjashtė ditė Zoti bėri qiellin dhe tokėn, dhe ditėn e shtatė pushoi dhe u ē’lodh".. (Exo . 31:17)
(Kuran)Ne krijuam qiejt e tokėn dhe gjithė ēka ka ndėrmjet tyre brenda gjashtė ditėsh dhe Ne nuk ndiem lodhje.. (50;38)

(Bible) Ne fillim Perėndia krijoi qiejt dhe token, pastaj krijoi driten e dites dhe errėsiren e nates, pastaj bimet, dhe perfundimisht krijoi diellin dhe henen. (Genes I 1:31)
(Kuran) A nuk e dinė ata, tė cilėt nuk besuan se qiejt e toka ishin tė ngjitura, e Ne i ndamė ato tė dyja dhe ujin e bėmė bazė tė jetės sė ēdo sendi; a nuk besojnė? (21:30)

(Bible) Perėndia tha : "Ta bėjmė njeriun sipas shėmbėlltyrės sonė dhe nė ngjasim me ne” (Gen 1:26)
(Kuran) Asnjė send nuk ėshtė si Ai; Ai ėshtė dėgjuesi, shikuesi. ( 42:11)
(Kuran)As s’ka lindur kė, as nuk ėshtė i lindur.
Dhe Atij askush nuk i ėshtė i barabartė. (112:3, 4)

(Bible) Deri kur do tė mė harrosh, o Zot? (Psalm. 13:1)
(Kuran) Zoti im nuk gabon e as nuk harron (20:25)
(Bible) Zgjohu ! Pse fle, o Zot? (Psalm. 44:23)

(Bible) Pastaj Zoti u zgjua si nga gjumi, ashtu si njė trim qė bėrtet nėn ndikimin e verės. (Psalm 78:65)
(Kuran)All-llahu ėshtė njė, nuk ka zot tjetėr pėrveē Atij. Ai ėshtė mbikqyrės i pėrhershėm dhe i pėrjetshėm. Atė nuk e kap as kotja as gjumė.(2:255)

(Bible) Deri kur, o Zot, do tė bėrtas dhe ti nuk do tė mė dėgjosh?(Hab 1:2)
(Kuran) Vėrtet, Zoti im dėgjon dhe i pėrgjigjet lutjes.(14:39)
(Kuran) Andaj, nėse bėn shprehjen (lutjen haptazi), Ai e di tė fshehtėn, madje edhe mė shumė se kjo.(20:7)

(Bible) "O Zoti i ushtrive, deri kur do tė vazhdosh tė mos kesh mėshirė pėr Jeruzalemin (Zech 1:12)
(Bible) A do tė mė hedhė poshtė pėr gjithnjė Zoti? E nuk do tė mė pėlqejė mė kurrė? Dhe mirėsia e tij ka marrė fund pėr gjithnjė dhe falja e tij ka munguar pėr brezat e ardhshme? Vallė Perėndia e ka harruar mėshirėn dhe nė zemėrimin e tij u ka dhėnė fund dhembshurive tė tij? (Sela) (Psalm 77:7,9)

(Bible) Shpresa ime ka mbaruar nga Zoti (Lamcn 3:18)
(Kuran) Thuaj: “O robėrit e Mi, tė cilėt e keni ngarkuar me shumė gabime veten tuaj, mos e humbni shpresėn ndaj mėshirės sė All-llahut, pse vėrtetė All-llahu i falė tė gjitha mėkatet, Ai ėshtė qė shumė falė dhe ėshtė mėshirues!” (39:53)

(Bibla) Vėr veshin, o Zot, dhe dėgjo; hap sytė, o Zot, dhe shiko!(2 nd Kings 19:16)
(Kuran) S’ ka dyshim se All-llahu e di fshehtėsinė e qiejve e tė tokės, All-llahu sheh atė qė punoni ju. (49:18)

(Bible)Zoti tha: tė prish besėlidhjen time qė kam lidhur me ta; (Lcvi 26:44)
(Bible) Ti the o Zot besėlidhjen time une nuk do ta prishi…
(Kuran) Premtimi i All-llahut ėshtė (ky), All-llahu nuk e thyen premtimin e Vet, por shumica e njerėzve nuk po dinė.(30:6)

(Bible) Ti tregohesh i pastėr me njeriun e pastėr dhe dinak me njeriun e ēoroditur.
( 2 Sam. 22:27)
(Kuran) O ju qė besuat, vazhdimisht tė jeni dėshmues tė drejtė pėr hirė tė All-llahut edhe nėse ėshtė kundėr (interesit) vetvetes suaj, kundėr prindėrve ose kundėr tė afėrmve ( 4:135)

(Bible) Zoti I tha Jezusit” Ti je biri im, sot mė linde.” (Heb 5:5)
(Bible) Zoti I tha Davidit "Ti je biri im, sot mė linde.” (Psalm 2:7)
(Kuran) Thuaj: Ai, All-llahu ėshtė Njė!
All-llahu ėshtė Ai qė ēdo krijesė i drejtohet (i mbėshtetet) pėr ēdo nevojė.
As s’ka lindur kė, as nuk ėshtė i lindur.
Dhe Atij askush nuk i ėshtė i barabartė.(112:1,2,3,4)
(Kuran) All-llahu nuk ka marrė pėr Vete kurrfarė fėmijė (as nga engjėjt, e as nga njerėzit), nuk ka me Tė ndonjė zot tjetėr, pse (sikur tė kishte zot tjetėr), atėherė secili zot do tė veēohej me atė qė ka krijuar, dhe do tė dominonin njėri mbi tjetrin! I lartė, i pastėr ėshtė All-llahu nga ato qė ia pėrshkruajnė.( 23:91)
(Kuran) Ata thanė: “I Gjithėfuqishmi ka fėmijė”.
Ju (jobesimtarė) vėrtet sollėt njė fjalė shumė tė shėmtuar.
Aq tė shėmtuar sa gati u copėtuan qiejt, gati pėlciti toka dhe gati u shembėn kodrat nga ajo (fjalė).
Pėr atė se tė Gjithėmėshirshmit i pėrshkruan fėmijė.
E tė Gjithėmėshirshmit nuk i takon tė ketė fėmijė.
Nuk ka tjetėr, vetėm se gjithė ēka ėshtė nė qiej e nė tokė ka pėr t’iu paraqitur Zotit si rob.
Ai me diturinė e vet i ka pėrfshirė tė gjithė, dhe ka numėruar e evidentuar ēdo gjė tė tyre nė mėnyrė tė saktėsishme.
Dhe nė ditėn e kijametit secili do t’i paraqitet Atij i vetmuar.(19:88……95)

(Bible) Dhe Maria i tha engjėllit: ``Si do tė ndodhė kjo, pėrderisa unė nuk njoh burrė?``. Dhe engjėlli duke u pėrgjigjur, i tha: ``Fryma e Shenjtė do tė vijė mbi ty dhe pushteti i Shumė tė Lartit do tė tė mbulojė me hijen e vet( Luke 1:34)
(Kuran) Ajo tha: “Si do tė kem unė djalė, kur mua nuk mė ėshtė afruar njeri (nuk jam e martuar), e as nuk kam qenė e pamoralshme”.
Ai (Xhibrili) tha: “Ja, kėshtu ka thėnė Zoti yt; ajo pėr Mua ėshtė lehtė, e pėr ta bėrė atė (djalin e krijuar pa babė) argument pėr njerėzit e edhe mėshirė nga ana e Jonė. Kjo ėshtė ēėshtje e kryer!”(19:20,21)

(Bible) Zoti ju tha beni israilve” ēdo grua do t`i kėrkojė fqinjės sė saj dhe gruas qė banon nė shtėpinė e saj sende argjendi, sende ari dhe rroba; dhe ju do t`ua vini nė shtat bijve dhe bijave tuaja; kėshtu do t`i zhvishni Egjiptasit".(Exo. 3:22)
(Bible) Dhe bijtė e Izraelit bėnė ashtu siē i kishte thėnė Moisiu dhe u kėrkuan Egjiptasve sende argjendi, sende ari dhe rroba. (Exo. 12:35)
(Kuran) Thuaju: “ All-llahu nuk urdhėron tė shėmtuarėn , a thoni pėr All-llahun ēka tė doni ?” (7:28)

(Bible) unė, Zoti, Perėndia yt, jam njė Perėndi xhelos qė dėnon paudhėsinė e etėrve ndaj bijve deri nė brezin e tretė dhe tė katėrt tė atyre qė mė urrejnė,(Deut , 5:9)
(Bible) Pėrgatitni masakrėn e bijve tė tij pėr shkak tė paudhėsisė sė etėrve tė tyre (Isiah 14:21)
(Kuran) …dėmi i secilit person ėshtė kundėr vetes. Askush nuk do ta bartė barrėn e tjetrit. (6:164)

(Bible) Dhe tė tjerėve u tha, nė mėnyrė qė unė ta dėgjoja: "Kaloni nėpėr qytet pas tij dhe goditni; syrit tuaj tė mos i vijė keq dhe mos kini mėshirė aspak… Vritni deri nė shfarosje pleq, tė rinj, virgjiresha, fėmijė dhe gra. (Ezek. 9:5,6)
(Bible) Pastaj Zoti i foli akoma Moisiut, duke i thėnė: "Merrua hakun bijve tė Izraelit kundėr Madianitėve….. Dhe luftuan kundėr Madianit, ashtu si e kishte urdhėruar Zoti Moisiun, dhe vranė tėrė meshkujt.(Num. 1:7)
(Bible) Bijtė e Izraelit zunė robinja edhe tė gjitha gratė e Madianit dhe fėmijėt e tyre, rrėmbyen tėrė bagėtinė e tyre, tėrė kopetė e tyre dhe tėrė pasuritė e tyre..pastaj u vunė zjarrin tė gjitha qyteteve ku ata banonin dhe tė gjitha kalave tė tyre, ( Num . 1:7,8)
(Bible) Moisiu u tha atyre: "Keni lėnė gjallė tė gjitha gratė?(Num.1:15)
(Bible) Prandaj vrisni ēdo mashkull nga fėmijėt dhe vrisni ēdo grua qė ka marrėdhėnie seksuale me njė burrė, (Num. 1:17)
(Bible) por ruajini tė gjalla pėr vete tė gjitha vajzat qė nuk kanė pasur marrėdhėnie seksuale me burra.
(Hadith) Pejgamberi a.s ka thėnė:”Shkoni nė luftė me pėrkushtim ndaj fesė sė Zotit! Mos prekni gratė, pleqtė dhe fėmijėt ! Pėrmisojeni gjithmonė gjendjen e tyre dhe tregohuni tė butė me ta!Zoti I do njerėzit e sinqertė.”
( Hadith) “Mos vrisni fėmijė !Shmangni prekjen e njerėzve qė ia kanė pėrkushtuar veten lutjes nėpėr kisha! Kurr mos vrisni gra dhe pleq! Mos digjni e as mos prisni pemė! Kurr mos rrėnoni shtėpi.” (shtese)

(Bible) Ne, pra, konkludojmė se njeriu ėshtė i shfajėsuar nėpėrmjet besimit pa veprat e ligjit. (Roman. 3:28)
(Kuran)A menduan njerėzit tė thonė: “Ne kemi besuar, e tė mos vihen nė sprovė?” Ne i sprovuam ata qė ishin para tyre, ashtu qė All-llahu gjithqysh do t’i dallojė ata qė e thanė tė vėrtetėn e do t’i dallojė edhe gėnjeshtarėt. (29:2,3)

(Bible) Mos i rezisto tė ligut; madje, nė qoftė se dikush tė qėllon mbi faqen e djathtė, ktheja dhe tjetrėn, dhe nė qoftė se dikush do tė tė nxjerrė nė gjyq pėr tė tė marrė tunikėn, jepi edhe mantelin. (Math. 5:38)
(Kuran) Ndėshkimi i tė keqes bėhet me njė tė keqe nė tė njėjtėn masė, e kush fal e bėn pajtim, shpėrblimi i tij ėshtė tek All-llahu. Vėrtet, Ai nuk i do zullumqarėt. ( 42:40)
(Kuran)…. po le t’ua falin (gabimin) dhe mos t’ua zėnė pėr tė madhe. A nuk dėshironi qė All-llahu t’u falė ju? All-llahu falė dhe mėshiron shumė.(24:22)
Marr nga libri:” LET THE BIBLE SPEAK” by Ahmad Deedat

Pulebardha
05-03-10, 16:31
Pershendetje;

Zotri Hajra dhe Makreshi nje shembull e keni te shenuar ne shkrimin tim te fundit, nuk mundem me shkrua faqe té téra kétu, sepse eshte mundim dhe jam e bindur se nuk ndryshon mendimet ejuaja.
Jo rastesisht u thone Orientaliste.... edhe nje nuk e urej askend asnje besim, por nese i tejkaloni masat e Hymnisimit te gjérave atéher me detyroni t“é ju them se nuk éshté ashtu si thoni ju.

Ju e dini por nuk doni me pranua realitetin.

1, Religjioni
2, Tregetia
3, Politika


Kéta faktor jan ata te cilét seciles dit po i ngushtojné njeriut jeten né tok....

Giovanni
05-03-10, 16:57
Kjo teme eshte per faktet shkencore ne Bibel e jo per Dallimet ne mes te Kuranit dhe Bibles, nese doni te diskutoni mbi dallimet hapne nje teme perkatese.
Te gjitha postimet qe jan jashte temesdo te pastrohen.

Giovanni

premium
05-03-10, 17:07
Kjo teme eshte per faktet shkencore ne Bibel e jo per Dallimet ne mes te Kuranit dhe Bibles, nese doni te diskutoni mbi dallimet hapne nje teme perkatese.
Te gjitha postimet qe jan jashte temesdo te pastrohen.

Giovanni
.. nė fillim duhet tė njofim dallimet mes , qe te orijentohemi fakteve shkencore !

Giovanni
05-03-10, 17:14
.. nė fillim duhet tė njofim dallimet mes , qe te orijentohemi fakteve shkencore !


Po po vetem edhe nese qendroni nje jete duke debatuar nuk ja arrini dote se ne mes te debatit e futni urrejtjen e me urrejtje nuk arrihet gje.

premium
05-03-10, 17:20
Po po vetem edhe nese qendroni nje jete duke debatuar nuk ja arrini dote se ne mes te debatit e futni urrejtjen e me urrejtje nuk arrihet gje.
ende nuk eshte tensionuar tema ;)..

fetaret e ndershėm diskutojnė ma qetė dhe pa urrejtje .

bibla
04-08-11, 16:15
Ne pyetje kisha une @premium ai i kupton ato qe ke shkruajtur me siper?? Ne qofte se deshirune edhe mund ti diskutojme..