PDA

View Full Version : Jeta ne Toke mund te jete krijuar nga Vullkanet!


~AnnA~
26-11-10, 17:30
Ideja qe vullkanet mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi toke, eshte mjaft e vjeter, e megjithate disa kerkues e kthejne kete hipoteze ne qender te debatit. Arsyeja kryesore e rihapjes se debatit jane analizat e kryera mbi proveza te marra nga nje prej eksperimenteve me te famshme te historise. Krijimi i jetes ne laborator eshte nje prej arritjeve me te medha qe nje kerkues mund te shpresoje, dhe qe do ti falte fame kujtdo ekipi qe do te arrinte ne rezultat pozitiv. Eksperimenti me i famshem i njohur deri me sot ne kete fushe eshte ai Stanley Miller, i kryer ne laboratorin e cmimit Nobel te kimise Harold Urey ne Universitetin e Cikagos. Rezultatet e arritur ne ate kohe por qe per arsye te panjohura, Miller vendosi te mos i publikoje jane edhe me shpresedhenese sec mendohej.
Stenlei Miller donte te testonte teorite e Aleksander Oparine (Aleksandr Oparine) dhe Xhon Haldane (John Haldane) sipas te cileve perberes kimike si metani, diokside i karbonit ose amoniake te ndodhur ne atmosferen primitive te Tokes, do te kishin bashkevepruar nen aksionin e rrezeve ultravjollce (UV) ose te rrufeve dhe do te kishin formuar molekula me te medha qe do te kishin rene ne oqean. Brenda kesaj, “supe primitive”, molekulat organike do te kishin lejuar formimin e qelizave te para te gjalla.
Miller percepton dhe krijon nje pajisje qe imiton kushtet e atmosferes se Tokes se hershme, e cila sillte avuj uji te pasuruar me metan, amoniak dhe hidrogjen prane disa elektrodave qe simulonin veprimin e rrezeve ultravjollce ose rrufeve. Me 1953 Miller publikon ne Science rezultatet e eksperimentit te tij: kishte arritur te prodhonte 5 acide aminik, perberesit baze te proteinave dhe te jetes, duke u nisur nga supa primitive e pajete.
Ajo qe eshte edhe me e cuditshme eshte se kjo nuk perbente gjithe suksesin e Millerit dhe nje pjese te rezultateve (ato me te rendesishmet) ai i mbajti te fshehura. Xhefrei Bada (Jeffrey Bada-Scripps Institution of Oceanography, USA), koleg i ngushte dhe bashkepunetor i Miller, trashegoi pas vdekjes se ketij te fundit me 2007 gjithe materialin e tij kerkimor. Thuajse rastesisht Bada zbuloi ne nje kuti laboratori provezat e eksperimenteve te prodhuara me nje pajisje lehtesisht te modifikuar per te imituar kushtet prane shperthimi vullkanik.
Fale teknologjive te sotme laboratorike Xhefrei Bada (Jeffrey Bada), Adam Xhonson(Adam Johnson-Indiana University) dhe koleget e tyre arriten te zbulojne 22 acide aminike. Forca e shperthimit vullkanik, dhe presioni i avullit mund te shpjegoje ndryshimin. Sidoqofte eksperimentet e Millerit jane akoma me provuese se sa mendohej dhe perforcojne idene qe vullkanet dhe geizeret mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi Toke.
Ajo qe mbetet e pashpjegueshme eshte se pse Miller nuk i publikoi keto rezultate ne artikullin zyrtar te publikuar ne Science duke qene se perbenin nje prove akoma me te forte nga ato te publikuara. Nga ana tjeter lind natyrshem pyetja: A ka kryer Miller eksperimente te tjera te ngjashme me rezultate edhe me pozitive por te pabuklikuara?


Burimi:Blog-shkenca

turisti
28-11-10, 12:59
Ideja qe vullkanet mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi toke, eshte mjaft e vjeter, e megjithate disa kerkues e kthejne kete hipoteze ne qender te debatit. Arsyeja kryesore e rihapjes se debatit jane analizat e kryera mbi proveza te marra nga nje prej eksperimenteve me te famshme te historise. Krijimi i jetes ne laborator eshte nje prej arritjeve me te medha qe nje kerkues mund te shpresoje, dhe qe do ti falte fame kujtdo ekipi qe do te arrinte ne rezultat pozitiv. Eksperimenti me i famshem i njohur deri me sot ne kete fushe eshte ai Stanley Miller, i kryer ne laboratorin e cmimit Nobel te kimise Harold Urey ne Universitetin e Cikagos. Rezultatet e arritur ne ate kohe por qe per arsye te panjohura, Miller vendosi te mos i publikoje jane edhe me shpresedhenese sec mendohej.
Stenlei Miller donte te testonte teorite e Aleksander Oparine (Aleksandr Oparine) dhe Xhon Haldane (John Haldane) sipas te cileve perberes kimike si metani, diokside i karbonit ose amoniake te ndodhur ne atmosferen primitive te Tokes, do te kishin bashkevepruar nen aksionin e rrezeve ultravjollce (UV) ose te rrufeve dhe do te kishin formuar molekula me te medha qe do te kishin rene ne oqean. Brenda kesaj, “supe primitive”, molekulat organike do te kishin lejuar formimin e qelizave te para te gjalla.
Miller percepton dhe krijon nje pajisje qe imiton kushtet e atmosferes se Tokes se hershme, e cila sillte avuj uji te pasuruar me metan, amoniak dhe hidrogjen prane disa elektrodave qe simulonin veprimin e rrezeve ultravjollce ose rrufeve. Me 1953 Miller publikon ne Science rezultatet e eksperimentit te tij: kishte arritur te prodhonte 5 acide aminik, perberesit baze te proteinave dhe te jetes, duke u nisur nga supa primitive e pajete.
Ajo qe eshte edhe me e cuditshme eshte se kjo nuk perbente gjithe suksesin e Millerit dhe nje pjese te rezultateve (ato me te rendesishmet) ai i mbajti te fshehura. Xhefrei Bada (Jeffrey Bada-Scripps Institution of Oceanography, USA), koleg i ngushte dhe bashkepunetor i Miller, trashegoi pas vdekjes se ketij te fundit me 2007 gjithe materialin e tij kerkimor. Thuajse rastesisht Bada zbuloi ne nje kuti laboratori provezat e eksperimenteve te prodhuara me nje pajisje lehtesisht te modifikuar per te imituar kushtet prane shperthimi vullkanik.
Fale teknologjive te sotme laboratorike Xhefrei Bada (Jeffrey Bada), Adam Xhonson(Adam Johnson-Indiana University) dhe koleget e tyre arriten te zbulojne 22 acide aminike. Forca e shperthimit vullkanik, dhe presioni i avullit mund te shpjegoje ndryshimin. Sidoqofte eksperimentet e Millerit jane akoma me provuese se sa mendohej dhe perforcojne idene qe vullkanet dhe geizeret mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi Toke.
Ajo qe mbetet e pashpjegueshme eshte se pse Miller nuk i publikoi keto rezultate ne artikullin zyrtar te publikuar ne Science duke qene se perbenin nje prove akoma me te forte nga ato te publikuara. Nga ana tjeter lind natyrshem pyetja: A ka kryer Miller eksperimente te tjera te ngjashme me rezultate edhe me pozitive por te pabuklikuara?


Burimi:Blog-shkenca


Interesant shume,edhe me interesante eshte se cdo shkencetar i ka zbulimet de veta,drejtimet e veta,teorite ( supozimet )e te cileve spjegojne lehtesimin e forminit JETE ne kete planet,ok,por,cka po me befason,askush nga keto nuk mirret se ku shkon shpirti pas vdekjes?? ose eshte vetem 1 pjese i " supes primitive "........por,une vbesoj se 1 te mete e kan te perbashket: asgje ne kete bote nuk eshte me e perfeksionuar se njeriu,asgje kaq fenomenale nuk krijohet aq lehte,sidomos nga supa primitive spermatozoide....sepse aq duket krejt lehte,a del njeriu aq i komplikuar.....a nuk eshte kjo qudi dhe per t'u studjuar...............???


Nga supa magjike i babait tim :biggrin:.

TURISTI.

~AnnA~
28-11-10, 22:26
ok,por,cka po me befason,askush nga keto nuk mirret se ku shkon shpirti pas vdekjes?? ose eshte vetem 1 pjese i " supes primitive "........[/U][/B][/I]
Kjo qe po pyetni ju i nderuar Turist, i takon "supes moderne" :) shkenctaret preferojne vetem ate primitive :)

Eshte vertete interesant si pyetje, se nga jemi krijuar ne?

tipi engjellor
28-11-10, 23:24
Kjo qe po pyetni ju i nderuar Turist, i takon "supes moderne" :) shkenctaret preferojne vetem ate primitive :)

Eshte vertete interesant si pyetje, se nga jemi krijuar ne?

Po ashtu eshte

turisti
28-11-10, 23:43
Kjo qe po pyetni ju i nderuar Turist, i takon "supes moderne" :) shkenctaret preferojne vetem ate primitive :)

Eshte vertete interesant si pyetje, se nga jemi krijuar ne?


Shpiriti po mendon si eshte i krijuar? Large eshte shume SHKENCA nga SUPA MODERNE.........Hmm,une e kisha formuluar kete pyetje keshtu:

- si ta transferojme shpirtin ne 1 send,siq eshte p.sh. karrika,tavolina ja vitrina???

turisti
28-11-10, 23:48
Po ashtu eshte


Ēka eshte ashtu shoki ????????????

Makresh
29-11-10, 08:40
Ēka eshte ashtu shoki ????????????

Qashtu de, qysh tha Anna :biggrin: lol

Jeta ka mund te krijohet nga vullkanizeret, po ka mund nga ēka s'ka mund te krijohet me kesi lloj teorish.

~AnnA~
29-11-10, 10:29
Shpiriti po mendon si eshte i krijuar? Large eshte shume SHKENCA nga SUPA MODERNE.........Hmm,une e kisha formuluar kete pyetje keshtu:

- si ta transferojme shpirtin ne 1 send,siq eshte p.sh. karrika,tavolina ja vitrina???
Turist, shpirti nuk mund te transferohet, kjo vlen vetem per ligjet e fizikes :)

Turist, nese flasim si eshte krijuar shpirti (apo njeriu) atehere n'a duhet nga shkenca te kalojme ne fe...
Kam lexuar (dhe besoj) qe krijues i gjitheckaje eshte Zoti, pra edhe krijues i njeriut vlen te jete Zoti.
Ai krijoi njeriun nga dheu.Ne fillim Adamin (qe ne shqip perkthehet "dheu") dhe Even (qe ne shqip dmth "jete" )
-ps. me kundershto nese nuk eshte keshtu....

E din cfare me bind qe mund te kete qene keshtu?
Sepse, pothuajse te gjithe elementet qe gjenden ne Toke gjenden edhe ne trupin e njeriut!!!

turisti
29-11-10, 16:41
Qashtu de, qysh tha Anna :biggrin: lol

Jeta ka mund te krijohet nga vullkanizeret, po ka mund nga ēka s'ka mund te krijohet me kesi lloj teorish.


:biggrin: Ani ej......:biggrin:,hahahahahahahahahahaahahaha.

turisti
30-11-10, 12:05
] ( 1 ) Turist, shpirti nuk mund te transferohet, kjo vlen vetem per ligjet e fizikes[/I] :)


(2 ) Turist, nese flasim si eshte krijuar shpirti (apo njeriu) atehere n'a duhet nga shkenca te kalojme ne fe...
Kam lexuar (dhe besoj) qe krijues i gjitheckaje eshte Zoti, pra edhe krijues i njeriut vlen te jete Zoti.
Ai krijoi njeriun nga dheu.Ne fillim Adamin (qe ne shqip perkthehet "dheu") dhe Even (qe ne shqip dmth "jete" )
-ps. me kundershto nese nuk eshte keshtu....

( 3) E din cfare me bind qe mund te kete qene keshtu?
Sepse, pothuajse te gjithe elementet qe gjenden ne Toke gjenden edhe ne trupin e njeriut!!!


Keshtu ::biggrin:

( 1 ) - Shpirti transverohet edhe qysh,por ne nuk jmi aq te afte per t'i kuptuar shumedo sende ja me mire te them: NUK JEMI ENDE NE NIVEL TE TYRE.......a sa i perket FIZIKES.....- ai qe mirret mire me sehire,e din se GJYSA e SHKENCES bjen ne UJE e aty nenkuptohet edhe nje pjese shume shume e madhe e fizike..............

( 2)- Nuk ka nevoje per te dalur nga shkenca e as te hym ka feja sepse vetem aty me duket se shkenca ja leshon rrugen fese sepse nuk ka spjegim te sakt rreth shpirtit,andej dhe deshta vetem te paramendojme siq thash me e transferue shpirtin ne karrike,tavoline ja vitrine dhe do te shofim se do te ndodhe cdo gje siq ndodh me trupin e njeriut ............

Nuk muj me te kundershtue sepse secili e ka mendimin e vet si shkenca,fetaret dhe ateistat.....une po mbeshtetna vetem cka shof - NJERIUN !!!!!!!!

( 3 )- Edhe te gjitha proceset qe ndodhin ne nje fabrike te kemikaleve ( para 20 vjetesh ka qene ZORKA e Shabacit p.sh.)- kan ndosh ne trupin e njeriut.......

Ne trupin e njeriut gjindet edhe dicka qe nuk ka ne toke - SHPIRTI....... i cili nuk eshte element kimik e as toksor,por elemnt i Perendise.........