PDA

View Full Version : Greqia e Vjeter - Themeluese e Biologjise


~AnnA~
16-04-11, 16:23
Shkenca qe meret me studimin e gjallesave i nisi fillimet e saj ne Greqine Antike. Mendohet qe, greku Alkmeon, i cili ka jetuar ne shek VI p.K, te kete qene I Pari qe ka hulumtuar dhe pershkruar organet e brendshme te kafsheve.

I njohur eshte gjithashtu emri i Hipokratit (rreth viteve 460 - 375 para. K). Ai vepronte si mjek dhe i kushtoi vemendje semundjeve ne lidhje te ngushte me mjedisin, token ujin, klimen. Ai mohoi teresisht karakterin hyjnor te semundjeve..

Aristoteli, filoz i madh grek, jep nje kontribut te madh ne zhvillimin e Biologjis. Ai pershkroi qe ne ate kohe nje numer te madh lloje kafshesh dhe i ndau ato ne kategori te ndryshme. Ai vlen me te vertete te quhet themeluesi i Zoologjise, domethene i shkences qe studion kafshet..

Nxenesi i tij Teofrasi njihet si themeluesi i Botanikes, shkences se bimeve.

__________________________________________________ _______________

Rilindja -- Gjallerimi i Shkencave te Natyres.

Ne mesjeten e hershme, pikepamja e e ketyre shkencave. nuk kishin vlere sepse popujt i njihnin si vepra te djajve. Por ne mesjeten e vone ndjehet nje rritje e interesit dhe per Biologjine.

Leonardo da Vinci ( 1452 - 1519 ), italiani i shume talenteve i jep nje shtytje te madhe zhvillimit te shkencave.. Ai beri carjen e trupave te kafsheve dhe njeriut dhe cdo gje cfare shihte ai e skiconte ne leter. Nga keto ai arriti te zbulonte ngjashmerite midis trupave te njeriut e te kafsheve..

Zvicerani Paracelsius )1493 - 1541), i cili studionte ne menyre intensive Alkimin, pararendesen e kimise se sotme, prezantoi teorine qe, lendet minerale mund te perdoren per sherimin e semundjeve.

Lapsi
17-04-11, 15:06
shume gjera qe lidhen me greqin e vjeter jane te sajuara... bindshem besoj se edhe ky zbulim nuk iu takon grekeve

Neferta
17-04-11, 16:15
shume gjera qe lidhen me greqin e vjeter jane te sajuara... bindshem besoj se edhe ky zbulim nuk iu takon grekeve
Helenet kan zbuluar shum gjera te medhe e greket vetem uzon dhe buzukin.