PDA

View Full Version : Hormonet-ndermjetesues te informacioneve ne trup!


~AnnA~
04-12-08, 14:00
Hormonet jan ndermjetesues te informacioneve ne trup.Ato formohen ne gjendra te ndryshme te organizmit te njeriut dhe hyn ne gjak.Me ane te receptoreve kalojne,nga nje qelize ne tjetren dhe ne kete ane behet bartja e informacioneve.
Dallojme:

HORMONE TE STRESIT: Adrenalin,ACTH (Adeno CorticoTropes-Hormon ose Cortikotropin) dhe Cortizol
HORMONE TE GJINIVE: Testosteron,Estrogen,Progesteron
Te tjera:Prolaktin ,Serotin,LH,GH,FSH

**ne tru (ne Hypothalamus dhe Hypophise) tajohen :ACTH,TSH(tyreotropin),LH(Luteininsirende Hormon),STH(hormon i rritjes),Prolaktin,Oksitocin

**ne Pankreas: Insulin,Glukagon,Somatostatin

**ne gjendrat tiroide: T3,T4,Calcitonin

**ne gjendrat mbiveshkore: Adrenalin,Cortizol,

ADRENALINA: eshte hormon i ngjashem me Noradrenalinen dhe Dopaminen.Haset dhe me emerin eponephrin.Adrenalina ėshtė njė "hormon stresi" i cili prodhohet nė gjėndrat adrenale mbiveshore.
Psh: Kur truri bėn tė ditur rrezikun, zemra nis tė rrahė mė shpejtė, muskujt tkurren dhe nė gjak lėshohet adrenalinė pėr tė ēliruar shtytje nė mėnyrė qė trupi tė kundėrvepronte mė me tė shpejtė dhe tė duronte mė tepėr.
Prodhohet kur kemi ndoj ngarkese trupi,infektion,lendim,Hypoglykemi(Pasqyre e ulet e sheqerit ne gjak)
Cfar sjelle ne Organizem ky Hormon?
*shpejton pulsin e zemres
*hyp shtypjen
*ben zgjerim te bronhieve dhe pupiles
*oksigjeni konsumohet ne mase te madhe ne trup
*sjelle deri te joqetesimi dhe frikaACTH:eshte nje hormon peptidik.
Detyrat kryesore:
-rregullon shkembimin e Ujit dhe elektoliteve
-drejton rritjen
Prodhohet ne gjendje diarre ose vjelljes ,ne kete rast raporti i elektroliteve nuk eshte ne baraspeshe
Ky hormon eshte ne koncentracione shume te vogla nese:
*kemi ndoj infekcion ne trup
*turbekuloze
*gjate aksidenteve te renda ,te cilet pjesea e Hypofizes eshte e lenduar
Ne sasi te medha prodhohet gjate Chusing-sindrom (smundje,ku lekura ka forme te brumit,pa yndyre,,)

CORTIZOL:funksionet kryesore:ben rregullimin e kripes dhe ujit ne veshke
Kur eshte i ulet ky Hormon?
*gjate infeksioneve
*shtypjes se ulet
Kur eshte koncentracioni i madh?
*gjate pirjes se alkoholit
*depresionet
*gjate shtatezanise

~AnnA~
04-12-08, 14:02
Hormonet e gjinise


TESTOSTERON:hormon te meshkujt (Androgen)
Kryen keto Funksione:
*zhvillim te duhur te organeve gjenitale te meshkujve
*formen e tipareve te meshkujve(zeri,qimet...)
--te femerat ky Hormon eshte ne Koncentacione shume te vogla
Funsioni per te dy gjinite:
*zhvillim te kockave gjate viteve te thyera
*ul pasqyren e kolesterines
*zhvillon masen e muskujve
ne sasi te vogla eshte:gjate pirjes se alkoholit,gjate stresit,marrjes se droges..
ne sasi te medha prodhohet:gjate tumoreve


ESTROGEN dhe PROGESTERON:jan Hormonet femerore.
Funksionet:
*zhvillim te organeve gjenitale te femerat
*rritje e gjoksit
*karakteristike e zerit
--keto hormone jan dhe si pasoje e tumoreve te femerat( tumoret ne gji)
jan ne sasi te voglaas menopauzes
jan ne sasi te medha:nese shkaktohet Tumor,dhe te ato femera qe nuk kan pas lindje

~AnnA~
04-12-08, 14:04
Te tjera


PROLAKTIN:te femrat rregullon ne menyre indirekte ciklin dhe qumshtin ne gji pas lindjes
nese eshte ne sasi te vigla,nuk ka ndoj pasoje
ne sasi te medha eshte: shtatezanise,gjate tumoreve ne tru,gjate smundjeve bakteriale dhe virale,nese merren medikamente ne doze te medha

SEROTONIN:drejton ritmin e te fjeturit,temreraturen ne trup,dhe prodhohet gjate marredhenjeve.
-koncentracioni eshte i vogel:gjate Migrenes,Depresioneve
-koncentracioni ehste i larte:gjate tumoreve Karcinoide,te vegjetaret.

FSH,LH:rregullojne ciklin mujor te femerat
-koncentracioni i larte:nese menopauza te femerat eshte e hershme,gjate Chemoterapijave
-koncentracioni i ulet:gjate tumoreve ne HypophizeT3 dhe T4 T3:

vetem 5% te ketyre hormoneve tajohen ne gjendrat Thyroide,nga keto 5%,4% gjenden ne gjak te lidhura me albuminet dhe vetem 1% ne forme te lire si fT3.

T4:tajohet ne gjendren tiroide dhe sherben si shkalle e pare per formimin e hormonit T3.Ne gjak e gjejm te lidhur me Albumine,si TBG.Pjesa jo e lidhur me Albuminet gjendet si fT4.

Gjate te ftohtit apo rendeses ne trup,nxitet hypothalamusi(qender e trurit) dhe leshon TRH.
TRH jep fuqin Hypofizes qe te leshoje TSH.TSH,pasi hyn ne gjak,gjate rruges qe bejne ne gjak,nxisin gjendren tiroide per te formuar T3 dhe T4,,,,pasi te jen prodhuar ne numer te mjaftueshem keto hormone,hyn nga gjendra tiroide ne gjak,keshtu qe koncentracioni i T3 dhe T4 ne gjak rritet.

dmth.T3 dhe T4 kan ndikim te dyanshem:nga njera ane i ndihmojne trupit te mbaj temperaturen optimale gjate te ftohtit dhe te jete aktiv,nga ana tjeter,pengojne lirimin e pamjaftueshem te TRH s dhe TSHs nga Hypofiza dhe Hypothalamusi

**nese keto hormone prodhohen ne mase te madhe -HypErthyreose
**nese keto hormone prodhohen ne mase te ulet- HypOthyreose

vlerat e duhura ne gjak( te te rriturit):

T3 67-163 ng/dl
fT3 2,5-5,1pg/ml

T4 5,1-12,6 megagram/dl
fT4 1-1,8 ng/dl

perktheu nga gjermanishtja ne shqip: ~AnnA~