PDA

View Full Version : 15 zbulimet me te rendesishme ne shkence!


~AnnA~
03-04-10, 10:19
1. Zbulimi i amerikes:
“Zbulimi i amerikes ” – Kristofor Kolombo ne vitin 1492 duke udhetuar me anije beri nje nga zbulimet me te rendesishme te te gjitha koherave . zbuloi kontinentin e ri . emrin Amerik e muar nga Ameriko Vespuqi
hyn ne nje nga zbulimet me te medha per arsye se hapi rrug per shum gjera te reja

2. Ri zbulimi i sistemit heliocentrik:
“Sistemi heliocentrik” – Eshte rizbuluar nga Nikolla Koperniku ne vitin 1543 por kishte nje te met dhe kjo eshte mbushur me ligjet e Johan Kepler me tri ligjet e tij . ky hyn ne zbulimet me te medha per arsye se ishte hequr ideologjia se kishe dielli sillet rreth tokes qe ishte mbajtur nga kisha per me shum 1400 vjet

3. Zbulimi i teleskopit:
“Zbulimi i teleskopit ” – Teleskopin e pare e kan ndertuar mjeshtrit danez por epitetin e babait te teleskopit e ka Galileo i cili e ka zbuluar me 1610 ku me ate zbuloi shum gjera deri ateher te panjohura per njerzimin..

4. Zbulimi i makines me avull:
“Zbulimi i makines me avull ” – Kete zbulim madheshtor e beri James Wati dhe ishte kthes ne historin njerzore sepse u hapen shum shtigje te reja per njeriun dhe keshtu hyn ne rrethin e ngushte te zbulimeve me te rendesishme…

5. Zbulimi i rrymes elektrike:
“Zbulimi i rrymes elektrike” – Rrymen elektrike qe e njohim sot eka bere Nikolla Tesla . pa energji elektrike sot jeta nuk paramendohet dhe keshtu tesles i takojn merita shum te medha qe e ka quar boten perpara…

6. Zbulimi i telefonit:
” Zbulimi i telefonit ” – Telefonin e pare e ka bere Alexander Graham Bell . edhe sot jeta pa telefon eshte gati e pamundur gati per shumicen e njerzve . telefoni si mjet komunimi ka luajtur nje rol shum te rendesishem ne jetet tona dhe keshtu hyn ne zbulimet me te rendesishme…

7. Zbulimi i aeroplanit:
“Zbulimi i aeroplanit ” I bere nga vellezerit wright ne vitin 1903 eshte i rendesie te veCant sepse eshte me e lehte te pershkruaj rruge te gjata dhe te sigurta…

~AnnA~
03-04-10, 10:21
8. Zbulimi i teoris se relativitetit:” Teoria e relativitetit” – Nje nga teorit me te kompletuara te te gjitha koherave e zbuluar nga super gjeniu Albert Anjshtanj me 1905 dhe beri qe fizika te hyp nje shkall me lart…

9. Zbulimi i televizorit:
“Zbulimi i televizorit” – Eshte bere nga John Logie Baird me 1925 . eshte ne nje nga zbulimet sepse jeta sot pa tv eshte gati e pamundur sepse te gjitha gjerat sot kryhen permes tv dhe ka nje rol jetesor ne ditet e sotme…

10.Zbulimi i penicilinit:
” Zbulimi i penicilinit ” – Penicilina eshte zbuluar nga Alexander Fleming me 1928 dhe ka hyr ne histori sepse ka shpetuar me miliona njerez nga smundje te ndryshme dhe vazhdon te shpetoj…

11. Zbulimi i radarit:
“Zbulimi i radarit ” Eshte bere nga Christian Hulsmeyer me 1904 . por radarin qe njohim sot eshte bere nga shkencetaret britanik ne luften e dyte boterore . hyn ne zbulimet me te medha sepse ka shpetuar miliona njerez…

12. Zbulimi i ADN-se:
” Zbulimi i ADN-se ” ADN-ja eshte zbuluar nga dy shkencetar nga Francis Crik dhe James Watson me 1953 dhe eshte i nje roli jetesor sepse eshte mundesuar spjegimi i shum gjerave qe nuk kishin shpjegim por edhe mundesi per shum gjera te reja…

13. Zbulimi i Aspirines:
” Zbulimi i Aspirines ” Abulimi i aspirines ka nje rendesi te veqant sepse pa te shum njerez do te kishin vdekur dhe ka rol shum te rendesishem ne eliminimin e shum smundjeve…

14. Zbulimi i kompjuterit dhe internetit:
” Zbulimi i kompjuterit dhe internetit ” Eshte bere nga ushtria amerikane ne vitet 1970-1980 dhe dita dites po behet pjes e pandashme e jetes sone te perditshme . Ne te gjitha lemejt jetesor jeta pa kompjuter dhe internet eshte gati e pamundur…

15. Arritja e klonimit:
” Arritja e klonimit ” Klonimin e pare e ka bere nje shkencetar kinez po kurr nuk ishte publikuar kjo arritje e tij.
Klonimin e pare qe eshte publikuar eshte ne vitin 1996 me delen Dolly…

Neferta
05-04-10, 14:53
Vendosja e teleskopit Huble ne hapsire

~AnnA~
06-04-10, 13:02
Vendosja e teleskopit Huble ne hapsire

Vendosjen e ketij teleskopi ne hapsire, s'do e quaja zbulim.
Ndoshta ke pasur fjalen per shpikjen e teleskopit nga Galileo, apo zbulimin e nje planeti te njejte me token nga teleskopi Hubble!!!

Guri i madh
06-04-10, 13:07
cilin nga kto zbulime e kena bae ne shqiptart

Makresh
06-04-10, 13:11
1. Zbulimi i amerikes:
“Zbulimi i amerikes ” – Kristofor Kolombo ne vitin 1492 duke udhetuar me anije beri nje nga zbulimet me te rendesishme te te gjitha koherave . zbuloi kontinentin e ri . emrin Amerik e muar nga Ameriko Vespuqi
hyn ne nje nga zbulimet me te medha per arsye se hapi rrug per shum gjera te rejaCa ka lidhje kjo me shkencë ?

~AnnA~
06-04-10, 13:13
Ca ka lidhje kjo me shkencë ?

Nuk te kujtohet qe e ke mesuar ne Gjeografi?
Po gjeografia, valle nuk eshte shkence?!

~AnnA~
06-04-10, 13:14
cilin nga kto zbulime e kena bae ne shqiptart

Zbulimin e telefonit, por te atij celular :smile: te pakten keshtu e kam lexuar nje anekdote:
Nje grek i thote nje shqiptari:
Ne, qe ne koherat e vjetra kemi pas telefona, ja dhe kablat jane ato qe deshmojne.
Shqiptari: ah po, dhe ne né Shqiperi kemi pas qe atehere telefona, por kan qene celular, ndaj nuk gjen dot kablla!!!

Guri i madh
06-04-10, 13:16
Zbulimin e telefonit, por te atij celular :smile:
hhhaaaa mjafton nji zbulim me e pas


po une po kam frig se pos lavdatave per veti nuk kemi naj zbulim tjeter

~AnnA~
06-04-10, 13:18
hhhaaaa mjafton nji zbulim me e pas


po une po kam frig se pos lavdatave per veti nuk kemi naj zbulim tjeter
Dhe plot te tjere kemi, si jo, me lejo te gjurmoj, se mbase gjej ndoj zbulim :smile:

Makresh
06-04-10, 13:18
Nuk te kujtohet qe e ke mesuar ne Gjeografi?
Po gjeografia, valle nuk eshte shkence?!

Nuk e di saktesisht, se a ne gjeografi a ne histori e kam mesu.

Po gjeografia daton diku 250 vite para J-Krishtit.

Po sidoqoft,..

BE LK
06-04-10, 14:49
Zbulimi i Amerikes nuk mund te quhet zbulim shkencor.
Por mund te lihet thjesht me fjalen "Zbulim" ose Zbulim i rendesishem.

Pasi me zbulim shkancor kuptojme nje perpjekje intelektuale te dikujt apo shume kujt per te zbuluar ose per te shpikur dicka. Ndersa zbulimi i amerikes nuk ka dashte shkence por ka dashte thjeshte nje lundrim neper dete per disa dite.

Pas disa diteve lundrim te kristofor kolombit i kane hase kembet ne toke dhe ka qene i bindur se ksihte shkuar ne Indi.

Por ishte Ameriko vespuci disa kohe me vone qe tha se kjo nuk eshte india por nje kontinent tjeter !!!

Ju pershendes,

BE LK

p.s.
Bota njeh Dy zbulimi qe kane ndryshuar pergjithmone faqen e saj.

1- Zbulimi i rrotes (ne lashtesi).
2- Zbulimi i telekomendimit ne distance (ne shekullin e XX).

Per fat te keq keto dy zbulime nuk i gjeta ne asnjeren pike... !

Gentiani
06-04-10, 19:59
Zbulimi i Amerikes nuk mund te quhet zbulim shkencor.
Por mund te lihet thjesht me fjalen "Zbulim" ose Zbulim i rendesishem.

Pasi me zbulim shkancor kuptojme nje perpjekje intelektuale te dikujt apo shume kujt per te zbuluar ose per te shpikur dicka. Ndersa zbulimi i amerikes nuk ka dashte shkence por ka dashte thjeshte nje lundrim neper dete per disa dite.

Pas disa diteve lundrim te kristofor kolombit i kane hase kembet ne toke dhe ka qene i bindur se ksihte shkuar ne Indi.

Por ishte Ameriko vespuci disa kohe me vone qe tha se kjo nuk eshte india por nje kontinent tjeter !!!

Ju pershendes,

BE LK

p.s.
Bota njeh Dy zbulimi qe kane ndryshuar pergjithmone faqen e saj.

1- Zbulimi i rrotes (ne lashtesi).
2- Zbulimi i telekomendimit ne distance (ne shekullin e XX).Per fat te keq keto dy zbulime nuk i gjeta ne asnjeren pike... !

tipike teori harapçe :tongue:

Po sikur te mos ishte zbuluar amerika, ku hamamin do zbulohej qipiluku :tongue: nese nuk e beson lexoje njeher:


7. Zbulimi i aeroplanit:
“Zbulimi i aeroplanit ” I bere nga vellezerit wright ne vitin 1903 eshte i rendesie te veCant sepse eshte me e lehte te pershkruaj rruge te gjata dhe te sigurta…

Fshatari
07-04-10, 08:11
Tri zbulime madhore shqiptare qe ia kane ndryshue pamjen botes:
- Viagra(shko kqyre çka asht ky diku te Googli), hap i madhe per meskujt...
- Skype, telefoni permes IP-se.
- Krijimi i nje shteti te ri.
Shqiptaret kane per se te mburren sepse marrin pjese aktivisht ne zbulime te medha te planetit.