PDA

View Full Version : Robot per te zbuluar te fshehtat e Teotihuakanit


~AnnA~
28-01-11, 14:25
Nje robot eshte perdorur per here te pare ne Meksike per te eksploruar kalimet e fshehta te tempujve te Teotihuakanit. Arkeologet qe po ndihmohen nga roboti ne fjale kane arritur deri ne nje korridor rreth 4 meter te gjere ne brendesi te piramides qe ka qene i vulosur dhe i paeksploruar per rreth 2000 vjet. Makineria tregoi imazhet e nje tuneli te vjeter me harqe dhe tavan te ruajtur ne gjendje te mire dhe qe mendohet te jete i qendrueshem edhe per nje eksplorim njerezor.
Kalimi i zbuluar ndodhet poshte tempullit te zotit Quetzcatl* nje perendi e gjithefuqishme me format e nje gjarpri. Arkeologet shpresojne qe tuneli qe eshte i punuar nga dora e njeriut te mund ti coje ne dhomat e varimit* per te gjetur mbetjet e ndonje prifti te larte te kohes se bashku me thesaret e varosura bashke me te. Kjo do te lejonte te krijohej nje ide e qarte e jetes qe rreth 2000 vite me pare vlonte ne rrenojat e Teotihuakanit.
Meksika eshte nje vend qe ruan ende shume mistere per te zbuluar nga e kaluara. Rreth 2 vite me pare ne Jukatan u zbuluan labirintet e nendheshme qe mendohet qe te cojne ne qytetin e nendheshem Maja Xibalba* ose “vendi i frikes”. Per Majat shpirti duhet te kalonte labirinte te frikshme dhe te permbytyra nga uji i shoqeruar nga nje qen qe shihte naten para se te arrinte ne boten e pertejme.


Burimi: http://news.nationalgeographic*****/news/bigphotos/11898621.html