PDA

View Full Version : Vrimat e Ozonit dhe pasojat e saj.


Action
13-04-09, 15:12
Ne vitin 2065 pothuajse dy te tretat e sasise se pergjithshme te Ozonit do te zhduken, jo vetėm ne pole por kudo.
Vrima e parė e Ozonit eshte diktuar qysh ne vitin 1980 mbi Antartik.

Rrezet Ultraviolete apo radioaktive do te bien ne gjeresi te mesme gjeografike dhe do shkaktojne pasoja ne qytete si Washington..keto rreze do jene mjaftė te forta per te shkaktuar djegje nga dielli per vetem 5 minuta.DNA rrezatimi UV do te jete deri ne 650 perqindė,me pasoja te demshme ndaj bimeve, kafsheve si dhe do shkaktojė Kancerin e lekurės te Njeriu.

Ozoni eshte mbrojtesi natyral i tokes nga rrezet,absorbon dhe bllokon pjesen me te madhe te rrezatimeve te demshme qe vien nga dielli,dhe e mbron njerzimin nga DNA-rrezatimi i demshem.Ky Gazė (Ozoni) eshte krijuar ne menyre natyrale,ku ne atmosferė nje molekulė e Oksigjenit O2 bashkohet me nje atom te tij O, duke formuar Ozonin O3.

Vrima me e madhe e Ozonit eshte regjistruar ne Antartik ne vitin 2006.
Freonet dhe Halonet jane subsancat te cilet ndikojne ne zvogelimin e sasise se Oksigjenit ne Atmosferė,prandaj njerzimi duhet te bej diqka qe ta ndaloje kete fenomen.

Shiko si ka qene Toka ne vitin 1989 dhe si do te jete ne vitin 2028 !!

http://i457.photobucket.com/albums/qq300/498763/090319090754.jpg